Sprzęt Republic of Poland

Zaczęty przez Primus71, Luty 10, 2019, 11:48:03 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Kilka ikon:

Rozszerzona rodzina "SP wz.53". Ujednolicone pozycjonowanie i oznaczenia.
- recony:
- kołowy transporter opancerzony:

- wóz wsparcia ogniowego (AT i ARTy):

Alternatywna ikona wieloprowadnicowej wyrzutni rakietowej '140mm WR wz.42':

BTW. Nowe ikony to zmodyfikowane wersje ikon Krzychu72. Podziękowania.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Mariusz

Mariusz

Witam. 25 i 26 scenariusz NWP [ desant  morski] i wreszcie testuje nowe jednoski "piechoty morskiej", no coz mozna napisac, piekna sprawa ;D , ale tez przy okazji  wypatrzylem pewna niescislosc w  jednoskach pow. desant.  rodziny CWS 75 tzn. dokladnie w jednej; wszystkie " odmiany" dostaly zwiekszony zasob paliwa (110), [co jest swietna i trafna decyzja] oprocz p.lot[alt. uniwers.] CWS 75 40mm, a wlasnie ona ( tak potrzeba i szybka)  zawsze mnie denerwowala zostajac w tyle z braku paliwa ;) :D  pozdr.

Waldzios

Cytat: Mariusz w Sierpień 14, 2023, 07:08:01 PM
ale tez przy okazji  wypatrzylem pewna niescislosc w  jednoskach pow. desant.  rodziny CWS 75 tzn. dokladnie w jednej; wszystkie " odmiany" dostaly zwiekszony zasob paliwa (110), [co jest swietna i trafna decyzja] oprocz p.lot[alt. uniwers.] CWS 75 40mm, a wlasnie ona ( tak potrzeba i szybka)  zawsze mnie denerwowala zostajac w tyle z braku paliwa ;) :D  pozdr.
Niedopatrzenie. Do poprawy.

EDIT. Wrzuciłem na dropboxa poprawioną wersje (GusOpen7510.zip / EquipIcons7510.zip).

Mariusz

Hejka. 35 scenariusz NWP [ zaznaczam ,ze robie wpis tutaj poniewaz " testuje"nowy sprzet RofP, na tej kampani :)] Z tego co kiedys czytalem na forum , dla wielu kampanie zagrane pare( parenascie) razy staja sie przewidywalne no i nudne. Czesciowo to prawda, ale nawet przy "drobnych" zmianach w sprzecie mozna ja rozegrac na wiele nowych sposobow i to sa nowe wyzwania :D. W tym akurat scenariuszu wykorzystalem mozliwosci wodno- samolotow w stawianiu min morskich, cos pieknego... Tak w skrocie opis; Roscy atakuja, takze okretami, nie ma mozliwosci szybkiego dotrcia  polskiej floty. wiec tylko lotnictwo, tak wczesniej staralem sie zmniejszyc potencjal wroga atakujac bezposrednio, a teraz cyk odpowiednie rozlozenie min i ........tylko  pozostaje patrzec jak pieknie sie "nadziewaja"  ;D     Jeszcze raz dzieki ekipie, a  w szczegolnosci Waldziosiowi.      Pozdr.

Jaro

Na to nie wpadłem... zdefiniuj "odpowiednie rozłożenie min" ????
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

Mariusz

"Odpowiednie rozlozenie min", moze troche zle to ujalem, ale jest pare skutecznych mozliwosci, gdy chcesz spowolnic wroga  najprostszy sposob minowanie liniowe, od ladu w strone morza, kazde pole( i tutaj zalezy od ilosci posiadanych samolotow czy damy rade szybko to zrobic), ja zastosowalem inna opcje; pierwsza linia co drugie pole i nastepna po trzterech polach [ wzrok okretow to 3]tez co drugie pole odwrotnie, w tym przypadku okrety probujac sie przedostac wpadaja na miny, jest wiele innych opcji, to zalezy od danej sytuacji i naszej inicjatywy :D. Jest jeszcze jedna wazna rzecz, o ktorej nie napisalem, rownorzednie trzeba zwalczac [ najlepiej wyemilinowac] wrogie lotnictwo a szczegolnie samoloty rozp. , bo caly misterny plan ........... , jak rozpoznaja "pola "minowe ;D   Pozdr.

sympatyk

@ Mariusz
A, nie zechciałbyś przedstawić swoich zmagań/opisów na forum?
Zapraszam  :yes

Mariusz

Najpierw sorky, bo odbiegamy  troszke w tym dziale[ Sprzet RofP],od tematu, ale odpowiem ;Sympatyk, mysle ze wlasnie to robie, moze troche inaczej niz standartowo to jest przedstawiane, ale nie jestem zwolelnnikiem dokladnego (az do bulu niekiedy) prezentowania swoich rozgrywek, tylko dla tego ,ze to pozbawia potencjalnego gracza tej frajdy poznawania i " przezywania" tych niewiadomych, oczywiscie jak najbardzej mozna "podsuwac sobie " rozne pomysly zwiazane z gra, ale nie zabierac zabawy. No dobra, bo mialem odpowiedziec w kilku slowach, a mnie sie cale "Nad Niemnem" napisalo...  :)

Mariusz

37 scenariusz NWP; i tutaj musze wspomniec o zmianach [ SRofP] w czolgach i pojazdach p.panc. Teraz naprawde jest to "klarowne", to znaczy rozwoj i mozliwosci  pojazdow , tak jak przedtem niektore nowo pojawiajace sie jednostki byly , bardzo podobne ( mozliwosciami), lub wrecz nie atrakcyjne wobec poprzednikow, tak teraz " jest w czym wybierac", ze wzgledu na swoje cechy (wady i zalety) w zaleznosci do czego chcemy je przeznaczyc[ np. opancerzenie , sila ognia, vs sila ognia,szybkosc, paliwo] , tytaj maly przyklad; M26 TP Zmora, ktora pojawia sie dosc pozno , nigdy mnie nie ciekawila , bo nie miala zadnych walorow, teraz inna sprawa, lekki  bardzo szybki czolg z niezla sila ognia, cecha rozpozn. + sporo paliwa ;D,do wykonywania ruchow manewrowych itp. znakomity, wiec jak najbardzej[ oczywiscie to tylko moja opinia] wszystkie zmiany naprawde spoko.   Pozdr.

Waldzios

Mariusz

Zwiekszony limit ATP.to kolejna "frajda" w rozgrywce. Niektore scenariusze [np. morskie],mozna rozegrac wykorzystujac tylko jednostki pow.dest., bo mozna wystwic jednorazowo sile dywizji+,wiec super sprawa :)

Waldzios

Nowa zabawka.

Samobieżny ppanc 'C8P/90mm". Funkcjonalnie zbliżony do 'SdKfz 8/Flak 18'.
Prawdopodobnie dostępny pod koniec 1942.
Nie zdecydowałem jeszcze w kwestii ostatecznych szczegółów.

Jaro

Wyglada ładnie. Może kupił bym dla samego wyglądu >:D bo nie lubię grać ppancami.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

Waldzios

Cytat: Jaro w Wrzesień 20, 2023, 01:42:04 PM
Wyglada ładnie. Może kupił bym dla samego wyglądu >:D bo nie lubię grać ppancami.
Jednostka ma w założeniu załatać lukę w uzbrojeniu przeciwpancernym RoP na przełomie 1942 i 1943 roku.

Potencjalny przeciwnik w 1942 dysponuje ciężkimi czołgami ('Tiger' (1942-11) , 'KW-I/42' (1942-07) ), podczas gdy uzbrojenie RoP pozostaje w najlepszym razie w "średniej" kategorii (średnie czołgi i armaty 75mm). 
Szczytem możliwości przeciwpancernych RoP w tym okresie są armaty 75mm z atakiem HA=16. Brakuje uzbrojenia które mogło by bezpośrednio zwalczać ciężkie jednostki pancerne przeciwnika ('Tiger' GD=18, 'KW-I/42' GD=19).

Wykorzystanie armaty przeciwlotniczej '90mm wz.39S' (1941-12), wydaje się w tej sytuacji dość racjonalnym rozwiązaniem.
Połączenie armaty 90mm i ciągnika artyleryjskiego 'C8P' (1941-11) gwarantuje minimum mobilności (mov=6), wymaganej w kampaniach.
Pojazd można traktować jako rozwiązanie tymczasowe, do momentu wprowadzenia ciężkich czołgów RoP.
Pierwsze ciężkie czołgi '46TP Bies' (HA=20, GD=17) są dostępne od 1943-10.

EDIT.
Wersja robocza:
1942-041942-08