Sprzęt Republic of Poland

Zaczęty przez Primus71, Luty 10, 2019, 11:48:03 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Primus71

30TP Leszy S to bym nie ruszał. W Wojnach Śląskich z tego co pamiętam sprawdzał się doskonale.
Natomiast co 28TP Raróg S to po przeróbce na haubicę z zachowaniem dużej prędkości i dodanym Support Fire mógłby okazać się sensowną jednostką.
Rozumiem że termin dostępności M29TP Hejdasz wynika także z problemu z prototypami. Jeśli nie to może przesunąć je na troszkę wcześniejszy termin kwiecień maj 1945 podobnie jak Centuriona lub M26A1E2. Dotychczas z tego co widzę jest użyteczny tylko w ostatnim scenariuszu Gromu z Jasnego Nieba i chyba w pierwszym Wielka Rzeczpospolita.
O sprawdziłem i w tej kampanii mam sprzęt o starych nazwach i parametrach.
Czy to oznacza że jeśli chciałbym w nią grać to starym sprzętem czy też trzeba rozpakować aktualizację w innym folderze.
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Gvozdika

Cytat: Primus71
Czy to oznacza że jeśli chciałbym w nią grać to starym sprzętem czy też trzeba rozpakować aktualizację w innym folderze.

Wystarczy wypakować aktualizację do folderu EFILE_GUS_Wx - w końcu to ten sam efil.

Ja na przykład mam połączone wszystkie foldery (GUS, Wx, PeG i chyba jeszcze jeden) w jedno, dla wygody.

Waldzios

Cytat: Primus71 w Maj 17, 2019, 07:53:58 AM
Rozumiem że termin dostępności M29TP Hejdasz wynika także z problemu z prototypami.
To nie do końca "problem". Raczej kwestia grywalności. IMHO kampanie przestają być ciekawe gdy w późnym okresie brakuje nowych jednostek i prototypów.

Rozważę przesunięcie M29TP o kilka miesięcy. W tej chwili problemem może być zbyt bliska data dostępności M44TP (1945-09). Obecne dwa miesiące różnicy między tymi czołgami to dość miało. Przesunięcie M29TP o pół roku miałoby sens.

Cytat: Primus71 w Maj 17, 2019, 07:53:58 AM
Tak jak napisał Gvozdika, musisz rozpakować aktualizacje również w folderze EFILE_GUS_Wx.
Każdy folder EFILE_xxx zawiera własną kopie plików efila.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Primus71

Myślę że  M29TP to dobry pomysł.
Dziękuje wszystkim za odpowiedź.
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Primus71

Przeglądając dziś sprzęt RoP zwróciłem uwagę że ostatnim pokładowym bombowcem tej nacji jest daleki od rewelacji  PZL. 51 Kormoran z 1944 roku.
Z tego co wiem to po 1945 roku w realu pokładowe lotnictwo bombowe rzeczywiście było w zastoju. Ale Amerykanie jednak coś tam klecili (A-1 i A-6 w tej grze)
Wiele jeszcze w Odrze wody upłynie nim w G45 dojdę do powojennych scenariuszy ale tak się zastanawiam czy RoP wojująca na całym globie nie powinien dorobić się jakiegoś nowego bombowca pokładowego po 1945 roku.

Waldzios

PZL.51 Kormoran i PZL.39 Albatros i mają całkiem niezłe statystyki jak na samoloty pokładowe dostępne w tym okresie (typowy bombowiec torpedowy i typowy bombowiec nurkujący).

Uwzględniając, że miedzy 1944 a 1955 nic nowego w tej kategorii się nie pojawia, to na pewno warto się tej kwestii przyjrzeć.
Myśliwce pokładowe RoP są rozwijane po 1944, więc w kwestii bombowców też przydałby się jakiś progres.

Najprostszym rozwiązaniem byłoby dodanie zmodernizowanych wersji obecnych bombowców pokładowych.

Dodanie kompletnie nowego bombowca będzie problematyczne ze względu na brak odpowiedniej ikony. Zwłaszcza, że nie chciałbym bardziej kopiować systemu amerykańskiego. Skłaniałbym się raczej w kierunku dwusilnikowej maszyny (w rodzaju Mosquito TR.33). Na razie nie mam jednak dobrego pomysłu na odpowiednią ikonę (przez chwilę rozważałem wykorzystanie JKD52).

Primus71

Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Pisząc o Kormoranie miałem na myśli jego osiągi pod koniec lat 40 i w latach 50. Jak każda jednostka po pewnym czasie zestarzał się.
Myślę że zarówno kolejna wersja Albatrosa i zwłaszcza Kormorana byłyby bardzo przydatne.
A później nowy samolot bombowo - torpedowy to by była rewelacja. Nie jestem szczególnym znawcą lotnictwa bezpośrednio po II Wojnie Światowej więc o TR 33 nie pomyślałem a to rzeczywiście chyba najlepsze rozwiązanie. Z tego co na szybko znalazłem przenosił zarówno bomby, rakiety  jak i torpedy więc to właściwy kierunek jak myślę.

Primus71

Jeśli czegoś nie masz to nawet nie wiesz jak to jest użyteczne. Dopiero po grze Anglikami i zwłaszcza USA uświadomiłem sobie że RoP nie dysponuje myśliwcem uzbrojonym w rakiety. Teoretycznie jest to możliwe ale podejrzewam że przyczyna jest bardziej prozaiczna czyli brak ikon.
Grając w najnowszą kampanię G45 otrzymałem jako prezent od sztabu i prototyp dwie sztuki PZL.75 Kruk F. Nawet się zastanawiałem czy to jakiś klon francuskiego samolotu ale nie znalazłem. Później samolot ten nie jest rozwijany i dopiero w 1945 roku pojawia się wersja S.
Po wprowadzeniu do efilie PZL.53IIIA użyteczność Kruków mocno spadła i sądzę że pojawiają się w grze wyłącznie jako prototypy.
Może by tak pod koniec 1943 roku przed pojawieniem się PZL.53IIIB i PZL.56 Kania B wprowadzić kolejny wariant Kruka w odmianie zarówno myśliwskiej jak i z rakietami. W wersji myśliwskiej mógł być porównywalny z PZL.53.B i słabszy od Kani B. Ale możliwość przezbrojenia w rakiety była by jego wielkim atutem.
Jeśli wprowadzenie nowej jednostki jest za kłopotliwe to może zastosować rozwiązanie podobne do stosowanych obecnie w samolotach angielskich czyli dodatek (r) bez zmiany ikony.
W każdym bądź razie myślę że wprowadzenie myśliwca z rakietami na przełomie 1943 / 44 byłoby potrzebe

Waldzios

Akurat ikony to w tym przypadku to żaden problem.  Wersje "rakietowe" samolotów w większości różnią się tylko symbolami wariantów uzbrojenia. Dorobienie potrzebnych ikon to kilka minut pracy w programie graficznym.

Przyczyna braku samolotów uzbrojonych w rakiety jest bardziej prozaiczna. W RoP nigdy takich samolotów nie było, nikt nie poruszał tematu ich dodania, ani nie skarżył się na ich brak.
Nie było zapotrzebowania, więc nie ma rakiet...

Jeśli istnieje taka potrzeba, to nie widzę praktycznych przeciwwskazań by dodać warianty rakietowe.

Co do PZL.75 Kruk to jedna z tych starych jednostek których przeznaczenia nie jestem pewien. Podejrzewam, że chodziło o dalszy rozwój ścieżki "lekkich myśliwców". Koncepcji jak wiadomo niezbyt praktycznej, ale w Polsce popularnej.
Mamy w użyciu PZL.45 Sokół, więc kolejne podejście do tematu wydaje się logiczne.
IMHO lekkie myśliwce raczej nie spełniłyby stawianych oczekiwań, ale można przyjąć że jako tańsze/łatwiejsze w produkcji i wymagające mniej materiałów strategicznych, mogły by całkiem nieźle uzupełniać konwencjonalne myśliwce.
'PZL.75 Kruk F' już w momencie pojawienia ma dość słabe parametry (oryginalnie miał nawet wyłączone przechwytywanie), a 'PZL.75 Kruk S' pojawia się od razu jako lekki samolot szturmowy, więc autor raczej od początku przewidywał dla nich rolę pomocniczą.

Primus71

No tak lekki myśliwiec to nie jest dobry pomysł. Z drugiej strony już przed wojną eksperymentowano z sklejką bakelitowa jako surowca do konstrukcji kadłuba przy produkcji PWS 33 Wyżeł. Więc może w następnej generacji myśliwców połączenie normalnego silnika z takim kadłubem i powstało by coś sensownego o podobnych osiągach jak Kania, mniejszej wytrzymałości i niższej cenie. Ale to takie luźne uwagi. Jeśli się pojawi kolejna generacja tego samolotu to ok. Jeśli nie to nie ma problemu.
Natomiast co do zapotrzebowania na myśliwiec uzbrojony  w rakiety to jeśli można to ja takie zgłaszam. Zdecydowanie urozmaici to rozgrywkę i doda zabawie kolorytu.
Trochę szkoda że nikt więcej z grających G45 nic nie pisze o swoich uwagach co do sprzętu.

Waldzios

Cytat: Primus71 w Maj 24, 2019, 05:43:35 PM
o podobnych osiągach jak Kania
Mała uwaga. Nie porównywałbym myśliwców RoP do Kani.
PZL.56 Kania jest "przegiętym" myśliwcem. Deklasuje większość dostępnych równolegle maszyn (do momentu pojawienia się odrzutowców). Przeciwnik otrzymuje porównywalne maszyny z przynajmniej rocznym opóźnieniem. W porównaniu do niej każdy samolot wypada słabo. IMHO Kania to lokalna "aberracja", której nie należy brać za punkt odniesienia.

'PZL.75 Kruk F' to solidny myśliwiec. Porównany do maszyn przeciwnika jest zupełnie niezły. 7 punktów inicjatywy w 1942 stawia go na całkiem niezłej pozycji (ma statystki zbliżone do A6M3 Zero).
'PZL.75 Kruk S' (z 8 inicjatywy i AA=20) też ma solidne parametry jak na tłokowy samolot.

Na tle innych maszyn RoP (szczególnie Kani) Kruk wypada słabo. Co nie zmienia faktu że to względnie dobry myśliwiec.
Rozważę dodanie wersji uzbrojonej w rakiety, ale raczej nie planuje zmieniać statystyk.

sympatyk

Waldzios

Cytat: sympatyk w Maj 24, 2019, 09:47:16 PM
Taka ikona po dokończeniu na brakujący bombowiec?
https://drive.google.com/file/d/1RsyLldJ3n6weiWar4R0JzQMBJ7eem1lr/view?usp=sharing
Wygląda obiecująco.

Spróbuj go dopasować do obecnej kolorystki samolotów pokładowych RoP.

sympatyk

Primus71

Sympatyk ikona bombowca wygląda świetnie wręcz poraża potencjalną mocą. Jestem bardzo za.
Waldzios w sprawie myśliwca z rakietami wyrażam się chyba pod wpływem wizyty w przedszkolu młodego nieprecyzyjnie.
RoP takiej jednostki potrzebuje ale bez niej przeżyje. Najlogiczniej to dodać wersję z rakietami do PZL.53B i lub PZL.56 Kania B na przełomie 1943 - 1944. A rok później zrobić to raz jeszcze dla kolejnej generacji.
Kruka wprowadziłem do dyskusji jako wariant alternatywny według mnie, żeby, ożywić tą jednostkę. Nie proponuję absolutnie zmiany parametrów Kruka F. Myślałem żeby na przełomie 1943 / 1944 wprowadzić drugą generację tego samolotu zarówno w wersji myśliwskiej jak i z rakietami. Wersja myśliwska niewiele słabsza od innych myśliwców RoP ale mającej np. przez rok monopol na uzbrojenie w rakiety. Dzięki temu paleta uzbrojenia stała by się bardziej urozmaicona.
Kruk F w 1944 roku uzbrojony w rakiety byłby tylko celem dla myśliwców AI więc odradzam ten pomysł. Idę spać. Dobranoc.