Kampania: "Znak Orła"

Zaczęty przez Gustlik, Grudzień 13, 2007, 12:04:43 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Exiter

małe sprawozdanko dotyczące części włoskiej

Campaign: Znak orla , Prestige modifier 100% , V-2.0 formula
Current scenario: Padova , VH prestige is 80 , All hex prestige is 80
Total army value: 5924 , Current prestige is 1328
BV: Win , turn prestige: 240
V : Win , turn prestige: 280
TV: Win , turn prestige: 320
Ls: Loss , turn prestige: 320

Piechota
* Piech-2/lib , S.K. Commando [M][Bren [W]] , 5 bars , 1126 exp , 15 curr , Liberator - User gets more prestige , 25 kill , 0 pp
* Piech-1/fire , S.K. Commando [M][M3A1 [W]] , 5 bars , 1661 exp , 13 curr , Devastating Fire - Unit can shoot t , 46 kill , 0 pp
* Piech-3 , Spadochroniarze [PT][Jeep [TW]] , 5 bars , 1041 exp , 10 curr , 20 kill , 0 pp
* Sztab-1 , Sztab [AEC][PF 508/518] , 2 bars , 218 exp , 10 curr , 0 kill , 0 pp

Tank
* Tank-3 , Firefly , 5 bars , 575 exp , 15 curr , 19 kill , 0 pp
Tank1/hex , Challenger , 5 bars , 1747 exp , 14 curr , Aggressive Maneuver - Move 1 extra  , 60 kill , 571 pp
Tank2/entr , Challenger , 5 bars , 1276 exp , 15 curr , Infiltration Tactics - Ignores entr , 52 kill , 612 pp
* Tank-4 , Challenger , 2 bars , 233 exp , 12 curr , 7 kill , 0 pp

Recon
* Szpieg2 , Staghound 37 , 2 bars , 227 exp , 10 curr , 4 kill , 0 pp
Szpieg1 , Staghound 37 , 5 bars , 741 exp , 14 curr , Skilled Reconnaissance - Spotting i , 12 kill , 268 pp

FlaK
* CKM-1/atak , MG [FPST][Jeep [TW]] , 5 bars , 1035 exp , 15 curr , Aggressive Attack - Attack values i , 15 kill , 0 pp

Artyleria
* Armata-1/supr , 7.2 inch Mk VI[Scammell Pioneer] , 5 bars , 835 exp , 15 curr , Shock Tactics - Long-term suppressi , 30 kill , 0 pp
* Armata-3/entr , 25 Pdr[Morris Quad] , 5 bars , 573 exp , 15 curr , Infiltration Tactics - Ignores entr , 16 kill , 0 pp
* Armata-2 , 7.2 inch Mk VI[Scammell Pioneer] , 5 bars , 616 exp , 15 curr , 20 kill , 0 pp
* Armata-4 , 7.2 inch Mk VI[Scammell Pioneer] , 2 bars , 286 exp , 12 curr , 10 kill , 0 pp

Air Defense
* Plotka-1/supr , Bofors 40 [G][Bren] , 5 bars , 882 exp , 15 curr , Overwhelming Attack - Some suppress , 8 kill , 0 pp

Fighter
Fighter3 , Mosquito FB VI , 5 bars , 950 exp , 15 curr , All Weather Combat - Not affected b , 9 kill , 1026 pp
Fighter5 , Mosquito FB VI , 1 bars , 141 exp , 11 curr , 1 kill , 752 pp
* Fighter-2/atak , Mosquito FB VI , 5 bars , 714 exp , 15 curr , Aggressive Attack - Attack values i , 18 kill , 0 pp
Fighter4 , Mosquito FB VI , 4 bars , 485 exp , 13 curr , 5 kill , 889 pp
Fighter1/bonus , Mosquito FB VI , 5 bars , 1130 exp , 14 curr , Skilled Ground Attack - Bonuses pro , 24 kill , 957 pp

Tactical Bomber
Bomber1 , B-25H , 4 bars , 414 exp , 12 curr , 2 kill , 849 pp
* Bomber-2 , B-25H , 3 bars , 301 exp , 10 curr , 2 kill , 0 pp

Killed: AD 83 ,  AT 40 ,  ATY 119 ,  INF 288 ,  REC 36 ,  TK 41 ,  FTR 21 ,  TB 19 ,  Total: 647
Lost  : AD  3 ,  AT  2 ,  ATY  5 ,  INF 35 ,  REC  5 ,  TK 13 ,  FTR  0 ,  TB  1 ,  Total:  64

BV 14
V   0
TV  2
L   0

Exiter

właśnie porównałem sobie swoją armię do czaty i włos mi się zjerzył - jego armia ma wartość ponad 10 000 pp, a moja niecałe 6 000 pp - jego armia liczy 31 jednostek, moja 23 jednostki.
wydawało mi się, że nie można kupować nowych jednostek bo przepadnie prestiż, a tu proszę  ??? jak to jest możliwe, że czata zmieścił się w JC,
chyba że grał na wersji już poprawionej przez Gustlika  ???

czata

Cytat: Exiter w Marzec 11, 2009, 01:58:12 PM
właśnie porównałem sobie swoją armię do czaty i włos mi się zjerzył - jego armia ma wartość ponad 10 000 pp, a moja niecałe 6 000 pp - jego armia liczy 31 jednostek, moja 23 jednostki.
wydawało mi się, że nie można kupować nowych jednostek bo przepadnie prestiż, a tu proszę  ??? jak to jest możliwe, że czata zmieścił się w JC,
chyba że grał na wersji już poprawionej przez Gustlika  ???

Ale mi zabiłeś ćwieka. Ja nie przypominam sobie, żebym pokazywał już sprawozdanie z tej kampanii ???.

Exiter

ups sorki to był raport majerka  ;D
ale fakt pozostaje, różnice są kolosalne

majerek

Hej
Ja po opuszczeniu Polski przestałem zwracać uwagę na JC i jak coś mi było potrzebne to kupowałem. Różnice faktycznie są spore ale skąd się to wzięło to pojęcia nie mam. Co mogłem to zajmowałem i czekałem zawsze do ostatniej kolejki z zajęciem ostatniego VH (bo nie wiedziałem czy tury są płatne).
Grałem na wersji ściągniętej z Gustlik Center bodajże w Lutym.
Nie bo nie :)

Exiter

i co wy na to  ??? okazuje się że nie ma sensu zwracać uwagę na JC, ale bez Gustlika tego nie rozgryziemy

czata

Ależ nie ma tu żadnych sekretów!

Wartość JC podczas scenariusza Padova wynosi 11000 (podczas Flensburga jest nawet 13000). Majerek się mieści w tym limicie (ma 10432). Nadwyżkowa kasa bierze się stąd, że podczas tego scenariusza można zdobyć 1100 pp. Te pieniądze (z tur i z mapy) dostaje się niezależnie od aktualnej wartości armii.

Inna sprawa, że potwierdziła się w ten sposób teza Gustlika. Że  prestiżu w tej kampanii jest za dużo.
Teza, od której próbowaliśmy go odwieść  ;D.

Pozdrawiam, Czata

Gustlik

CytatNadwyżkowa kasa bierze się stąd, że podczas tego scenariusza można zdobyć 1100 pp. Te pieniądze (z tur i z mapy) dostaje się niezależnie od aktualnej wartości armii.

No i to jest właśnie klucz do całej sprawy. Prestiż "scenariuszowy" zawsze wyniesiesz. Jeśli jest go dużo, a nagrody za zwycięstwo są relatywnie małe, to ich braku nawet nie zauważysz.

Dlatego ja zawsze byłem zwolennikiem przeniesienia środka ciężkości na prestiż nagrodowy, a nie scenariuszowy. Ale z drugiej strony prestiż scenariuszowy jest modyfikowany przez poziom trudności, a nagrody - nie. W tej sytuacji zysk z grania na łatwiejszych poziomach (róznica prestiżu) jest niewielki. Błędne koło.....
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Zsamot

Tylko prestiżem scenariuszowym mozna nagrodzić gracza, który: a) poświęci wiecej czasu i zdobędzie większy obszar terenu, b) wytrzyma ileś tur (gdy płaci się za tury), c) zajmie więcej niż to jest WYMAGANE- SHy. A nagrody... hmm, pamiętam jak grałem w akademiku z kumplami na raty, scen po scenie, ja potrafiłem przez cały Blitzkrieg dostać 5,6 nagród, a oni 9-11, nie mówiąc o jakości moich-Pz.Jag.I, 7,5mm holowane i inne ciekawostki...
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Zsamot

Pomijam fakt, ze mając mało prestiżu nie gram inaczej, tylko wręcz liniowo, bo nie mam kasy, tylko niezbędne ulepszenia, podwyższenia stanów i tyle finezji...
Wszak nikt nie każe całego prestiżu wydać, a propo zawsze mozna kupić strategioczny bombowiec i wysłać bez eskorty- deficyt punktów gwarantowany;)
Jesteśmy na FB:

Exiter

Cytat: czata w Marzec 12, 2009, 01:55:02 PM
Ależ nie ma tu żadnych sekretów!

Wartość JC podczas scenariusza Padova wynosi 11000 (podczas Flensburga jest nawet 13000). Majerek się mieści w tym limicie (ma 10432). Nadwyżkowa kasa bierze się stąd, że podczas tego scenariusza można zdobyć 1100 pp. Te pieniądze (z tur i z mapy) dostaje się niezależnie od aktualnej wartości armii.

Pozdrawiam, Czata

mnie nie chodziło o to jak majerek na końcu zmieścił się w JC, tylko wcześniej.
ja grałem tak aby zawsze dostać pełną nagrodę, w zamyśle nie zmarnować nie jednego pp. tymczasem okazuje się, że jest to złudna taktyka, bo zamiast kupić dodatkową jednostkę i przekroczyć trochę JC (w konsekwencji otrzymać niższą nagrodę za wygranie scena), ja wydawałem prestiż na uzupełnianie jednostek w trakcie trwania scena, na overstrengh wszystkiego co możliwe, bo nie miałem już możliwości zrobić upgreadu jednostek core (nie było na co upgredować).
a rezultat jest taki, że moja armia jest dużo słabsza od majerka, mimo że w sumie zdobyłem pewnie znacznie więcej prestiżu niż majerek, tzn miałem większe nagrody za sceny.
czyli w przypadku kampanii Znak Orła rozsądek ma przewagę nad kalkulatorem  ;D - oczywiście przy założeniu że się nie szaleje z zakupami

Cytat: zsamot w Marzec 12, 2009, 11:42:32 PM
Tylko prestiżem scenariuszowym mozna nagrodzić gracza, który: a) poświęci wiecej czasu i zdobędzie większy obszar terenu, b) wytrzyma ileś tur (gdy płaci się za tury), c) zajmie więcej niż to jest WYMAGANE- SHy.

no właśnie i dlatego pojawia się dylemat - czy dać więcej prestiżu ze scena i poluzować JC, tak żeby można go było luźniej wydawać, ale wtedy ci co grają do końca i zajmują co się da, moga zdobyć dużo więcej prestiżu i mieć silniejszą armię od tych co grają "leniwie"  :D (co nie znaczy źle).
i jak wtedy zbilansować np 12 scen?

ale z drugiej strony, mimo tak znacznych różnic w sile armii, między moją a majerka, zarówna ja, jak i on zdobyliśmy wszystkie brylanty  ??? spróbuję prześledzić osiągniecia innych, czy tylko ja mam taką słabą armię.

Exiter

nie prześledzę, bo nie było innych raportów na zakończenie kampanii.

Zsamot

Cytat: Exiter w Marzec 13, 2009, 10:32:41 AM
nie prześledzę, bo nie było innych raportów na zakończenie kampanii.
Ja bym dodał, ale utknąłęm w Bolonii, a teaz podwójnie testuję "Jeszcze Polska".
Jesteśmy na FB:

majerek

Jest raport Ervina (z testów) na koniec scena Linia Gotów i wartość armii ma 6560
Nie bo nie :)

czata

Cytat: Exiter w Marzec 13, 2009, 09:52:49 AM
ja grałem tak aby zawsze dostać pełną nagrodę, w zamyśle nie zmarnować nie jednego pp. tymczasem okazuje się, że jest to złudna taktyka, bo zamiast kupić dodatkową jednostkę i przekroczyć trochę JC (w konsekwencji otrzymać niższą nagrodę za wygranie scena), ja wydawałem prestiż na uzupełnianie jednostek w trakcie trwania scena, na overstrengh wszystkiego co możliwe, bo nie miałem już możliwości zrobić upgreadu jednostek core (nie było na co upgredować).
a rezultat jest taki, że moja armia jest dużo słabsza od majerka, mimo że w sumie zdobyłem pewnie znacznie więcej prestiżu niż majerek, tzn miałem większe nagrody za sceny.
czyli w przypadku kampanii Znak Orła rozsądek ma przewagę nad kalkulatorem  ;D - oczywiście przy założeniu że się nie szaleje z zakupami

Wygląda na to, że założyłeś sobie, że w tej kampanii jest bardzo surowy limit JC. A wcale tak nie jest. Na początku, być może, jest lekko przytrzymany JC. Ale tylko po to, by gracz nie szalał z zakupami w części polskiej. Skoro jest to kampania historyczna, to niby skąd miałby brać jednostki we wrześniu?
A potem JC rośnie i to dość szybko. O ile dobrze pamiętam, to jego końcowa wartość przewyższa nawet te z oryginalnych kampanii SSI.

Poza tym, należy pamiętać, że JC ma zasadniczo tylko jeden cel. Przekonać gracza, żeby przedkładał corowe jednostki nad zakupionymi. Dostępną wielkość prestiżu oraz ilości jednostek można regulować w inny sposób.

Pozdrawiam, Czata