Sprzęt Republic of Poland

Zaczęty przez Primus71, Luty 10, 2019, 11:48:03 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gustlik

Mam prośbę - Waldzios, czy moglibyśmy zmienić ikoną polskiego helikoptera?, Albo z istniejącej wymazać niemiecki krzyż? :) Wie, że to trudne, ale jak szaleć...to pomyślałem, że może by użyć czegoś z typu Alouette?
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

connor71

Cytat: Gustlik w Marzec 08, 2019, 01:28:16 PM
Mam prośbę - Waldzios, czy moglibyśmy zmienić ikoną polskiego helikoptera?, Albo z istniejącej wymazać niemiecki krzyż? :) Wie, że to trudne, ale jak szaleć...to pomyślałem, że może by użyć czegoś z typu Alouette?
Proponuję ikonę JK740
Jest na podwoziu kołowym, więc pasuje historycznie. Kolor brązowy, znowu pasuje do reszty pojazdów. :-)

connor71

Cytat: Mario w Marzec 08, 2019, 12:44:45 AM
Co do nazw:
mogą być nazwiska wielkich hetmanów:
Tarnowski, Zamoyski, Żółkiewski, Koniecpolski, Czarniecki, Sobieski
Ostrogski, Chodkiewicz
Ci najlepiej by pasowali (ewentualnie można jeszcze jakiś dołożyć :))
ewentualnie dodać linię dowódców z okresu zaborów i I WŚ (Kościuszko, Puławski, Dąbrowski, Kniaziewicz, Poniatowski, Bem, Haller, Piłsudski :)
Ja bym się zatrzymał na dowódcach z czasów tzw. I Rzeczypospolitej, czyli do czasów rozbiorów. Albo nazwiska hetmanów albo bohaterów książkowych, np. TP10 Kmicic, TP20 Skrzetuski, TP4 Rzędzian ;-)
Co do okrętów, to można nazywać je nazwami miejsc zwycięskich bitew, np. ORP Chocim, ORP Grunwald, ORP Kłuszyn

Waldzios

Cytat: Mario w Marzec 08, 2019, 12:44:45 AM
Co do nazw:
Na tym etapie, bardziej chodzi mi o propozycje nazw dla konkretnych jednostek. Konwencja dla jednostek naziemnych  jest mniej więcej ustalona.

Cytat: Primus71 w Marzec 08, 2019, 07:18:35 AM
65TP na tle innych poraża swoją masywnością. Będzie jak nic Biały Słoń.
To zamierzone.

Średnie czołgi planuje odchudzić i przyśpieszyć. Sprowadzić je do poziomu Shermana. To będzie dotyczyło głównie 20/23/25TP, ale dotknie też w jakimś stopniu następców czyli 28TP i 30TP (proporcjonalnie niższa obrona).
Jeśli 28TP i 30TP staną się mniej uniwersalne, to powstanie miejsce dla "45TP" (nazwa robocza) jako ciężkiego, ale jeszcze "racjonalnego" czołgu. Przy okazji powstanie pretekst do dodania całej rodziny  jednostek na podwoziu "45TP" (w 1944 jest niewiele nowych jednostek).

"65TP" to będzie Biały Słoń. Będzie przeciwwagą dla ciężkich czołgów przeciwnika.
Można się spierać co do sensu takich jednostek, ale wszyscy takie budowali. Więc RoP też powinna.
W trakcie wojny Amerykanie mieli prototypy T30 Heavy Tank  i T28 Super Heavy Tank, a Brytyjczycy A39 Tortoise. Po wojnie pojawiły się M103 Heavy Tank i FV214 Conqueror.

Cytat: Primus71 w Marzec 08, 2019, 07:18:35 AM
Sikorski jako nazwa z 1944 roku jest spokojnie do utrzymania.
Dyskusyjne. Co Sikorski robił na Gibraltarze jeśli RoP przetrwało kampanie w 1939?  ;)

Cytat: Gustlik w Marzec 08, 2019, 01:28:16 PM
Mój błąd. Przy okazji zmian w flocie, zmieniłem ikonę helikoptera i nie przyjrzałem się jej dokładnie.

Wersja z szachownicą:

Cytat: connor71 w Marzec 08, 2019, 01:57:21 PM
Proponuję ikonę JK740
Jest na podwoziu kołowym, więc pasuje historycznie. Kolor brązowy, znowu pasuje do reszty pojazdów. :-)
Chciałem by wczesne helikoptery wyglądały na mniej zaawansowane.
Ikony Alouette planowałem wykorzystać dla kolejnych modeli.

Moja koncepcja nabrała dodatkowego sensu wraz z pomysłem nowej kampanii Gustlika. Będzie dobrym pretekstem dla kilku dodatkowych jednostek w latach 50-tych.

GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Primus71

Ok. no to konkretnie
14TP - 14TP Kościuszko
14TP wz.40 - 14TP Kościuszko II
14TP wz.41 - 14TP Kościuszko III
18TP wz.42 - 18TP Dąbrowski
20TP - 20TP Traugutt
23TP - 23TP Traugutt II
25TP - 25TP Traugutt III
28TP Haller - 28TP Poniatowski
28TP Haller II- 28TP Poniatowski II
28TP Haller S - 28TP Poniatowski S
8TP Borsuk - 8TP Sowiński
30TP Sikorski - 30TP Kniaziewicz
30TP Sikorski - 30TP Kniaziewicz S
M29TP Pułaski - M29TP Pułaski bz
M44TP Piłsudzki - M44TP Piłsudzki
M45TP Anders - M45TP Żółkiewski
36TPL Bem - M36TPL Bem
M50TP Sobieski - M50TP Sobieski bz.
rodzina 45TP - 46TP Chodkiewicz
rodzina 65TP - 65TP Koniecpolski

Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Waldzios

Tego się właśnie obawiałem.

Nie neguje doboru osób/nazwisk, raczej zaczynam mieć wątpliwości co do ogólnej koncepcji.

Po pierwsze, oparte na nazwiskach nazwy wydają są trochę zbyt długie (uroki polskich nazwisk).
Po drugie, zaczynam zastanawiać się co do ich praktyczności.
IMHO najlepiej gdyby nazwy własne czołgów pełniły jednocześnie role przydomków. Tymczasem nazwy w rodzaju "Kościuszko" będą trochę sztuką dla sztuki.
Trudno je będzie wykorzystać jako przydomki, zwłaszcza gdy zacznie się je odmieniać przez przypadki.

Przykładowo, samobieżne działa przeciwpancerne otrzymały nazwy pochodzące od owadów.
Podstawową zaletą tego rozwiązania jest, że gdy pisze na przykład o  'SDP wz.40 Giez', to mogę napisać:  "w walce wzięły udział cztery SDP wz.40" albo  "w walce wzięły udział cztery Gzy". To nadaje przydomkom trochę praktyczności.

Trudno w ten sam sposób wykorzystać nazwy "Kościuszko" czy "Koniecpolski" (starsze nazwy w rodzaju "Piłsudzki" i "Sikorski ", też nie są zbyt praktyczne).

Mario

Jaką masz inną koncepcję?
Wzorowaną na sowieckiej-w zasadzie same numery a przy czołgach ciężkich jakieś przydomki??
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Waldzios

Cytat: Mario w Marzec 08, 2019, 06:17:27 PM
Jaką masz inną koncepcję?
Wzorowaną na sowieckiej-w zasadzie same numery a przy czołgach ciężkich jakieś przydomki??
Jeszce nie wiem. Nie mam konkretnego pomysłu.
Po prostu, gdy Primus71 rozpisał swoją propozycje, nabrałem wątpliwości co do sensowności obecnego rozwiązania.

Gustlik

Tylko, na Boga, pamiętajcie - PIŁSUDSKI, nie "Piłsudzki" !!!  ;)

EFILE, KAMPANIE:

Primus71

Spełnienie warunków o których pisze Waldzios wymaga odejścia od dotychczasowego nazewnictwa. Wybór nie jest łatwy. Najłatwiejsza droga czyli zwierzęta jest chyba niemożliwa przez wykorzystanie ich nazw w innym sprzęcie. Wymyśliłem taką propozycję. Nie są wykorzystywane w RoP nazwy starej broni. Brzmią bojowo i łatwo jest je wykorzystać w pisaniu np. Miecz zdobył lidera. Obuch jak zawsze nie dojechał >:D. Straciłem Sztylet ect.
Poniżej rozpiska. Starałem się dobrać nazwy łatwe broni używanej w Polsce ale można sięgnąć za granicę np. Gladius, Katana ect.

14TP ? 14TP Lanca
14TP wz.40 ? 14TP Lamca II
14TP wz,41- 14TP Lanca III
18TP wz.42 ? 18TP Miecz
20TP ? 20TP Koncerz
23TP ? 23TP Koncerz II
25TP ? 25TP Koncerz III
28TP Haller ? 28TP Sztylet
28TP Haller II ? 28TP Sztylet II
28TP Haller S ? 28TP Sztylet III
8TP Borsuk ? 8TP Bułat
30TP Sikorski ? 30TP Rapier
30TP Sikorski S ? 30TP Rapier II
M29TP Pułaski ? M29TP Włócznia
M44TP Piłsudski ? M44TP Pałasz
M45TP Anders ? M45TP Topór
36TPL Bem ? M36TPL Kord
M50TP Sobieski ? M50TP Kopia
Rodzina 45TP ? 46TP Pika
Rodzina 65TP ? 65TP Obuch

Inna opcja to wykorzystanie zjawisk przyrodniczych. Co prawda tradycyjnie przypisane są Niszczycielom ale precedensy są. Np. ORP Wilk i PZL 38 Wilk.
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Waldzios

Cytat: Primus71 w Marzec 08, 2019, 07:14:13 PM
Np. ORP Wilk i PZL 38 Wilk.
Coś jest na rzeczy. Skoro równolegle mogły istnieć okręty podwodne typu Wilk i samoloty PZL.38 Wilk, to teoretycznie nie ma bezpośredniego przeciwwskazania by użyć tej nazwy również dla czołgu.

Za granicą takie przypadki też się zdarzały. Na przykład amerykanie używali jednocześnie M18 Hellcat i F6F Hellcat.

W takim wariancie można by pójść na skrajną łatwiznę i użyć nazw gatunków drapieżnych ssaków: niedźwiedź, wilk, lis, żbik, ryś, kuna,  łasica, wydra, borsuk itd. 

Coś prostego w rodzaju:
65TP Niedźwiedź
45TP Wilk   
30TP Rosomak
28TP Ryś
20/25TP Żbik
18TP Łasica
14TP Kuna

36TPL Borsuk
36TPL-A Wydra

Dla powojennych czołgów podstawowych (MBT) można by ewentualnie zastosować zmienione nazewnictwo.
Na przykład:
M29TP Dzik
M44TP Żubr
M45TP Żubr
M50TP Tur

To by nie było zbyt oryginalne rozwiązanie, ale na pewno proste i praktyczne.
To jedna z możliwych opcji.

Primus71

Na pewno łatwo jest takie nazwy zapamiętać. Jeśli można przyjąć to za jakąś listę wstępną to na pewno trzeba zmienić 28TP Ryś. W tym samym czasie występuję PZL 54 Ryś. W USA Hellcat to nie problem bo samolot występował w Azji a SDP w Europie ale w RoP opisów to by raczej nie ułatwiło. Nie grałem jeszcze M44TP i M45TP ale patrząc po parametrach to chyba jednak inne czołgi i lepiej nadać im inne nazwy.

Waldzios

Cytat: Primus71 w Marzec 08, 2019, 09:26:33 PM
Na pewno łatwo jest takie nazwy zapamiętać. Jeśli można przyjąć to za jakąś listę wstępną to na pewno trzeba zmienić 28TP Ryś. W tym samym czasie występuję PZL 54 Ryś. W USA Hellcat to nie problem bo samolot występował w Azji a SDP w Europie ale w RoP opisów to by raczej nie ułatwiło. Nie grałem jeszcze M44TP i M45TP ale patrząc po parametrach to chyba jednak inne czołgi i lepiej nadać im inne nazwy.
Lista jest poglądowa, przedstawia raczej ogólną koncepcje, niż ostateczny rezultat. Zmiany są jak najbardziej dopuszczalne.

Samoloty PZL 54a Ryś mają dość długi okres dostępności (od 1942-11 do 1955-12). Zarezerwowanie nazwy "Ryś" tylko dla nich eliminowało by tą nazwę całkowicie z użycia.

M18 Hellcat jak najbardziej był wykorzystywany w Azji. Na pewno na Filipinach i Okinawie.
Dla ścisłości, samoloty F6F Hellcat służył również w Europie (Brytyjczycy używali ich całkiem sporo).

Co do M44TP i M45TP masz racje, pisałem z pamięci, to M45TP i M50TP mogłyby ewentualnie dzielić przydomek.
Nie nalegam na to. Tak jak pisałem wcześniej, ta lista to tylko ogólny zarys.

Primus71

Co do Hellcata napisałem rzeczywiście nieprecyzyjnie. Ale przy Rysiu to chyb nie problem jest jeszcze masa zwierzaków żyjących w Polsce do wykorzystania np. Lis, Gronostaj.

Gustlik

A gdyby tak czołgom dać imiona diabłów i demonów?

- Bies
- Boruta
- Rokita
- Czart
- Upiór
- Szatan
- Zmora
- Wampir, Wilkołak
- Wodnik (pływający),
(dodatkowo) - Trojan, Ognik, Żmij, Diabeł, Demon.

EFILE, KAMPANIE: