Sprzęt Republic of Poland

Zaczęty przez Primus71, Luty 10, 2019, 11:48:03 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Cytat: Gustlik w Marzec 22, 2019, 02:40:49 PM
- Republic of Poland w pewnym momencie posiada już dość zaawansowany sprzęt lotniczo-morski: lotniskowce, bombowce i myśliwce pokładowe, krążowniki przystosowane do obsługi samolotów, ale nie posiada żadnej "drobnicy" rozpoznawczej zdolnej do startowania z tych okrętów. Momentami czyni to operacje desantowe wręcz niemożliwymi.
Niedopatrzenie.
Po dodaniu nowych okrętów nie przesunąłem dostępności samolotów pokładowych. W efekcie pokładowy 'PZL.8' dostępny jest dopiero od 1944-01 (wtedy pojawiały się pierwsze krążowniki).
Przesunę dostępność 'PZL.8' na 1941 rok.
W 1944 będzie pretekst do dodania nowej, lepszej maszyny.

- RWD-22, to dobre wodnosamoloty torpedowo-bombowe, niestety okręt baza wodnopłatowców, do którego chyba były zaprojektowane (jedyny z którego mogą startować), pojawia się trzy lata później - moim zdaniem przesada....
Analogiczna sytuacja jak poprzednio. Jednostki nie nadążyły za zmianami w flocie. Trzeba przesunąć dostępność do 1941.

- (detal) statki transportowe w kraju RoP są stanowczo zbyt podobne do okrętów wojennych (wiem - jak rysowałem). W zamieszaniu floty desantowej łatwo pomylić jedne z drugimi i wysłać jakieś czołgi przeciwko krążownikowi. Może warto jednak rozważyć powrót do klasycznych barek?
Tu podobnie. "Klasyczne" barki były dostępne od 1944-01. Tak jak w powyższych przypadkach przesunąłem dostępność do 1941.

BTW. Pewnie warto by uzupełnić również jednostki "piechoty morskiej", tak by były dostępne od 1941.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Gustlik

CytatBTW. Pewnie warto by uzupełnić również jednostki "piechoty morskiej", tak by były dostępne od 1941.

Jakbyś mógł, przy okazji....
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Waldzios

Cytat: Gustlik w Marzec 22, 2019, 08:04:31 PM
Jakbyś mógł, przy okazji....
Spróbuje w weekend przygotować wersje, przynajmniej testową.

Przy okazji, są jeszcze dwie kwestie do poruszenia w temacie uzbrojenia 'RoP':

1. Pociągi pancerne i artyleria kolejowa.
Chyba przydałby się jakiś rozwój w tej kwestii. Uwzględniając całkiem niezła skuteczność pociągów pancernych w kampanii wrześniowej, ich dalsze wykorzystanie wydaje się dość sensowne.
Można również rozważyć umożliwienie zakupu pociągu pancernego przez gracza.
Artyleria kolejowa była wykorzystywana praktycznie przez wszystkie główne nacje, więc i tu chyba przydałby się jakiś lokalny akcent.

2. Artyleria dalekosiężna.
Obecnie podstawową ciężka armatą polową 'RoP' jest niespecjalnie udany '155mm wz.40', z zasięgiem 8 heksów.
Potem pojawiają się '180mm wz.43' i '203mm wz.44', ale to raczej ciężkie haubice, niespecjalnie pomocne w kwestii zasięgu.
Nikt się w sumie nie skarżył, ale łatwo zauważyć że przeciwnik (szczególnie Niemcy) ma przewagę w kwestii zasięgu.
Myślę, że nie było by przesadą gdyby w okolicach 1944 pojawiła się armata polowa z zasięgiem 9 heksów (odpowiednik 17cm K18), a na początku lat 50t-ych armata 10-heksowa (odpowiednik rosyjskiego 180mm S-23 albo amerykańskiego M107).

Co tym sądzicie?

connor71

Dorzucę 3 grosze od siebie:

Grając w Grom z jasnego nieba, scenariusz: "Ofensywa", czyli w maju 1942 zauważyłem, że: RoP mają już co najmniej trzy typy czołgów strzelających na 2 hexy: 25TP, 18TP wz.42 oraz 14TP wz. 41. W tym czasie Niemcy mają ledwo jeden typ i to do tego zdobyczny: PzKpfw B-2 740(f). Rosja, czyli drugi przeciwnik, ma dwa typy: KW-II oraz T-34/57.

Czy RoP nie mają zbyt wcześniej tyle typów czołgów o dalekim zasięgu strzału? Czy one nie powinny się pojawić później? Niemcy własny czołg dostają dopiero za miesiąc: Pz IVF2

Zawsze mi się wydawało, że 14TP to odpowiednik PzIII a 18TP - PzIV. Może przy okazji zmian w nazewnictwie warto by przyjrzeć się datom wprowadzenia poszczególnych rodzajów czołgów.

Primus71

Pociągi Pancerne i artyleria kolejowa to chyba tylko w Wojnach Śląskich może znaleźć ograniczone zastosowanie.
Działa dalekonośne dlaczego nie. Można się bez nich obyć w latach do 1945 ale od przybytku głowa nie boli.
Wracając do cen artylerii to myślę że jeśli coś zmieniać to ceny najlżejszych systemów tj. 75mm wz.38 i 100mm wz,38 które wyraźnie w górę odstają od cen odpowiedników zagranicznych. Natomiast nie ruszał bym ceny prawosławnego pepanca i pierwszego pepanca 75mm. Jest to sprzęt wyprzedzający swoją epokę i może być dlatego droższy.
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Mario

Urozmaicenie w sprzęcie jest zawsze wskazane.
To jedna z  rzeczy uatrakcyjniających kampanie ;D.
Pociągi pancerne były popularne w II RP.
Dodanie ich i artylerii kolejowej spowoduje większe możliwości np. w kampanii Wojny Śląskie
Artyleria dalekonośna-jestem za :).
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Waldzios

Cytat: connor71 w Marzec 22, 2019, 10:50:35 PM
Grając w Grom z jasnego nieba, scenariusz: "Ofensywa", czyli w maju 1942 zauważyłem, że: RoP mają już co najmniej trzy typy czołgów strzelających na 2 hexy: 25TP, 18TP wz.42 oraz 14TP wz. 41. W tym czasie Niemcy mają ledwo jeden typ i to do tego zdobyczny: PzKpfw B-2 740(f). Rosja, czyli drugi przeciwnik, ma dwa typy: KW-II oraz T-34/57.

Czy RoP nie mają zbyt wcześniej tyle typów czołgów o dalekim zasięgu strzału? Czy one nie powinny się pojawić później? Niemcy własny czołg dostają dopiero za miesiąc: Pz IVF2

Zawsze mi się wydawało, że 14TP to odpowiednik PzIII a 18TP - PzIV. Może przy okazji zmian w nazewnictwie warto by przyjrzeć się datom wprowadzenia poszczególnych rodzajów czołgów.
Co do zasady to się zgadzam.
'14TP wz.41' wydaje się jeszcze w miarę akceptowalny, bo pod względem uzbrojenia (2-heksowe działo 57mm) i dostępności  (1941-05 vs 1941-10) jest zbliżony do 'T-34/57'. 
'18TP wz.42' traktuje jako wersje rozwojową '14TP wz.41', która pojawia się dopiero w 1942 (1942-02), 4 miesiące przed 'Pz IVF2', czyli jeszcze w miarę OK.
Najbardziej kontrowersyjny zdaje się być '25TP' (dostępny od 1941-10), który konkurencyjny 'Pz IVF2' (1942-06) wyprzedza aż o 8 miesięcy.

BTW.  Jako ciekawostka. Jedna z przedwojennych koncepcji czołgu '25TP' (projekt PZInż.) zakładała uzbrojenie go w francuskie działo przeciwlotnicze 75 mm wz. 1922/1924 (długość lufy L/50), pochodzące z zapasów marynarki wojennej.
Więc pomysł 2-heksowego czołgu pojawiającego się pod koniec 1941, nie jest kompletnie bezpodstawny (oczywiście wykonalność projektu to trochę inna bajka ;) ) .

Problem w tym, że to bardzo stare jednostki. W efilu są praktycznie od początku ('25TP' to E:665, a '18TP wz.42' E:666). Prawdopodobnie wszystkie kampanie rozgrywane tą nacją lub korzystające z jednostek 'RoP' je wykorzystują.
Przesunięcie dostępności tych jednostek mogłoby istotnie namieszać w wielu kampaniach.
Gracze generalnie nie lubią gdy w scenariuszu są dostępne "nad-czasowe" jednostki.
Dlatego wolałbym nie mieszać w ich datach dostępności.

Zwykła miana parametrów (zasięgu) też nie bardzo wchodzi w grę. Nowe ikony zostały zaprojektowane pod obecne parametry (długie lufy). 
Skrócenie parametrów, wymagało by przerobienia istniejących ikon lub opracowania nowych.
Dodatkowo trzeba by dodać odpowiedniki dzisiejszych wersji (dostępne później), by wypełnić lukę technologiczną (28TP to dopiero 1943-07).

Nie wiem. Mam mieszane uczucia. Wygląda mi to na sporo roboty, tylko by przesunąć 2-3 czołgi chronologicznie o kilka miesięcy do przodu (maks pół roku). Pomyśle o tym, ale nic nie obiecuje...

Co do klasyfikacji czołgów 'RoP' to widzę to tak:
- lekkie czołgi: 14TP => 18TP => 36TPL;
- średnie czołgi: 20TP => 23TP => 25TP => 28TP => 30TP;
- ciężkie czołgi: 46TP => 65TP;
- czołgi podstawowe (MBT): M29TP => M44TP => M45TP => M50TP;

Gustlik

Cytatzauważyłem, że: RoP mają już co najmniej trzy typy czołgów strzelających na 2 hexy: 25TP, 18TP wz.42 oraz 14TP wz. 41. W tym czasie Niemcy mają ledwo jeden typ

Jak napisałem to wcześniej - sam nigdy nie korzystałem z wątpliwych zalet 25TP głównie z powodu jego szybkości (4 heksy). Miała to być konstrukcja nieudana - i taką przez pewien czas (w efilu) była. Owszem teraz, kiedy zdarzy się mu dostać lidera i mamy możliwość dokupienie dodatku to kombinacja tych dwóch elementów robi z niego mordercę. Ale nawet wtedy wolę 18TP.

Natomiast wiosną 1941 Niemcy robią już próby ze swoim. wielokrotnie potężniejszym, "Dicker Maxem", który z im tylko znanych powodów nie wszedł do masowej produkcji.

Myślę, że kwestia posadzenia działa "high velocity" na czołgowym podwoziu, w roku 1941, to była kwestia myślenia sztabów, a nie możliwości technicznych. Projektując takiego akurat, fikcyjnego, efila myślenia nie musimy sobie odmawiać.

"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Gvozdika

Chciałbym się odnieść i do pociągów oraz artylerii kolejowej i jak do artylerii dalekosiężnej :)

CytatChyba przydałby się jakiś rozwój w tej kwestii. Uwzględniając całkiem niezła skuteczność pociągów pancernych w kampanii wrześniowej, ich dalsze wykorzystanie wydaje się dość sensowne.
Można również rozważyć umożliwienie zakupu pociągu pancernego przez gracza.
Artyleria kolejowa była wykorzystywana praktycznie przez wszystkie główne nacje, więc i tu chyba przydałby się jakiś lokalny akcent.

Patrząc też geograficznie na tę kwestie to raz - na zachodnim froncie jest rozwinięta sieć dróg żelaznych w wschodnich Niemczech. Tymczasem jak pokazała Wojna Domowa w Rosji, koleje i pociągi pancerne odegrały kluczową rolę więc strategicznie ważne jest kontrolowanie linii kolejowych w Rosji/ZSRR, bo dzięki nim można przerzucać wojska, zaopatrzenie nawet w trudnych warunkach pogodowych oraz też zapewnia mobilność na znacznych odległościach gdzie brak jest zwykłych dobrych dróg. Ciekawie jak w planie operacyjnym ?Wschód" wyglądała kwestia wykorzystania pociągów pancernych.

Sowieci mają Broniepojezd 43 więc można się na nich wzorować. Polski SG mógłby zlecić opracować improwizowane ulepszenie pociągu pancernego w roku 40 albo 41, a tymczasem całkowicie nowy projekt zostawić na przyszłość - tu myślę bardziej nad rokiem 1944.

Mam taką myśl, by połączyć brak artylerii daleko zasięgu i brak armat kolejowych dla Republic of Poland w jedno. Mianowicie to, że taka ahistoryczna frakcja mogłaby zastosować działa kolejowe jako rozwiązanie dla tego typu problemu. Działa tak o zasięgu 12-18 hexów? Argumentując to, że w takich warunkach walk jak mobilność czy znaczne odległości lepiej byłoby skorzystać z kolejowej niż z zwykłej. Co o tym myślicie?

Ogólnie zauważam, że na wielu mapach są zaznaczone linie kolejowe i same tory jednak w pliku mapx nie ma informacji, że one istnieją (tylko trzeba ręcznie wprowadzać za każdym razem przez Open Suite)... Mówię o tym, bo czasem chciałoby się skorzystać z tej możliwości jakie daje transport kolejowy, albo też z pociągów, dział kolejowych.

CytatObecnie podstawową ciężka armatą polową 'RoP' jest niespecjalnie udany '155mm wz.40', z zasięgiem 8 heksów.
Potem pojawiają się '180mm wz.43' i '203mm wz.44', ale to raczej ciężkie haubice, niespecjalnie pomocne w kwestii zasięgu.
Nikt się w sumie nie skarżył, ale łatwo zauważyć że przeciwnik (szczególnie Niemcy) ma przewagę w kwestii zasięgu.
Myślę, że nie było by przesadą gdyby w okolicach 1944 pojawiła się armata polowa z zasięgiem 9 heksów (odpowiednik 17cm K18), a na początku lat 50t-ych armata 10-heksowa (odpowiednik rosyjskiego 180mm S-23 albo amerykańskiego M107).

W połączeniu z tym co napisałem powyżej, taka ciężka artyleria polowa (z zmotoryzowanym transportem) mogłaby się według mnie pojawić około dopiero po 1945 albo i dłużej.

Ale z drugiej strony, niech przeciwnik ma też w czymś przewagę nad nami :P

Primus71

Do czołgów z rodziny 14TP - 18TP bardziej chyba pasuje określenie czołgi szybkie / kawalerii  / pościgowe do wyboru. Co terminu dostępności nic bym nie zmieniał. W kilku scenariuszach z tego co pamiętam czołgi z zasięgiem dwóch heksów występują w oddziałach aux więc może to wywołać zamieszanie. Ważniejsze jet jednak to że np. III Wojnie Śląskiej to 14TP wz.41 wobec doskonałej niemieckiej piechoty w transporterach opancerzonych i dalekonośnej artylerii są największym atutem RoP na lądzie. Opóźnienie dostępności tego czołu rozregulowało by tą część Wojen Śląskich.
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Waldzios

Przygotowałem wersje testową. Na razie nie publikuje wersji oficjalnej, przy takiej ilości zmian błędy są nieuniknione.

Wersja przeznaczona jest głównie dla Gustlika (na potrzeby nowej kampanii), ewentualnie jako ciekawostka, jeśli kogoś interesuje przetestowanie dyskutowanych w tym wątku zmian w RoP.

Najważniejsze zmiany:
- czołgi lekkie/średnie odchudzone i przyśpieszone (14TP mov=6, 20/25TP mov=5, 18TP mov=7, 28/30TP mov=6);
- powyższe odnosi się również do dział samobieżnych opartych na podwoziach wymienionych czołgów;
- zasięg pierwszej generacji 18TP i 25TP skrócony do 1 heksa; dodana dodatkowa generacja tych czołgów (nowe ikony) z zasięgiem 2, ale dostępnych dopiero od połowy 1942; w ten sposób RoP jest nadal potężny w 1941 (14TP z 2-heksowym działem 55mm i  2-heksowe niszczyciele czołgów), ale nacja powinna sprawiać bardziej "umiarkowane" wrażenie;
- rozbudowana rodzina pancernych dział samobieżnych (Chrabąszcz) opartych na podwoziu 20/25TP (odpowiedniki "stugów" i "suczek");
- dodane czołgi ciężkie 46TP i 65TP, wraz z rodzinami dział samobieżnych ;
- nazewnictwo czołgów (przydomki) zmienione na mitologiczno-diabelskie;
- poprawki w datach wycofywania sprzętu (niektóre przestarzałe jednostki były używane do 1955, a część nowszego sprzętu znikała w 1945);
- poprawione drzewko cen dział ppanc i artylerii, przebudowane praktycznie od nowa drzewko cen piechoty;
- dodany zestaw piechot dla roku '1954';
- rozbudowane lotnictwo morskie; dodane: odrzutowce pokładowe, morskie samoloty patrolowe i przeciw-okrętowe (warianty bombowców strategicznych), łodzie latające (dostępność tendrów wydłużona do 1955), dodatkowe pokładowe samoloty rozpoznawcze i helikoptery;
- piechota morska  dostępna od 1941;
- dodany dodatkowe odrzutowy bombowiec (z wariantem obserwacyjnym), dostępny od 1953;
- dodane dodatkowe działa dalekosiężne: 9-heksowe dostępne od 1945 i 10-heksowe dostępne od 1953;
- dodany "ulepszony" pociąg pancerny i kolejowe platformy plot (puki co bez możliwości zakupu);
- dodane kilka jednostek lekkiego sprzętu samobieżnego dla spadochroniarzy (transport szybowcowy);
- zmodyfikowane nazewnictwo okrętów (pancerniki - nazwy regionów, krążowniki - nazwy miast);
- dodana "ulepszona" wersja moździerza '120mm mozdzierz wz.40' (zasięg 4), dostępna od 1941-01;

Więcej nie pamiętam ;). Siedziałem nad tym cały weekend, więc trochę się nazbierało.

Zmiany raczej nie są ostateczne.  Na pewno pojawią się błędy i poprawki.

Do pobrania:
Pliki efila: GusOpen713(test).zip;
Pliki ikon: EquipIcons713.zip;

Mario

Imponująca ilość zmian/nowych jednostek jak i czas, który na to poświęciłeś :clap
Przewidujesz jakieś inne pociągi pancerne (wersja: lekka, średnia i ciężka :))z możliwością zakupu przez gracza?
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Waldzios

Cytat: Mario w Marzec 25, 2019, 06:44:09 PM
Przewidujesz jakieś inne pociągi pancerne (wersja: lekka, średnia i ciężka :))z możliwością zakupu przez gracza?
Raczej nie w najbliższym czasie. Miałem kilka pomysłów, ale na przeszkodzie jak zwykle stanął brak ikon.
Dodałem tylko wariant minimum, czyli dodatkowy "nowszy" pociąg pancerny i dwie kolejowe platformy plot (75mm i 40mm).
Pociąg dodałem trochę na zapas, a o platformach plot chyba Gustlik coś wspominał.

Gvozdika

Napiszę tak na szybko moje uwagi i postaram się trochę też odnieść do poprzednich postów jakie tutaj były.

Fajnie i się cieszę, że wyszła testowa wersja efila, podziwiam ilość pracy :) Będzie na pewno co testować :P od paru miesięcy tak myślałem czy opisać w rankingu generałów Wojen Śląskich i chyba dam się skusić na AAR'a. Moje pierwsze wrażenie, ogólne zaznaczam, jest takie - że aż panuje przesyt sprzętu i to, że frakcja ma być mocna w każdym aspekcie i też, że część jednostek jest kopią lub bardzo podobna (inspirowana) do innych, z innych frakcji jakie są. Również nie jestem do końca zadowolony z nowych nazw czołgów, jakoś nie pasują...

Co do artylerii rakietowej, pojawiają się w roku 1942 165mm WR wz.42 i TP2-WR /165mm, ale między nimi jest różnica tylko paru miesięcy. Uważam, że jednak lepiej byłoby tę różnice zwiększyć przynajmniej, by było minimum 12 miesięcy.

Co do czołgów. Uważam i tu podkreślam, że kwestia rozwoju czołgów RoP nie może być w próżni z tematem koncepcji ich wykorzystania. Bo oczywiście możemy sobie zrobić parę fajnych czołgów, nawet jeśli byłyby inspirowane niemieckimi lub sowieckimi. Ale jaka byłaby ich koncepcja wykorzystania jako całości? Całości z innym sprzętem? Jakie role i wymagania nadano im podczas wojny? Tak myślę jeszcze, że taka duża ilość typów czołgów mogłaby jak dla mnie wyglądać następująco: testujemy i wysyłamy na front prototypy, rozwijamy dalej te co się sprawdzą podczas walk. Albo też jako środki tymczasowe.

Cytat- poprawki w datach wycofywania sprzętu (niektóre przestarzałe jednostki były używane do 1955, a część nowszego sprzętu znikała w 1945);

Myślę, że coś takiego przydałoby się Niemcom i SS, szczególnie w sprzęcie pancernym. Tam wiele pojazdów ma expiration date do roku 1955.

BTW. Waldzios, myślałeś nad moim pomysłem odnośnie pociągów pancernych i dział kolejowych?

Gvozdika

Tutaj odniosę się do nazw okrętów, które były omawiane kilkanaście postów wyżej. W modyfikacji Kaiserreich (gdzie Niemcy wygrały w Wielkiej Wojnie) do gry Darkets Hour, frakcja Polska ma następujące nazwy okrętów. Wrzucę je tutaj w nawiązaniu do dyskusji, która miała miejsce co do nazw:

• CV

ORP Jan Dyckman
ORP Wladyslaw IV
ORP Polska

• CVL CVE

ORP Jaskóka
ORP Rybitwa
ORP Mewa
ORP Czajka
ORP Czapla

• BB

ORP Pilsudski
ORP Polska
ORP Wielkopolskie
ORP Mazowieckie
ORP Kujawsko-Pomorskie
ORP Lubelskie
ORP Lódzkie
ORP Malopolskie
ORP Podkarpackie
ORP Podlaskie
ORP Slaskie
ORP Swietokrzyskie
ORP Warminsko-Mazurskie

• BC

ORP Wielkopolskie
ORP Mazowieckie
ORP Kujawsko-Pomorskie
ORP Lubelskie
ORP Lódzkie
ORP Malopolskie
ORP Podkarpackie
ORP Podlaskie
ORP Slaskie
ORP Swietokrzyskie
ORP Warminsko-Mazurskie

• CA

ORP Jan Kazimierz
ORP Zygmunt August
ORP Warszawa
ORP Poznan
ORP Lwów
ORP Wilno
ORP Kraków
ORP Odra
ORP Zakopane
ORP Wroclaw
ORP Gdynia
ORP Gdansk
ORP Dragon
ORP Conrad
ORP Wisla

• CL

ORP Dragon
ORP Conrad
ORP Wisla
ORP Odra
ORP Zakopane
ORP Wroclaw
ORP Gdynia
ORP Gdansk
ORP Warszawa
ORP Poznan
ORP Lwów
ORP Wilno
ORP Kraków

CytatOd razu uprzedzę, o nazwach miast pomyślałem w pierwszej kolejności, ale te niestety te są historycznie zarezerwowane dla monitorów rzecznych (ORP Warszawa, ORP Kraków, ORP Wilno itd).

Ten problem zawsze można rozwiązać tak, że w nawiązaniu do tradycyjnych nazw dla monitorów rzecznych po rozwiązaniu tych jednostek np. morskie, silne okręty artyleryjskie jak BC, BB będą tak się nazywać lub będą kultywować dawną tradycję nazywania.

CytatProblem pojawia się gdy obecną koncepcje próbuje się rozciągnąć dla kilku/kilkunastu okrętów każdego typu.
Nazw regionów geograficznych (krążowniki) ledwie wystarcza dla wiodących okrętów. Na pewno ich zabraknie dla poszczególnych okrętów wszystkich typów.

Moje pytanie, a ile tych nazw tak na prawdę potrzebujemy?