Sprzęt Republic of Poland

Zaczęty przez Primus71, Luty 10, 2019, 11:48:03 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mario

Diabły-super >:D
Nazwy broni też mi się podobają.
Niezależnie, która opcja przejdzie- stawiam na oryginalność.
Mojej żonie spodobały się nazwy diabłów >:D(no ale ona jest ruda-czyli nie do końca jest obiektywna ;))
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Primus71

Obiektywnie nazwy Gustlika bardzo fajne. Myślę jednak że 80 lat temu spotkały by się z powodów ideowo ideologicznych ze sporym oporem w wpływowych kręgach i w realu nie miał by szans. No ale to tylko gra.
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Gustlik

Jeszcze jedna sprawa, co do ikon: tankietka TKD jest jedynym pojazdem w armii polskiej w malowaniu zielonym. Rzeczywiście, sprawdzałem, nie ma innej, ale też pytanie - czy ona aż tak bardzo różni się od pozostałych, że musi być zielona?
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Waldzios

Cytat: Gustlik w Marzec 09, 2019, 10:11:30 PM
Jeszcze jedna sprawa, co do ikon: tankietka TKD jest jedynym pojazdem w armii polskiej w malowaniu zielonym. Rzeczywiście, sprawdzałem, nie ma innej, ale też pytanie - czy ona aż tak bardzo różni się od pozostałych, że musi być zielona?
Absolutnie nie musi. To niedopatrzenie. Kompletnie przegapiłem ją wśród jednostek artyleryjskich.

Wygląd TKD był dość specyficzny.

Obecna ikona nie dość że jest zielona, to niespecjalnie podobna.

Spróbuje coś wykombinować.

EDIT. Wersja na "szybko":
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Waldzios

Cytat: Primus71 w Marzec 09, 2019, 05:57:20 AM
Obiektywnie nazwy Gustlika bardzo fajne. Myślę jednak że 80 lat temu spotkały by się z powodów ideowo ideologicznych ze sporym oporem w wpływowych kręgach i w realu nie miał by szans. No ale to tylko gra.
Rzeczywiście nazewnictwo oparte tylko na diabłach byłoby dyskusyjne ideologicznie, a poza tym trochę monotonne.
Ale można zabrać się do sprawy trochę inaczej.

Można zacząć od bestii heraldycznych (Gryf, Wywern, Żmij itd). Heraldyka była na popularna w okresie międzywojennym.
Od nich można przejść do stworzeń z mitologii słowiańskiej (Leszy, Raróg, Wąpierz, Strzyga, Zmora itd).
Następny krok to demony słowiańskie (Czart, Bies).
A na koniec (na przykład dla czołgów powojennych) można być użyć wprost diabłów polskich (Boruta, Rokita, Smętek).
Wtedy mityczne/diabelskie nazwy wynikałyby z naturalnej ewolucji nazw czołgów (większy/lepszy czołg wymaga groźniejszej nazwy). 

Waldzios

Nowy pokładowy odrzutowiec RoP (oparty na ikonie DR143, czyli 'Campini Caproni CC.2'):

Dla porównania dotychczasowe lotnictwo morskie:
PZL 53 IIIC

PZL 39 AlbatrosPZL 51 Kormoran

Waldzios

Trochę drobnych aktualności:

Modyfikacja ikony myśliwca 'PZL 1001 Iskra' /  'PZL 1002 Grom' (pozwoli na rozróżnianie modeli).
PZL 1001 Iskra (nowa ikona)PZL 1002 Grom (obecna ikona)

Nowa ikona transportera gąsienicowego TP5, oparta na podwoziu 36TPL.
TP5 Kobra36TPL Bem

Rodzina "65TP" z wymienionym podwoziem:
Podwozie bazujące na rodzince "45TP" (dodana para kół nośnych):

Zestaw "Chrabąszczy" z różnymi długościami luf.

SDP wz.42 Chrabaszcz ASDP wz.42 Chrabaszcz B
SDP wz.42 Chrabaszcz CSDP wz.42 Chrabaszcz D

Gustlik

Duża klasa - naprawdę.

Wygładzenie ikon dodało im profesjonalnego wyglądu.

:clap :clap :clap

EFILE, KAMPANIE:

Primus71

Pozazdrościć umiejętności. Trudno się zgodzić że to tylko drobne aktualności. Z tego co widzę to początek całych gałęzi nowego sprzętu. Gratulacje.
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Gustlik

Waldzios. sprawdź proszę ikonę samolotu RWD-22  bo jakaś kreska razem z nim lata :)

EFILE, KAMPANIE:

Waldzios

Cytat: Gustlik w Marzec 17, 2019, 12:04:13 PM
Waldzios. sprawdź proszę ikonę samolotu RWD-22  bo jakaś kreska razem z nim lata :)
Poprawione.

RDL03
GO106GO107

Primus71

Kilka uwagi co do sprzętu RoP nie tylko nowego po kampanii G13
O wyrzutniach rakietowych i moździerzu pisałem wcześniej więc tylko dodam że 165mm WR wz.42 lepiej się sprawdza w scenariuszach gdzie przynajmniej przez chwilę jesteśmy w defensywie.
Pepancami holowanymi nie umiem grać więc nawet nie próbowałem bo moja opinia nie byłaby obiektywna.
SC wz.34. ? w trudniejszym terenie zwiększa mobilność saperów.
SDPlot wz.40 Żmija. Dla osób używających jak ja pelotek czysto defensywnie rewelacja. Niska cena połączona z duża mobilnością spowodowała że zatrzymałem do końca.
Najsłabiej wypadło działo 75mm wz.38 ST. Osiągi są jakie są i nie ma co z nimi dyskutować przy tym kalibrze. Jego cena jest zdecydowanie za wysoka. Prawie o połowę wyższa od F22 o porównywalnych osiągach. Tyle samo kosztuje 10,5cm sK18 o nieporównywalnie lepszych parametrach. Identycznie cena pepanców 75mm wz.38 i 75mm wz.40  jest o połowę wyższa niż PAK 40. Nie sądzę żeby 75mm wz.38 ST zagrzało miejsce w szeregach.
Przy okazji wykorzystałem zadomowione już w efile 100mm wz.38 ST i 120mm mozdzierz wz.40 ale chyba niebyt często używane przez graczy. Uwaga generalna jest taka że pojawiają się chyba za późno żeby w większych ilościach wejść do gry. W trzech kampaniach które grałem gracz powinien już mieć w tym czasie ukształtowany zręby artylerii. Ale ze względu na historyczność rozwiązania w przypadku haubicy nie proponuję zmian.
Co do osiągów to w przypadku moździerz przystępna cena i duża moc nie rekompensuje krótkiego zasięgu.
Natomiast haubica jest bardzo przyjemna w użyciu i ma szybki transport. Z dzisiejszej perspektywy myślę że zamiast 120mm moździerza wz.40 i 75mm wz.38 powiniem kupić 100mm wz. 38 i używać ich obok 120mm wz.42 i 155mm. wz.43 aż do pojawienia się ciągnika C9P.

Gustlik

CytatOsiągi są jakie są i nie ma co z nimi dyskutować przy tym kalibrze. Jego cena jest zdecydowanie za wysoka.

Przyznam Ci się, że kiedy konstruowałem tego efila, a było to już parę lat temu, celowo zrobiłem kilka takich "kwiatków", żeby sprowadzić sprzęt nieco bliżej życia, w którym nie zawsze jak coś jest lepsze, to droższe - i odwrotnie. Często przecież zdarzały sie modele dobre ale za drogie, albo wręcz całkiem nieopłacane. Zdaje się że do dziś tak jest...  :) :D :).

Nie ma tego dużo, tak dla zabawy - nie wiem czy Waldzios wyprostował to, czy nie - bo nie rozmawialiśmy o tym.

Ja, na przykład, czołgów serii "2x" nie używam w ogóle. Chyba, że dostanę prototyp. Jak dla mnie model - nieudany,
mimo że sam go zrobiłem :)

EFILE, KAMPANIE:

Waldzios

Ceny artylerii pozostają do uporządkowania.

Główny problem wynika z drabinki cen.
Mamy dość wysokie ceny wrześniowe (np. '75mm wz.02/26 Prawosl.' w roli ppanc kosztuje 180pp), a potem stopniowo pojawia się nowszy sprzęt który ze względu na "świeżość" i lepsze parametry bojowe musi być droższy, i sprawy się komplikują.

Trochę grzebałem w cenach (na przykład cena wspomnianego działa '75mm wz.38' spadła z 300pp do 240pp), ale były to zmiany raczej symboliczne (dopasowywane do istniejącej drabinki cen).
Chyba muszę przeprowadzić bardziej kompleksowy remanent ;).

Gustlik

Dalsze uwagi pod wpływem rozległych testów kampanijnych ;)

- Republic of Poland w pewnym momencie posiada już dość zaawansowany sprzęt lotniczo-morski: lotniskowce, bombowce i myśliwce pokładowe, krążowniki przystosowane do obsługi samolotów, ale nie posiada żadnej "drobnicy" rozpoznawczej zdolnej do startowania z tych okrętów. Momentami czyni to operacje desantowe wręcz niemożliwymi.

- RWD-22, to dobre wodnosamoloty torpedowo-bombowe, niestety okręt baza wodnopłatowców, do którego chyba były zaprojektowane (jedyny z którego mogą startować), pojawia się trzy lata później - moim zdaniem przesada....

- (detal) statki transportowe w kraju RoP są stanowczo zbyt podobne do okrętów wojennych (wiem - jak rysowałem). W zamieszaniu floty desantowej łatwo pomylić jedne z drugimi i wysłać jakieś czołgi przeciwko krążownikowi. Może warto jednak rozważyć powrót do klasycznych barek?

EFILE, KAMPANIE: