Łagodne wejście do gry - jak zacząć grać, aby było łatwo i przyjemnie - Taktyka

Zaczęty przez besiu, Luty 02, 2023, 02:06:21 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

besiu

Taktyka i Walka 100% dla gracza

Słyszałem, że "są problemy z rozpoczęciem gry" oraz "nie wiem, jak mam grać", czy tam "O co biega? Czy naprawdę każdy ruch, muszę przemyśleć? Przecież odechciewa się graaaććć..."
I takie różne teksty, które słyszałem, pokątnie. Najczęściej - nikt nie chce się przyznać do tego, że "zdupiłem", "nie umiem", "nie radzę sobie" itp.
Dlatego - są odpowiednie ku temu - kampanie.
Efil OpenGus - czyli efil Gustlika, oferuje taką pod tytułem "Taktyka i Walka"

Co ciekawe, niewiele osób, chce w to grać... no(!), BO PRZECIEŻ ja, ja(?!) nie jestem taki gupi, co nie? Nie będę w to grał, dla dzieciaków, e!.
No, i kończy się sromotna porażką. Laniem,  Utratą pod 4-5 turach kilku jednostek. I najczęściej - nie kończysz nawet pierwszej planszy, prawda?
Nie mówiąc już, o wygraniu ją na "Brylantowe Victory.
Ano, tak jest, i niewiele ja - czy tam pozostali forumowicze, możemy zdziałać. Z naszych pozycji (dobrze okopanych, z flakami i wsparciem artylerii, a z tyłu batalion Tygrysów czyha, jakby ktoś chciał cusik! No-no!).
"Jedynym wyjściem jest śmierć" Jakby to Serge Jacquemard napisał... no, ale... Może jednak coś podziałamy, dobra?

No, więc postaram się zagrać to, co takie "uciążliwe" i "jakaż to ujma na mym HONORZE!' oraz "nie będę się parał takim >>bele co!<<"...
Hm...

Dobra, to terozki wicie, uo co mię się rozchodzi.
Więc - czytać! a potem - Grać! Zagrać samemu, daną bitwę. I zobaczyć, czy się udało.
W bój!
===============
Tutaj dodam to, co też w "Sukcesy III Rzeszy" pisałem, tutaj:
https://forum.opengeneral.pl/ranking-generalow-2022/dla-poczatkujacych-jak-grac-kampania-sukcesy-iii-rzeszy/0/

Ale, dodam, jeden odnośnik, o którego był straszny spór, na forum. Otóż... Napisałem, że "czołgi w mieście mają słabe parametry, i nie pchaj się chzołgami w miasto"
Natychmiast mądrzejszy gracz, typu Waldzios, się odezwał, że "nie jest to prawdą".
Otóż - czołgi/pancerne jednostki (recon dla przykładu pancerny) mogą arakować w mieście. Ale dostają sromotną karę do obrony. I jeśli taką pancerną jednostkę złapie piechota, gdy obrońca pancerny stoi na hexie "miasto/las" to dostanie ogromna moja broniąca się jednostka spooorą karę do obrony. z Close Defence współczynnika do innego, czyli np. z 7 do 1 spadnie współczynnik obrony. A więc - słabaaawo
Także, miejcie to na względzie, podczas gry.

besiu

1 Chrzest Bojowy

Wstęp.
Plan.
Zakupy.
Walka.
Liderzy.
Zakupy końcowe.
Efekty.
Raport.
Spoilery: NIE CZYTAJ - jeśli potrafisz grać. I chcesz dobrej zabawy. Jeśli NIE potrafisz przejść tej planszy - to podpowiedzi są dla Ciebie.

Wstęp.
Oto, jak wygląda istotny wstęp, do działań:
..
Current scenario: Chrzest bojowy,  VH prestige is 160 ,  All map prestige is: 360
Army cost: 0 , Current prestige is 25
Prestige available on map yet is 360 pp ( 160 pp in VH to capture) * Turn: 1
AI stance is Aggressive
if BV: +380, Utrzymać miasto , cap 1500, 9 turns prestige: 225
if V : +265, Utrzymać miasto , cap 1500, 11 turns prestige: 250
if TV: +130, Utrzymać miasto , cap 1500, 13 turns prestige: 250
Ls: Loss , turn prestige: 250

Kwestię CAPa, skopiuję z wątku "Sukcesy III Rzeszy"
================
CAP
====================
Czyli, przeciwnik jest Agressive - a więc, będzie szedł ku nam, do przodu, groźniej się zapowiada, w początkowej fazie bitwy, bo będzie nas mógł atakować. Lecz potem - po wystrzelaniu się na nas - będzie słabszy, w obronie. Czyli, ma to "plusy dodatnie i plusy ujemne"...

Plan
Mamy zdobyć najbliższe miasto, dwa punkty kluczowe (to mapa Arras w kampanii "Sukcesy III Rzeszy", z tym, że skrócona).
Sukcesywnie, artylerią, aby wykryć i zlikwidować przeciwnika.

Walka.
Recon do przodu, o odległość, którą widzi, bo jak jest flaga w miasteczku - to wysoce(!) prawdopodobne (odsyłam do kampanii mojej pt. "Rommel w Afryce, 50 scenariusz", do jej bitwy "Alexandria"; Tam właśnie opisałem, jak w wyjątkowo durny sposób, rozbiłem swoich własnych motocyklistów CORE).
Jest posterunek, widzi na 3 hexy. Ok. Wybieram artylerię. Słabo, projekcja 0:1, to druga - o, ona lepiej, 0:3, strzelam, a potem tą o słabszych parametrach - niech już coś tam, lepiej podziała.
Teraz, walę reconem. Ale! dostaję ostrzał wsparcia niewidocznej artylerii wroga. Wspiera ona jednostki w obronie własne. (jak klikniesz na jednostkę prawym, to wyjdzie nad jej ikonką wskaźnik "o symbolu "/", wtedy wskazuje, że "ta artyleria NIE wspiera w obronie").
Dobra, wszystko na bok, poszukam miejsca do przeprawy. Jest, "river", a nie "Impassable river". Wciskam na klawiaturze "L", i się pokazuje teren. Podjeżdżam tam. Ale po drugiej stronie jest pole minowe - czytaj wstęp do bitwy.
Podsuwam się bliżej, moimi piechotami, ale zasięg 5 hexów, od rozpoznanej artylerii wroga (bo taki ma zasięg, skoro strzeliła o tyle hexów).
Koniec tury.

On.
Wali we mnie - zgodnie ze wstępem w grze - z dwóch artylerii.

Ja.
Zjeżdżam reconem, w dół. Rozpoznaję (zapowiedziany w raporcie wstępnym do bitwy) flak. Strzelam obiema artyleriami. Recon dobija, mimo wsparcia wrogiej artylerii. Piechota jedna - idzie na rzekę, do brodu, gdzie za rzeką czeka pole minowe.
Odjeżdżam poza zasięg jego artylerii.

On.
Nic.
Ja.
O, cud! Dostałem na moje artylerii lidera! (Ten taki mały niemiecki krzyż, przy jednostce. Jednostki Radzieckie - dostają gwiazdę czerwoną, a brytyjskie okrągłe kółko, jak na samolotach oznakowanie itd.)  I mam "recon movement", w tej artylerii. Czyli po ruchu, będę mógł jeszcze tę artylerię rozpakować. Jeśli zostanie jeden punkt ruchu, to zamiast jechać dalej, mogę się rozpakować, i być gotowym do strzału, w obronie. Super!
Reinforcements Arrive! Dobra, są zapowiadane samoloty. Gdybym nie zlikwidował wcześniej tego przeciwlotniczego "flaka", to by się nadziały i ostro dostały moje samoloty baty.
Dobra. Recon, do przodu, rozpoznać artylerię wroga. Jest. Strzelam ją raz artylerią moją. Potem samolot. Jeszcze przetrwała. Teraz druga artyleria, w "budynek", potem bombowiec - Puch!. Podsuwam piechotę, do pół minowych - oni je rozminują (patrz wstęp do bitwy w grze).
Jedna piechota zajmuje miasteczko. Recon jeszcze o 1 punkt na południe, rozpoznaje drugą artylerię, bombowiec - Puch. Myśliwiec obok niego, do osłony.
Piechota Auxiliary (nie CORE, czyli nie pójdzie ze mną, do następnej bitwy), przez rzekę, do pola minowego.  9 = rozminuj pole. Ale nie wyszło. Staje w miejscu.
Podsuwam artylerię, moja może "chodzić", o 2 hexy, rozpakowana, więc w obronie będzie wspierała od razu. Drugą pakuję do ciężarówki. Ok.

On.
Nic.
Ja.
Recon do przodu, rozpoznać. są 2 bunkry, strzelają na 2 hexy, i wspierają się (prawym myszy, i nad ikonką ich ma wskaźnik "S:. najedź na ikonkę bunkra, zobaczysz).
Więc Bombowce na oba lecą. Pośrodku między nimi hex - myśliwiec ustawię, żeby "bronił" oba bombowce.
U góry piechota wyjeżdża z pola minowego. Moje, za mostem piechoty wchodzą na pola minowe, rozminowują 9. Przejeżdżam artylerią i potem piechotami. Jedna piechota pojedzie na południe, po kasę z miasteczek z flagami.

On.
Nic.
Ja.
Teraz musze się zdecydować, czy jechać po kasę z flag, czy tylko na Victory Hexy. Ja już zdecydowałęm na koniec poprzedniej mojej tury, wysyłając 1 piechotę na południe i drugą - na zachód.
Bombowce wiszące nad bunkrami bomby - i odlatują na lotnisko, bo zero amunicji (stukasy mają tylko po 3 bomby, trzeba lecieć, żeby doładowały amunicję na lotnisku).
Teraz w jeden bunkier obie artylerie. Nawet, jeśli jest wynik Zero skuteczności, to warto. Zbijają chociaż okopy. Teraz myśilwiec wali w południowy bunkrier. Dobija recon. Surrender. Mam jeden z głowy. Piechoty dwie na południe, po flagi. Trzecia piechota - na zachód, do flagi. Ostatnia piechota - wychodzi z pola minowego, nawet nie próbuję, tylko wyjdę, za chwilę będzie na pierwszej linii.
Myśliwiec jeden - sprawdzi dalszy teren, co tam jest.
Artylerie południowym skosem, byle bliżej do VH, żeby w kolejnej turze ostrzelać tam stojącą piechotę okopaną. Recon też, południową drogą, rozpoznał.

On.
Nic.
Ja. - lecę bombowcem na VH. Bomby. 2x artyleria. Recon też atakuje. W kolejnej turze miasto będzie moje.
Piechoty na południe jadą, po flagi.
Myśliwiec rozpoznaje kolejne miasteczko. Są tam miny, trzeba odpowiednio podjechać, aby się na nie nie wpakować. Drugi myśliwiec stawiam obok VH, przytulając się do bombowca, a zarazem stając na sąsiednim do artylerii hexów - będie osłaniał wszystkie hexy wokół siebie.
Drugi bombowiec leci na południe, też przytulając się do tego myśliwca. Ale widzi - drugi VH. Czyli da się, oba zająć VH. Teraz walka z czasem, czy da się dojechać do daleeekich flag.

On.
Pojawiła się na południu kawaleria (pewnie z Supply Hexa zielonego wyjechala). I myśliwiec francuski.
Ja.
Zajmuję piechotą tyłową lotnisko. Drugą piechotą na południe, do SH wroga jadę. Może się uda.
Zachodnia piechota - jedzie do zachodniej flagi, ale będzie słabo z czasem.
Bombowiec wali w stojący pod nim VH, ale wcześniej w niego artylerie walą. Bombowiec - odlatuje na nowo zdobyte lotnisko.
Drugi bombowiec leci, zbija do 1 punktu. Piechota - na południe jedzie, po flagi. Wyminie się z kawalerią.
Recon atakuje VH, został jednak 1 punkcik obrońcy. Recon na południe, aby zablokować ewentualny atak kawalerii wroga. Artylerie odsuwam, aby były niewidoczne dla wroga - aby "nagłe wsparcie było", oczywiście tylko tą rozpakowaną, chodzącą rozpakowaną, czyli moją. Myśliwiec leci obok bombera, osłaniać go. Drugi - atakuje kawalerię ale nic, zero efektów.
Piechota Aux z zachodu - skręca na południe, bo nie zdązy za 3 dni. Więc zajmie jedno z miasteczek, na południu.

On.
posuwa się do VH.
Ja.
jadę na południe. Transporter piechoty natyka się na ppanc. Druga piechota w ciężarówkach - na drugi ppanc. Ale trzecia - jedzie do Zielonego SH. Piechota na ciężarówkach z lotniska na wschodzie - jedzie ku zachodowi, w kolejnej turze zajmie miasteczko.
Samoloty walą, artylerie walą. Myśliwce osłaniają tak, aby moje jednostki były pod albo wokół myśliwców. Kawaleria jest groźna, ale sobie poradzimy.
Artylerie ustawiam tak, że musi atakować kawalerią jedną, a od drugiej dostnaie wsparcie.

On.
Tylko przegrupowania. Ale Kawaleria obchodzi mnie, i wjeżdża do pustego VH.
Ja.
Bomby na oba VH, artyleria - pusty VH. Ale drugi Kawaleria, zostaje 5 punktów. Recon nie wypiera jej. Więc zajmuję tylko jedne z VH. Nie zdążę na Brylant Victory.
Na południu zajmuję miasteczka. Myśliwiec leci nad SH. tam są 2 x ppanc. Więc objeżdżam piechotą od południa, może wjadę tam, na koniec bitwy. Zajmuję kolejne miasteczko.
Ustawiam się tak, aby widział moją artylerie samotną, ale druga, z tyłu - zajęła VH, i czeka jako wsparcie.
On.
Kawaleria wychodzi z VH, atakuje pułapkę. Wsparcie mojej artylerii oraz atak - i Puch! Kawaleria zniknęła.

Ja.
Wjeżdżam do SH na południu i miasteczka drugiego.Atakuję PPance na południu, najpierw artylerią, potem bombowiec, potem artyleria i znowu recon. Puch. Drugi ppanc bombowcem. Sprawdzam myśliwcem drogę do zachodniego miasteczka z flagą.
Zostawiam pusty VH, niech do niego "kroczą" wrogie jednostki. Artylerie zjerzdżąją na południe, aby wspierać tamten kierunek.

Omijam wszystko, i staram się dojechać do ostatniego lotniska, na zachodzie. Już i tak Brylanta nie będzie. Więc - po kasę, na jednostki w kolejnej bitwie.
Tworzę pułapki, czyli ustawiam się tak, na wabia, aby widział wrogi ppanc, mojego recona 5 punktów. Ale za nim, stoją 2 artylerie wsparcia, które w mojej obronie będą wspierały. I tak się stało.
Piechota strzela w ppanc (prawym na niego myszy, widać, jakie ma współczynnik na piechotę, zaledwie 1 punkt). Więc ppanc znika.
Piechoty dwie jadą do lotniska na zachodzie, z dwóch stron.
On.
Ppanc nadziewa się na moją pułapkę recona. Dostaje -4 a ja Zero strat.

Ja.
Skończyła się amunicja w artylerii. Więc dopełniam, Druga strzela w ppanc, dobijam piechotą. Wycofuję się z miasteczka piechotą, żeby był 1 hex wolnego zasięgu dla artylerii. Jak podejdzie wróg, to dostanie ostrzał z artylerii. A miasteczko już zebrałem punkty, drugi raz punktów nie zdobędę. To nie jest VH.
Na zachodzie jadę do lotniska. Samoloty na lotnisko a drugie do bombardowań.
On.
Wchodzi do opuszczonego miasteczka przeze mnie - wchodząc pod lufy moich artylerii.
Ja.
Ostatni dzień na Tactical Victory - czyli, aby zaliczyć bitwę i przejść dalej. Ważne, że będzie duuużo kasy, na zakupy jednostek, za zebrane flagi punktowane wroga.
Lapię drugiego lidera - Liberator!! Łuuu, to daje 2x więcej prestiżu, za każdy zajęty hex wroga. Bardzo wartościowy lider!

Z raportu końcowego:
"Brawo! Wygrałeś swój pierwszy scenariusz!

Pamiętaj jednak, że ten typ zwycięstwa: "Tactical Victory" nie jest szczególnie ceniony w sztabie. Nie spodziewaj się wielkich nagród. W niektórych kampaniach może nawet prowadzić do odebrania Ci dowództwa! Warto spróbować jeszcze raz - na pewno da się pokonać wroga szybciej..."

Pytanie, czy zdobywając Liberatora, warto? czy nie lepiej - po prostu- pojechać dalej...?

Efekty końcowe:
Bardzo ładni liderzy, nader przydatni, obaj - zarówno rozpakowywana po ruchu artyleria, która będzie wspierała w obronie wojsko, które poszło do przodu; jak tez "Liberator", który spowoduje 2x więcej prestiżu, za kazde zdobyte przez tego lidera/jednostkę miasto... A prestiż = kasa na zakupy albo uzupełnienia jednostek (postrzelanych podczas bitwy)/upgrady jednostek własnych, do lepszego rodzaju sprzętu.
Recon
*  PSW 221 ,  , 0 bars , 80 exp , Germany , 5/10 , 4 kill , 0 pp - U:006  [+80 exp]

Artillery
*  7.5 le. IG 18  , SdKfz 7 ,  , 1 bars , 167 exp , Germany , 10/10 , Reconnaissance Movement   , 1 kill , 0 pp - U:005  [+68 exp]

Także - żuś gram dalej[/u]. Uważam, że: lepiej zagrać, normalnie, jak się da, niż co chwila zaczynać od poczatku, bez posuweania się do przodu. To jak "pisarze-poczatkujący", którzy caaaały czas piszą swoje Najlepsze Pierwsze Zdanie Mojej Książki".

OpenGen 0.90.53.0 * (15 Apr 2016)  *  AI: Default
Efile folder: C:\OpenGeneral\efile_ogn_gus\  * Efile version: GusOpen ver. 6.9.3
Campaign: !T01 WALKA I TAKTYKA v.4.2,  *  Player prestige modifier 100%  *  AI prestige modifier 100%

Played Scenarios:
1   Chrzest bojowy , #0 , Tactical Victory , score:11
--
Campaign score: 11  *  Average: 11

..
Current scenario: Chrzest bojowy,  VH prestige is 80 ,  All map prestige is: 80
Army cost: 0 , Current prestige is 610
Prestige available on map yet is 0 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 13
AI stance is Aggressive
if BV: +380, Utrzymać miasto , cap 1500, 9 turns prestige: 225
if V : +265, Utrzymać miasto , cap 1500, 11 turns prestige: 250
if TV: +130, Utrzymać miasto , cap 1500, 13 turns prestige: 250
Ls: Loss , turn prestige: 250

Infantry
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 0 bars , 65 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 0 pp - U:001
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 0 bars , 86 exp , Germany , 7/10 , 3 kill , 0 pp - U:002  [+21 exp]
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 1 bars , 106 exp , Germany , 10/10 , Liberator   , 0 kill , 0 pp - U:003  [+7 exp]

Recon
*  PSW 221 ,  , 0 bars , 80 exp , Germany , 5/10 , 4 kill , 0 pp - U:006  [+80 exp]

Artillery
*  7.5 le. IG 18  , SdKfz 7 ,  , 1 bars , 167 exp , Germany , 10/10 , Reconnaissance Movement   , 1 kill , 0 pp - U:005  [+68 exp]

Player 1 : Germany
Killed: INF:4    AT:5    FORT:2    ATY:2    AD:1    FTR:1      Total: 15
Lost  :   Total: 0

BV  0
V   0
TV  1
L   0

Averages:
Infantry       *   3 Units *  1 Leaders      Total :    257 exp,      3 kill,      0 pp    Average:     86 exp,      1 kill,      0 pp
Recon          *   1 Units *  0 Leaders      Total :     80 exp,      4 kill,      0 pp    Average:     80 exp,      4 kill,      0 pp
Artillery      *   1 Units *  1 Leaders      Total :    167 exp,      1 kill,      0 pp    Average:    167 exp,      1 kill,      0 pp
* Summary:     *   5 Units *  2 Leaders      Total :    504 exp,      8 kill,      0 pp    Average:    101 exp,      2 kill,      0 pp

Player 1  Germany   has 11 units total (core+aux):
Infantry :  4
Recon :  1
Artillery :  2
Fighter :  2
Tactical Bomber :  2

Player 2  France   has 4 units total (core+aux):
Anti-tank :  2
Fortification :  2

*   <- original core (don't count against cap)
+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

Spoilery: NIE CZYTAJ - jeśli potrafisz grać. I chcesz dobrej zabawy. Jeśli NIE potrafisz przejść tej planszy - to podpowiedzi są dla Ciebie.
Trzymaj się przez 2 rundy z daleka od zasięgu wzroku Posterunku. Podjedź reconem i się wycofaj. Rozpoznaj po 2 hexy teren, tyle, ile sam widzisz, rozpoznaj Flaka i uciekaj. Rozwalisz flaka - jedziesz rozpoznać artylerię po zachodniej stronie swojego terenu przed rzeką. Rozwalisz artylerię i posterunek - jedź najpierw piechotą do przodu, żeby rozminować pola minowe. Samoloty pod osłoną myśliwców, czyli obok bombowca musi stać myśliwiec.
Po przekroczeniu rzeki - jedź na południe dwoma piechotami. Pierwsza pojedzie na południe,k omijając wszystkie punkty, żeby zdobyć zielony Supply Hex, a wcześniej po drodze - miasteczko najbardziej na południu. Z niego - za rzekę, na południe, i od wschodu podjechać do zielonego SH. NIE od północy, tam będą jednostki przeciwnika.
Druga z piechota - jedzie na południe i wschód, do lotniska, potem - na zachód, do drugiego miasteczka.
Reszta wojsk - rozpoznaj bunkry, strzelaj tylko w jeden z nich, południowy. Bunkier się "nie przesunie", więc można od południa uderzyć na niego. One mają cechę "Support" (prawym myszki, wjedź na ikonę, "S" wskaźnik oznacza "Support").
Uderzam jednym bombowcem w bunkier, drugim (oba mają obok myśliwiec) na VH najbliższy, aby już "zmiękczać" przeciwnika. Artyleria zawsze w najbliższą groźną, skoncentruj wysiłki, aby zniszczyć pojedynczą jednostkę.
Potem - południową drogą, o 2 hexy od bunkra pozostałego (taki ma zasięg strzału), między bunkrem a Mountain, na zachód, I do drugiego VH. W tym czasie - jadą na południu ciężarówki, aby zająć hexy punktowane.
Jak zdobędziesz na wschodzie lotnisko - to można tam lecieć bombowcami, aby uzupełnić ich amunicję.

besiu

Kwestia CAPa.

Na koniec, w ostatniej turze - kupiłem Recona numer 3. Po co? Przecież nie dojedzie? Ano, z powodu CAPa.
Otóż:

Army cost: 0 , Current prestige is 800
Prestige available on map yet is 440 pp ( 240 pp in VH to capture) * Turn: 1
AI stance is Defensive => Czyli, czy będzie podjeżdżał do nas, atakować nas, czy tylko się bronił. Jeśli zobaczy jednak, że ma szansę nam sprawić lanie - NA pewno zaatakuje, naszą jednostkę. Jakąkolwiek. Czy w powietrzu, czy na lądzie. Czy samolotami, czy artylerią, czy czołgami.
if BV: +800, Gdańsk , cap 1500 , 12 turns prestige: 0
if V : +800, Gdańsk , cap 1500, 16 turns prestige: 0
TV: Loss , turn prestige: 0
Ls: Loss , turn prestige: 0

CAP - to (skrótowo, mam nadzieję, że dość dokładnie, i Waldzios mnie nie ukrzyżuje):
suma wartości armii: Army Cost
+
Current prestige
+
Nagrody, za zwycięstwo (albo, czasem nawet za Loss, jeśli taka opcja w kampanii jest przewidziana).
+
trzeba wziąć pod uwagę, że podczas bitwy, dostaniemy kasę za:
+
240 pp in VH to capture
+
ewentualne pozostałe miejsca na mapie, punktowane (czyli całość 440 pp, wliczając w to te wyżej wskazane 240pp za VH).
+
prestige za tury (w tym wypadku jest 0. Ale w innych bitwach, możemy dostawać co turę, określoną ilość kasy, na uzupełniania czy coś tam.

tym samym, w bitwie opisanej, wygląda ten CAP nastęepująco:
Army Cost 0 + prestige 800 + 440 + 800 = 2240
Ale CAP wynosi 1500. czyli jeśli za Current prestige+ 440 pp (za zajęte na mapie punkty) => mamy 1240, a CAP wynosi 1500, to powyżej CAP nie dostaniemy kasy .
Czyli 1500 - 1240=260. Tyle dostaniemy kasy, z uwagi na CAPa.

Ale...
Można to "ominąć".
Dlatego, kupuję jednostki z tzw. dodatkami. Podczas zakupów, albo przed bitwą (NIE przed pierwszą, gdy jedstnoki stoją już rozstawione na mapie, wtedy się już NIE da dokupić żadnego dodatku)...wybieram jednostkę, i obok niej, po prawej, są takie ikonki małe, rząd pionowy ikonek. I można wybrać "Recon" co daje +2 do wzroku. Albo "amunition", co daje +2 amunicji (ważne w bombowcach). Za to, płacimy. Ale! te dodatki, można ściągnąć, po prostu klikając ponownie.
A koszt dodatków, NIE wlicza się do wartości jednostki, a więc i całej armii.
Czyli kupię recon za 120 +2 dodatki = 240.
Czyli 120 punktów prestiżu, NIE wlicza się do wartości armii. Więc...gdybym potrzebował kupić jakąś jednostkę, a brakło mi kasy, to te oba dodatki mogę ściągnąć z jednostki - a wtedy dostaję 120 punktów prestiżu, z powrotem (w przypadku tego opisywanego recona. Każda z jednostek, ma te współczynniki różne, zależnie od ceny bazowej jednostki, do której dodatki zakupujemy).

Ale, te 120 punktów, w dodatkach, mogę ściągnąć np. w następnej bitwie, przed rozstawienie jednostek.
Wtedy, kupiony recon, w ostatniej turze, za 120 nominalnie, ale wydałem 240, to 120 wlicza się jako koszt armii, czyli do CAP, a już koszt dodatków - już się NIE wlicza.

Czyli jak kupię 2x recon za 120 + do obydwu dodatki, za 120, to zapłacę za nie z prestiżu 240x2. Ale do kosztu armii wliczy się tylko 120x2.

Wtedy te "ukryte", niewidoczne dla CAPa 120x2 (za 2xdodatki do każdego recona), spowoduje, że:
z nagrody za zwycięstwo, dostaniemy te 2x 120 (czyli 240 prestiżu) więcej.
A przed następną turą, mogę ściągnąć dodatki, albo całkowicie sprzedać "reasign unit", i dostać za niego kasę. I kupić, co mi potrzeba.

Jeśli tak cyklicznie, na koniec każdej z bitew, robisz - możesz heeeen, o wiele więcej mnieć kasy, na "zabawki" hihi...

Zsamot

http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

besiu

====================
Najlepiej, dokonać SAve'a, teraz, przed zakupami i przed rozstawieniem wojska - żeby w razie czego, móc wrócić do początku, i wyeliminować własne błędy, w rozstawieniu czy potrzebnych jednostkach.

------------------
2 Utrzymać miasto - Arras

Wstęp.
Plan.
Zakupy.
Walka.
Liderzy.
Zakupy końcowe.
Efekty.
Raport.

Wstęp.
mamy utrzymać miasto, przed chwilą zdobyte. A więc albo 3, albo 2 na Victory, albo 1 miasto, na Tactical Victory.
Bardzo, bardzo ważne są podpowiedzi Gustlika, do tej mapy! Czytajcie zawsze!

Do dodania, do opisu Gustlika: Supply hex - jest zielony, spójrz sobie na mapie, żebyś wiedział, gdzie jest i jak to daleko, czyli te jednostki będą szły w drugim rzucie

Saperzy/pionierzy/Engineer - mogą budować lotnisko tylko(!) na odpowiednim terenie, czyli Clear/Sand/(jeszcze jakimś?)

Jesteśmy w Field Quarter, widzimy nasze jednostki (te "czarne" numerki siły na mapie, albo "żółta obwódka" na ikonce samej jednostki).
Z tymi jednostkami będziemy podążali, przez kolejne bitwy - chyba, że ją stracimy.
Wchodzimy na mapę, po prawej ikonka. Widzimy hexy rozstawienia. Jeśli brakuje nam miejsca - możemy rozstawić się wokół Zielonego Supply Hexa.
Ok. Mam 6 miejsc, a 5 jednostek, czyli można dokupić i tam wystawić. Można też Upgrade wykonać - kliknij jednostkę i wyszukaj po prawej ikonę upgrade.
Więc - upgrade artylerii z liderem, i drugą artylerię kupię. Ale patrzę, na moje wojska, które będą na planszy.
Na klawiaturze "1", teraz ikona kartki z tekstem. Ok. Tam jest:
Averages:
Infantry       *   3 Units *  1 Leaders      Total :    257 exp,      3 kill,      0 pp    Average:     86 exp,      1 kill,      0 pp
Recon          *   1 Units *  0 Leaders      Total :     80 exp,      4 kill,      0 pp    Average:     80 exp,      4 kill,      0 pp
Artillery      *   1 Units *  1 Leaders      Total :    167 exp,      1 kill,      0 pp    Average:    167 exp,      1 kill,      0 pp
* Summary:     *   5 Units *  2 Leaders      Total :    504 exp,      8 kill,      0 pp    Average:    101 exp,      2 kill,      0 pp

Player 1  Germany   has 11 units total (core+aux):
Infantry :  5
Air Defense :  1
Fighter :  1
Tactical Bomber :  1

Czyli: mam 1 artylerię i drugą Auxiliary (nie pójdzie ze mną do kolejnej planszy). Więc dwie artylerie powinny wystarczyć, w szczególności, że upgrade zrobiłem do 6 hexowej+1 hex za Lidera. Czyli 7 zasięgu ma teraz. To wystarczy.
Brakuje jednak czołgu, do niszczenia gwałtownego jednostek wroga, tzn. "Overrun" - po którym czołg nadal może się ruszyć i strzelać, aż do wyczerpania punktów ruchu.

Teraz, patrzymy, co ma przeciwnik:

Player 2 France - estimated force: 18 units
Infantry / Anti-tank : 27%
Recon / Tank   : 13%
Air Defense / FlaK :  0%
Air :  0%
Naval :  0%
Nie ma lotnictwa, więc flak raczej zbędny. Ale - ma czołgi mieć. To znaczy, że będzie miał 1-2 czołgi. I pewnie jakiś oddział opancerzonego recona, podobnie jak nasz. Do tego - sugerowano we wstępie do bitwy, aby kupić ppanc 88. Ale, ja będę miał Tactical Bomber oraz 2 artylerie. Więc spoko, Artylerie wspierać będą w obronie, a Bombowcem potem walnę ten czołg i artylerią poprawię, a mój czołg - rozwali. Taki plan.

Plan.
Rozstawić jednostki tak, aby artyleria moja na 7 hexów, była w środku, i kryła. Czołg do rozwalania jednostek. Po rozbiciu natarcia - Liberator pojedzie zdobywać miasteczka (punktowane flagi), prawdopodobnie na zachód/północny-zachód.

Zakupy.
Tank 
1) Pz IVD ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 240 pp - U:032

Artillery
2) Upgrade: *  15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 1 bars , 167 exp , Germany , 10/10 , Reconnaissance Movement  , 1 kill , 0 pp - U:004  [+68 exp]

Rozstawienie
Czołg na północy, bo tam są mosty, więc na rzece łatwiej będzie atakować i robić overruny. Piechoty w VH. Artyleria u góry (bo druga, ledwo granatnik, jest na dole). Recon, na południu. Flak - pojedzie do przodu, na północ, zablokować podejścia do artylerii mojej.
Pionierzy pola minowe z przodu.
Walka
Pola minowe w miejscach, gdzie stoję. Recon na południu sprawdza przedpole. Nic. Wraca do siebie. Flak - na północ, aby blokować podejście do artylerii mojej. Samoloty - do przodu, na zachód, szukają przeciwnika. Nikogo nie ma, aż do miasteczka. Więc: Liberator - do przodu, zająć miasteczko.

On.
Na południu podjeżdżz dwiema ciężarówkami. Na północy - nic.
Ja.
po zakupach i upgradeach, została kasa, 227. Za turę, dostałem 15 punktów =242 punkty. Więc - kupuję Pz IVD (Ty NIE musisz! To jest mój wybór, absolutnie indywidualny. Można np. zbierać na artylerię czy coś innego).
Kupuje, w SH wystawiam, jadę na zachód, do mojego miasta północnego. A czołg stamtąd - wysyłam na południe. Pionierzy na północy przesuwają się w bok i znowu pole minowe.
Bombowiec leci na wykrytego nieprzyjaciela, bomby. Zauważam kolejne 2 hexy (zasięg wzroku przybyłego bombowca). Tam artyleria jest. Kurde! mogłem ją atakować myśliwcem, bo przecież "Air - 0%"! Zawaliłem. Teraz ta artyleria mnie może ostrzelać w VH, piechotę. Więc - ściągam z północy moją artylerię 7 hexów zasięgu, mam przewagę, i w następnej turze zniszczę go.

On.
Ciekawe, nadleciał - nie mającym mieć - myśliwce. I zaatakował mój VH na południu. Wcześniej artyleria w niego stzrelała -1. I na Liberatora na zachodzie, nadział się recon przeciwnika. Zero strat, ale - nie przebiję się.

Ja.
Reinforcements. Przybył drugi myśliwiec, Aux. Atakuję nowym myśliwcem jego samolot. Propozycja 1:5, ale kończy się 4:5. Trageeedia!. Szkoda było. Wystarczy ustawić się i bronić moją artylerię oraz moje jednostki, wokół południowego VH. Także - zawaliłem.
Artyleria w jego artylerię. Bombowiec w jego drugą artylerię, i myśliwiec obok, w trzecią. Przesuwam artylerię, dosuwając się od możliwości ostrzału od dział przeciwnika. Saperzy: za pola minowe zużywają 2 ammo, czyli po dwóch polach - już nie da się więcej, trzeba dopełnić amunicją.
Pola na północy są już, żeby blokować jego ruchy.

On.
Na północy, od zachodu ciągną wojska. Ma być 18 jednostek, liczmy. Są tam 2 recony, czyli mogą fazowo, wjechać w moje linie, trzeba uważać.
Na południu wali w mój VH artyleriami. zbija mi -2. Obchodzi mnie ze wschodu i północy.

Ja.
Artyleria w jego artylerię. Stukas wali w artylerię pod sobą - Puch. Odlatuje na lotnisko, celem doładowania bomb. Myśliwiec stoi obok mojego VH oraz artylerii, chroniąc je.
Możdzierz w obchodzącą mnie piechotę, recon - przesuwam poza zasięg artylerii, strzelam w tę piechotę, wracam, utrzymując linię. Teraz czołg - overrun, Puch!. Wracam, i walę w piechotę na polu minowym. Jestem w zasięgu dwóch artylerii wroga, ale mają 3 i 2 siły, oraz to polowe, więc niewiele zrobią. Projekcja 1:4, walę. 0:4, walę teraz saperami, też w zasięgu artylerii są, mam ostatnią amunicję w nich, ryzykuję. 0:4. I teraz pancer z północy, overrun. Puch - i wracam nim, ile się da. Saperzy - do tyłu, bo bez amunicji.
12 jednostek na razie, rozpoznałem. Czyli jeszcze 6, w tym czołg spodziewany. Na południu, już jest spokój, w kolejnej turze zniknie przeciwnik.

On.
nadlatuje bombowcem, drugim samolotem, które NIE miało być. oraz jeszcze kawaleria, to 14/18. Jeszcze 4, może 6 jednostek nie nadeszło.
Znowu mnie obchodzi na południu, ale już niewiele zdziała.
Ja.
Myśliwcem dobijam artylerię pod sobą. Przesunę go nad VH, by osłaniać. Myśliwcem znad VH - leci nad piechotę na wschodzie, która mnie obchodzi. Najpierw Moździeź, potem recon, teraz ten myśliwiec.
Teraz bombowiec obok, na jednostkę, zarazem będzie pod osłoną tego myśliwca, obok. Poprzedni myśliwiec - odlatuje nad VH, obok artylerii i moździerza, aby je osłaniać.
Saperzy amunicja.
Artylerią w jego artylerię Puch. Czołg mój - na wschód, wali w ostrzelaną 3x artylerię, Puch. Teraz drugi czołg, z północy - wali w piechotę, która podeszłą, 0:5 i uciekają. Już neutralizacja ich.
Recon odsuwam, wchodzi tam piechota z VH, i jest pod parasolem myśliwca, walę w kawalerię. Dobjam obok czołgiem, drugi Overrun nim robiąc. JUż dalej nie dojedzie do wroga, więc "amunicja/paliwo", po overrunie, można dodać.
Recon - przesuwam na miejsce opuszczone przez piechotę, do VH.
Liberator z północy - jedzie na południe, bo tam chyba "się wypstrykał". Więc pozajmuje chociaż to, co się da.
Na jego miejsce do północnego VH wchodzą saperzy Aux.

On.
Dwa czołgi z zachodu. Kawaleria z południa. A więc 17/18 szacaowanych. Samolot odleciał na południe. Recon jeden wjechał między moje linie, sprawdzając moje VH.

Ja.
Na południu: Moźdźierz w piechotę, dobijam czołgiem overrun. Artyleria moja w kawalerię na południu. Z góry czołg - wali w kawalerię Puch. Puste pole, wysyłam tam recon, sprawdzić przedpole. Pusto. Jedzie Liberator. Recon na południe, Liberator na zachód.
Wracam czołgiem, walę w ostatnią piechotę tutaj. Puch, i przesuwam jednostki na północ, już uwolnione z tego teatru działań. Artyleria moja kryje zasięgiem, więc spoko.
Pólnoc - lecą samoloty na dwa czółgi, bombowiec atakuje ten, który ma słabszą obronę na samoloty, a myśliwiec ten silniejszy czołg. Trochę trzebią.
Saperzy z południa - jada na zachód, zdobyć flagi jakieś.

On.
Bombowiec atakuje mojego Liberatora w ciężarówkach, ale ok.
Na północy, czołgi atakują flaka i piechotą, ale jest wsparcie mojej artylerii. Recony łażą, szukając luk.

Ja.
Na południu: Recon na zachód, sprawdza teren dla Liberatora. Liberator wjeżdża, Recon na południe, znowu sprawdza, Artyleria wali w ostatnią kawalerię, dobijam czołgiem i jadę nim, na północ. Moździerz wchodzi do południowego VH, celem zabezpieczenia go.
Północ: Bombowiec na słabszego czołga, dobijam moim pancerem Puch. Piechotą sprawdzam atak na czołga silniejszego, który stoi obok VH. Walę. Teraz czołgiem, który zrobił overrun obok na słabszym czołgu. Ale 2:1, więc słabo, z tym, że jego czołg został tylko 5 siły. i 2 recony zostały.
Postanawiam wykonać szarżę: z VH na północy saperzy, jadą na zachód, znajdując lukę w jego liniach. A piechota ze środkowego - wchodzi na jego miejsce. A na jej miejsce - wchodzi flak do środkowego VH. Czyli - będę zbierał prestiż.

On.
Niewiele, tylko się przegrupował. Ale na północy, pokazały się 2 ppance, które blokują mnie na drodze.
Ja.
Na zachód jadę, opuszczam najbliższe miasteczka. chcę dojechać jak najdalej, a tyłowe oddziały moje, zajmą te najbliższe miasteczka.
Samoloty uzupełniają amunicję.
Na południu, w SH jest bunkier, więc jadę na zachód, Liberator też. Zostały mu: 2 ppance, 2 recony na północy. 2 samoloty, bunkier. Może drugi w drugim SH na północy.
Rozbite czołgi na północy, pozwalają mi wysłać moje jednostki, do przodu.
On.
Atakuje mnie bombowcem i myśliwcem, na południu, i próbuje na północy, ale niewiele uzyskał. Pcha się do moich VH ppancami i reconami.

Ja.
Zajmuję najdlasze miasteczka, dwa. Na południu prawie jestem w dwóch kolejnych flagach. Obijam co się da, i jadę do przodu.

On.
tylko się przemieszcza.
Ja. Ostatnia tura.
Na północy zajmuję SH. Na południu lotnisko. w miasteczku jest bunkier, nic nie zdziałam. Rozbijam jeszcze recon jeden.

Brylant Victory:

Efekty końcowe:
Sporo kasy, bo aż 320 zebrałem, z mapy. A w zasadzie 360, bo jedno miasteczko uwolnił Liberator. Szkoda, że tylko jedno.
Dobrze doświadczone wojska.
Kasa jest, na nowe jednostki.

Efile folder: C:\OpenGeneral\efile_ogn_gus\  * Efile version: GusOpen ver. 6.9.3
Campaign: !T01 WALKA I TAKTYKA v.4.2,  *  Player prestige modifier 100%  *  AI prestige modifier 100%

Played Scenarios:
2   Utrzymać miasto , #1 , Brilliant Victory , score:52
--
Campaign score: 63  *  Average: 31

..
Current scenario: Utrzymać miasto,  VH prestige is 240 ,  All map prestige is: 480
Army cost: 480 , Current prestige is 402
Prestige available on map yet is 160 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 11
AI stance is Aggressive
if BV: +350, Przez rzekę , cap 2000, 10 turns prestige: 150
if V : +230, Przez rzekę , cap 2000, 10 turns prestige: 150
if TV: +120, Przez rzekę , cap 2000, 10 turns prestige: 150
Ls: Loss , turn prestige: 150

Infantry
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 1 bars , 102 exp , Germany , 5/10 , 0 kill , 0 pp - U:001  [+37 exp]
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 1 bars , 129 exp , Germany , 10/10 , 3 kill , 0 pp - U:002  [+43 exp]
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 1 bars , 108 exp , Germany , 9/10 , Liberator  , 0 kill , 0 pp - U:003  [+2 exp]

Tank 
Pz IVD ,  , 0 bars , 48 exp , Germany , 8/10 , 6 kill , 240 pp - U:032  [+48 exp]
Pz IVD ,  , 0 bars , 81 exp , Germany , 10/10 , 4 kill , 240 pp - U:034  [+81 exp]

Recon
*  PSW 221 ,  , 1 bars , 131 exp , Germany , 7/10 , 4 kill , 0 pp - U:005  [+51 exp]

Artillery
*  15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 2 bars , 211 exp , Germany , 10/10 , Reconnaissance Movement  , 2 kill , 0 pp - U:004  [+44 exp]

Killed: INF:12   TNK:2    RCN:1    AT:5    FORT:2    ATY:5    AD:1    FTR:1      Total: 29

Averages:
Infantry       *   3 Units *  1 Leaders      Total :    339 exp,      3 kill,      0 pp    Average:    113 exp,      1 kill,      0 pp
Tank           *   2 Units *  0 Leaders      Total :    129 exp,     10 kill,    480 pp    Average:     65 exp,      5 kill,    240 pp
Recon          *   1 Units *  0 Leaders      Total :    131 exp,      4 kill,      0 pp    Average:    131 exp,      4 kill,      0 pp
Artillery      *   1 Units *  1 Leaders      Total :    211 exp,      2 kill,      0 pp    Average:    211 exp,      2 kill,      0 pp
* Summary:     *   7 Units *  2 Leaders      Total :    810 exp,     19 kill,    480 pp    Average:    116 exp,      3 kill,     69 pp

Player 1  Germany   has 14 units total (core+aux):
Tank   :  2

Player 2  France   has 9 units total (core+aux):
Anti-tank :  4
Fortification :  2

NIe trzeba kupować ppanca. Wystarczy artyleria i czołg. Jeśli dobrze rozmieścisz, to będa kryły najpierw południe, potem północ. Za szybko nie wychodź, bo to nie ma sensu, natkniesz się na wroga.
Na koniec, suną jeszcze 3 ppance, z północy, które zablokują ruch północną stroną, ale środkową, można jechać po kasę, na zachód i północ.

besiu

--------------
2 Przez rzekę - Amiens

Wstęp.
Plan.
Zakupy.
Walka.
Liderzy.
Zakupy końcowe.
Efekty.
Raport.

Wstęp.
Bardzo istotne jest PRZECZYTANIE, uważne!, ze zrozumieniem! wstępu. Również podpowiedzi! Bez tego - dostaniesz baty.
Mamy przejąć inicjatywę i zdobyć przeprawę pod Amiens. Albo bezpośrednio, albo objechać na wschodzie. Będzie artyleria i flak pod Amiens, także trzeba się pilnować. Wykorzystamy samolot rozpoznawczy Fi-154, tzn. "Bocian" (tak pod podczas wojny Niemcy nazywali). Czytaj wstęp do bitwy.

Prototyp Za wygraną Brylant Victory - można dostać prototyp. Nie zawsze, ale za pierwszą taką wygraną, na 100%, potem spada to do 20%, 40% i zwiększa się, że po 5 brylantach, znowu będzie 100% prawdopodobieństwa uzyskania prototypu. Czyli super jednostki, którą dostaniemy wcześniej, niż była dostępna, do zakupów.
Można "wybrać sobie" prototyp, który chcemy. Po prostu - reload zrobić, z save'a ostatniego Brylanta. I za każdym razem, coś tam dostaniemy, wtedy zobaczymy, jaki prototyp otrzymamy, i zrobić save z tego, co nam odpowiada.
Można zachować prototyp - wtedy NIE wlicza się do Army Cost, a więc "zmniejszamy limit pod CAPem" (patrz Kwestia CAPa na początku kampanii). Ale - można też go sprzedać, a za uzyskane pieniądze, kupić to, co nam bardziej potrzeba.  Np. samolot za 1220 prestiżu Condor, można sprzedać, i za to kupić 2 super artylerie, albo 5 czołgów. Ale bardzo mocno zwiększamy koszt naszej armii, a więc podwyższamy limit armii blisko CAPa. Wtedy nagrody za zwycięstwo nie dostaniemy, lub obniżoną ją proporcjonalnie.

Najlepiej, dokonać save'a, teraz, przed zakupami i przed rozstawieniem wojska - żeby w razie czego, móc wrócić do początku, i wyeliminować własne błędy, w rozstawieniu czy potrzebnych jednostkach.
Dostałem prototyp (wybrałem sobie, zamiast samolotu):
Artillery
+  15 NbWf41 , 251/4 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 0 pp - U:008,
czyli strzela na 4 hexy tylko, ale bardzo mocna, przeciw piechocie. Wartościowa. ale ma słaby zasięg.

Player 1  Germany   has 15 units total (core+aux):
Artillery :  3

Player 2 France - estimated force: 14 units
Infantry / Anti-tank : 19%
Recon / Tank   :  7%
Air Defense / FlaK :  3%
Air :  7%

Dostaniemy 2 myśliwce, bombowiec, rozpoznawczy Bocian oraz 2x saperów (do budowy mostów/lotnisk itp.).

Plan.
Miejsc rozstawienia jest 11, ja mam 8 jednostek zaledwie.
są 3 grupy rozstawienia, ja postanawiam ruszyć całością sił głównych, na południe, a potem na zachód.
Kupuję artlerię 6 hexów oraz flaka.
Flak na północ, a drugiego dokupię, na południu. Albo odwrotnie, zobaczę.

Zakupy:

Artillery
15 cm sFH 37(t) , Wagon ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 384 pp - U:030

Air Defense
SdKfz 6/2 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 228 pp - U:031

Rozstawienie
Na zachodzie: Nebelwehrwer, na 4 hexy artyleria, czołg, piechota i recon.
Na południu: (Zamiast mojego recona, jest Bocian), reszta sił. Liberator także. I flak (jeżdżący przeciwlotniczy).

Walka.
Zachód: jadę sprawdzając reconem, za nim pancer, widzę zniszczony most. Dalej jedzie artyleria, saperzy i piechota.
Wschód/Amiens: zawaliłem, bo zamiast Bocianem, to najpierw pojechałem Liberatorem. I teraz, nowo kupiona artyleria na konikach, ma opóźnienie, bo posuwa sie tylko o 4 hexy. Także najpierw Bocian, sprawdził, mosty oba spalone, również na wschód stamtąd. Jest bunkier i piechota w Amiens. I leci na bok, poza zasięg wzroku. Do niego przytulam aux myśliwiec. Drugi myśliwiec nad artyleriami, do niego przytulam aux bombowiec (oni polecą, na zachód, aby tam wspomóc uderzenie).

On.
Nic. Nic nie widzę, z jego ruchów.
Ja.
To TUTAJ, nauczyłem się o Bocianie. Jaki jest przydatny (odsyłam do moich innych kampanii, np. GrossDeutschland, gdzie opisywałem jego możliwości).
Zachód: Przesuwam bliżej artylerię, reconem wzdłuż rzeki, co tam jest. Piechoty i czołg tak, aby były poza zasięgiem jego wzroku i ewentualnie strzału artylerii.
Wschód: Bocian sprawdza, co 2 hexy. Jest, artyleria! Walę moją 7 hexów, potem aux - Puch! Gdzie ten flak spodziewany, nie wiem. Jest jeszcze czołg po drugiej stronie. (razem, rozpoznałem 4 tutaj i 1 u góry+VH, to daje 6/14 obiecanych jednostek).
Bocian zostaje tak, że widać go, ale nie widać za nim myśliwca (pułapka na wrogie samoloty). Liberator i saperzy obok zniszczonych mostów. Artylerie za nimi, wzdłuż brzegu, Za nimi Flak (na 2 hexy ma zasięg obrony).
Bombowiec na VH Amiens, myśliwiec obok, na bunkier. Sprawdzam najpierw, czy mają obronę na samoloty [1], nie, dobra, to lecimy i atakujemy. Jest ok. W następnej turze wyparują.

On.
Zachód, widzi mnie, i wali z artylerii w piechotę. Potem leci samolotem, i zbija mnie -3 razem.
Wschód/Amiens - tylko leci samolotem, i podsuwa się czołgiem.

Ja.
Wschód/Amiens. Artylerie w VH, potem 2x w czołg, Liberator na rzekę i w czołg. Ucieka na prawo, Mój Pz IVD na rzekę, i w czołg Puch. W następnej turze, będe na drugim brzegu.
Bocian - leci najpierw kawałek, sprawdzić, co jest. Ok, 1 piechota i pusto. Teraz dalej, na zachód, przed lotnisko, żeby wykryć tamtejsza artylerię. Ok. jest!. To ryzykuję, i jeszcze o 2 hexy,najwyżej mnie flakiem ostrzela. Super! Nie ma flaka, ale jest recon (który wykrył moją piechotę i mógł do mnie z działa strzelać), jest artyleria i 2x piechota.
Zachód: Bombowiec w artylerię, zużył całe swoje ammo, ale jest ok. Teraz artyleria w piechotę w VH. Teraz za nią ustawiam myśliwiec (żeby była widoczna, ale myśliwiec nie, jako pułapka na samolot wroga). Drugi myśliwiec przytula się do Bociana i Bombowca, atakując równocześnie pod spodem piechotę na lotnisku.
Odsuwam się tam całkiem od zasięgu artylerii. Zniszczę ją samolotami. Recon - jedzie na wschód, w następnej turze przekroczy rzekę na wschodzie, pod Amiens. Bocian go zastąpi na zachodzie.

On.
Recon z zachodu - jedzie na wschód. Samolot pod Amiens - poleciał na pułapkę, ale widzą flaka, nie zaatakował. Drugi za to, nadleciał, i ostrzelał mój recon -1.

Ja.
Wschód/Amiens: Ostrzał poszczególnych jednostek, Liberator i czołg do przodu. Saperzy, recon piechota ba rzekę. Artyleria bliżej rzeki. Wszystko pod parasolem flaka. Flak ostrzelał samolot -5.
Artylerie o dużym zasięgu - jada na zachód, będą strzelały w zachodni VH, z mojego brzegu.
Samoloty: Bombowiec na bok, teraz Bocian na artylerię, bombarduje i odlatuje na południe, widzę recon. Teraz myśliwiec na artylerię i przytula się do Bombowca obok. MYśliwiec znad lotniska strzela w piechotę francuską i leci nad artylerie dwie, w ciężarówkach. Są widoczne dla francuskiego recona (pułapka na samoloty), ale myśliwca już nie widzi. Obok stawiam Bociana, pod osłoną tego myśliwca. większa pułapka.
Zachód: Czołg nad rzekę, bo artyleria francuska ma już tylko 3 siły. Piechota jeszcze z tyłu. Artyleria moja do przodu, by strzelała w jego VH.

On.
Recon przesunął się, i rozpoznał pułapkę z artyleriami i Bocianem. Niestety. Samolot i artyleria na zachodzie - zaatakowały mój pancer. Zero strat.

Ja.
Wschód/ Amiens: Artyleria w VH. Puch. Liberator zajmuje, prestigex2. Tadam! Saperzy, w recon 1:1. Teraz moja artyleria z liderem, wali w ten recon. Teraz czołg, zostaje recon 3 siły. Mój recon - i zostaje 1 siły przeciwnika. Mój jedzie, do środkowego VH. A tam - czołg na przedpolu. Ale słaby. Wytrzymam. Mój flak - strąca resztę samolotu wroga. Flak na rzekę.
Artylerię zostawiam, by kryła w obronie.
Środek, artylerie, dylemat. Czy strzelać w recon, i go zdjąć (bo jest z liderem, i widzi na 5 hexów), czy dobić artylerię na zachodzie. Wybieram recon. Artyleria francuska mało efektywna.
Zachód: Samoloty myśliwiec nad artylerią raz, odlatuje, osłaniać moje 2 artylerie na moim brzegu. Teraz Bocian w tę samą artylerię wroga, i odlatuje na południe sprawdzić, i wraca, przytulić się do myśliwca. Drugi myśliwiec w tę samą artylerię (trzeci nalot), i puch! jest pozamiatane. W kolejnej turze miasto moje.
Ostrzał VH, i podsuwam się nad rzekę piechotami. Czołg na rzekę.

On.
Na południu, atakuje mój recon czołgiem, ale 2 artylerie wsparcia, i zero efektów. Samolot, wpada na pułapkę, ale nie atakuje mnie.

Ja.
Bocian, leci na południe, do VH. Tego flaka tam też nie ma. Czyli będzie w SH, pewnie. Potrzebne mi lotnisko, wiec zachód; walę artylerią w lotnisko, potem myśliwiec, teraz czołg. Puch. Zajmuję lotnisko, będę mógł dopełnić ammo w bombowcu. Saperzy na rzekę, most jest - przejeżdża artyleria na południe, obok czołgu.
Wschód/Amiens: Walę w czołg artylerią, drugą w piechotę w mieście obok. Bocian to rozpoznał wcześniej, by odkryć cele. Saperzy w miasto, potem myśliwiec. Puch. Teraz piechota w czołg wroga, potem recon, potem czołg Puch, i wchodzi do pustego miasta. Liberator nie dojdzie tam, ma zająć droższe hexy.

On.
Samolot nadziewa się na moje, ale nie walczy. Czołg atakuje moją piechotę, ale jest wsparcie i znowu on traci a ja Zero.
Ja.
Zachód: Strzał w VH. Puch. Moja piechota brodzi przez rzekę do pustego VH. Wszystko na południe, do VH.
Bocian, w końcu rozpoznaje flaka, W przelocie dostaje ostrzał. Jest tam, na dole, a w SH ppanc. Bocian leci na zachód, Miasteczko jest Puste.
Artyleria ammo. Druga z zachodu jedzie do miasteczka zajmując je, a zarazem z niego będzie potem strzelała. Pancer na południe.
Ależ ten ostatni VH jest trudny. Bunkier, silny, obok flak. z drugiej Legia cudzoziemska. Dobra, mierzę, czym się da, w bunkier. W końcu strzelam, ale tracę czołg -2, on Zero. Więc flak. 2:5 perspektywa. Atakuję piechotą. Surrender! uff. Myśliwiec w jego myśliwiec, ale słabo poszło, 2:2, on ma słabego, bo tylko 3 punkty, na szczęście. Lecę osłaniać Bociana.

On.
Legia Cudzoziemska rzuciła się na mnie, ale wsparcie moje artylerii z liderem. Attack broken up, Puch, wyparował w tym ataku.
Ja.
Za daleko dla moich artylerii, ciągnę, ale tylko 2 dojadą. Reszta na drugim brzegu, i bez ammo.
Bocian sprawdza zachód, puste miasteczko, wjeżdżam piechotą aux. Moja - ma walczyć, zbierać doświadczenie.
Samoloty nad VH i SH, myśliwiec osłania bombowca. Bocian na lotnisko, po bomby. Liberator czyści VH i wchodzi, znowu podwójna premia. Czyszczę SH piechotą na jego ppanc, puch. Zajmuję pozostałe miasteczka. W osatniej turze wejdę Liberatorem do SH, więc u góry jeszcze nie zajmuję VH, żeby móc zebrać tę kasę.

Ja, ostatnie tura na BV.
Wjeżdżam Liberatorem do SH. Nie strącam ostatniego samolotu wroga, bo 80 prestiżu nie dostanę, za wejście do VH (bo zakończy się bitwa, gdy wyczyszczę mapę z jednostek wroga).

besiu

Efekty końcowe:
"A zatem - kolejne zwycięstwo! Czas na dalsze wzmocnienia Twojej formacji przed nowym zadaniem.

Ponieważ kolejny scenariusz będzie rozgrywał się w następnym roku, w panelu zakupów pojawi się wiele nowego sprzętu. Zastanów się dobrze - co kupić, a które z posiadanych jednostek unowocześnić do nowszych typów. Jednak armia, to nie supermarket i punktami na zakupy trzeba ostrożnie gospodarować.

Zakupów dokonujesz poprzez klawisz "Requisition", a unowocześnień - poprzez klawisz "Upgrade"."

Bardzo dużo prestiżu zebrałem, i BV, czyli może, może trafi się prototyp...

Played Scenarios:
2   Utrzymać miasto , #1 , Brilliant Victory , score:52  +++  Proto: 15 NbWf41
3   Przez rzekę , #2 , Brilliant Victory , score:52
--
Campaign score: 115  *  Average: 38

..
Current scenario: Przez rzekę,  VH prestige is 240 ,  All map prestige is: 520
Army cost: 1092 , Current prestige is 1085
Prestige available on map yet is 0 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 9
AI stance is Defensive
if BV: +600, Desant , cap 3000, 9 turns prestige: 185
if V : +450, Desant , cap 3000, 12 turns prestige: 230
if TV: +200, Desant , cap 3000, 15 turns prestige: 275
Ls: Loss , turn prestige: 275

Infantry
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 1 bars , 108 exp , Germany , 7/10 , 0 kill , 0 pp - U:001  [+6 exp]
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 1 bars , 168 exp , Germany , 9/10 , 5 kill , 0 pp - U:002  [+39 exp]
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 1 bars , 118 exp , Germany , 10/10 , Liberator  , 1 kill , 0 pp - U:003  [+10 exp]

Tank 
Pz IVD ,  , 0 bars , 50 exp , Germany , 10/10 , 7 kill , 240 pp - U:006  [+2 exp]
Pz IVD ,  , 1 bars , 159 exp , Germany , 7/10 , 7 kill , 240 pp - U:007  [+78 exp]

Recon
*  PSW 221 ,  , 1 bars , 151 exp , Germany , 9/10 , 4 kill , 0 pp - U:005  [+20 exp]

Artillery
*  15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 2 bars , 251 exp , Germany , 10/10 , Reconnaissance Movement  , 3 kill , 0 pp - U:004  [+40 exp]
+  15 NbWf41 , 251/4 ,  , 0 bars , 11 exp , Germany , 10/10 , 1 kill , 0 pp - U:008  [+11 exp]
15 cm sFH 37(t) , Wagon ,  , 0 bars , 16 exp , Germany , 10/10 , 1 kill , 384 pp - U:030  [+16 exp]

Air Defense
SdKfz 6/2 ,  , 0 bars , 60 exp , Germany , 10/10 , 1 kill , 228 pp - U:031  [+60 exp]

Killed: INF:17   TNK:5    RCN:2    AT:6    FORT:4    ATY:7    AD:2    FTR:2      Total: 45

BV  2
V   0
TV  1
L   0

Averages:
Infantry       *   3 Units *  1 Leaders      Total :    394 exp,      6 kill,      0 pp    Average:    131 exp,      2 kill,      0 pp
Tank           *   2 Units *  0 Leaders      Total :    209 exp,     14 kill,    480 pp    Average:    105 exp,      7 kill,    240 pp
Recon          *   1 Units *  0 Leaders      Total :    151 exp,      4 kill,      0 pp    Average:    151 exp,      4 kill,      0 pp
Artillery      *   3 Units *  1 Leaders      Total :    278 exp,      5 kill,    384 pp    Average:     93 exp,      2 kill,    128 pp
Air Defense    *   1 Units *  0 Leaders      Total :     60 exp,      1 kill,    228 pp    Average:     60 exp,      1 kill,    228 pp
* Summary:     *  10 Units *  2 Leaders      Total :   1092 exp,     30 kill,   1092 pp    Average:    109 exp,      3 kill,    109 pp

Player 1  Germany   has 17 units total (core+aux):
Artillery :  4

Player 2  France   has 1 units total (core+aux):

*   <- original core (don't count against cap)
+   <- BV prototype
pp  <- prestige points

besiu

------------------
4 Desant - ZSRR

Wstęp.
Plan.
Zakupy.
Walka.
Liderzy.
Zakupy końcowe.
Efekty.
Raport.

Wstęp.
"Podpowiedzi:
- Aby załadować spadochroniarzy do samolotu, wprowadź ich na heks lotniska, kliknij prawym i załaduj klawiszem "Embark-Disembark". Teraz będziesz mógł lecieć nad cel.
- Aby wyładować spadochroniarzy nad celem - postępuj tak samo. Spadochroniarze mogą wyskoczyć na heks pod samolotem i na wszystkie sąsiednie - o ile są puste.
- Samolot z desantem jest wrażliwy na ostrzał dlatego musi być eskortowany przez myśliwce, a trasa lotu rozpoznana - aby nie wpakować się na baterię plot."
Dodatkowo: za prestiż możesz dokonać zakupów albo upgrade'u
- oto sugestie Gustlika R.I.P.
====================
Tak... grałem tę kampanię, w styczniu tego roku... Bo po 5 latach, włączyłem Open General'a, i się => Zakończyło Spektakularną Klęską!.
Masakra... Bez tej kamapnii, na poczatek, NIE ma szans. Moim zdaniem.
Grałem tutaj właśnie, pamiętam ten scenariusz. I problemy, jakie tutaj napotykałem.
Cóż...
===============
Mapa jest ogroooomna, odległości - jak to w ZSRR... będzie dłuuuugo i daleeeeko... (mapa taka sama, jak w "partyzancka kampania - scenariusz: Zdobycie V1 pocisku, chyba "Wywiad" się to nazywało).
Dobra, czyli frontalnie idziemy, po kolei,
Current scenario: Desant,  VH prestige is 360 ,  All map prestige is: 720
Army cost: 1092 , Current prestige is 1685
AI stance is Aggressive
if BV: +400, Kontratak , cap 4500, 9 turns prestige: 315
if V : +300, Kontratak , cap 4500, 12 turns prestige: 420
if TV: +200, Kontratak , cap 4500, 15 turns prestige: 525
Ls: Loss , turn prestige: 525

Uuuu, Ruski będzie Agressive! Uuuu... Moich ledwie 15, jego 26, ale mamy mieć "przewagę technologiczną", no, i doświadczenie moich wojaków (na określenie "wiarusów", przyjdzie jeszcze poczekać).

Player 1 Germany has 15 units total (core+aux):
Artillery :  4

Player 2 USSR - estimated force: 26 units
Infantry / Anti-tank : 30%
Recon / Tank   :  5%
Air Defense / FlaK :  5%
Air :  8%

(Richard Amelin właśnie akompaniuje do Schumanna... To tak w nawiązaniu, do "Alamein"... )
Dwa samoloty, może 3, i flak, a pewnie 2 flaki. 2 czołgi/recony.

Mam 2 czołgi, jest oki. Można dołożyć artylerię - króla pola walki, od czasów Napoleona. No, i flak. Zapewne Bocian będzie przydatny. A jak Bocian - to i myśliwiec, do jego osłony.

Plan.
Trzeba obejrzeć mapę! Pamiętajcie! na południu rzeki, jest bród, mimo, że jest nieprzekraczalna Niby, to w jednym miejscu da się tam przejść. I potem - na wyspę na środku. Ale spadochroniarze, tam polecą. Jest z nimi artyleria, więc sobie poradzą.
Całość sił, na północ.

Zakupy:

Bocian z dodatkiem "Recon", za 330 punktów prestiżu.
Tactical Bomber
Fi 156 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , Recon, 0 kill , 240 pp - U:040
za 468 wybieram, zamiast - niby - najsilniejszego Focke Wolfe, za 540, bo ma lepsze parametry, bo strzela lepiej w cele naziemne, a mogę mu dać dodatek "Air Defence", co też czynię, czyli wychodzi cena 515, a z lepszymi parametrami.
Fighter
Bf-109E-4 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 468 pp - U:041
Flak obiecany za 228,
Air Defense
SdKfz 6/2 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 228 pp - U:042

zostało 512 prestiżu, mogę kupić artylerię 6 hexów, ale na konikach tylko, bo mi brakuje 15 prestiżu. Więc.. sprawdzam, ile kasy dostanę. Aha, za tury 30 punktów, to sobie w pierwszej turze, kupię tę artylerię. Więc spoko.
Artillery
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 528 pp - U:043

Walka
Skoro Bocian ma numer jednostki U (unit) : 040, to...
Fi 156 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , Recon, 0 kill , 240 pp - U:040
to znaczy, że moje 15 jednostek z tego będzie na mapie, więc jego ma być 25. Startowo, bo mogą nadejść posiłki. często kupuję jednostkę, po prostu, aby sprawdzić, ILU wrogów będzie na mapie. Potem, można ją - po prawej jest przycisk - Disband, czyli sprzedać, a prestiż powróci do naszej kasy.

Bocian wylatuje jako pierwszy, sprawdza teren. Pusto. Ok, teraz Recon. Rozpoznaję 2 pola minowe - czyli będą potrzebne piechoty, aby przejechać.
Spadochroniarze - bo już Znam! tę mapę - wysyłam jednych, na północ, żeby zdobyła miasto za rzeką. Drugi batalion i artyleria - leci obok Bociana, przed nim, a między nimi osłona myśliwca, dla tych 3 jednostek. Czołgi najdalej, recon z boku. Piechoty - w ciężarówkach są, to po drogach, żeby rozminować reren, albo go objechać, szybciej po drodze. Artylerie na poó lnoc, obok nich flaki. Nie widzę przeciwnika, ale on tam jest, wierzcie mi.
Kupuję artylerię obiecaną i też przesuwam tak, aby na 6 hexów sięgnęła do miasteczka.

W trakcie:

Artillery
*  15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 2 bars , 259 exp , Germany , 10/10 , Reconnaissance Movement  , 4 kill , 0 pp - U:004  [+8 exp]
+  15 NbWf41 , 251/4 ,  , 0 bars , 19 exp , Germany , 10/10 , 2 kill , 0 pp - U:008  [+8 exp]
15 cm sFH 37(t) , Wagon ,  , 0 bars , 28 exp , Germany , 10/10 , 1 kill , 384 pp - U:009  [+12 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 528 pp - U:022
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 21 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 528 pp - U:043  [+21 exp]

On. Nic.
Ja.
Spadochroniarze na północ, do miasteczka, prawie są u celu. Potem - będą szli na wschód. Mój myśliwiec ich osłania obok.
Spadochroniarze + artyleria - na wschód, z myśliwcem Aux.
Główne: Bocian sprawdza, jedno puste, a potem- 3 piechoty. Artylerią mi rozbijam przednią piechotę. Po lewej jedzie Liberator, zajmie puste miasteczko (kasa x2), za nim druga piechota. Trzecia piechota - pojedzie na prawo, do wyspy za rzeką.
Dobra, artyleria do przodu, żeby sięgać do piechot. Artyleria z "Recon Movement" do przodu, a potem się rozpakowuje, aby wspierać w obronie. Przed nimi czołgi, za nimi 2 flaki, aby wszystko pokryć parasolem plot.
Myśliwiec obok Bociana.
Widzi mnie - Bociana i myśliwca, oraz czołg. Zobaczymy, czy ma artylerie, i jakieś pancery, z tyłu, do kontrataku. Albo samoloty.

On. Nic. znowu.

Ja.
Spadochroniarze desant na zachodzie. Myśliwiec nad miasto. Jest tam piechota, ale sobie poradzimy. Trzeba zdboyć ten prestiż. Drudga grupa - na północ, do wyspy.
Główne: Bocian sprawdza. Jest czołg z tyłu, za nim flak i artyleria.
Moja artyleria wali najpierw w piechoty obie. do 4 spadają. Czołg - overrun obu. Pusty VH, ale zostawiam go. Ostrzał artylerii we flaka, czołg próbuję, ale perspektywa 2:2, więc nie. Wycofam się, niech sam podejdzie, czołgiem do VH, a w kolejnej turze, go zmiotę.
Liberator - do miasteczka.
Myśliwiec, leci na wyspę, do VH, zbombardować bunkier. Ale! Obok jest flak! Atak na nierozpoznany teren - szaleństwo!. tracę -1, w jego turze mnie ostro postrzela.
Recon i piechota - na wschód, przez rzeki, do wyspy. Spadochroniarze - polecą dalej, do najdalszego hexu.
Główny: odsuwam się od jego widoczności na 3 hexy flak i czołg. Na boczek. Podsuwam artylerię, w kolejnej turze - go zlikwiduję. Piechota jedzie na północ jedna. Wszystko do przodu, pod osłoną flaków, lekko objeżdżam z zachodu i wschodu ten punkt, aby być poza zasięgiem jego artylerii (na 3 hexy strzela, to trzeba sprawdzać!).

On. Na wyspie flak ostrzelał mego myśliwca. -3 (razem -4). Ale spoko. odlatuję stamtąd, a za nimi już jeda moje CORE jednostki.
Ja.
Na zachodzie spadochroniarze: Myśliwiec mój nowy, strzela, pierwszy Exp 13, potem spadochroniarze 1:7, ucieka piechota. Ok. W następnej turze likwiduję to.
Liberator - drugie miasteczko.
Główne: Bocian wraca nad VH (bo tam był flak, więc się usunął poza zasięg). Stoją, jak stały, VH pusty. Arty 4o hexowa we Flaka Puch. ARtyleria w jego artylerie -7 i 3 supressed, to Bocian leci, ostrzelał -1 => ma experience. 2x artyleria w czołg.
Czołg overrun artylerii, Puch, zwraca się do czołgu wroga. Piechota potem - bo w lesie czołg (tym razem wroga) ma karę do obrony, to -3. t-40 ucieka, z drugiej dobija go drugi czołg, overrun, i jedzie na północ.
Bocian - na północ, nad las, czy tam czegoś nie ma. Nie, pusto. Ale z 25 widziałem na razie 6 pod vh, 1 na zachodzie, 2 na wyspie = 9 jednostek, czyli 16 jeszcze ma. 6 pewnie pod drugim VH, 1 w SH, czyli 9 gdzieś, po drodze... hm...
Wszystko do przodu, Liberator będzie zajmował punktowany VH.
Artyleria do przodu, druga - pieszo o 2 hexy, trzecia - recon movement - się rozkłada, po ruchu. Flak przed nią. Po prawej drodze wzdłuż rzeki czołg i artyleria, z przodu przed jej ciężarówką flak.
Lądowe załatwione, lecę samolotami na północny wschód, zobaczyć, Ok. nad lasem się zdesantuję. Ostatni, postrzelany myśliwiec - na prawo, zobaczyć, co jest za rzeką. Jedna piechota w mieście, ok. Ma 5 okopania, tura jest 4, więc jeszcze jedną turę będzie czekałą, potem ruszy (ilość okopania = ilość czasu, nim jednostka zacznie się ruszać, mimo, że mogłaby, to czeka do liczby tur= okopaniu się).

On.
Uhu, ruchy! Na pólnocy, pod VH, dwa samoloty do mnie, podleciały, ale żaden sięn ie odważył, to "kukuruźniki", dwupłatowe, więc bez szans.
Piechota z miasteczka opisanego, za rzeką - jednak ruszyła, do VH pustego na zachód. I czołg z pólnocy, przez las ruszył, widoczny przez Bociana. na pólnoc od Głównych.

Ja.
Na zachodzie atak myśliwcem, dobijam jednocześnie zajmując miasteczko. Kasa.
Wschód, Myśliwiec ma zaatakować piechotę, ale jej nie widzi, a jedynym hexem, gdzie może stać, jest - tam! Leci, jest, atakuje. Recon za rzeką - nie atakuje tej piechoty, objeżdża, zajmuje miasteczko. Piechota - pod rzekę, za chwilę będzie na rzece, więc oki.
Liberator - VH, jest kasy spoooro. 559. Więc - kupuję artylerię, dojedzie akurat, na koniec walk. Gdyby nie Liberator, NIE stać by mnie było! Pamiętaj! dopiero pod koniec, byś mógł coś kupić...
Zauważ:
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 528 pp - U:022 Tutaj, numer jednostki zmienił się, mimo, że powinien mieć numer ponad 40, bo (jak spojrzysz, do góry, to miałaby nowozakupiona 44, to jednak, po zniszczeniu jednostek wroga, "nadpisuje się" liczba jednostek, i to jest numer Unit:022. Rozumiesz?
Bocian - leci na wschód po skosie do góry. Oho, Czołg z przodu, potem piechota, potem ckm okopany, 2 kolejne i artyleria kroczy.
Dobra, to wzdłuż rzeki - uuuu, znajduję drugi bród, na wschód, na północ stąd. Fajno, Może się przyda. Oglądaj czasem mapę - na klawiaturze "L" i widzisz teren.
Po lewej lasku jadę artyleria na konikach, potem 4ro hexowa, potem "Recon movement", się rozpakowuje, przed nimi czołg i po drodze piechota (uwaga, miny!). Obok nich flak chroniący wszystkich, na 2 hexy.
Po prawej czołg za nim w ciężarówce artyleria, z boku flak.
Myśliwiec mój, nowy - ryzykuję - lecę nad SH zielony. Może coś trafię, w kolejnej turze. Pusto, ale obok 2 piechoty, na nich będzie się "ćwiczył" w strzelaniu.
Ale nie - nad VH, bo tam mogą być flaki (zazwyczaj Ruskie tak mają, spore nasycenie flakami).
Spadochroniarze na północy - desant w lesie, pod moim myśliwcem. Zostawam go tak.
na klawiaturze "N", sprawdzam, jakie zostały do ruszenia jednostki. Tylko ten myśliwiec, oki.

On.
Atakuje mojego Bociana. 2 samoloty - i spada. Dobra, to Reload autosave campaigne.
Poprawiam, przesuwam myśliwca ostatnio wspomnianego, obok Bociana.
On - teraz na nowo - leci do Bociana, ale nie atakuje. Drugi kukuruźnik na południe, do rzeki. Ale nic. Trzeci - nad VH. Piechoty do SH na półńocy wchodzą. I pod głównym VH się przegrupowuje.

Ja.
Spadochroniarze walą z artylerii, potem pieszy batalion atakuje bunkier, puch. zajmuje VH artyleria piesza. Mój VH.
Zostało 4 dni do BV.
Recon za rzeką - zajmuje miasteczko.
Główne. Bocian sprawdza, nie widzi czołgu, który tam stał. Dobra, jadę czółgiem. Surprise! W lesie był t-40! tracę -1. Ale 2x moja artyleria, i dobijam drugim czołgiem. Z lewej wszystko jedzie na północ. Flak osłania.
Czółgi mają paliwa 9 i 11, Czyli - po overrunie kolejnym, niezbędne jest dopełnienie. Aby nie tracić całej tury. Tylko podjechać, rozwalić i dopełnić paliwem.
Bocian. Leci sprawdzić VH. Dobra, 2 piechoty w VH, artyleria 3 hexy i 5 hexowa z tyłu. Z przodu okopany CKM. Z boku piechota. Jest luz. (jak grałem w styczniu. straaaszliwe problemy sprawiała mi ta mapa. Ale - zagrałem z 6-8 kampanii, i jest teraz "spoko". Weź to pod uwagę!).
Wschód, myuśliwiec osłania piechotą moją, na rzece. Drugi myśliwiec- na lotnisko VH, które zdobyłem, żeby osłaniać, Za chwilę będę stamtąd startował, na wyspę.
Bocian, atakuje artylerię, odlatuje, sprawdza resztę tam miasteczek, co tam jeszcze jest (ma już 0/2 ammo). MYśliwiec mój atakuje tę ostrzelaną artylerię, -4. Bocian wraca i przytula się do niego, jako osłony.

On.
Grupuje się wokół VH. Na południu atakuje moją piechotę na rzece, swoją lądową. Kukuruźnik, leci nad wyspę. Drugi - nad VH. Piechoty tam się przegrupowują.

Ja.
Artyleria nowo zakupiona, nie nadązy, więc skręca na prawo, do rzeki - od razu, można było tak zrobić. byłbym już przy rzece, a tak jeszcze 1 dzień, do wsparcia samotnie walczącej piechoty.
Recon ze wschodu, do rzeki i na rzekę. Z północy spadochroniarze z lotniska - do wyspy, 3 hexy od flaka i obok recona, a zarazem, aby po wylądowaniu, mogli od razu ostrzelać bunkier, z artylerii. Obok jest kukuruźnik i ten flak, także trzeba dobrze liczyć! Obok nich, przytulę messerschmitta.
Główne: 4 hexowa w piechotę, czołg - overrun. Artyleria w jego artylerię - Puch., druga artyleria - w piechotę przed nią. Czołg ma zrobić overrun, nie robi. zostaje mu 3 paliwa. Drugi za to wykańćza Puch, i dopełnia się paliwem. Dobra. Jeszcze będę miał 2 tury, aby zająć to miasto.
Artylerie 2 bokiem z lewej, Obok nich flak. Z tyłu Liberator pędzi, do VH, aby wjechać. Spadochroniarze z lewej, przez rzekę, ale już nigdzie nie zdążą, wykonali swoje zadanie zbierania prestiżu (chociaż można ich było wysłać do SH, jako "droższego, bardziej zasobnego w kasę" SH. I zdobyć ten zielony, ale trudno.
Artyleria jedna chodząca, do przodu, jako osłona. Wszystkie - aby w zasięgu miały kolejne jednostki przciwnika. Czołgi dojadą i rozjadą.
Myśliwiec mój atakuje jego artylerię. Nic, ale "zdjąŁ' 1 okop wroga. Podobnie postępuję wobec bunkra w miasteczku, za VH, który chciałbym zająć. Jest tam CKM okopany, który będzie bronił, ale ma tylko 1 punkt ataku na samoloty. Walę, zdejmuję tylko okop wroga.

On.
CKM ostrzeliwuje ten myśliwiec, nic. Kukuruźnik atakuje przy rzece na wschodzie moją piechotę, nic. Piechota ruska atakuje też, nic. Pod VH atakuje ruską piechotą, moją, którą widzi w ciężarówce, Ale dostaje wsparcie 2 artylerii = Attack broken up!. I się przegrupowuje, głównie samolotami.

Ja. 2 tury do BV.
Z tyłu artyleria do rzeki na wschód, ale poza zasięg 3 hexów wzroku Kukuruźników. Piechotą atakuję jego, -3 i ucieka dwóch ostatnich. Ok.
Wyspa. Desant artylerii,, aby mogła strzelać o 3 hexy, od razu, i obok piesi spadochroniarze. Podjeżdżam moim reconem, rozpoznać wroga. Atakuję, zbijam -1, zostało 4, więc spoko, dam radę.
Główny: 4 hexowa w CKM okopany. został 1, czołgiem? Nie, jest 1:1, a paliwa nie ma już. Ale - bo jest wsparcie artylerii. Więc moją - w jego artylerię -5 i 5 supressed. Wiec teraz tym czołgiem, Overrun!. Piechotą w tę, która dostała poprzednio "attack broken up", czyli osłabioną i dobijam tym czołgiem, z 1/40-paliwa. Puch, i dopełniam go paliwem i ammo.
2 x artyleria w VH, Puch. Pusty VH, za nim tylko artyleria. Ale - nie wchodzimy, czekam na Liberatora w kolejnej turze dojedzie - kasa!
Flak - zajmuje obok puste miasteczko.
Myśliwiec mój, atakuje pod sobą artylerię, -3, ucieka bez ammo na lotnisko. Czółgiem dobijam tę artylerię puch i skręcam na wschód, do bunkra.
Artylerie z tyłu, jadą, ustawiając się wokół pustego VH, z flaga ruską Widzi więc je. Ale obok stawiam flaka, poza już widocznością z VH. Więc - pułapka na samoloty.
Drugi flak, który jest w zasięgu strzału bunkra, jest zarazem kryty prze moje artylerie.
On.
Leci dwupłatowcem na te pułapki artylerii, dostaje ostrzeał -4 i 3 supressed. STrzela też w na wyspie z bunkra w mojego recona. Moje wsparcie artylerii spadochronowej nic nie dało, tracę -1.

Ja. Last Turn BV.
Główne: Flak w samolot, ale go nie dobijam. Mój myśliwcie, z nowym ammo - leci na kukuruźnika nad SH, postanawiam nim powalczyć, porządnie(!). Projekcja to 1:7, strzelam, wynika 0:8, zyskuję aż 88 experiencu w tej bitwie. Super, jak na świeży samoloot. Teraz artylerie walą w bunkier 2x, potem piechota, puch, i zajmuję hex.
Na południu, przy rzece, artyleria nowa - strzela w piechotę, piechotą moją walę w nią, uciekają 2 sztuki resztki. Oki. Teraz- samoloty, dla podniesienia statystyk, walą aux myśliwce i strącają tam dwupłatowca. Liczy się jako strącony.
Wyspa: artyleria w bunkier, potem piechota, -4 i Surrender!. Recon wjeżdża do pustego VH. Projekcja ataku na flaka - to samobójstwo, oczywiście!, ale jest po bitwie w tej kampanii "autouzupełnienie", czyli po bitwie dostanę uzupełnienia za darmo, do 10/10, a doświadczenie pozostanie na nie zmienionym poziomie (nie dostanę uzepełnienie jako "świeżaków", czyli obniżyłoby to moje doświadczenie tej jednostki), więc postanawiam sprawdzić - projekcja więc 4:0, stracę tylko. Ale, dla zyskania doświadczenia, walę. Tracę, on 1.
Teraz - wchodzę Liberatorem, w Głównych, do VH. Brylant. Liberator - zajmuje VH. (Zobaczysz wynik prestiżu, na koniec).

besiu

Efekty końcowe:
Fighter
Bf-109E-4 ,  , 0 bars , 82 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 468 pp - U:041  [+82 exp]
Current prestige is 651, a przecież kupiłem też artylerię, za 528 prestiżu, w trakcie. To znaczy, że 528+651=1170 ściągnąłem, z tej mapy, dzięki działaniom Liberatora. A przecież punkty na mapie, to 640+315 za tury - czyli 950, przy czym nie zająłem ostatnioge SH za 80 prestiżu, czyli jakieś 870. Mimo to, ja mam 1170, czyli 300 więcej. Czy teraz, widzicie sens Liberatora, nawet, gdy pierwszą bitwę zagrałem na Tactical Victory?

Efile folder: C:\OpenGeneral\EFILE_OGN_GUS\  * Efile version: GusOpen ver. 6.9.3

Played Scenarios:
4   Desant , #3 , Brilliant Victory , score:51
--
Campaign score: 166  *  Average: 41

..
Current scenario: Desant,  VH prestige is 360 ,  All map prestige is: 640
Army cost: 3084 , Current prestige is 651
Prestige available on map yet is 80 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 9
AI stance is Aggressive
if BV: +400, Kontratak , cap 4500, 9 turns prestige: 315
if V : +300, Kontratak , cap 4500, 12 turns prestige: 420
if TV: +200, Kontratak , cap 4500, 15 turns prestige: 525
Ls: Loss , turn prestige: 525

Infantry
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 1 bars , 163 exp , Germany , 9/10 , 1 kill , 0 pp - U:001  [+55 exp]
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 2 bars , 210 exp , Germany , 8/10 , Extended Front  , 6 kill , 0 pp - U:002  [+42 exp]
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 1 bars , 118 exp , Germany , 10/10 , Liberator  , 1 kill , 0 pp - U:003

Tank 
Pz IVD ,  , 0 bars , 77 exp , Germany , 10/10 , 12 kill , 240 pp - U:006  [+27 exp]
Pz IVD ,  , 1 bars , 180 exp , Germany , 9/10 , 12 kill , 240 pp - U:007  [+21 exp]

Recon
*  PSW 221 ,  , 1 bars , 174 exp , Germany , 6/10 , 4 kill , 0 pp - U:005  [+23 exp]

Artillery
*  15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 2 bars , 276 exp , Germany , 10/10 , Reconnaissance Movement  , 4 kill , 0 pp - U:004  [+25 exp]
+  15 NbWf41 , 251/4 ,  , 0 bars , 41 exp , Germany , 10/10 , 2 kill , 0 pp - U:008  [+30 exp]
15 cm sFH 37(t) , Wagon ,  , 0 bars , 45 exp , Germany , 10/10 , 2 kill , 384 pp - U:009  [+29 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 2 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 528 pp - U:022  [+2 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 36 exp , Germany , 10/10 , 1 kill , 528 pp - U:043  [+36 exp]

Air Defense
SdKfz 6/2 ,  , 0 bars , 60 exp , Germany , 10/10 , 1 kill , 228 pp - U:010
SdKfz 6/2 ,  , 0 bars , 32 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 228 pp - U:042  [+32 exp]

Fighter
Bf-109E-4 ,  , 0 bars , 82 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 468 pp - U:041  [+82 exp]

Tactical Bomber
Fi 156 ,  , 0 bars , 14 exp , Germany , 10/10 , Recon, 0 kill , 240 pp - U:040  [+14 exp]

Killed: INF:26   TNK:5    RCN:4    AT:7    FORT:7    ATY:10   AD:3    FTR:2    TB:1      Total: 65

BV  3
V   0
TV  1
L   0

Averages:
Infantry       *   3 Units *  2 Leaders      Total :    491 exp,      8 kill,      0 pp    Average:    164 exp,      3 kill,      0 pp
Tank           *   2 Units *  0 Leaders      Total :    257 exp,     24 kill,    480 pp    Average:    129 exp,     12 kill,    240 pp
Recon          *   1 Units *  0 Leaders      Total :    174 exp,      4 kill,      0 pp    Average:    174 exp,      4 kill,      0 pp
Artillery      *   5 Units *  1 Leaders      Total :    400 exp,      9 kill,   1440 pp    Average:     80 exp,      2 kill,    288 pp
Air Defense    *   2 Units *  0 Leaders      Total :     92 exp,      1 kill,    456 pp    Average:     46 exp,      1 kill,    228 pp
Fighter        *   1 Units *  0 Leaders      Total :     82 exp,      0 kill,    468 pp    Average:     82 exp,      0 kill,    468 pp
Tactical Bomber *   1 Units *  0 Leaders      Total :     14 exp,      0 kill,    240 pp    Average:     14 exp,      0 kill,    240 pp
* Summary:     *  15 Units *  3 Leaders      Total :   1510 exp,     46 kill,   3084 pp    Average:    101 exp,      3 kill,    206 pp

Player 1  Germany   has 20 units total (core+aux):
Artillery :  6
Air Defense :  2
Fighter :  3

Player 2  USSR   has 7 units total (core+aux):
Infantry :  2

Wszystko chyba opisałem.
3 samoloty wroga, pojawią się po 3-4 dniach. Czołgi są tylko dwa, t-40, dość słabe, ale mobilne, 6 hexów jadą. Flaki - są groźne przy pierwszym VH oraz na Wyspie. Trzeba uważać, bo Agressive powoduje, że po 4 turach - ruszy przeciwnik, na nas (po 4 dniach, bo taki ma poziom "okopów").
Dobrze jest polecieć na lotnisko spadochroniarzami, na północny wschód, a potem na wyspę dopiero, z tego lotniska wykonać drugi skok.

besiu

p.s.
Wyciąg z kolejnej bitwy:
Hm... zastanawiam się, i... Postanawiam, że -> Cofnę się do poprzedniej mapy, do ostatniej tury. I tam - kupiłem 2x flaka jeżdżącego, z dodatkami "Air Defence" oraz recona z dwoma dodatkami, obojętnie jakimi. Aby ukryć się pod CAPem, i dostać całą nagrodę. Ok. Kończę tamtą bitwę. I przechodzę do Afryki.
------------------
5 Kontratak - Mogilev

Wstęp.
Plan.
Zakupy.
Walka.
Liderzy.
Zakupy końcowe.
Efekty.
Raport.

Wstęp.
"- Powstrzymać nieprzyjaciela nie dopuszczając go do naszych kluczowych punktów.
- Po opanowaniu sytuacji i przegrupowaniu sił, kontynuować natarcie w kierunku wschodnim, do wyznaczonych celów.
Podpowiedzi:
- W obliczu ataku pancernego, dobrze jest wyposażyć się w broń przeciwpancerną, oraz/lub zwiększyć liczbę czołgów.
- Działa przeciwpancerne wymagają specjalnej taktyki użycia: Nie mogą atakować pierwsze! Cel musi być najpierw "zmiękczony", przy pomocy artylerii, samolotów itp.
- Powyższe nie dotyczy dział mających przewagę zasięgu strzału - czyli strzelających z dwóch heksów (np: niemieckie 88mm), do celu o zasięgu = 1, ale i w ich przypadku ostrzał wstępny zwiększy skutki ataku.
- Działa ppanc dobrze jest rozstawić na spodziewanym kierunku ataku, tak aby zwiększyć prawdopodobieństwo udanej pułapki. niech przeciwnik wpadnie na nie pierwszy.
- Miasto Mogilev jest dość silnie bronione, aby nie zablokowało wszystkich naszych sił należy rozważyć obejście go od północy i forsowanie Dniepru wydzielonymi siłami na wysokości miejscowości Orsza."

Cóż, odnośnie walki czołgi vs. czołgi, to ja się mało zgodzę. To można wykonać, gdy już czołgi wroga zostały ostrzelane, np. artylerią ze 2 razy, albo artylerią i bombowcem. Wtedy można dobijać wroga, własnymi czołgami. A najlepiej, zgodnie z podpowiedziami, użyć ppanca. Wszystko jest opisane, we wstępie do bitwy. Czytajcie!

Grałem tę kampanię w styczniu. 2022. Gdy po 5 latach wróciłem do tej gry. Ta bitwa - już była dla mnie, niemrawa. Zbyt słaby i późny ten kontratak wroga, za bardzo byłem już przygotowany, oczekując go. Ale - to JA, a Ty, możesz mieć inne zapatrywania, doświadczenia, wrażenia. Zająłem tez wówczas całą mapę, też SH, chyba bez południowego SH, na końcu.

..
Current scenario: Kontratak,  VH prestige is 240 ,  All map prestige is: 800
Army cost: 3084 , Current prestige is 1051
AI stance is Aggressive
if BV: +500, Afryka , cap 5500, 11 turns prestige: 275
if V : +400, Afryka , cap 5500, 14 turns prestige: 350
if TV: +300, Afryka , cap 5500, 17 turns prestige: 425
Ls: Loss , turn prestige: 425

Oho, tutaj, już się pojawi Kwestia CAPa, czyli nie zawyżania liczby wojska. I sposoby "ukrywania się pod" CAPem. Poczytaj sobie tę sprawę, jeszcze raz, żebyś zrozumiał. Tutaj, będzie to, pod koniec bitwy, wykonywane.

=============
Kwestia CAPa.
=============
Z punktów do zajęcia, na mapie oraz turns prestige + nagrody - na pewno przejdziemy ponad 5500 CAPa, a z udziałem Liberatora, znacznie się nasz prestiż powiększy. Więc... uważaj, na końcu, na "zakupy końcowe".

Player 1  Germany   has 24 units total (core+aux):
Infantry :  7
Anti-tank :  1
Artillery :  7
Air Defense :  2

Player 2 USSR - estimated force: 25 units
Infantry / Anti-tank : 23%
Recon / Tank   : 19%
Air Defense / FlaK :  4%
Air :  4%

mamy po równo sił, z tym, że on ma je rozproszone, część w kontrataku będzie, część pod Mogilevem. Zaatakuje nas z 5 czołgów, i ze 3 samoloty, trochę piechoty i może artyleria. czyli zostanie w tyle, ze 6 pod MOgilev i potem ze 6-10, rozproszonych jednostek, na tyłach.

Plan.
Dobra, dostałem nagrodę za BV, ppanc Stug IIIG (odsyłam na Youtube Podcast Wojenne historie - Sturmgesutze, w cieniu tygrysa, jakoś tak się to nazywało; posłuchać, jaką rolę spełniało to działo szturmowe, przeciwpancerne podczas wojny, szczególnie w jego drugiej części, przeciw ZSRR). Dobra, wezmę, chociaż, gdy potem jeszcze sprawdzałem, można sobie "wylosować" inny prototyp, jak np. flaka jeżdżącego, jak moje, ale o lepszych parametrach, czy też artylerię spadochroniarzy itp. Ale - ponieważ podpowiedź była od Gustlika, że ppance się przydadzą, to wezmę. Pokażę, o co w tym chodzi.
wolne jednostki, od południa - do Mogilev. Czyli artyleria na konikach, druga artyleria 6 hexów, czołg, piechota, flak, recon.  Auxowy ppanc - do przodu, czekając na kontratak Armii Czerwonej.
Stamtąd auxowe 2 piechoty i artyleria  południowym skrajem - ominąć Mogilev, i na południe, do SH na wschodzie.
U góry: auxowe - zjazd na Mogilev jedna jednostka, celem zabezpieczenia. Reszta moich wojsk - do przodu. Tutaj nowa 88mka i reszta wojska.

Zakupy:
Stug - zmieniam w 88mkę, strzelającą na 2 hexy. Bardzo sławne działo (też jest o tym podcast Wojenne Historie). Bo to sławne, bo to Rommel, bo to Ghost Division itd. Więc dobra, macie. 312 prestiżu, na upgrade (schowam się pod CAPem, trochę).
Anti-tank
+  8.8 FlaK 36 ATG , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 0 pp - U:016

Kupuję Bociana z dodatkiem recon 330 punktów.
Tactical Bomber
Fi 156 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , Recon, 0 kill , 240 pp - U:057
Ściągam dodatek "Air Defence" z myśliwca, bo nie mam kasy.
Kupuję Samolot do osłony drugiego Bociana = ale to w trakcie, bo jest auxowy myśliwiec. Jak uzbieram kasę, to to wykonam.

Dodatek "Recon" do recona lądowego, żeby widzieć na 5 hexów.

Walka
Południe. Bocian leci, puste miasteczko, lecę dalej - ooo, 5 pancerów. KW-1 i t-34, ale bardziej postraszyć, bo tylko 5/1, a reszta to słąbe czołgi i recony. Jest też piechota
Północ, Bocian drugi - na wschód, do miasteczka. Pusto. Ale - widzę wieżę, z tyłu, i pola minowe, przed Mogilev. I całość tej grupy pancernej, na środku. Aux myśliwiec obok bociana południowego, a Stukas - wali w czołg obok (oba samoloty są kryte, przez aux myśliwca). 0:9, więc już prawie nie istnieje ten czołg. Zostały 4.
Artyleria z liderem Recon Movement jedzie do przodu, wypakowuje się, wali w wieżę (która widzi mojego Bociana), Puch. Reszta, układa się wachlarzem, ku południowi, alejadąć na północny wschód. Słabo, bo brakuje mi flaka tam, ledwo 1 sztuka, nie osłania wszystkich. Samolot, trzeba kupić, do osłony tego Bociana, z przodu. wychodzi z SH reszta dwóch jednostek, artyleria 4 hexowa i recon, osłaniając flankę południową, zarazem przytulając się do piechoty "Extended front".
POłudnie - do przodu artyleria na konikach, auxowa zajmuje miasteczko, 88 aux do przodu, czołg na szpicy, z tyłu moja artyleria 6 hexów, wszystko osłania. Flak jedzie z parasolem, piechota uzupełnia boki, jako osłona dla artylerii.
Za duże ryzyko, by czekać jeszcze rundę, z zakupem myśliwca z dodatkiem "Air Defence". Żółtodziub, ale będzie musiał sobie poradzić, bez dodatkówm. Musze osłaniać Bociana.

On.
Południe: Nieprawdopodobne! atakuje mnie, mój Pz IVD, swoim T-26, i zbija mi 5 punktów! Mimo wsparcia mojej artylerii!. Teraz KW-1, ale już nic nie robi. Z tyłu artyleria podjeżdża, i 2 piechoty.
Północ: Atakuje mnie czołgiem, mój Pz IVD, ale tutaj zero. I podsuwa się do mnie, jako Agressive, celem zdobycia moich VH. Dzieli jednak siły, na południe i północ, więc spoko.
Tylko martwi mnie ten postrzelany mój czołg.

Ja.
Południe: Artyleria z tyłu, w KW-1. teraz 88 aux - puch. Pancer 5/10 atakuje t-26, który ma 1/10, puch. Teraz 2x artylerie w czołg trzeci, potem 2x piechoty aux. i mój Pz IVD Puch. Dopełniam go ammo i paliwem. Podciągam artylerię tyłową, flak do przodu, aby chronił wszystkich parasolem. Moja piechota atakuje jego motocyklistów, 0:6 i uciekają. Przesuwam się tak, aby osłaniać artylerię. Bocian jeszcze sprawdzam, z tyłu już nic nie widać. Wali w artylerię, sprawdza jeszcze nad rzeką, pusto. wraca, do myśliwca, który teraz atakuje tę artylerię. Zapomniałem o nim! w poprzedniej turze! eh! A byłby osłaniał... no, trudno! -> sprawdź zawsze klawisz "n" na klawiaturze, czy czegoś nie zapomniałeś ruszyć
Półńoc: 2x artyleria w czołg słabszy, i Pancer -Puch. 2x artyleria w recona i piechota, teraz pancer 0:7 projekcja - Puch!.
Teraz, odjeżdżam piechotą Aux, na wschód, bo tam już mam wolne pole, na maxa. Odsłaniam możliwość strzału dla 88mki. Projekcja na T-34 0:5. Puch.
Bocian na wschód, nic, tylko samolot i pola minowe kolejne. Teraz Bocian ten, na północ, wykrywam piechotę i artylerię na konikach, więc atak 0:4. Odsuwam się i moim świeżym myśliwcem, wale, jako pierwsze doświadczenie, w tę artylerię na konikach. Projekcja 0:4, ale kończy się -1 i 3 supressed. Ale oki.
Teraz Auxowy Stukas, na ostatni czołg, potem mój recon. Ucieka pobity, dobijam pancerem Puch i wycofuję się, aby być pod osłoną myśliwca i artylerii.
Auxowe jednostki na wschód, bo w transporterach są, więc Air Defence "[1] mają, a z tyłu moja artyleria je wspiera. Piechot w ciężarówce moja jedzie na maxa, na wschód. Reszta jednostek pod flaka, którego ustawiam tak, aby krył jak najwięcej. Recon na północny-wschód, za nim artykeria, pod ostatnim hexem krycia przez flaka. Już jadę do przodu, w pełni, tylko 1 kawaleria tam została, z kontrataku.

On.
Bardzo ja, zaryzykowałem na południu! NIE rób tego! Pojechałem samą auxową 88mką, bez żadnej osłony. Bo ma transportem opancerzony z air defence [1]. No, i się okazało, że widzie mnie wieżą, w lesie. Więc najpierw mnie ostrzelała, a potem - bombowiec, i tracę -7 i 3 supressed!. Dramat. Reszta - bez historii, podszedł jako Agressive.

Ja.
Południe, walę artylerią w jego, potem Bocian i odlatuje na lotnisko, bo bez Ammo, teraz myśliwiec mój, czołg -Puch. Teraz druga w piechotę, moją piechotą w jego motocyklistów Puch. I 3 artyleria w piechotę i pancer -Puch. Została jedna piechota rosyjska.
Północ: 4 hexowa a kawalerię, teraz 88mka "Fire!" - Puch. Artyleria "Recon Movement" do przodu, rozpakuj, wali w jego artylerię - Puch. Teraz druga- w piechotę. i dobujam piechotą - Puch. Bocian leci, sprawdzić. Nic! Nie ma tam, nic, dwa miasteczka na północ od Mogilev - puste. Jedziemy pełnym gazem. Ale - z przodu jednostki, przed artylerią, bo mogą się pojawić "posiłki spod ziemi".
Liberator zajmuje miasteczko. Teraz "cyrklowanie", co i jak ma zająć, kolejne, aby go wykorzystać, jego możliwości i zebrać możliwie najwięcej i najrozsądniej kasę.
Południe - atakuję stukasem piechotę ostatnią i dobijam auxową -puch. Więc - postanawiam przesunąć się jednak, ku przodowi, artylerie jadą, aby 3x strzelić w wieżę, za rzeką, w kolejne j turze. Ale - są pod parasolem mojego myśliwca. Piechota jedna, nad rzekę jedzie. Może tam się skusi bombowiec?  Jesli mnie zobaczy wieża.

On.
Nie, na szczęście, atakuje mój czołg, ale jest pod flakiem, więc dostaje -3. I coś tam, z tyłu, kroczy do przodu. Bo Ai stance is Agressive. Pamiętaj. Będzie cały czas atakował, jeśli tylko ma możliwość.

Ja.
Idę poczytać.
Dobra, Północ: Jadę tak, żeby ominąć wejście do północnego miasteczka. Pokazuję zarazem artylerię wokół stojącą, a za nimi - flak, czyli pułapka. A z drugiej strony Bocian i artyleria, jest chroniona przez myśliwca. Z przodu recon, z boków - gdyby coś zjechało, jakieś posiłki, z północy (chyba tak będzie). 1 artyleria w środku stoi rozpakowana, aby chronić w razie czego. Miasteczka nie zajmuję, bo z tyłu Liberator kroczy. On będzie wyzwalał. Jedna piechota - usuwa miny, aby mógł jechać szybciej, po drogach.
Południe: Bocian leci, wykrywa tę wieżę paskudną. Artyleria - Puch. Wszystko jedzie drogą, na Mogilev. Artyleria z tyłu tak, że widoczna jest dla samolotu. Ale - przed nią flak, osłaniający (jako pułapka). Z przodu - pancer jako czołówka. Na wschód, bezpośrednio nad rzekę 2 aux piechoty w transporterach. Stukas bez ammo na północne lotnisko, bo jest bliżej z niego na linię frontu. Samolot osłania piechoty nad rzeką, a drugi - Bociana oraz spakowaną 88mkę.
Mam już kasę - więc zakupy: flak jeżdżący, jedzie wprost na wschód, aż dogoni grupę idącą na Mogilev.

On.
Uhu, samoloty! Otóż jeden, atakuje Bociana. Ale Interceptros! aux myśliwca, więc traci -4 i 2 Supredssed. Obok, na artylerię leci kolejny. Ale nie atakuje. A potem bombowiec, i atakuje, przy ochronie przeciwlotniczej. wynik 3:2, tracę więc więcej, ale w kolejnej turze go strącę.

Ja.
Południe: Flak strzela, zbija bombowiec na ziemię. Bocian leci na południe, tam pusto. Lecę na Mogilev, na północ. Tam artyleria 5 hexów, flak 2 hexy, bunkier 2 hexy, ppanc CKM, piechota i okopana piechota. Oki. Ustawiam się tak, aby artyleriami mieć w zasięgu flaka i ppanc i bunkier. Zdmuchnę w kolejnej turze. Artyleria jest widoczna przez niezajęte radzieckie miasteczko. Ale obok - flak, jako pułapka. Na południu przez rzekę obie piechoty, jedna miasteczko zajmuje. Kasa. Moim myśliwcem walę w ubitego wcześniej przez Interceptors myśliwca. Projekcja 1:4, ale to dobrze, nabierze doświadczenia. Tak się też kończy - strącony. Piechota z tyłu jedzie, obok nowy flak się przytula.
Północ: Liberator do miasteczka. Bocian na wschód, w SH jedna piechota, miasteczko puste, na lotnisku flak. Jadę przez rzekę i na południe, aby z obejścia północnego, na Mogilev i skręcę na wschód. Pokryte artylerie flakami, jedna artyleria, aux, jest rozpakowana, i ochrania. Czołg z północy, chroni, a szpicę artyleryjską osłania recon oraz piechota "Extended Front". Stukas obok Mogilev, do Bociana, jest widoczny przez ruskiego. Ale za nimi, stawiam myśliwca. Pułapka. Na północy Bocian też przytulony do myśliwca.

On.
Mogilev, piechota i ppanc do przodu, też katiusza przybywa, z tyłu. Kukuruźnik do mego Bociana, ale zaległ, bez ataku.
Ja.
Mogilev: nie wiem, czy mam artylerią we flaka, czy w artylerię. Trudno rozstrzygnąć, więc najpierw północ, i się rozstrzygnie.
Północ: Artyleria wali w Mogilev artylerię. Teraz z Mogileva artylerie 2x i zdejmują Katiuszę (strzela na 4 hexy). Recon ma dobić artylerię z tyłu Mogileva. Al enie, bo wykrywa okopany CKM< więc trochę na bok, poza zasięg CKMu, i arty -Puch.
Północ: czołg do SH, tam Bocian bombardowanie, na bok, Myśliwiec -3. Piechota w ciężarówkach na wschód, zajmie miasteczko, za nią artyleria 4 hexowa, ostrzela lotnisko z flakiem ruskim. 2x piechota i artyleria aux zostaje na północy, tam ktoś może być. Artylerie dwie z północy, na MOgilev, żeby się przebić tamtędy, na wschód też.
Mogilev: Flak w kukuruźnika -8. Teraz Artyleria w CKM ppanc. Bocian leci, wykrywa nagle artylerię obok. Leci ją zbombardować, a tutaj wieżą w lesie. Stukas ją - Puch. Auxowy Ppanc 3 siły już mi się dalej nie przyda, więc w jego ppanca, zbijam -2. Ale nie da rady overrun, czołgiem, który ma tylko 5 siły, a wspiera jeszcze w obronie artyleria. Więc zalegam w ataku. Trzymam się o te 3 hexy od artylerii jego. Piechota do przodu, z tyłu flak i drugi, jako pułapki, niewidoczne dla jego myśliwca.

On.
ostrzelał mój samolot -1. i piechota do mnie, ale zaległ, bez ataku.
Ja.
Artyleria ze wschodu we flaka obok Mogileva - puch. Druga - wali w artylerię. I poprawia kolejna, zostaje 1 siły. Piechota w jego piechotą, projekcja 1:3, zostanie jeszcze 1 siły w Strelkovych. Ale nie - Puch. 88mka w ppanc -1. czołg - Puch. Bocian na wshcód, do VH sprawdzić. Strelkovy = bomby i na bok. Myśliwiec poprawia, zbijam więc 2 poziomy okopó, przed kolejną turą.
Północ: SH tamtejszy, atakuję myśliwcem, odlatuję z Bocianem nad ostatni wschodni VH. Teraz Focke Wolfe do tego SH, dobijam czołgiem -Puch. Wchodzę do SH, ale nie! Bo nie mam paliwa! To paliwo, a SH w kolejnej turze. Na wschód jedzie artyleria 4 hexowa, flak i piechota, zajmując miasteczko, za chwilę do lotniska wejdą.
Stukas - na ten ostatni, wschodni hex -3 piechoty, u mnie ostatnie ammo w bombowcu.
Za Mogilev, 2 artylerie jadą na południe, mają sięgać do Mogileva, ale już się przejechać, na południe i ewentualnie do pierwszego VH za Mogilev. Przed nimi recon, osłania.
Pod Mogilev przesuwam się tak, żeby jednego flaka widział, drugiego nie - ale była przynęta z artylerii.

On.
Ucieka kukuruźnikiem. Dopełnia artylerię z 1/5 = 5/5. Hm...
Ja.
Południe za rzeką, piechota zajmuje miasteczko, druga gazem na wschód, do SH. Recon wjeżdża do miasteczka przed SH. Widze tam piechotę.
Północ SH. Kupił tam piechotę nową, do SH. Walę z Focke-wolfe'a, dobijam Pz IVD -Puch. Piechota z tyłu zajmuje SH, czołg jedzie na południe, do lotniska. Tam, walę artylerią 4 hexową, potem 88mką-Puch, zajmuję Flakiem. Bociany dwa - na lotnisko, supply ammo.
Mogilev: artylerią w artylerię, podchodzę czołgiem. Artyleria wali w CKm 2 razy. Walę czołgiem w jego artylerię - Puch, w CKM -Puch. Myśliwiec do kukuruźnika nad Mogilev -Puch. Stukas na Mogilev -5. Czołg dobija-Puch. Liberator - wjeżdża. Dlatego tak kombinowałem, żeby w tej turze zająć, żeby wykorzystywać jego ruch.
Artylerie za MO
ogilev - jadą na południowy wschód, do SH, żeby zgarnąć kasę.
Myśliwiec wali w VH i leci po Ammo. Focke-Wolfe znad SH leci do bunkra MOgilev, aby w kolejnej turze atakować.
4 hexowa na południe, aby strzelać w VH.

On. Nic.
Ja. 3 tury do BV.
upadła giełda kryptowalut! oho! Synuś państwa Profesorów, sponsor hali Miami Heat - okazał się skrajnie nieodpowiedzialnym cyziem... brawo!
Mogilev: Walę już tylko moimi. 2 x artylerią w bunkier, piechota w niego - Surrender/Puch. Flak do przodu, do VH żeby go obejrzeć, dla artylerii (nie da się strzelać w "szary hex", jeśli nie masz artylerii, z cechą "Bombard" (prawym na nią i nad ikoną "/", albo w Regquisiton, tam sobie klikniesz artylerię i zobaczysz, że ma nad swoją ikonką "/" oraz inne.).
2x artylerie w kolejny VH, 2x Bocian, Myśliwiec. Czołg, miał ich overrun, ale tylko wypycha. Liberator - wjeżdża (Kasa!).
SH południowy: walę artylerią, potem myśliwiec.
Z północy spływam do ostatniego VH. Flak pod lufy, z tyłu artyleria wspiera.

On. ucieka piechotą sprzed VH. Uzupełnia na południu piechotę z 2->7 siły.

Ja. 2 tury do BV.
Ostatni VH. Artyleria, ppanc, czołg-Puch. Piechota przed stoi, więc artyleria-Puch. Droga wolna.
Teraz => kwestia CAPa.
..
Current scenario: Kontratak,  VH prestige is 240 ,  All map prestige is: 720
Army cost: 4020 , Current prestige is 1053
Prestige available on map yet is 80 pp ( 80 pp in VH to capture) * Turn: 10
AI stance is Aggressive

Mam Liberatora, więc szybciej przyrasta prestiż. 4020+1053+160(bo LIberator 2x80)=5073+160=5133
To znaczy się, że NIE dostanę nagrody, w pełnej wysokości, tylko pomniejszoną o te 133. Czyli trzeba tyle "ukryć".
Kukuję więc recon z dwoma dodatkami.
ale!!! to PRZED końcem bitwy!!

..
Army cost: 4284 , Current prestige is 537
Prestige available on map yet is 80 pp ( 80 pp in VH to capture) * Turn: 10
AI stance is Aggressive

Army cost: 4284 , Current prestige is 537
4284+537=  4823+160 za VH = niecałe 5000, czyli dostanę nagrodę, pod CAPem się mieszcząc.

Kończę bitwę.

besiu

Efekty końcowe:
"Znów wygrana bitwa - brawo!
Teraz przed Tobą nowe wyzwanie. Nasza ofensywa w Rosji rozwija się znakomicie, zatem Twój oddział zostanie przeniesiony na nowy teatr działań - do Afryki. Poznasz też swojego pierwszego sojusznika - Włochów. Od następnego scenariusza wszystkie nowo kupione jednostki będą już miały jedną belkę doświadczenia."

Średnio doświadczone wojsko, spoko czołgi już. Teraz - do Afryki.

Played Scenarios:
4   Desant , #3 , Brilliant Victory , score:51  +++  Proto: StuG IIIE
5   Kontratak , #4 , Brilliant Victory , score:57
--
Campaign score: 223  *  Average: 44

..
Army cost: 4284 , Current prestige is 697
Prestige available on map yet is 0 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 10
AI stance is Aggressive

Infantry
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 2 bars , 234 exp , Germany , 7/10 , 3 kill , 0 pp - U:001  [+71 exp]
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 2 bars , 210 exp , Germany , 10/10 , Extended Front  , 6 kill , 0 pp - U:002
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 1 bars , 130 exp , Germany , 10/10 , Liberator  , 1 kill , 0 pp - U:003  [+12 exp]

Tank 
Pz IVD ,  , 1 bars , 127 exp , Germany , 5/10 , 21 kill , 240 pp - U:006  [+50 exp]
Pz IVD ,  , 2 bars , 240 exp , Germany , 10/10 , 18 kill , 240 pp - U:007  [+60 exp]

Recon
*  PSW 221 ,  , 1 bars , 191 exp , Germany , 10/10 , Recon, 5 kill , 0 pp - U:005  [+17 exp]
PSW 231 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , Recon, Air Defense, 0 kill , 132 pp - U:026
PSW 231 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , Recon, Air Defense, 0 kill , 132 pp - U:027

Anti-tank
+  8.8 FlaK 36 ATG , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 17 exp , Germany , 10/10 , 3 kill , 0 pp - U:016  [+17 exp]

Artillery
*  15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 3 bars , 303 exp , Germany , 10/10 , Reconnaissance Movement  , 6 kill , 0 pp - U:004  [+27 exp]
+  15 NbWf41 , 251/4 ,  , 0 bars , 63 exp , Germany , 10/10 , 2 kill , 0 pp - U:008  [+22 exp]
15 cm sFH 37(t) , Wagon ,  , 0 bars , 77 exp , Germany , 10/10 , 3 kill , 384 pp - U:009  [+32 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 32 exp , Germany , 7/10 , 0 kill , 528 pp - U:011  [+30 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 71 exp , Germany , 10/10 , 3 kill , 528 pp - U:015  [+35 exp]

Air Defense
SdKfz 6/2 ,  , 1 bars , 136 exp , Germany , 10/10 , 2 kill , 228 pp - U:010  [+76 exp]
SdKfz 6/2 ,  , 0 bars , 32 exp , Germany , 10/10 , 0 kill , 228 pp - U:014

Fighter
Bf-109E-4 ,  , 0 bars , 98 exp , Germany , 8/10 , 1 kill , 468 pp - U:013  [+16 exp]
Bf-109E-4 ,  , 0 bars , 35 exp , Germany , 10/10 , 1 kill , 468 pp - U:030  [+35 exp]

Tactical Bomber
Fi 156 ,  , 0 bars , 34 exp , Germany , 10/10 , Recon, 0 kill , 240 pp - U:012  [+20 exp]
Fi 156 ,  , 0 bars , 23 exp , Germany , 10/10 , Recon, 0 kill , 240 pp - U:057  [+23 exp]

Killed: INF:36   TNK:10   RCN:7    AT:9    FORT:11   ATY:15   AD:5    FTR:4    TB:2      Total: 99

BV  4
V   0
TV  1
L   0

Averages:
Infantry       *   3 Units *  2 Leaders      Total :    574 exp,     10 kill,      0 pp    Average:    191 exp,      3 kill,      0 pp
Tank           *   2 Units *  0 Leaders      Total :    367 exp,     39 kill,    480 pp    Average:    184 exp,     20 kill,    240 pp
Recon          *   3 Units *  0 Leaders      Total :    191 exp,      5 kill,    264 pp    Average:     64 exp,      2 kill,     88 pp
Anti-tank      *   1 Units *  0 Leaders      Total :     17 exp,      3 kill,      0 pp    Average:     17 exp,      3 kill,      0 pp
Artillery      *   5 Units *  1 Leaders      Total :    546 exp,     14 kill,   1440 pp    Average:    109 exp,      3 kill,    288 pp
Air Defense    *   3 Units *  0 Leaders      Total :    168 exp,      2 kill,    684 pp    Average:     56 exp,      1 kill,    228 pp
Fighter        *   2 Units *  0 Leaders      Total :    133 exp,      2 kill,    936 pp    Average:     67 exp,      1 kill,    468 pp
Tactical Bomber *   2 Units *  0 Leaders      Total :     57 exp,      0 kill,    480 pp    Average:     29 exp,      0 kill,    240 pp
* Summary:     *  21 Units *  3 Leaders      Total :   2053 exp,     75 kill,   4284 pp    Average:     98 exp,      4 kill,    204 pp

Player 1  Germany   has 30 units total (core+aux):
Recon :  3
Air Defense :  3
Tactical Bomber :  3

--------------
Raport - właściwy:

Played Scenarios:
--
Campaign score: 223  *  Average: 44

..
Army cost: 4608 , Current prestige is 325
Prestige available on map yet is 0 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 10
AI stance is Aggressive

Infantry
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 2 bars , 241 exp , Germany , 7/10 , 3 kill , 0 pp - U:001  [+78 exp]
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 2 bars , 210 exp , Germany , 10/10 , Extended Front  , 6 kill , 0 pp - U:002
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 1 bars , 130 exp , Germany , 10/10 , Liberator  , 1 kill , 0 pp - U:003  [+12 exp]

Tank 
Pz IVD ,  , 1 bars , 127 exp , Germany , 5/10 , 21 kill , 240 pp - U:006  [+50 exp]
Pz IVD ,  , 2 bars , 231 exp , Germany , 10/10 , 18 kill , 240 pp - U:007  [+51 exp]

Recon
*  PSW 221 ,  , 1 bars , 191 exp , Germany , 10/10 , Recon, 5 kill , 0 pp - U:005  [+17 exp]
PSW 231 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , Recon, Air Defense, 0 kill , 132 pp - U:028

Anti-tank
+  8.8 FlaK 36 ATG , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 32 exp , Germany , 10/10 , 3 kill , 0 pp - U:016  [+32 exp]

Artillery
*  15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 3 bars , 303 exp , Germany , 10/10 , Reconnaissance Movement  , 6 kill , 0 pp - U:004  [+27 exp]
+  15 NbWf41 , 251/4 ,  , 0 bars , 65 exp , Germany , 10/10 , 2 kill , 0 pp - U:008  [+24 exp]
15 cm sFH 37(t) , Wagon ,  , 0 bars , 77 exp , Germany , 10/10 , 3 kill , 384 pp - U:009  [+32 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 32 exp , Germany , 7/10 , 0 kill , 528 pp - U:011  [+30 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 72 exp , Germany , 10/10 , 2 kill , 528 pp - U:015  [+36 exp]

Air Defense
SdKfz 6/2 ,  , 1 bars , 136 exp , Germany , 10/10 , 2 kill , 228 pp - U:010  [+76 exp]
SdKfz 6/2 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 228 pp - U:026
SdKfz 6/2 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 228 pp - U:027

Fighter
Bf-109E-4 ,  , 0 bars , 98 exp , Germany , 8/10 , 1 kill , 468 pp - U:013  [+16 exp]
Bf-109E-4 ,  , 0 bars , 35 exp , Germany , 10/10 , 1 kill , 468 pp - U:030  [+35 exp]

Tactical Bomber
Fi 156 ,  , 0 bars , 34 exp , Germany , 10/10 , Recon, 0 kill , 240 pp - U:012  [+20 exp]
Fi 156 ,  , 0 bars , 35 exp , Germany , 10/10 , Recon, 1 kill , 240 pp - U:057  [+35 exp]

Killed: INF:36   TNK:10   RCN:7    AT:9    FORT:11   ATY:15   AD:5    FTR:4    TB:2      Total: 99

BV  4
V   0
TV  1
L   0

Averages:
Infantry       *   3 Units *  2 Leaders      Total :    581 exp,     10 kill,      0 pp    Average:    194 exp,      3 kill,      0 pp
Tank           *   2 Units *  0 Leaders      Total :    358 exp,     39 kill,    480 pp    Average:    179 exp,     20 kill,    240 pp
Recon          *   2 Units *  0 Leaders      Total :    191 exp,      5 kill,    132 pp    Average:     96 exp,      3 kill,     66 pp
Anti-tank      *   1 Units *  0 Leaders      Total :     32 exp,      3 kill,      0 pp    Average:     32 exp,      3 kill,      0 pp
Artillery      *   5 Units *  1 Leaders      Total :    549 exp,     13 kill,   1440 pp    Average:    110 exp,      3 kill,    288 pp
Air Defense    *   5 Units *  0 Leaders      Total :    168 exp,      2 kill,   1140 pp    Average:     34 exp,      0 kill,    228 pp
Fighter        *   2 Units *  0 Leaders      Total :    133 exp,      2 kill,    936 pp    Average:     67 exp,      1 kill,    468 pp
Tactical Bomber *   2 Units *  0 Leaders      Total :     69 exp,      1 kill,    480 pp    Average:     35 exp,      1 kill,    240 pp
* Summary:     *  22 Units *  3 Leaders      Total :   2081 exp,     75 kill,   4608 pp    Average:     95 exp,      3 kill,    209 pp

Player 1  Germany   has 31 units total (core+aux):
Recon :  2
Air Defense :  5
Tactical Bomber :  3

Player 2  USSR   has 1 units total (core+aux):
Infantry :  1

Player 2  USSR   has 1 units total (core+aux):
Sprawdź, rozpoznaj atak Armii Czerwonej, najlepiej Bocianem, zniszcz jeden z czołgów, nim on uderzy. Spokojnie, objedź z pónńocy pozycje środkowe, i spłyń równocześnie na przedostatni VHi na MOgilev. To pozwoli łatwo się przebić i dojechać do końca mapy.

besiu

6 Afryka - droga do Tobruku

Wstęp.
Plan.
Zakupy.
Walka.
Liderzy.
Zakupy końcowe.
Efekty.
Raport.

Wstęp
Działania na pustyni mają swoją specyfikę. Przede wszystkim ograniczoną mobilność i ograniczony poziom zaopatrzenia. Na heksach typu "sand", kliknięcie klawisza zaopatrzenia spowoduje wzrost poziomu paliwa o połowę, a amunicji tylko o 1 punkt. Patrz uważnie, po jakim terenie się poruszasz.

Nie lekceważ Anglików. To nie Rosjanie. Siedzą na tej pustyni już długo walcząc z Włochami i zdążyli nabrać doświadczenia.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podpowiedzi:
- Poruszając się po pustyni planuj ruchy tak aby trzymać się blisko heksów umożliwiających pełne zaopatrzenie. (city, hill, rough)
- Włosi, to nie jest wybitne wojsko, ale mogą się przydać do pobocznych celów.
- W Afryce możesz kupować jedynie sprzęt dostępny dla Deutsche Afrika Korps - nie wszystkie typy produkowane dla europejskiego teatru działań były dostępne w Afryce, dodatkowo tutaj jest on nieco droższy. Ale piechota DAK pozyskana teraz - o ile nie dasz jej zginąć - będzie Ci dobrze służyć po powrocie do Europy."

Cóż, nie będzie za wiele wojska, do wyboru, ale można więc kupić piechotę, która - wedle podpowiedzi - powinna być wartościowa. Sprawdzimy, parametry. Hm... jest kilka "innych" jednostek... tylko?... hm... czy naprawdę Warto kupować jednostkę o 10% drożej? Np. Bocian, jest droższy, o wiele, zamiast 240 -> 300. Recon podstawowy, który kupuję zwykle, o 10%. Piechota podobnie o 10%. Nieee. nie ma sensu, tutaj - NIC nie kupię. Najwyżej zrobię upgrady oraz dodatki do jednostek, aby ukryć się pod CAPem.

Mapa, odległości - 5 dni, na wschód, i jeszcze ponad 3 dni, na południe. Czyli tak z 8 dni, samej jazdy, do najdalszego celu. A do tego będą linie obrony, minimum 2, czyli już 10-11 dni, A potem, jeszcze zdobywanie ostatnich VH. Czyli za dużo czasu nie ma.
Infantry :  9
Recon :  4
Air Defense :  3
Fighter :  4

Player 2 United Kingdom - estimated force: 21 units
Infantry / Anti-tank : 30%
Recon / Tank   : 12%
Air Defense / FlaK :  6%
Air :  6%
Hm... czyli co? Mam już przewage liczebną? Hm... ale pewnie posiłki będą, ze wschodu, i pewnie samoloty wroga.
Sporo czołgów będzie, pancerniaków różnego typu.

Dodatki "Air Defence" do 2 myśliwców, oraz 6 artylerii. zostało 450 prestiżu. Więc spokojnie, schowam się pod CAPem.
Hm... zastanawiam się, i... Postanawiam, że -> Cofnę się do poprzedniej mapy, do ostatniej tury. I tma - kupiłem 2x flaka jeżdżącego, z dodatkami "Air Defence" oraz recona z dwoma dodatkami, obojętnie jakimi. Aby ukryć się pod CAPem, i dostać całą nagrodę. Ok. Kończę tamtą bitwę.

Dobra, zakończyłem "zakupy", wchodzę do rozstawienia.

Zakupy:
(Z poprzedniej bitwy!)
Air Defense
SdKfz 6/2 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 228 pp - U:017
SdKfz 6/2 ,  , 0 bars , 0 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 228 pp - U:018

Plan
Nie da się rozstawić, na południu wojska, więc wszystko na północnym zachodzie. Z przodu - artylerie, dalej recon, potem czołgi. Bo na początku, nikogo pewnie nie napotkam, i poza tym, są Włosi, jako zderzak. Bociany z lotniska.
Część wojska, z 1 pancerem, 2 flaki, piechota, pojedzie na południe/ południowy wschód. Reszta, wzdłuż brzegu, na wschód.

Walka
Bocian leci, do miasteczka, Jest tam CKM, pewnie mnie ostrzela. Jedziemy, po prostu - jedziemy. Nad brzegiem pancerne i flaki, niżej działa. 4hexowa jedzie na ukos, na południowy wschód, bo ma transporter opancerzony. 2 piechoty włoskie też tamtędy posyłam, jako zderzak.
Południe: do przodu Włosi drogą.

On. Nic.

Ja.
Włosi Artyleria w CKM, recon - i jedzie na wschód, piechota w CKM, dalej się utrzymał, To moim myśliwcem 0:3. Został jeszcze 2 siły. Dobra, jadę do przodu, wszystkim.
Bocian sprawdza na wschód. Flak i artyleria. Przytulam do Bociana myśliwiec mój. Drugi Bocian sprawdza południe i przestrzeń między drogami. Jest Recon brytyjski, na południu, między liniami pusto. Przytulam aux myśliwiec włoski do niego.
2x artyleria, na przełaj na południowy wschód. 2x piechota włoska, obok nich. Flaki już gonią, zaraz tam będą. Na razie osłona włoskiego myśliwca.
3 artylerie po drodze, do VH. Reszta wojska za nimi.

On.
Recon na południu, masakrzycznie silny. Ma 8 atack na piechotę. Uderzył, zbił mi Włochów -8. Masarka. Na północy pojawił się myśliwiec. i drugi recon, już nie tak silny, ale dostatecznie.
Ja.
Południe: Włosi do tyłu, artyleria bezpośrednio na południe, może "pomaca go", 2x piechota włoska na południowy wschód, Flak i pancer najsilniejszy na południe bezpośrednio. Słabszy Pancer (przydałby się jeszcze jeden czołg!)- na wschód, będzie miał wsparcie artylerii, więc sobie poradzi.
Jest możliwość, to dopełniam Recony, paliwem, jeśli został im punkt ruchu.
Na południe, wysyłam też 7 hexową artylerię, niech złapie tego recona Long Desert Patrol.
Północ: Bocian, na wschód, rozpoznaję urzutowanie wojsk, w sumie jest ich tam 8 (+1 CKM zniszczony i na południu recon, co daje 10/22 jednostek wroga).
Podlatuję sprawdzić Projekcję, do myśliwca wroga. To Spitfire! do tego ma 200 experiencu, a ja 80, czyli 5:2 się skończy moją masakrą. Więc trzeba się ukrywać, i "pomacać" go najpierw flakami.
On.
Północ, przesuwam recon, rozpoznaje mego Bociana, ale nie widzi za nim mego myśliwca. Nie przylatuje atakować, bo pewnie nie chce ryzykować.

Ja.
Południe: MOja piechota, spływa, powoli, w ciężarówkach, przez piaski, na południe. Włosi do przodu, żeby wykryć tego upierdliwie silnego recona. Jest! 2xArtyleria moja -Puch. Bocian sprawdza, pusto. Jedziemy! pełen gaz, na południowy wschód, 3 artylerie, pancer, flak i myśliwiec aux do Bociana.
Północ: Bocian. Oho! z tyłu Matilda z Overwatch! Bardzo Groźny Lider, w szczególności na czołgu!. Strzeli jako pierwszy, jakby to było zaskoczenie, jeśli się do niego zbliżysz, na odległość strzału. Czyli "Surprise contact! = wciry dostanę. Bardzo niebezpieczna jednostka.
Liberator - miasteczko. Bocian na północ, do lotniska. Tam brytyjska artyleria strzela na 5 hexów zasięgu. Będę w jego zasięgu już. Ustawiam się wachlarzem tak, aby tylko w tego pancera mógł strzelać, ewentualnie. Recon na północ, spłynie do tej artylerii, by ją zaatakować. Włoska artyleria zostaje w miejscu, by osłaniać, choć nie osłania już mego Pancera. Ale jest flak, więc w razie czego, chociaż przed samolotami.
On.
Samoloty dwa, podleciały, ale - nie zaatakowały. Zobaczyły, że "nie warto", ale mam je już, obok siebie, może nawet na strzał flaka. Dwa pancerniaki do mnie, do przodu. Wykryły piechotę włoską, artyleria strzela i -2.

antrakt

besiu

Afryka - C.D.

Ja.
Południe - 3 piechoty, jadą pełny gaz. Bocian sprawdził, pusto tam teraz.
Północ: Bocian na wschód. Nie, na południe!. Wykryć tego recona. Jest. Ok, ze środka dostaje strzał -4 i 6 supressed.
Teraz północ, artyleria wali w jego. recon spływa - Puch. Więc już wsparcia artylerii nie ma. 88mka do przodu, w czołg -8 i 2 supressed, ucieka. Mój pancer-Puch. Teraz PPanc, ale się nie odważę, bez artylerii pomacania i to czołgiem w niego. Samobójstwo to by było. Artyleria włoska, do przodu. Wsparcie jest 88mki oraz drugiej mojej. Z tyłu artyleria na konikach, Liberator. Piechoty stawiam naprzeciwko ppanca wroga, bo mam wsparcie artylerii, to prowokacja-pułapka.
Flaki, 2x w samolot. Ledwo -2 w tego silnego Spitfire'a. Ustawiam się tak, aby pokryć wszystko flakami.
Południe: Artyleria Recon Movement, do przodu, rozpakować, i strzelam we wcześniej pomacanego recona. -5, został 1 siły. Włoski recon-Puch. 4 hexowa, ku południowi, nad nią włoski myśliwiec do osłony.
Północ: Jeden flak, do przodu, ma wsparcie artylerii, jakby co. Będzie jako pułapka, w przelocie dla samolotów wroga, gdyby tamtędy do swoich VH uciekały. Bo lotnisko, jest już zbyt dla nich, wydaje mi się, zagrożone. Ale ustawiam ten flak tak, żeby Matilda, ze wschodu, nie doszła, ma 4 hexy +1 za lidera, ruch. Paliwo do czołgu, po overrunie. Chociaż 7, ale zawsze to lepiej, na pustyni. Mój myśliwiec stawiam tak, żeby w przelocie przeciwnik na niego wpadł, ostrzelany przez flaka na dole, a potem - zatrzymał się na tym samolocie. Wtedy, w kolejnej mojej turze, znowu ostrzelam go z flaka, i może dobiję tym samolotem. Może, jak pułapka zadziała.

On.
Ostrzelałem ten samolot, w przelocie, ale nic mu nie zrobiłem. Jest zbyt silny. Oba samoloty wycofał, nad swoje VH.

Ja. 9 tur, 5 minęło. Słabo. Trzeba przyśpieszyć.
Południe - pełna para, omijam miasteczko, piechota bez samochodu, zajmie to, potem. Ciężarówki gazem. 4 hexowa na południe artyleria. Bocian sprawdza, 2 piechoty i coś w SH, ale nie dolecę. Aux myśliwiec go otula.
Północ: 2x artyleria, ppanc-Puch. Bofors na lotnisku, atakuję go moją piechotą, 2:1. Trudno, kiedyś musi zdobyć doświadczenie. Czołg i recon -Puch. 88mka do przodu, artylerie 3 do przodu, jedna rozpakowana osłania. Bocian jest widoczny, ale za nim 2 flaki. Artyleria na konikach, tutaj - zupełnie jeszcze nie strzeliła, nie wiem, czy w ogóle strzeli. Lotnisko nie zajmuję zrobi to Liberator.
Bocian na północy, na przynętę, za nim 2 flaki i mój Messer. Może...
Ta Matilda... i za nią artylerią 5 hexowa. Hm...Ustawiam więc włoski recon, na drodze przejazdu, żeby się zatrzymała Matilda, Surprise... Może się uda. Flaki wszędzie. Mam 2 artylerie, do wspierania, przeciwko tej Matildzie... Hm...
Max 3 dni drogi, do ostatniego VH. Ale brak benzyny, więc 4 dni.

On.
Hurricane (ten słabszy), leci do Bociana, dostaje ostrzał z flaka -4. Super. Reszta - zamiera.

Ja.
Południe. Zajmuję miasteczko, piechoty jadą. Bocian sprawdza, tylko 3 piechoty, artyleria strzela w lotnisko -3. Ten kierunek nie jest "najważniejszy".
Północ: Flaki w Hurricane'a 3 razy, spada. Liberator lotnisko. Artyleria 2x w miasteczko-Puch, 88mka w moździerz -5. Pancer-Puch. Tylko nad morzem został VH okopana piechota. MOgę spłynąć na południe, i ostrzelać go w przelocie, na południe.
Bocian - na południe, 2 czołgi słabe, ale 7 hexów ruchu. Flak w ostatnim VH. 2 piechoty, artyleria 5 hexowa, okopana piechota. Oki.
Artyleria Recon Movement, przesuwam i strzelam w kolejne miasteczko na drodze do VH, w piechotę. Pancer nad morzem, po overrunie - paliwo. Bo potem, będzie potrzebne.
Ależ za****m! Przesunałęm sobie, myśliwca, żeby - a, se zobaczę, jaki wynik Projekcja ze Spitfire'em, teraz. I co? Projekcja 4:2, przegrywam. Ale!... nie mogę cofnąć, bo odkryłem hex, na którym stoi artyleria. Więc tam zostanę! I =- dostanę pewnikiem, baty!!!
To -= wysyłam aux myśliwca, nad miasteczko, gdzie okopana piechota jest, na północy. Atakuję, zdejmę 1 okop. a może się jego Spitfire, połasi na ten samolot, na nie na mój.

On.
Tak się dzieje, zbija to -5, ale mój, - jest cały! Będę mógł nim jeszcze walczyć.
Ale - będą straty, w punktacji, za taki mój ruch. To weź - pod uwagę.
Tak, stało się na poprzedniej mapie, gdzie w ppancu aux straciłem 7 punktów, przez atak bombowca. I zamiast 58 punktów, dostałęm 57. Ale to pryszcz.

Ja.
Południe, pełen gaz, artyleria znowu, w lotnisko, żeby się doświadczać.
Środkowe piechoty włoskie - na Hill, i się za chwilę dopełnią paliwem. Bo mają 6/55 i 7/55
Północ: 2x artyleria w okopaną piechotą, nad którą odbyła się walka myśliwców (przegrana). Chcę ją dobić. Nie da się! Ani piechotą, ani reconem. Ani nawet czołgiem, projekcja fatalna, nawet 2:0! W końcu, widzę... na południu jest artyleria, ona strzela na 5+1 za lidera, więc mnie sięgnie. NO, to jadę, od półńocy, do tej resztki piechoty- Puch.
Artyleria 2x w jego artylerię z liderm. Ale zostało jeszcze 5/5, czyli nie dopełni się, potrzebna jeszcze jedna tura, by się z nią rozprawaić. NIe jadę czołgiem, na overrun, bo obok stoi ta Matilda, z Overwatch, i mnie rozstrzela po prostu.
Bociany! 2x i myśliwiec mój, najsilniejszy. Zbijam tę artylerię, do 3 punktów. Git!.
Spływam na południe, jednostkami, pozostawiając VH pusty. Zajmie go, z tyłu jadący Liberator. Odsuwam się, poza zasięg jego wzroku. 88mka na południe, tak, żeby w kolejnej turze mogła albo się wypakować, i wspierać w obronie, ewentualne odparcie jego ataku. Albo się podsunąć, i strzelić z 2 hexów, w Matildę Overwatch. No!
Artylerie do przodu lekko, ale wsparcie 2 pozostaje, bo jest Matilda i z tyłu czołg z ruchem 7 hexów.

On.
Próbuje Bociana, ale nie atakuje. Matilda na południe, a Vickers czołg, na północ, do pustego VH.

Ja.
Południe, piechoty do przodu, Jedna, podchodzi pod lotnisko, bo nie widzę celów dla artylerii. Ale to głupi pomysł. STrzelam z artylerii, ale piechota Axu ma tylko 2 siły. A obok stoi 10 siły jego przeciwnika piechota. Hm...
Liberator pusty VH. Widzę czołg za nim. W końcu, artyleria na konikach, może strzelić - w niego właśnie.
Samolot, nad artylerią -1, czołg-Puch. Spokój, już nie ma (chyba) wsparcia artylerii. Bocian ogląda - nie, nie ma już artylerii. Liberator, w ten czołg słaby, ostrzelany, na północy -1 i ucieka 3 supressed. Pz IVD-Puch.
2x artyleria w drugi VH, gdzie stała Matilda. Dalej się broni 2 siły. Nie da się overrun. Więc Bocian, projekcja 0:1, ale kończy się 1:0, ale okop spadł. Pz IVD, który poprzednio dobił artylerię-Puch. Bocian - na lotnisko, po bomby, na północ.
Teraz, na Matildę. 2x artyleria -3. Zostało 7 siły, mocna nadal. Nie podchodzę (pod Overwatch). 88mka bliżej, w kolejnej turze będzie w niego mogła strzelić, jeśli nie ucieknie. A może, przyjedzie do tego pustego VH, bo zostawiam go, dla Liberatora.
Mój myśliwiec, na południe, na lotnisko atakuje, te 2 siły. Nic. Może Spitfire, się połasi, poleci na niego - to po drodze, stawiam flak, jako pułapka. Za nim - artyleria "Recon Movement", rozpakowana, strzeli i do Matildy i na południe, do tego lotniska, w kolejnej turze.
Na prawdopodobnej drodze przelotu, na południe do mego myśliwca, obok flaka- stawiam jeszcze Bociana i obok myśliwca, najsilniejszego. Jak wpadnie, to Interceptors / Out of the sun!. Zobaczymy, może się uda. I w jeszcze jednym miejscu, stawiam myśliwca, na innej prawdopodobnej drodze jego przelotu, jako pułapkę "Out of the sun!", ale auxowy włoski.

On.
Matilda do VH. ale widzi artylerię Aux, w ciężarówce, więc jedzie szybkim czołgiem, -5 i 4 supressed. Chce tym Spitfire'em, ale zawiesza się, bo moje dwa flaki bronią.

ja.
Południe, dobijam 4 hexową piechotę, zajmuję lotnisko. ustawiam się do kolejnej tury, do ataku, na miasteczko obok, moją piechotą w ciężarówce (wspartej z artylerii).
Północ: 2x artyleria w czołg, który atakował moją auxową artylerię. Pz IVD dobija -Puch. 2x artyleria w Matildę, 88mka -5 i 2 ucieka supressed. Liberator do VH, z którego uciekła Matilda. Jest Surprise!, zbija mi -2, ale już po efekcie Overwatch. Pz IVD, drugi overrun robi, Matilda-Puch.
Flaki 2x w Spitfire'a -4 razem. Bocian z lotniska w Ppanc z tyłu jego (obrona na samoloty 4 tylko!), więc -1, na bok, myśliwiec mój -1 i 7 supressed. Pz IVD znowu walczy, potem recon - dobija Puch. Miasteczko puste (wolne, dla Liberatora, w kolejnej turze).
Bocian bez Ammo, na lotnisko na południu, Sprawdza przy okazji. Pusto tam. Artyleria strzela w południową piechotę, i zjeżdża do pomocy. Pz IVD drugi, ma 3 paliwa. dopełniam, na drodze (tak go w poprzedniej turze, CELOWO ustawiłem). Ale tylko o 30, czyli Nie do pełna! Pamiętaj. To pustynia.
Flaki poprawiam, żeby kryły parasolem. Ryzykuję, myśliwiec 35 experiencu, na ten Spitfire 250 expriencu, ale postrzelany i 4 siły. Projekcja 2:4, czyli może strącić. Atak. 0:3. Dobrze.

On.
Ucieka myśliwcem, nad VH.
Ja.
Liberator do miasteczka. Artyleria w SH. O BOSZEEE! Dostał lidera - Combat Support. Super! Co prawda, ma tylko 1 belkę, ale jakiś support zawsze to jest. (współczynniki +1, zależnie od ilości belek posiadanych przez jednostkę Combat Support). A to ta, na konikach, co tak słabo o niej pisałem, wyżej.
Północ: 3x artyleria w tę piechotę, dalej. Pz IVD-Puch. uuu, ale nie mam już tutaj, artylerii, aby atakowac okopaną piechotę, obok. Projekcja czołgu na nią 1:0. Dobra, to Bocian (zbić okopy) -1 i na boczek. Teraz myśliwiec -3. Recon -1, piechota -3 i Surrender.
Panzer jedzie na Boforsa, do ostatniego VH. Projekcja 1:4, strzelamy. 1:3. Git. W kolejnej turze- jest już mój. Jako że Bofors sam z siebie, nie strzela, na lądowe (ma statystyki [6] i [4] na piechotę), to artyleria jedzie, na południe, wyprzeć resztę wojska. Czołg samodzielnie, sobie poradzi. Co najwyżej z SH coś kupi, wyjdzie i mnie zaatakuje. Ale nie wróżę, by tak się stało. Zostawiłem nie zajmując ten SH, bo jest Liberator, w kolejnej turze.
Południe: 2x w piechotę-Puch. Moja piechota =paliwo, bo 0/55.

On. Ucieka samolotem, na południe, bo tam widział flaka mojego.
Ja.
3 tury do BV. Można zakończyć, ale Liberator zbiera prestiż, więc wolniej.
Północ. do SH kupił piechotę, więc artyleria i moja piechota-Puch. Liberator zajmuje.
VH i Bofors w nim: Pz na bok, próbuję 88, projekcja 2:1, więc czołgiem jednak 1:3. Teraz 88mka-Puch. Pusty VH, do zajęcia przez Liberatora w kolejnej turze.
Południe: Ustawiłem w poprzedniej turze artylerię z wystrzelanym ostatnim pociskiem, na drodze. To teraz dopełniam nie 1 pocisk, ale 6 pocisków. Obok, druga - strzela w SH.
Flak, pod południowy SH, na pułapkę, za nim artyleria.

On.
Piechotą w ten flak - Attack Broken up! a atakował 10 siły! -6 i 4 supressed! Super artyleria przeciwko piechocie. Tylko mały zasięg. Ma 19 ataku na piechotę. Fantastycznie.
Cholewcia. Strąciłem jego samolot

Ja.
Została jedna piechota, w SH, jak strzelę, to zniknie, i nie zajmę VH, nie dostanę z niego kasy. Także - trzeba kończyć mapę, bez zajęcia tego SH.

besiu

"Po krótkim epizodzie afrykańskim, wracasz do Europy. Warunki zmienią się diametralnie. Czeka Cię przygoda z rosyjską zimą.

UWAGA!!
Następna mapa jest zimowa, ale śnieżne heksy na niej oznaczone są jako typ "sand" (piasek) i działają identycznie jak pustynia. Ma to na celu symulację trudności w zaopatrzeniu, w warunkach intensywnych opadów śniegu. Takie rozwiązanie można spotkać na wielu - choć nie wszystkich - mapach zimowych."

Efekty końcowe
Fajny lider, wspomniana Artyleria:
15 cm sFH 37(t) , Wagon ,  , 1 bars , 107 exp , Germany , 10/10 , Combat Support  , Air Defense, 3 kill , 384 pp - U:009  [+30 exp]

Played Scenarios:
6   Afryka , #5 , Brilliant Victory , score:54
--
Campaign score: 277  *  Average: 46

..
Current scenario: Afryka,  VH prestige is 280 ,  All map prestige is: 560
Army cost: 4476 , Current prestige is 1389
Prestige available on map yet is 80 pp ( 0 pp in VH to capture) * Turn: 14
AI stance is Defensive
if BV: +450, Rosyjska zima , cap 7500, 14 turns prestige: 230
if V : +350, Rosyjska zima , cap 7500, 17 turns prestige: 260
if TV: +250, Rosyjska zima , cap 7500, 20 turns prestige: 260
Ls: Loss , turn prestige: 260

Infantry
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 2 bars , 272 exp , Germany , 7/10 , 5 kill , 0 pp - U:001  [+31 exp]
*  Wehr. Infanterie mot. 38 , MercedesL3000 ,  , 1 bars , 143 exp , Germany , 8/10 , Liberator  , 1 kill , 0 pp - U:003  [+13 exp]

Tank 
Pz IVD ,  , 1 bars , 193 exp , Germany , 8/10 , 28 kill , 240 pp - U:006  [+66 exp]
Pz IVD ,  , 2 bars , 237 exp , Germany , 10/10 , 20 kill , 240 pp - U:007  [+6 exp]

Recon
*  PSW 221 ,  , 2 bars , 251 exp , Germany , 10/10 , Recon, 8 kill , 0 pp - U:005  [+60 exp]

Anti-tank
+  8.8 FlaK 36 ATG , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 72 exp , Germany , 10/10 , 4 kill , 0 pp - U:016  [+40 exp]

Artillery
*  15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 3 bars , 343 exp , Germany , 10/10 , Reconnaissance Movement  , Air Defense, 7 kill , 0 pp - U:004  [+40 exp]
+  15 NbWf41 , 251/4 ,  , 0 bars , 86 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 3 kill , 0 pp - U:008  [+21 exp]
15 cm sFH 37(t) , Wagon ,  , 1 bars , 107 exp , Germany , 10/10 , Combat Support  , Air Defense, 3 kill , 384 pp - U:009  [+30 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 0 bars , 83 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 1 kill , 528 pp - U:011  [+51 exp]
15 cm sFH 37(t) , SdKfz 7 ,  , 1 bars , 113 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 4 kill , 528 pp - U:015  [+41 exp]

Air Defense
SdKfz 6/2 ,  , 1 bars , 185 exp , Germany , 10/10 , 2 kill , 228 pp - U:010  [+49 exp]
SdKfz 6/2 ,  , 0 bars , 24 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 228 pp - U:017  [+24 exp]
SdKfz 6/2 ,  , 0 bars , 20 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 0 kill , 228 pp - U:018  [+20 exp]
SdKfz 6/2 ,  , 0 bars , 20 exp , Germany , 10/10 , 1 kill , 228 pp - U:021  [+20 exp]

Fighter
Bf-109E-4 ,  , 1 bars , 191 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 1 kill , 468 pp - U:013  [+93 exp]
Bf-109E-4 ,  , 0 bars , 47 exp , Germany , 10/10 , Air Defense, 1 kill , 468 pp - U:020  [+12 exp]

Tactical Bomber
Fi 156 ,  , 0 bars , 50 exp , Germany , 8/10 , Recon, 0 kill , 240 pp - U:012  [+16 exp]
Fi 156 ,  , 0 bars , 65 exp , Germany , 9/10 , Recon, 1 kill , 240 pp - U:022  [+30 exp]

Killed: INF:44   TNK:14   RCN:9    AT:12   FORT:11   ATY:18   AD:7    FTR:6    TB:2      Total: 123

BV  5
V   0
TV  1
L   0

Averages:
Infantry       *   3 Units *  2 Leaders      Total :    625 exp,     12 kill,      0 pp    Average:    208 exp,      4 kill,      0 pp
Tank           *   2 Units *  0 Leaders      Total :    430 exp,     48 kill,    480 pp    Average:    215 exp,     24 kill,    240 pp
Recon          *   1 Units *  0 Leaders      Total :    251 exp,      8 kill,      0 pp    Average:    251 exp,      8 kill,      0 pp
Anti-tank      *   1 Units *  0 Leaders      Total :     72 exp,      4 kill,      0 pp    Average:     72 exp,      4 kill,      0 pp
Artillery      *   5 Units *  2 Leaders      Total :    732 exp,     18 kill,   1440 pp    Average:    146 exp,      4 kill,    288 pp
Air Defense    *   5 Units *  0 Leaders      Total :    281 exp,      3 kill,   1140 pp    Average:     56 exp,      1 kill,    228 pp
Fighter        *   2 Units *  0 Leaders      Total :    238 exp,      2 kill,    936 pp    Average:    119 exp,      1 kill,    468 pp
Tactical Bomber *   2 Units *  0 Leaders      Total :    115 exp,      1 kill,    480 pp    Average:     58 exp,      1 kill,    240 pp
* Summary:     *  21 Units *  4 Leaders      Total :   2744 exp,     96 kill,   4476 pp    Average:    131 exp,      5 kill,    213 pp

Infantry :  9
Recon :  2
Air Defense :  5
Fighter :  4

Player 2  United Kingdom   has 1 units total (core+aux):