Kampania: "Znak Orła"

Zaczęty przez Gustlik, Grudzień 13, 2007, 12:04:43 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zsamot

Ta Szkocja poszła mi w połowie limitu... ale ponieważ wiele zależy od losowości, wiec nie obcinałbym liczby tur.
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

czata

Monte Cassino.
Oprócz Niemców, jest tu jeszcze jeden groźny przeciwnik - teren. Na szczęcie, przed scenariuszem wymieniłem kawalerię na S. K. Commando. Bez nich bym nie wygrał.
Przyda się też szczęście. Spadochroniarze wokół klasztoru to jednostki z liderami. Niech się trafią ze dwie ze wzmocnioną obroną. O rugged defence wtedy nie trudno i można nie zdążyć. BV jest wyśrubowane.
Nie udaje mi się zdobyć wszystkich punktów. Mam nadzieję, że nie zabraknie mi potem tego prestiżu.
Ciekaw jestem, czy ruszałbym Brytyjczyków gdybym nie musiał zdobyć Pignataro.
Wymieniam myśliwce i dokupuję artylerię samobieżną.

Piedimonte. Interesująco przedstawia się rozstawienie. Sześć pól na północ od klasztoru sugeruje, że można się przebić przez góry. Ale chyba nie zaryzykuję tam zbyt dużej armii. Moje commando wystarczy. Dodam im jeszcze wparcie poruszające się na lekkich pojazdach. Inaczej będę musiał rozstawiać się w pobliżu Hotel del Roses, a stamtąd jest daleko na pole bitwy. W m. Farm należy ustawić saperów (ja tego, oczywiście, nie zrobiłem), bo most jest zniszczony. Jak na rysunku rozpoznać zniszczony most?
Szybko dostrzegam, że Niemiec jest tu agresywny. Nie wiem, czy to zamierzone, ale będzie pomocne.
Pod koniec scenariusza zauważam Liberatora wśród jednostek aux. Lepiej późno, niż wcale.

Pescara. Tradycyjny dylemat, co wystawić? Decyduję się na dwie artylerie (ciągnioną i samobieżną), czołg, pepanca i dwie piechoty z liderami. Nie wystawiłem recona i gra była trochę w ciemno. Mimo że scenariusz wydaje się prosty, trzeba grać rozważnie i nie wolno się spieszyć. Można wpadać na obce jednostki.
W opisie końcowym polskie litery. A może to celowe? Bo cały tekst wygląda tak: "Super, ale im dokopałeś pod Łodzią"  ;)

Ancona. Kiedy grałem tu po raz pierwszy, nie udał mi się BV. Teraz było lepiej, ale jednego SH nie zdobyłem.
Komputer gra tutaj dość pasywnie. Ciężko wyczuć, czy jest to dobre czy nie. Pas natarcia jest wąski. W którymś momencie gracz musi rozdzielić swoje siły i komputer mógłby się zdecydować wtedy na kontrnatarcie. Jednak nie musi mu to przynieść rezultatu, gdyż rozdzielone siły gracza są w stanie się wzajemnie wspierać.

Linia Gotow. Polskie litery w briefingu.
Bardzo wąski pas działania, a przeciwnika dużo. Można wręcz napisać, że jest tu mocno stłoczony. Do tego, próbuje się ogryzać. Trzeba się cały czas przeciskać.
W dodatku, pod koniec scenariusza przytrafiła się gorsza pogoda. Cudem udało mi się zdobyć BV.
W opisie zwycięstwa polskie litery.

Predappio. Wreszcie pojawiają się porządne czołgi. Żegnam się też, niestety, niestety Łosiem.
W briefingu podałbym, ile punktów jest płatnych.
Do ekipy z Pescary dodaję czołg i recona. I naprzód na północ.
Stia wita mnie deszczem. Ci wyzwalani Włosi powinni zamówić lepszą pogodę. Jednak modły Włochów są skuteczne, przez resztę scenariusza jest piękna pogoda.
Planowałem całością sił iść na Via Emilia, ale jakoś tak same się rozdzieliły.
Podział sił skutkuje tym, iż SH zdobywam dopiero w ósmej turze (równocześnie zdobyłem też Predappio), a w dziewiątej dostałem wsparcie. Znowu zrobił mi się nielichy bałagan.
Gdy tak z zapałem próbowałem zdobyć lotnisko i małe flagi, zupełnie zapomniałem o drugim VH. Tego jak wyrąbywałem sobie do niego drogę w przeciągu trzech ostatnich rund, nie da się opisać. To trzeba przeżyć. Na koniec otarłem tylko pot z czoła.
Czemu pola wokół wrogiego lotniska też nazywają się Via Emilia?

Pozdrawiam, Czata

majerek

Cytat: czata w Czerwiec 25, 2009, 11:49:24 AM
W m. Farm należy ustawić saperów (ja tego, oczywiście, nie zrobiłem), bo most jest zniszczony. Jak na rysunku rozpoznać zniszczony most?
Chyba się nie da  ???
Ale może by to opisać w briefingu ? Bo można się naprawdę zirytować.

Cytat: zsamot w Czerwiec 25, 2009, 12:56:42 AMTa Szkocja poszła mi w połowie limitu... ale ponieważ wiele zależy od losowości, wiec nie obcinałbym liczby tur.
A pamiętałeś o tej drugiej łodzi podwodnej (na płn) czy ją wytropiłeś, bo ja za pierwszym razem długo zachodziłem w głowę gdzie jeszcze coś zostało. Za drugim razem faktycznie poszło szybciutko.
Nie bo nie :)

Zsamot

1. grałem już w ten scen,
2. ta Catalina wydawała mi się jednak po coś przydzielona;)
Jesteśmy na FB:

Gustlik

CytatPescara.
W opisie końcowym polskie litery. A może to celowe? Bo cały tekst wygląda tak: "Super, ale im dokopałeś pod Łodzią"  Wink

:nyet Do Pescary w ogóle nie ma opisu końcowego, musiał Ci się podstawic jakiś inny plik o nazwie "POL11bv". Zobacz co tak naprawdę masz w katalogu pod tą nazwą.

Cytat
Linia Gotow. Polskie litery w briefingu.
W opisie zwycięstwa polskie litery.

OK. usuniete

CytatAle może by to opisać w briefingu ? Bo można się naprawdę zirytować.

Niedługo briefingi będą składały się wyłacznie z wyliczanki płatnych heksów i czynnych przepraw. Wiecie ile przepraw może byc na jednej mapie? Poza tym kto powiedział, że wojna nie jest irytująca?

CytatCzemu pola wokół wrogiego lotniska też nazywają się Via Emilia?

No przecież tam właśnie ta droga biegnie - przy samym lotnisku. Nie pomyliłeś Via Emilia z linią kolejową?
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:

Zsamot

Krzaczki, czyli polskie litery w briefingu do Poligonu.
Jesteśmy na FB:

Gustlik

Już ktoś o tym pisał - u mnie już poprawione.

EFILE, KAMPANIE:

Rozprza

Mokra: daję sobie spokój z działaniami zaczepnymi (szkoda czasu, wolę przejść do następnego scena), organizuję linię obrony na linii kolejowej i dobijam niemieckie jednostki. Na dzień dobry mam kawalerię liberatora (nie lubię bo korci żeby tylko nim zajmować heksy).

Piotrków: robię upgrade artylerii, daję transport dla ppanc i plot, dopełniam stany na full i zaczynam. Podciągam jak najbliżej Rozprzy sztaby i wszystko co strzela na dystans. Właściwie to muszę kończyć jak najszybciej bo pod Bełchatowem się nie popisałem i straciłbym miasto. Dostałem 2 liberatora (to mi rozwiązuje kwestię zajmowania heksów).

Mińsk: rekon mnie znalazł ale straciłem tylko 2 pkt w sile artylerii i dostałem lidera w piechocie. Zastanawiałem się nad zakupem myśliwca, ale stwierdziłem, że poczekam na darmowego (często jest jako prototyp po tym scenie), do osłony w powietrzu używam samolotu transportowego (czy ktoś inny robi takie rzeczy?) z Warszawy biorę tylko rekona i piechotę (jakieś beznadziejne te lidery :-\). Szybko rozwalam niemiecką artylerię kawalerią i reszta to formalność (a ze sztabem się umęczyłem). Prototyp to 25 pdr (obleci). A, mam lidera w trzeciej kawalerii.

Kock: kupuję moje ulubione Łosie, dwa. Do obrony tej stacji używam plot i ppanc oraz tej kawalerii co tam się pląta w okolicy (załatwiam nią tę niemiecką ekipę z mostem na plecach). Właściwie wiedząc gdzie jest wroga artyleria to mając 2 Łosie nie muszę się martwić o nic. Plot dostał lidera i teraz jest szczęśliwym posiadaczem umiejętności budowania mostów (na pewno się to przyda na pustyni).

Kupiłem czołg i artylerię (bo później nie ma nic do kupienia) i po wyborze drogi dostałem jeszcze 5.5 inch (szkoda, że nie porządnego myśliwca). Zrobiłem ze sztabu Strzelców Karpackich a z kawalerii dragonów.

Tobruk: moje 3 artylerie i 2 Łosie robią jatkę.

Crusader: ktoś z Szanownych Przedmówców napisał, że panował chaos, ja nie wiem co się działo (za trzecim razem się udało). Ten fort na dole zdobyłem jak się pojawiły posiłki (o czym się dowiedziałem dopiero za trzecim razem, bo wcześniej rezygnowałem i zaczynałem od nowa). Na północy bez problemów (od razu przerzuciłem tam myśliwce).
Po scenie kupiłem sobie spita (nie ma co liczyć na prototyp).

Gazalla: na południu omijam umocnienia (nie chce mi się przebijać przez te zasieki) i używam tu wszystkiego co lata, jak się pojawiły nieprzyjacielskie myśliwce to dokupiłem jeszcze jednego spita. Na północy uderzam artylerią ze sztabami (chyba są 2), właściwie to one robią czystkę przed nacierającą piechotą. Wszystkie VH zajmuję liberatorami.

Gazalla2: tu podoba mi się ta niemiecka wieża obserwacyjna. Ale tak jak desant Niemców na Wyspy w drodze Maczka (po tym dałem sobie spokój z tą drogą) nie podoba mi się, oczywiście tylko ze względów pozamerytorycznych.
Oczywiście scen przez pomyłkę skończyłem za wcześnie i musiałem grać jeszcze raz.

I gdzieś jeszcze dostałem jedną artylerię jako prototyp, ale nie pamiętam kiedy.

Teraz Monte Cassino przede mną. Jeszcze się nie zastanawiałem jak to rozegrać.
Zrobiłem sobie upgrada ppanc (będzie wsparcie dla czołgu, też upgrade).
Właśnie zauważyłem, że mój jeden Łoś ma all wather :)

Chyba obie kawalerie z liberatorami zamienię na coś silniejszego. CDN

W przeglądarce można "ustawić" sprawdzanie pisowni. To nie jest trudne...

majerek

Cytat: Gustlik w Czerwiec 25, 2009, 07:04:29 PM
CytatAle może by to opisać w briefingu ? Bo można się naprawdę zirytować.
Niedługo briefingi będą składały się wyłacznie z wyliczanki płatnych heksów i czynnych przepraw. Wiecie ile przepraw może byc na jednej mapie? Poza tym kto powiedział, że wojna nie jest irytująca?
Ale można napisać zdawkową informację, że "Niemcy wycofując się zniszczyli część przepraw" lub coś w tym stylu, a co do płatnych heksów to wcale bym o nich nie pisał bo to według mnie psuje klimat gry
Pzdr
Nie bo nie :)

Zsamot

O płatnych heksach trzeba informować, choćby, że nie wszystkie są płatne.
Jesteśmy na FB:

Gustlik

CytatAle można napisać zdawkową informację, że "Niemcy wycofując się zniszczyli część przepraw"

Racja

EFILE, KAMPANIE:

czata

Bolonia. Początek wygląda tajemniczo. Dwa oddalone, prawie niebronione własne punkty VH. I lepiej nie ruszać stamtąd wojska. Nie ma ono szans na osiągnięcie sukcesu. Trzeba czekać na wsparcie. A tego jest mnóstwo. Wiem, że briefingi nie są z gumy. Ale wiedza o miejscu przybycia nowych jednostek ma tutaj ogromne znaczenie. Swoją elitarną piechotę puściłem przez góry, w celu wsparcia m. Frassineta oraz m. Vergato. Niepotrzebnie, bo tam przyszło wsparcie. Później mi tej piechoty brakowało w innych miejscach.
Wojsk własnych jest tu dużo i Niemiec nie ma większych szans. Aczkolwiek, pogoda mocno pokrzyżowała mi plany i niewiele brakowało, a bym nie zdążył.

Padova. Jakże odmiana w porównaniu do poprzednich scenariuszu. Komputer mi to pomógł, ciągle prąc do ostatniego swojego VH. Dzięki temu mogłem łatwiej go znaleźć.

Generalnie, jak dla mnie, część BV jest dość mocno wyśrubowanych.

Moja armia:

Campaign: Sign Of The Eagle , Prestige modifier 100% , V-2.0 formula

Played Scenarios:
01 Mokra  Tactical Victory
02 Borowa Gora  Brilliant Victory
03 Minsk Mazowiecki  Brilliant Victory
04 Kock  Brilliant Victory
05 Wybor drogi  Brilliant Victory
06 Tobruk  Brilliant Victory
07 Operation "Crusader"  Brilliant Victory
08 El Gazalla  Brilliant Victory
09 Ghazala Line  Tactical Victory
10 Monte Cassino  Brilliant Victory
11 Piedimonte  Brilliant Victory
12 Pescara  Brilliant Victory
13 Ancona  Brilliant Victory
14 Linia Gotow  Brilliant Victory
15 Predappio  Brilliant Victory
16 Bolonia  Brilliant Victory

Current scenario: Padova , VH prestige is 80 , All hex prestige is 80
Total army value: 6931 , Current prestige is 1240
BV: Win , turn prestige: 240
V : Win , turn prestige: 280
TV: Win , turn prestige: 320
Ls: Loss , turn prestige: 320

Infantry
*  , Saperzy [Bren [W]] , 4 bars , 431 exp , Poland , 10 base , 13 curr , 10 kill , 0 pp (U:002)
* "Wolynska" BK , S.K. Commando [M][Bren [W]] , 5 bars , 1058 exp , Poland , 10 base , 15 curr , 20 kill , 0 pp (U:005)
* "Wolynska" BK , S.K. Commando [M][M3A1 [W]] , 5 bars , 1117 exp , Poland , 10 base , 12 curr , Aggressive Maneuver - Move 1 extra  , 38 kill , 0 pp (U:006)
* "Wolynska" BK , S.K. Commando [M][Bren [W]] , 5 bars , 1316 exp , Poland , 10 base , 14 curr , First Strike - Unit fires first if  , 42 kill , 0 pp (U:023)
*  , Sztab [AEC][PF 508/518] , 2 bars , 218 exp , Poland , 10 base , 12 curr , 0 kill , 0 pp (U:034)
*  , Spadochroniarze [PT][Jeep [TW]] , 4 bars , 459 exp , Poland , 10 base , 1 curr , 6 kill , 0 pp (U:035)

Tank
, Firefly , 5 bars , 1063 exp , Poland , 10 base , 15 curr , 72 kill , 576 pp (U:028)
, Firefly , 4 bars , 465 exp , Poland , 10 base , 14 curr , 10 kill , 537 pp (U:046)

Recon
, Wz-29 , 5 bars , 651 exp , Poland , 10 base , 15 curr , Determined Defense - Defense values , 11 kill , 216 pp (U:029)

Anti-tank
* "Wolynska" BK , Achilles , 5 bars , 927 exp , Poland , 10 base , 13 curr , Bridging - Units treat rivers as ro , 25 kill , 0 pp (U:026)

FlaK
, Crusader II [F] , 5 bars , 673 exp , Poland , 10 base , 15 curr , Devastating Fire - Unit can shoot t , 16 kill , 432 pp (U:024)
* "Wolynska" BK/ckm , MG [FPST][Bren [W]] , 5 bars , 1090 exp , Poland , 10 base , 15 curr , Shock Tactics - Long-term suppressi , 12 kill , 0 pp (U:027)

Artillery
, 7.2 inch Mk VI[Scammell Pioneer] , 5 bars , 541 exp , Poland , 10 base , 15 curr , Shock Tactics - Long-term suppressi , 14 kill , 810 pp (U:003)
* 21 DAK , 7.2 inch Mk VI[Scammell Pioneer] , 5 bars , 987 exp , Poland , 10 base , 15 curr , Infiltration Tactics - Ignores entr , 42 kill , 0 pp (U:016)
, Sexton , 3 bars , 398 exp , Poland , 10 base , 13 curr , 1 kill , 436 pp (U:044)
, 7.2 inch Mk VI[Scammell Pioneer] , 5 bars , 526 exp , Poland , 10 base , 15 curr , 5 kill , 810 pp (U:045)

Air Defense
, Bofors 40 [G][Bren] , 5 bars , 754 exp , Poland , 10 base , 15 curr , 10 kill , 432 pp (U:019)

Fighter
*  , Mustang IV , 5 bars , 671 exp , Poland , 10 base , 15 curr , 7 kill , 0 pp (U:008)
*  , Mosquito FB VI , 5 bars , 932 exp , Poland , 10 base , 13 curr , Skilled Reconnaissance - Spotting i , 17 kill , 0 pp (U:018)
, Mustang IV , 5 bars , 1080 exp , Poland , 10 base , 13 curr , Shock Tactics - Long-term suppressi , 25 kill , 842 pp (U:030)

Tactical Bomber
*  , B-25H , 5 bars , 995 exp , Poland , 10 base , 9 curr , Aggressive Maneuver - Move 1 extra  , 25 kill , 0 pp (U:022)
, B-25H , 5 bars , 548 exp , Poland , 10 base , 14 curr , 5 kill , 991 pp (U:037)
, B-25H , 5 bars , 1047 exp , Poland , 10 base , 12 curr , Aggressive Maneuver - Move 1 extra  , 18 kill , 849 pp (U:047)

Killed: AD 86 ,  AT 45 ,  ATY 119 ,  INF 303 ,  REC 38 ,  TK 45 ,  FTR 22 ,  TB 23 ,  Total: 681
Lost  : AD  4 ,  AT  3 ,  ATY  2 ,  INF 44 ,  REC  8 ,  TK  9 ,  FTR  2 ,  TB  0 ,  Total:  72

BV 14
V   0
TV  2
L   0

Infantry *  6 Units * 2 Leaders
Total :   4599 exp,    116 kill,      0 pp
Average:    767 exp,     19 kill,      0 pp

Tank *  2 Units * 0 Leaders
Total :   1528 exp,     82 kill,   1113 pp
Average:    764 exp,     41 kill,    557 pp

Recon *  1 Units * 1 Leaders
Total :    651 exp,     11 kill,    216 pp

Anti-tank *  1 Units * 1 Leaders
Total :    927 exp,     25 kill,      0 pp

FlaK *  2 Units * 2 Leaders
Total :   1763 exp,     28 kill,    432 pp
Average:    882 exp,     14 kill,    216 pp

Artillery *  4 Units * 2 Leaders
Total :   2452 exp,     62 kill,   2056 pp
Average:    613 exp,     16 kill,    514 pp

Air Defense *  1 Units * 0 Leaders
Total :    754 exp,     10 kill,    432 pp

Fighter *  3 Units * 2 Leaders
Total :   2683 exp,     49 kill,    842 pp
Average:    894 exp,     16 kill,    281 pp

Tactical Bomber *  3 Units * 2 Leaders
Total :   2590 exp,     48 kill,   1840 pp
Average:    863 exp,     16 kill,    613 pp

Summary * 23 Units * 12 Leaders
Total :  17947 exp,    431 kill,   6931 pp
Average:    780 exp,     19 kill,    301 pp

czata

Część II.

Montmirail. Wykorzystuję save zrobiony przed wyborem drogi. Na mapie "Wybor drogi" można nazwać VH (Maczek i Anders).
Wbrew sugestiom briefingu, to francuskie jednostki osłaniają mój odwrót. I, o dziwo, radzą sobie całkiem nieźle. Trochę pomógł im komputer, który część swoich jednostek pchał na północ.
Inna rzecz, to nie wiem, czy grając po raz pierwszy zdecydowałbym się na taką taktykę. Żeby Francuzom nakazać osłanianie Polaków, a nie odwrotnie.
Przy punktach zwycięstwa Niemiec jest chyba szybciej, niż w wersji 0.9. Ale może mi się to tylko wydaje? W każdym razie, tu bije się on zdecydowanie lepiej. Wygrywam w ostatniej turze.

Montbard. Na polach rozstawienia dałem dwie kawalerie, dwie artylerie, czołg i recona. W walce okazało się, że zamiast czołgu lepsza byłaby kolejna kawaleria.
Trzeba się tu spieszyć. Większość czasu jest przeznaczona na marsz. Grupa spod SH jest w stanie wejść do akcji w ostatniej turze. Przydał mi się szczególnie sztab.

Szkocja. Wreszcie trochę kasy, starcza na drobne wydatki.
Najbardziej losowy scenariusz. Spowodowane jest to obecnością okrętów podwodnych, które bardzo często mi uciekają.
Gdy grałem tu po raz pierwszy, rozstawiłem szeroko swoje myśliwce nad brzegiem licząc, że samoloty transportowe będą w nie wpadać. Nie poskutkowało ani wtedy, ani teraz. Jednak i tak miałem sporo szczęścia. Mogłem skończyć w ósmej turze. Jednak dzięki temu, że ostatnią wrogą jednostką był bombowiec bez amunicji, mogłem dograć do ostatniej tury BV. Prestiż za tury jest bezcenny.

Cwiczenia "Snaffle". Spory przeskok czasowy. Moje świeżo zakupione myśliwce (łącznie z prototypem) stały się przestarzałe. Znowu trzeba oglądać każdą złotówkę przed wydaniem.
W briefingu jest napisane, że dodatkowe pieniądze można zdobyć za trzy punkty. Tymczasem LG Suite pokazuje, że tylko za dwa.
Puściłem dwie kawalerie bokiem, a reszta armii czekała na przeciwnika przy swoim VH. Taktyka okazała się skuteczna. Mało skoordynowane natarcia rozbijały się na moich rubieżach obronnych, a moja kawaleria zdobyła niezbędne punkty.

Pozdrawiam, Czata

Exiter

widzę że "nowa" wersja powstała, łał teraz to naprawdę kampanie sypią się jak z ulęgałki  :D miałem przerwe od Panzera więc teraz apetyt wzrósł bardziej.
pytanie czy obie ścieżki zostały ulepszone - czy tylko francuska?

Gustlik

Obie, ale i tak jeszcze sporo błędów wylazło.

EFILE, KAMPANIE: