Test Kampanii: "Jeszcze Polska..."

Zaczęty przez Gustlik, Luty 12, 2008, 11:10:07 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Greg

Cytat: Eryk w Maj 08, 2009, 10:32:10 PM
Desant - ani rusz. Suite nie pomaga. Ruskim zdjąłem już 2 jednostki i dalej pupa. Ktoś ma pojęcie o co chodzi?
Wykrzacza mnie zaraz po pierwszym 'End turn'.
Eryk
A zaczynasz od zapisu z przed tego scenariusza??
Ja kończę pomorze z nowymi poprawkami,  jak dojdę do desantu zobaczę co jest grane, na tą chwilę już usunąłem dwie jednostki ruskim.

Eryk

Zapis mam z HQ sprzed scebariusza. Zgłupiałem.

pzdr
Eryk
Quaeritur belli exitus, non causa

Greg

Cytat: Eryk w Maj 09, 2009, 08:27:30 PM
Zapis mam z HQ sprzed scebariusza. Zgłupiałem.
Wczytałem tylko ten scenariusz i przeszedłem kilka tur - wszystko było ok żadnych komunikatów.
Oczywiście grałem już ze ściągniętymi dwiema jednostkami.
Na wszelki wypadek wysyłam ci jeszcze raz całą kampanie.
Dodatkowo masz już w tej wersji, opisy jednostek, dokonane przez Czate, do scenariusza 'Desant".

majerek

Cytat: Eryk w Maj 09, 2009, 08:27:30 PM
Zapis mam z HQ sprzed scenariusza. Zgłupiałem. 

To jest tak że musisz mieć zapis ze scenariusza poprzedniego. Bo gra wczytuje nowy scenariusz po zajęciu ostatniego VH (lub innym warunku zwycięstwa) z bieżącego, a tak wczytujesz sava w którym są już wczytane ustawienia scenariusza.
Pzdr
Nie bo nie :)

Eryk

Kumam, ale usunąłem Ruskim jednostki na tym sejwie. Czyli nie mają ich już za dużo. A i tak mnie wykrzacza.

Trudno, trzeba się będzie wrócić.

pzdr
Eryk
Quaeritur belli exitus, non causa

Gustlik

CytatDesant - ani rusz. Suite nie pomaga. Ruskim zdjąłem już 2 jednostki i dalej pupa. Ktoś ma pojęcie o co chodzi?

A po zdjęciu jednostek zaczynasz SPRZED scenariusza? Tzn z ostatniej kolejki poprzedniego? Bo jak startujesz z okna HQ, to komputer ma w savie zapisany stan taki jaki odczytał za pierwszym razem. Żeby zmiany w scenariuszu dały efekt, trzeba wejśc do niego jeszcze raz. Niestety, okno HQ jest już po wczytaniu bieżacego scenariusza.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Exiter

ostatnio roboty po pachy więc krucho z graniem, ale pare scenów przebrnąłem.

Zelazna pięść - 10 tur na heksie (18,3) dodałbym plotkę
bobruisk - 10 tur - koło heksa (20,20) dodałbym armatę i piechotę, a na drodze (15,6) T34, piechotę i jakąś plotkę
Mohylew - 8 tur

czata

Mazury (nowe). Czyżby było więcej polskich jednostek aux?
Przeciwnik będzie atakował, przygotowuję się do obrony. Główne siły ustawię w Królewcu, gdyż stamtąd wyjdzie kontrnatarcie. Kierunek pomocniczy będzie działał z Gdańska z głównym zadaniem utrzymania mostów na rzekach.
Z briefingu wynika, że można ustawić cztery jednostki w samolotach transportowych. Ale w fazie rozstawiania się nie da! Poza tym, trochę męcząca jest możliwość desantu tak dużej liczy jednostek bez transportu.
Na lotnisku niemieckim (w Bartoszycach) istnieje możliwość wystawienia własnych samolotów.
Wojsko z Helu można przerzucić na ląd. Nie wiem, czy to zamierzone.
Jednostek przeciwnika jest tu mnóstwo. Aż dziw, że się one wszystkie mieszczą.
Generalnie, emocje do samego końca.

Pozdrawiam, Czata

Greg

Cytat: czata w Czerwiec 04, 2009, 03:13:50 PM
Tak kilka dodałem chyba 4.
Zaczynałem  ten scenariusz i kilka razy i nie dałem rady.
Dlatego dodałem, ale teraz myślę że lepiej było zdjąć Niemcom ????

Z briefingu wynika, że można ustawić cztery jednostki w samolotach transportowych. Ale w fazie rozstawiania się nie da! Poza tym, trochę męcząca jest możliwość desantu tak dużej liczy jednostek bez transportu.
Taki był zamysł żeby można było z lotnisk startować czterema jednostkami na raz.

1. Na lotnisku niemieckim (w Bartoszycach) istnieje możliwość wystawienia własnych samolotów.
2. Wojsko z Helu można przerzucić na ląd. Nie wiem, czy to zamierzone.
Ad1) też to zauważyłem i coś chyba jest nie tak bo nie mogłem tego zmienić.
Ad2) Tak już było w wersji Gustlikowej i nie planowałem tego zmieniać .

Gustlik

Cytat1. Na lotnisku niemieckim (w Bartoszycach) istnieje możliwość wystawienia własnych samolotów.

Nie wiem czy to Bartoszyce, bo ja nie mam u siebie tych nazw, ale rzeczywiście widzę błąd na lotnisku, na środku mapy - chyba o to chodzi? Otóż położyłem tam flagę tak, jakby ono było trzypunktowe, a jest tylko dwu. Dlatego flaga NIE LEŻY na lotnisku, tylko już na "clear". Wydaje się, że lotnisko jest niemieckie, ale w rzeczywistości jest NICZYJE. Żaden z dwóch heksów lotniska nie ma flagi - dlatego obie strony mogą tam wystawiac samoloty. Trzeba po prostu tę flagę przesunąc na jeden z heksów lotniska i po kłopocie.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

czata

Cytat: Greg w Czerwiec 04, 2009, 07:09:11 PM

Nie jest to specjalnie trudny scenariusz, jak się obierze właściwą taktykę. Na początku trzeba pozwolić Niemcowi się wyszaleć. Nie ma on za dużych szans, gdyż Wisły nie da się przekroczyć, a mosty mamy zajęte. Dodatkowo, w Królewcu ustawiamy swoje główne siły i po herbacie. Ważne, żeby w odpowiednim czasie ruszyć z kontrnatarciem.
Jednak, żeby obrać właściwą taktykę, trzeba wiedzieć, że komputer jest tu agresywny. Dlatego proponuję taki briefing:
"Generale Galadyk!
Z danych wywiadowczych wynika, iż Niemcy przygotowali swoje siły w Prusach i lada moment ruszą. Najprawdopodobniej spróbują opanować polskie porty bałtyckie, odcinając nas od morza i jednocześnie eliminując zagrożenie naszego natarcia z kierunku północnego.
Panie Generale, powstrzyma Pan atak Niemców, a następnie przeprowadzi kontrnatarcie w kierunku Prus Wschodnich.
Wyeliminowanie Niemców z tego obszaru pozwoli nam uderzyć na ruskich na całej linii wschodniej bez obawy o swoje północne skrzydło.
Przy okazji, przyłączy Pan te ziemie do Polski."

Cytat: Gustlik w Czerwiec 05, 2009, 02:22:13 PM
Nie wiem czy to Bartoszyce, bo ja nie mam u siebie tych nazw,

Bo to są juz nazwy dodane przeze mnie  ;D.

Pozdrawiam, Czata

Greg

Cytat: Gustlik w Czerwiec 05, 2009, 02:22:13 PM
Cytat1. Na lotnisku niemieckim (w Bartoszycach) istnieje możliwość wystawienia własnych samolotów.
Trzeba po prostu tę flagę przesunąc na jeden z heksów lotniska i po kłopocie.
Zmieniłem i pomogło  :)

Greg

Cytat: czata w Czerwiec 05, 2009, 05:33:26 PM
Cytat: Greg w Czerwiec 04, 2009, 07:09:11 PM
Nie jest to specjalnie trudny scenariusz, jak się obierze właściwą taktykę. Na początku trzeba pozwolić Niemcowi się wyszaleć. Nie ma on za dużych szans, gdyż Wisły nie da się przekroczyć, a mosty mamy zajęte. Dodatkowo, w Królewcu ustawiamy swoje główne siły i po herbacie. Ważne, żeby w odpowiednim czasie ruszyć z kontrnatarciem.
Jednak, żeby obrać właściwą taktykę, trzeba wiedzieć, że komputer jest tu agresywny. Dlatego proponuję taki briefing:
"Generale Galadyk!
Z danych wywiadowczych wynika, iż Niemcy przygotowali swoje siły w Prusach i lada moment ruszą. Najprawdopodobniej spróbują opanować polskie porty bałtyckie, odcinając nas od morza i jednocześnie eliminując zagrożenie naszego natarcia z kierunku północnego.
Panie Generale, powstrzyma Pan atak Niemców, a następnie przeprowadzi kontrnatarcie w kierunku Prus Wschodnich.
Wyeliminowanie Niemców z tego obszaru pozwoli nam uderzyć na ruskich na całej linii wschodniej bez obawy o swoje północne skrzydło.
Przy okazji, przyłączy Pan te ziemie do Polski."
Brefing podoba mi się
może zostać.
To w takim razie zdejmę trochę stronie Polskiej - ale ilość jednostek zostawię,  tylko odejmę z siły.
Będą takie w okolicach 5/3
PS.
Dlaczego "Generale Galadyk" ?????????

czata

Jednostki core oparte są na 1. Pułku Piechoty KOP, wchodzącym w skład 1. Brygady Górskiej. Kilka jednostek brygadowych (pozapułkowych) też bierze udział w grze.
Dowódcą 1. BG był płk dypl. Janusz Gaładyk (czyli, w grze, to my), natomiast dowódcą 1. PP był ppłk Jan Rogowski (stąd nazwa sztabu).
Nazwisko "Galadyk" pojawia się też kilka razy jako nazwa dla fortyfikacji.

Pozdrawiam, Czata

PS. Jeśli to zły pomysł, to zmienię.

Greg

Cytat: czata w Czerwiec 05, 2009, 10:09:53 PM
PS. Jeśli to zły pomysł, to zmienię.
Nie,  tak zapytałem.
Sprawdziłem na wikipedji wszystko pasuje  ;)