Sprzęt Republic of Poland

Zaczęty przez Primus71, Luty 10, 2019, 11:48:03 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Cytat: sympatyk w Maj 24, 2019, 11:01:04 PM
Jeśli akceptujecie  ;D to na moje możliwości - coś takiego ..
https://drive.google.com/file/d/14p-Dwvegcrsmk0sQdYXD_FUF1GvaZik3/view?usp=sharing
:yes

Cytat: Primus71 w Maj 24, 2019, 11:14:11 PM
Waldzios w sprawie myśliwca z rakietami wyrażam się chyba pod wpływem wizyty w przedszkolu młodego nieprecyzyjnie.
Wyraziłeś się dostatecznie jasno.
Warianty rakietowe w pierwszej kolejności dodałbym oczywiście do PZL.53 IIIA/B/C i pewnie PZL.39 Albatros (plus ewentualnie do którejś z wersji Suma/Łososia).
Dodawania czegokolwiek do Kani wolałbym uniknąć.
Co do Kruka, to pisząc o wariancie rakietowym miałem na myśli raczej dopiero 'PZL.75 Kruk S'.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Primus71

Jeśli tak to mi to odpowiada.
Zauważyłem że zmieniłeś ceny PZL. 53 III A i PZL. 56 Kania A. Myślę że to dobry pomysł.
Ale dlaczego ceny kolejnych generacji tych samolotów mają ceny bez zmian, Czy nie byłoby logiczne że Kaina jest droższa od PZL.56.
Pozdrawiam
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Waldzios

Cytat: Primus71 w Maj 25, 2019, 01:48:54 PM
Ale dlaczego ceny kolejnych generacji tych samolotów mają ceny bez zmian, Czy nie byłoby logiczne że Kaina jest droższa od PZL.56.
To złożona kwestia.
W teorii Kania powinna być droższa od PZL.56, i gdyby nowe wersje obu samolotów pojawiały się równocześnie, to sprawa byłaby dość prosta.
W praktyce daty dostępności mają jednak dość spory rozrzut. Nowe warianty Kani pojawiają się zwykle około pół roku wcześniej niż równorzędne wersje PZL.56.
W drabince cenowej trzeba uwzględnić również chronologie. Jednostki pojawiające się później powinny mieć minimalnie większą cenę by ograniczyć ilość darmowych downgrade'ów.

Primus71

Argumenty zrozumiałe. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w praniu.
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

sympatyk

Po rozmieszczeniu na planszy i dodaniu szachownicy ...
https://drive.google.com/file/d/1ATPqjwMFZrx-xgyoG5Z-uwTmMqu2s5lG/view?usp=sharing

A jak, powinien się nazywać?

Waldzios

Cytat: sympatyk w Maj 25, 2019, 04:43:40 PM
Po rozmieszczeniu na planszy i dodaniu szachownicy ...
https://drive.google.com/file/d/1ATPqjwMFZrx-xgyoG5Z-uwTmMqu2s5lG/view?usp=sharing
:yes :yes

EDIT.
Widok w grze:

Do poprawy jest położenie w pionie.

Cytat: sympatyk w Maj 25, 2019, 04:43:40 PM
A jak, powinien się nazywać?
Tu masz sporą swobodę.

Co do  oznaczenia modelu, to pewnie PZL.xx, z w miarę dużym dwucyfrowym numerem (numery 65, 74 i 75 są już zajęte).
Co do nazwy własnej, to bombowce RoP korzystają generalnie z nazw zwierząt. Wcześniejsze bombowce pokładowe wykorzystują nazwy ptaków wodnych (Albatros, Kormoran, Pelikan), ale nie musisz koniecznie trzymać się tej nomenklatury.

Tak na szybko proponowałbym na przykład: 'PZL.87 Birkut' (bo Bielik nie brzmi dość groźnie  ;)).

sympatyk

CytatDo poprawy jest położenie w pionie.
czyli wyżej ...
.. a przy okazji 2 wersje do wyboru .. i mam nadzieję, że wskażecie tą naj ...

https://drive.google.com/file/d/1I1kLopJ-HK0D7JTd_ADu71zZA9gOhE98/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1yALFNf023f5Rv80Zem3-S7wAic_DDvFI/view?usp=sharing

Waldzios

Chyba skłaniałbym się bardziej ku B2.

sympatyk

Tak pomyślałem i dlatego trochę go "przechyliłem"  ...
.. niemniej jednak długość samolotu to ok. 13m, a skrzydło to 17m
Z tym rzutem zawsze mam problemy ...

Waldzios

Jeśli chodzi o długość skrzydła to można ewentualnie spróbować coś w tym rodzaju (skopiowałem skrzydło z B1 do B2):

Widok w grze:

sympatyk

Tak, to optymalne zakończenie tej ikony.
Dzięki za pomoc

Waldzios

Primus71

Trochę się przywiązałem do dotychczasowych ikon. Jeżeli przydzielenie dotychczasowej bardzo ładnej ikony Kani dla nowego samolotu to nie problem to może zachować.
Ale może jako nową ikonę Kani wykorzystać ikonę Tempesta V z silnikiem rzędowym.
Proponowane przez Waldziosa ikony Lancera i Warhawka są jak dla mnie trochę brzydsze.
Dodatkowo ikony z innej bajki dla każdej linii samolotów tj.
PZL 62 - jak Spitfire
PZL 53 - jak Thunderbold
PZL 56 - jak Tempest
fajnie by pokazywały rozchodzenie się linii rozwojowych samolotów po otrzymaniu innych silników.

Waldzios

Cytat: Primus71 w Czerwiec 01, 2019, 10:52:33 PM
Proponowane przez Waldziosa ikony Lancera i Warhawka są jak dla mnie trochę brzydsze.
Dodatkowo ikony z innej bajki dla każdej linii samolotów tj.
PZL 62 - jak Spitfire
PZL 53 - jak Thunderbold
PZL 56 - jak Tempest
fajnie by pokazywały rozchodzenie się linii rozwojowych samolotów po otrzymaniu innych silników.
Wstępna koncepcja jest taka:
PZL.50 Jastrząb - pozostaje bez zmian (ikona Hawka);
PZL.53 Jastrząb II (obecnie PZL.53 II) - ikona zmienia się z Sea Fury na Lancera;
PZL.56 Kania - pierwsza wersja pojawia się wcześniej, w okolicach PZL.53 Jastrząb II, z ikoną Warhawka;
PZL.53 Jastrząb III (obecnie PZL.53 III) - pozostaje bez zmian (Thunderbolt);
PZL 62 "nazwa do ustalenia" - pojawia się najpóźniej, jako nowa konstrukcja (ikona Spitfire);

Podstawowa ścieżka to PZL.50 Jastrząb, PZL.53 Jastrząb II i  PZL.53 Jastrząb III.
Alternatywna ścieżka to PZL.50 Jastrząb i PZL.56 Kania.
PZL.56 miał być Jastrzębiem z silnikiem rzędowym. Jeśli przyjmiemy że Jastrząb przypomina Hawka, to Kania powinna przypominać Warhawka (Hawk z silnikiem rzędowym).
PZL.50 Jastrząb
PZL.53 Jastrząb IIPZL.56 Kania
PZL.53 Jastrząb III
IMHO PZL.56 Kania i PZL.53 Jastrząb II w tej postaci lepiej pokazują rozchodzenie się alternatywnych ścieżek.
Są zbliżone gabarytowo, i przypominają bazowy PZL.50 Jastrząb.
Przejście od PZL.53 Jastrząb II do PZL.53 Jastrząb III też wydaje się bardziej naturalne.

Trudno to samo powiedzieć o Sea Fury i Tempest.
PZL.53 Jastrząb II (Sea Fury)PZL.56 Kania (Tempest)
Kompletnie nie przypominają siebie, ani PZL.50 Jastrząb. Sea Fury niespecjalnie przypomina też Thunderbolta.

IMHO ikona Sea Fury miałaby więcej sensu jako potencjalna wersja rozwojowa Kani.
Coś w tym rodzaju:
PZL.50 JastrząbPZL.56 KaniaPZL.56 Kania II

Primus71

Jeżeli tylko pierwsza wersja Kani otrzyma ikonę Warhawka a dwie późniejsze (obecna Kania B i Kania D) ikonę Sea Fury to jak dla mnie jest ok. Ikona P-40 pasuje dla myśliwca z lat 1942, i ostatecznie 1943 ale trudno uznać że reprezentuje nowoczesny myśliwiec w 1944 i później.