Sprzęt Republic of Poland

Zaczęty przez Primus71, Luty 10, 2019, 11:48:03 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Cytat: Gvozdika w Marzec 26, 2019, 06:03:12 PM
Co do artylerii rakietowej, pojawiają się w roku 1942 165mm WR wz.42 i TP2-WR /165mm, ale między nimi jest różnica tylko paru miesięcy. Uważam, że jednak lepiej byłoby tę różnice zwiększyć przynajmniej, by było minimum 12 miesięcy.
Nie widzę powodu. Zarówno wyrzutnia '165mm WR wz.42' jak i ciągnik półgąsienicowy 'TP2' pojawiają się na początku 1942, więc nie dostrzegam nic dziwnego w tym, że ich połączenie pojawia się kilka miesięcy później.

Cytat- poprawki w datach wycofywania sprzętu (niektóre przestarzałe jednostki były używane do 1955, a część nowszego sprzętu znikała w 1945);

Myślę, że coś takiego przydałoby się Niemcom i SS, szczególnie w sprzęcie pancernym. Tam wiele pojazdów ma expiration date do roku 1955.
Dostępność sprzętu niemieckiego do 1955 jest jak najbardziej celowa. Sporo kampanii "kreatywnie" przeciąga WW2, nawet o kilka lat.

BTW. Waldzios, myślałeś nad moim pomysłem odnośnie pociągów pancernych i dział kolejowych?
Niespecjalnie. Kilka powodów:
1) pomysł wydaje się dość niepraktyczny; opieranie funkcjonowania nacji na jednostkach kolejowych, które w najlepszym razie są "opcjonalne" nie wydaje się zbyt sensowne;
nie każda mapa wykorzystuje linie kolejowe, nie każdy scenariusz pozwala na dostęp do linii kolejowych (punkty wystawienia na torach), itd;
2) wszelkie pomysły kolejowe rozbijają się o brak odpowiednich ikon; IMHO tworzenie dokładnej kopii pociągów niemieckich trochę mija się z celem;
3) kwestia jest już w zasadzie nieaktualna, w testowej wersji dodałem już dodatkowe holowane działa dalekosiężne;

Cytat: Gvozdika w Marzec 26, 2019, 06:10:48 PM
Ten problem zawsze można rozwiązać tak, że w nawiązaniu do tradycyjnych nazw dla monitorów rzecznych po rozwiązaniu tych jednostek np. morskie, silne okręty artyleryjskie jak BC, BB będą tak się nazywać lub będą kultywować dawną tradycję nazywania.
Chyba ominąłeś posty w których to było już dyskutowane.
Poza tym, ta kwestia również jest trochę nieaktualna. Jeśli zajrzysz do wersji testowej, to okręty mają już nowe nazwy.

Cytat: Gvozdika w Marzec 26, 2019, 06:10:48 PM
Moje pytanie, a ile tych nazw tak na prawdę potrzebujemy?
Problem w tym, że tego do końca nie wiadomo.
Nie chodzi tylko o to, żeby nazwać okręty wiodące poszczególnych typów. Ale również, by niepotrzebnie nie utrudniać graczowi (lub autorowi kampanii) nazywania dodatkowych jednostek danego typu.

Trudno z góry przewidzieć ile okrętów poszczególnych typów wykorzysta twórca scenariusza, albo gracz w swojej armii.
To może być kilka lub nawet kilkanaście okrętów (w pewnej kampanii morskiej miałem 19 krążowników, z czego 13 tego samego typu).
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Primus71

Waldzios z innej beczki.
Czy jest szansa na podzielenie pliku z ekwipunkiem na 2 mniejsze bo mi się przy 200 - 205 Mega wywala (mam internet który wymaga co godzinę wbicia kodu).
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Waldzios

Cytat: Primus71 w Marzec 27, 2019, 06:57:39 AM
Czy jest szansa na podzielenie pliku z ekwipunkiem na 2 mniejsze bo mi się przy 200 - 205 Mega wywala (mam internet który wymaga co godzinę wbicia kodu).
Nie widzę problemu. Wrzuciłem na dropboxa wersje podzieloną na 3 pliki.
EquipIcons713parts.zip
EquipIcons713parts.z01
EquipIcons713parts.z02

Nie bardzo tylko rozumiem o jakie "200 - 205 Mega" chodzi, plik EquipIcons713.zip ma 14MB  :huh?.

Gustlik

Nad śniadaniem przyszła mi do głowy grupa nazw dla serii dział dużego kalibru: "Pogrom", "Popłoch", "Postrach", "Przełom". :)
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

connor71

Wszystkie samoloty PZL mają nazwy w stylu PZL 37, natomiast PZL.74 mają kropkę w nazwie.
Z tego co można znaleźć w wikipedii, to przedwojenne polskie samoloty miały ustalone nazewnictwo. PZL z kropką, np. PZL.37 Łoś, a PWS i RWD z kreską, np. PWS-5. Wyjątkiem są myśliwce PZL P.11, które u nas są z kreską PZL P-11.
Może by ujednolicić przy okazji nazewnictwo?

Jeśli spotkało by się to z aprobatą ogółu, to mogę się tego podjąć i podmienić.

Gustlik

"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Waldzios

Cytat: connor71 w Marzec 27, 2019, 11:18:56 AM
Wszystkie samoloty PZL mają nazwy w stylu PZL 37, natomiast PZL.74 mają kropkę w nazwie.
Z tego co można znaleźć w wikipedii, to przedwojenne polskie samoloty miały ustalone nazewnictwo. PZL z kropką, np. PZL.37 Łoś, a PWS i RWD z kreską, np. PWS-5. Wyjątkiem są myśliwce PZL P.11, które u nas są z kreską PZL P-11.
Może by ujednolicić przy okazji nazewnictwo?

Jeśli spotkało by się to z aprobatą ogółu, to mogę się tego podjąć i podmienić.
Przyznam się szczerze, że kropkę w nazwie PZL.74 dodałem odruchowo, nie zastanawiałem się nad tym.

W każdym razie dzięki za sugestię. Masz racje.
Już poprawione (również w nacji 'Poland' i maszyny eksportowe).
Wszystkie samoloty PZL z tego okresu, występują od teraz z kropką w nazwie.

connor71

Nie ma sprawy. To czysty przypadek że na to wpadłem przeglądając nowy sprzęt. Do tej pory nie zwracałem na to uwagi.

Gvozdika

Dziękuję, że się odniosłeś :)

Cytat: Waldzios
Nie widzę powodu. Zarówno wyrzutnia '165mm WR wz.42' jak i ciągnik półgąsienicowy 'TP2' pojawiają się na początku 1942, więc nie dostrzegam nic dziwnego w tym, że ich połączenie pojawia się kilka miesięcy później.

Mhhh, jak dla mnie może po prostu parę miesięcy to za krótki by połączyć dwie rzeczy w jedno i to skuteczne jak ja to widzę. Choć uznam to - że prototyp mógłby zostać przetestowany na polu walki i natychmiast wdrożony do produkcji.

Dostępność sprzętu niemieckiego do 1955 jest jak najbardziej celowa. Sporo kampanii "kreatywnie" przeciąga WW2, nawet o kilka lat.

Mi chodziło o przestarzałe pojazdy (nawet jak na koniec 2WW) takie jak wczesne Panzer III jak E czy G, Panzer IV jak wersja D, E czy F1. Nie rozumiem czemu miałyby być starsze wersje utrzymywane do roku 1955 skoro są nowe, ulepszone jednocześnie?

Niespecjalnie. Kilka powodów:
1) pomysł wydaje się dość niepraktyczny; opieranie funkcjonowania nacji na jednostkach kolejowych, które w najlepszym razie są "opcjonalne" nie wydaje się zbyt sensowne;
nie każda mapa wykorzystuje linie kolejowe, nie każdy scenariusz pozwala na dostęp do linii kolejowych (punkty wystawienia na torach), itd;
2) wszelkie pomysły kolejowe rozbijają się o brak odpowiednich ikon; IMHO tworzenie dokładnej kopii pociągów niemieckich trochę mija się z celem;
3) kwestia jest już w zasadzie nieaktualna, w testowej wersji dodałem już dodatkowe holowane działa dalekosiężne;

Ad.1 - no niestety to wada OG, że nie każda mapa wykorzystuje linie kolejowe...
Ad.2 - cóż, mówi się trudno... no choć taka frakcja byłaby ciekawa
Ad.3 - ok, rozumiem

Przecież każdy ma tam jakiś pomysł na frakcje, mądrze to wszystko pozbierać i poukładać :)

Chyba ominąłeś posty w których to było już dyskutowane.
Poza tym, ta kwestia również jest trochę nieaktualna. Jeśli zajrzysz do wersji testowej, to okręty mają już nowe nazwy.

Problem w tym, że tego do końca nie wiadomo.
Nie chodzi tylko o to, żeby nazwać okręty wiodące poszczególnych typów. Ale również, by niepotrzebnie nie utrudniać graczowi (lub autorowi kampanii) nazywania dodatkowych jednostek danego typu.

Trudno z góry przewidzieć ile okrętów poszczególnych typów wykorzysta twórca scenariusza, albo gracz w swojej armii.
To może być kilka lub nawet kilkanaście okrętów (w pewnej kampanii morskiej miałem 19 krążowników, z czego 13 tego samego typu). 

Jak dobrze zrozumiałem to można zobaczyć lub gdzieś są te dodatkowe nazwy dla okrętów (nawet dla tych z tego samego typu)?

Chyba naprawdę część ominąłem, dobrze przejrzę jeszcze raz cały wątek.

Waldzios

Cytat: Gvozdika w Marzec 27, 2019, 02:46:09 PM
Mhhh, jak dla mnie może po prostu parę miesięcy to za krótki by połączyć dwie rzeczy w jedno i to skuteczne jak ja to widzę. Choć uznam to - że prototyp mógłby zostać przetestowany na polu walki i natychmiast wdrożony do produkcji.
Nie mówimy tu o jakimś wyspecjalizowanym, zaprojektowanym od podstaw pojeździe, tylko o zwykłym half-tracku z przymocowanymi wyrzutniami rakiet, coś w rodzaju 'Wurfrahmen 40'.
Mi chodziło o przestarzałe pojazdy (nawet jak na koniec 2WW) takie jak wczesne Panzer III jak E czy G, Panzer IV jak wersja D, E czy F1. Nie rozumiem czemu miałyby być starsze wersje utrzymywane do roku 1955 skoro są nowe, ulepszone jednocześnie?
Niemieckie jednostki dostępne po zakończeniu WW2, są kontrolowane w kampaniach za pomocą frontu '45+'.
Lista jednostek dostępnych dla tego frontu jest znacznie ograniczona (najstarszym czołgiem jest 'Pz IVH').
Ad.1 - no niestety to wada OG, że nie każda mapa wykorzystuje linie kolejowe...
Nawet gdyby każda mapa wykorzystywała linie kolejowe, to nadal nie gwarantowałoby to wykorzystania sprzętu kolejowego.
Linia kolejowa mogłaby po prostu przebiegać w znacznym oddaleniu od pozycji wyjściowych gracza i nie dawać możliwości wystawienia jednostek kolejowych (przez gracza).
Jak dobrze zrozumiałem to można zobaczyć lub gdzieś są te dodatkowe nazwy dla okrętów (nawet dla tych z tego samego typu)?
Źle zrozumiałeś. Nie ma żadnej listy. Chodzi tylko o to, żeby na podstawie nazwy wiodącego okrętu, gracz (lub autor kampanii) był w stanie łatwo sobie taką listę stworzyć.

Gvozdika

Ok. Teraz już wiem jak sprawa wygląda tutaj w naszym efilu z niemieckimi panzerami. A kierowało mnie, że inne rozwiązanie widziałem w efilu LXF i się zastanawiałem czemu tutaj podobnie nie ma.

Myślę, że jak rozegram kampanie G41 Wojny Śląskie to dopiero w pełni mógłbym sie wypowiedzieć co mi się podoba, a co nie w Republic of Ponald. Jeszcze raz dziękuję za uwagi, dyskusję i pozdrawiam :)

Primus71

SDPlot wz. 48 Salamandra jest dostępna od lipca 1940. Pomyłka w nazwie czy też w dacie dostępności?
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Waldzios

Cytat: Primus71 w Maj 04, 2019, 11:11:17 AM
SDPlot wz. 48 Salamandra jest dostępna od lipca 1940. Pomyłka w nazwie czy też w dacie dostępności?
W nazwie.
Wcześniej był dostępny od 1948. Nie widziałem w tym większego sensu (minimalna użyteczność w 1948), więc w ramach przebudowy RoP przesunąłem datę dostępności.
Najwidoczniej zapomniałem o nazwie.

Primus71

Mam pytanie dotyczące dwóch czołgów.
18TP Strzyga III jest dostępna od lutego 1945 roku.
28TP Raróg S jest dostępny od maja 1945 roku.
Jaki jest zamysł związany z takimi terminami dostępności tych jednostek? Są już modele silniejsze i równie szybkie. A za kilka miesięcy pojawią się czołgi nowej generacji.
Jeśli to wynik chodów producentów w zaopatrzeniu to ok ;).
Jeśli nie to może warto by zmienić terminy na początek 1943 dla Strzygi III i koniec 1943 dla Raroga S. Stały by się dzięki temu grywalne.
A może dodać im ruch fazowy i zachować dotychczasowe terminy dostępności.

Waldzios

Cytat: Primus71 w Maj 16, 2019, 07:48:45 PM
Mam pytanie dotyczące dwóch czołgów.
18TP Strzyga III jest dostępna od lutego 1945 roku.
28TP Raróg S jest dostępny od maja 1945 roku.
Jaki jest zamysł związany z takimi terminami dostępności tych jednostek? Są już modele silniejsze i równie szybkie. A za kilka miesięcy pojawią się czołgi nowej generacji.
Jeśli to wynik chodów producentów w zaopatrzeniu to ok ;).
Co do '28TP Raróg S' (i '30TP Leszy S'), to stare jednostki.  Nie jestem pewien ich oryginalnego przeznaczenia.
Podejrzewam, że mogło tu po prostu chodzić o wypełnienie luki w czołgach w pierwszej połowie 1945 (zapewne brakowało prototypów).
Autor nie miał pomysłu na nowe czołgi więc dodał "szybkie" (zgaduje, że to oznacza sufiks "S") wersje istniejących czołgów.

Szczerze mówiąc, wolałbym ich nie przesuwać, bo jeśli to zrobię, to będę musiał w ich miejsce wymyślić nowe jednostki (będzie ten sam problem z prototypami). Bardziej skłonny byłbym zmodyfikować ich statystyki do czegoś bardziej sensownego.
Rozważałem nawet przerobienie ich na wersje czołgów wsparcia (coś w rodzaju Shermana 105, albo brytyjskich czołgów CS), co uzasadniałoby ich użycie równolegle do nowych czołgów podstawowych, ale nie miałem weny do tworzenia nowych ikon.

Co do '18TP Strzyga III', to już moje dzieło. Jednostka była dodana w ramach pierwszej paczki nowych ikon RoP (miałem nadliczbową ikonę 18TP z zbyt długą lufą).
Późna dostępność wynikała w domyśle z potężnego działa, jak na czołg tych gabarytów.
Działo '75mm wz.43' (HA=18 SA=10) dostępne jest co prawda od połowy 1943, ale w tym okresie występuje tylko w czołgach 28TP i działach samobieżnych opartych o podwozie 25TP. Upakowanie go od razu w 18TP wydawało się nienaturalne.
Z nowym działem, '18TP Strzyga III' przypominał mi najbardziej amerykański M41 Walker Bulldog, więc kojarzył się raczej z czołgiem powojennym.

Dodanie ruchu fazowego dla '18TP Strzyga III' rzeczywiście można rozważyć. To sensowna opcja.