"Big Red One" - rusza do boju!

Zaczęty przez Gustlik, Grudzień 17, 2008, 05:50:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gustlik

CytatMyślałem, że to kampania dla dywizji piechoty ...

I dobrze myślałeś - z tym, że 1DP w czasie walk we Francji miała w swoim składzie następujące jednostki dodatkowe:

Attachments
745th Tank Battalion
741st Tank Battalion
746th Tank Battalion
81st Chemical Battalion
186th Field Artillery Battalion
62nd Armored Field Artillery Battalion
635th Tank Destroyer Battalion
116th Combat Team ?
111th Field Artillery Battalion
115th Combat Team ?

Nawet jeśli nie wszystkie jednocześnie, no to i tak bardziej przypominała pancerną niż piechoty. Za to lubię Amerykanów. Jak coś robią to z należytym rozmachem. :)

Z samolotami, to może przesada, no ale w tej sytuacji, to już naprawdę niewielka.

Twoja relacja z kampanii - jak zwykle rewelacyjna :)

Przeczytam jeszcze raz i odpowiem na wątpliwości.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Gustlik

Cytat2. Kasserine

... nie widzę żadnego Tygrysa ... hm ...

Kesselring odmówił Rommlowi Tygrysów. Brały udział tylko w pierwszej fazie ofensywy.

Cytatmożna byłoby dać VH w Gafsie ?

Też na to wpadłem - niestety - wtedy komputer zaczyna grać bardziej asekurancko, mając jeden punkt do obrony więcej. Mimo, że jest ustawiony jako "offensive". Zrezygnowałem z tego, żeby był bardziej konsekwentny w ataku.

Cytat3. El Guettar

Tak czy owak spokojne BV-3, głównie dzięki szerokiemu obejściu dokonanemu przez auxowych rangersów na niemiecki VH. Bez tego manewru osiągnięcie BV oceniłbym jako trudne.

O to, to właśnie - po to tam byli - taki scenariusz z haczykiem. Chociaż ja używałem ich jako "straszaka" na Niemców, którzy uganiali się za nimi po wzgórzach na południu, gdy tymczasem jeden batalion, ryzykownym skokiem po przekątnej mapy jechał zająć lotnisko. Podkreślam słowo: "ryzykownym"

Cytat9. St. Lo

Na tym etapie już chyba nieco za łatwe.

No więc na tym zasadza się cała filozofia trudności w kampanii, co zresztą odpowiada prawdzie, jeśli spojrzymy na postępy Aliantów na Zachodzie w czasie pierwszych czterech miesięcy po inwazji i porównamy je z postępami w okresie: październik 44 - luty 45.

Ale ważniejsze jest to, że gdyby w bitwach letnich było trudniej, to poziom doświadczenia jednostek gracza byłby taki, że potem już nie byłoby skąd brać mu przeciwników - biorąc pod uwagę odzwierciedlenie możliwości niemieckich pod koniec wojny. Żeby zatem pod koniec kampanii nie było nudno - trzeba w środku trochę odpuścić.

Cytat16. Ardeny 2

Coś tu jest nie tak.  BV-12

Dziwne - straszny wycisk tam dostałem, zwłaszcza, że po pierwszych Ardenach nie było wiele uzupełnień.

Cytat75 mm bezodrzutowa jako proto (po co mi to?).

Wymiata - ale fakt, że trzeba je trochę doświadczyć. Może "chodzić", "latać", a z Jeepem w charakterze transportu robić za "straż pożarną" szybkiego reagowania.

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

UWAGA! Będziemy kończyc szlak bojowy "The Big Red One" !

Ostatnie trzy mapy jakie będą potrzebne:

Giessen 755
Waterloo 221
Caporetto 450

Scenariusze roześlę jeszcze przed weekendem.

EFILE, KAMPANIE:

czata

Tak na szybko, jeszcze przed grą.
LG Suite pokazuje, że brak pliku .map o nazwie Pader o numerze 755. A przecież o takim numerze jest plik .map o nazwie Giessen!
W ostatnim scenariuszu JC spada do 1000.

Pozdrawiam, Czata

Gustlik

CytatTak na szybko, jeszcze przed grą.
LG Suite pokazuje, że brak pliku .map o nazwie Pader o numerze 755. A przecież o takim numerze jest plik .map o nazwie Giessen!

Owszem, ale jak napisałem w mailu - do map Giessen i Waterloo wyprodukowałem alternatywne pliki "map" o nazwach: BROPader i BROHartz. Wysłałem je w paczce ze scenariuszami. Powinieneś więc je miec w kat. Scenario.

EFILE, KAMPANIE:

czata

Niestety. Z nieznanych mi przyczyn, gra "nie widzi" pliku .map o nazwie BROPader i nie mogę dalej grać.

Pozdrawiam, Czata

Gustlik

A fizycznie masz go w katalogu Scenario?

Włącz Suite i w panelu głównym daj mu opcję "Check Cams"

EFILE, KAMPANIE:

Greg

Cytat: Gustlik w Maj 09, 2009, 07:55:16 PM
Owszem, ale jak napisałem w mailu - do map Giessen i Waterloo wyprodukowałem alternatywne pliki "map" o nazwach: BROPader i BROHartz. Wysłałem je w paczce ze scenariuszami. Powinieneś więc je miec w kat. Scenario.
:offtopic
Mam krótkie pytanie - jak chcę  dołożyć na mapie nowe obszary, np w miejsce linii kolejowej wstawić "Port", żeby można było poruszać się pociągami pancernymi, to później muszę z danym scenariuszem dostarczać plik "Map"????
Z Twojego wpisu Gustlik widzę, że może to być inny plik "map" czyli taki pod konkretny scenariusz jak go stworzyć???

Gustlik

Cytatjak go stworzyć???

Opiszę Ci w mailu, żeby nie robic bałaganu.

Czy ktoś jeszcze ma podobny problem jak czata ??  Przyznam, że bardzo mnie to niepokoi, bo u mnie wszystko działa poprawnie i Suite nie zgłasza żadnych problemów. Zanim wysłałem, przeszedłem wszystkie scenariusze do końca.

EFILE, KAMPANIE:

majerek

U mnie żadnych problemów  ;D więc strzeliłem trzy pod kolej  :sherman

Z racji że mam "trochę" inny skład armii niż Gustlik to w żadnym z nich się nie namęczyłem  niestety

Paderborn - Mogłem BV w 6 kolejce a w 7 zostały tylko pola minowe. Posiłki mi się nie przydały, nawet ich nie ruszałem. Znów artyleria wsparta SpecialS niszczy wszystko co widać (na coś takiego nawet poziom okopania 12 nic nie daje piechocie niemieckiej) a do tego czołgi wsparte lotnictwem. Grupa Pancerna (ach te kotki) wyglądała milutko ale komputer to komputer i nawet auxowych wysuniętych jednostek nie potrafił mi zniszczyć. No i trzeba się trochę pilnować z VH bo można się potem wracać.

Harz Mountains BV- 11 kolejka. Można by okopać wszystkie jednostki niemieckie (wiem że większość się i tak ruszy ale te wysunięte piechoty raczej nie zdążą). Fajny scen. Z racji że nie mam strategicznych bombowców nic tu nie traciłem poza tym że szybko moje samoloty się wystrzelały i ustawiła się kolejka do lotniska.

Twierdza szyfrów  BV- 7 kolejka. Gustlik  :bow . Idealny scen kończący (przynajmniej dla mnie) Choć nie wiem czy tak chciałeś ale Niemcy mi wyskakiwali za plecami tak że ich nawet nie widziałem. A jak zajęli te VH to się przeraziłem że nie zdążę ich odbić, na szczęście nie musiałem. Polaków wysłałem na wschód na zwiady no i polegli na polu chwały  :'( Ikona zamku miodzio, aż nie mogłem go atakować  :D

Zastanawiałem się nad tym że mamy tak różne armie, może do niektórych kampanii przydał by się taki opis,że jak ktoś chce grać nazwijmy to "historycznie"  to nie powinien mieć więcej niż:  powiedzmy 2 czołgi 1-2 bombowce 2 myśliwce itd.
Takie wytyczne.  Co wy na to ?
Nie bo nie :)

czata

Cytat: Gustlik w Maj 11, 2009, 06:45:48 PM
A fizycznie masz go w katalogu Scenario?

Włącz Suite i w panelu głównym daj mu opcję "Check Cams"

Skopiowałem pliki z maila do katalogu "scenario". BROPader.map znajduje się w tym katalogu.

Nie znalazłem opcji "Check Cams" w Suite. Może na tym kompie mam starszą wersję.

Przy próbie włączenia kampanii BRO w Suite pojawia się taka informacja:
"Scen #18 C:\panzer2\SCENARIO\BROPader.map [#755 - Not Found]".

Co robić? Gra nie działa!

Pozdrawiam, Czata

Gustlik

Nie ma tak starej wersji Suite żeby TEGO nie było w głównym panelu...  ;)

Może po prostu Suite od razu wchodzi Ci do panelu zarządzania kampanią i nie pokazuje głównej strony - w takim razie wciśnij przycisk po prawej - ten zaznaczony.

Druga sprawa - sprawdź shp'y może przez pomyłkę masz np 75XX, a nie 755XX

Po trzecie sporóbuj zagrac i powiedz mi co dzieje się (lub nie) kiedy wchodzi do tego Paderborn

EFILE, KAMPANIE:

czata

U mnie jest przycisk "Refresh List".

Mam pliki 755XX.

Nie włącza się mapa, kiedy wchodzę do scenariusza.

Pozdrawiam, Czata

Gustlik

Wysłałem Ci ten plik jeszcze raz - może z tamtym jest coś nie tak.

EFILE, KAMPANIE:

czata

Uff!!!
Znalazłem błąd. Był to MÓJ błąd. Ale nie będę się tu nazywał po imieniu, żeby nie deprawować młodzieży.

Pozdrawiam i dziękuję, Czata.