nowy rodzaj rozgrywek ligowych .czekam na opinie.

Zaczęty przez Janus, Październik 08, 2010, 10:42:34 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Funkykovl

witam wszystkich,
Jestem tu nowy i nie bardzo jeszcze zdazylem sie zorientowac w mozliwosciach ligi, gry on line lub przez maila, deklaruje natomiast swoja gotosc do udzialu w grach.
Nie dysponuje nieograniczona iloscia czasu ale gra, dla mnie, jest jedna z nalepszych pod wzgledem grywalnosci i mimo uplywu lat, ciagle do niej wracam. Niestety nie jestem informatykiem, nie pracuje na codzien z komputerem i moja wiedza techniczna jest nieco ograniczona; kompletnym dyletantem chyba nie jestem bo udalo mi sie sciagnac (wg wskazowek gustlika) PG2 z kampania "Orzel Bialy" i teraz pykam po nocach.
Poprowadzcie mnie "za reke" przez proces instalacji tych efilow, map itp., a na pewno bedziecie mieli we mnie wiernego uczestnika wielu rozgrywek.
z gory dziekuje
pozdrav
Funkykoval

Zsamot

1. Witaj, gratuluję wyboru nicka=> Funky genialny bohater, świetnego komiksu.
2. Na forum już masz poradniki, naprawdę krok po kroku, zresztą ostatnio trochę osób o to pytało.
3. Użyj proszę alt gr.
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Rozprza

Cytat: Funkykovl w Październik 19, 2010, 05:23:29 PM
witam wszystkich,
Jestem tu nowy i nie bardzo jeszcze zdazylem sie zorientowac w mozliwosciach ligi, gry on line lub przez maila, deklaruje natomiast swoja gotosc do udzialu w grach.
Nie dysponuje nieograniczona iloscia czasu ale gra, dla mnie, jest jedna z nalepszych pod wzgledem grywalnosci i mimo uplywu lat, ciagle do niej wracam. Niestety nie jestem informatykiem, nie pracuje na codzien z komputerem i moja wiedza techniczna jest nieco ograniczona; kompletnym dyletantem chyba nie jestem bo udalo mi sie sciagnac (wg wskazowek gustlika) PG2 z kampania "Orzel Bialy" i teraz pykam po nocach.
Poprowadzcie mnie "za reke" przez proces instalacji tych efilow, map itp., a na pewno bedziecie mieli we mnie wiernego uczestnika wielu rozgrywek.
z gory dziekuje
pozdrav
Funkykoval

Nie pękaj w obliczu trudności, zawsze możesz liczyć na pomoc użytkowników  :drink  ;)
Poczytaj forum (są tu prawie wszystkie informacje) jeśli nie ma to szukaj dokładniej  :rollin
Zawsze na priv możesz zapytać :help
W przeglądarce można "ustawić" sprawdzanie pisowni. To nie jest trudne...

Funkykovl

Cytat: Zsamot w Październik 19, 2010, 06:16:58 PM
1. Witaj, gratuluję wyboru nicka=> Funky genialny bohater, świetnego komiksu.
2. Na forum już masz poradniki, naprawdę krok po kroku, zresztą ostatnio trochę osób o to pytało.
3. Użyj proszę alt gr.

Dzięki za odzew
Trochę chciałem na skróty, ale widze ze nie ma lekko. Poszperam w watkach i sprobuje się w tym zorientowac - nie malmem jeszcze okazji zmierzyć się z  przeciwnikiem.
Nie rozumiem prośby o użycie alt gr.

Rommel

Cytat: Funkykovl w Październik 20, 2010, 11:09:06 PM
Trochę chciałem na skróty, ale widze ze nie ma lekko. Poszperam w watkach i sprobuje się w tym zorientowac - nie malmem jeszcze okazji zmierzyć się z  przeciwnikiem.
Jak już sobie trochę poszperasz to możesz potem liczyć na moją pomoc, pisz na priva

Zsamot

http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Janus

co do punktacji im prościej tym lepiej
problem z rozgrywaniem gier ? zawsze można przełożyć mecz na inny termin nawet o miesiąc nawet dwa bo są różne sytuacje w życiu.
co do wyboru scenariuszy już pisałem ale przyszedł mi ciekawszy pomysł dwu meczu w którym obaj przeciwnicy wybierają sobie po jednym scenie i je Grają .
wygrana 3 pkt remis 1 razem maksymalnie 6 pkt do zdobycia
jakoś nie wyobrażam sobie by w czasie urlopu na Majorce grać przez neta w pancera ;D :D ;)
myślę że 1 miesiąc wystarczy na 1 grę ,cha nawet można umówić się na grę przez skay-pa na tzw raty.

jestem mentorem ligi miesięcznie zaczyna grę ze mną ok 2 do 4 osób fakt zniechęcają się i nie kończą gry
nie stanowi to dla mnie problemu jeśli ktoś będzie chciał wycofać się z rozgrywek mam propozycję by wszystkie jego wyniki z gier anulować dając wszystkim graczom walkowera.
dla czego chcę by były minimum dwie grupy- odpowiedzi jest prosta jest kilku graczy z którymi jest raczej nie łatwo wygrać
byliby oni po pierwszych rozgrywkach w jednej grupie więc pozostali mieli by o co walczyć w drugiej grupie
o ile chcecie by tak było.
co do nowej ligi ?
po co tworzyć nową wystarczy ta byle by się w niej grało.

Janus

małych pkt chyba nie ma sensu wprowadzać
bo gdybyśmy przegranemu dali 1 pkt za wygranie stroną przeciwną ,tylko  w tedy za remis musimy dać 2 obu graczom
czyli
wygrana 4 pkt lub 3
przegrana 0 lub 1
remis po 2 pkt

Janus

co do małych punktów kolegi Roberto tr
przyszedł mi kolejny pomysł .
liczymy dodatkowo ilość tur pozostałą do końca gry im mniejsza liczba tym pkt mniej .
czyli nawet jak będzie kłopot bo będzie remis w tabeli to i tak tych punkcików raczej będzie inna liczba.
porównując to do piłki - więcej zdobytych bramek ;D

Rozprza

Właśnie przez przypadek odpaliłem scenariusz Rayydar's A.L.D.I. Sceny tego typu to jest rewelacja! Każdy może dopasować jednostki do swojego stylu gry, do terenu, taktyki i strategii! Genialne :bullhorn. Tutaj można wykazać się NAPRAWDĘ umiejętnościami  :t34 :tiger Janus, może do Twojego pomysłu ożywienia ligi trzeba dodać obowiązek zagrania tego scenu "każdy z każdym". W wersji ligowej jest mapa 132 (bardzo ciekawa: lasy, rzeki, góry), ale można też wybrać (metodą głosowania  ;)) inne mapy i dostosować do wersji ligowej.

Janus

to nie jest problem z wyborem scenariusza można zagrać każdy scen.
PROBLEMEM JEST ZORGANIZOWANIE TURNIEJU PRZEZ SZARIKA ORAZ CHĘTNI DO GRY .
(w ALDI dojdziesz do wniosku że i tak będziesz kupował taki sam sprzęt za każdym razem bo inaczej go nie wygrasz
scen jest tak zbilansowany ,że sukcesem niemców jest zdobycie 1 v-cheksa ruskiekiego .
i grany był w turnieju gdzie grano tylko grę singlową)

giees

Niedługo minie rok od zakończenia ostatnich turniejów które nie są nawet rozliczone i podsumowane.

Zaczynać kolejny ? Niech każdy sam sobie odpowie....
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Rozprza

Cytat: giees w Grudzień 17, 2010, 06:15:01 PM
Niedługo minie rok od zakończenia ostatnich turniejów które nie są nawet rozliczone i podsumowane.

Zaczynać kolejny ? Niech każdy sam sobie odpowie....
Ciekawe spostrzeżenie...  ;D Może turnieje powinny być
Tak naprawdę liczą się tylko Mistrzostwa Polski (nie biorę udziału, ale kibicuję ;)). Gram w lidze bardzo rzadko (zasadniczo używam OpenPG) i właściwie nie wiem po co? Traktuję każdą grę raczej jako grę towarzyską niż grę o stawkę. System kilku poziomów ligi (I, II itd) byłby bardziej motywujący dla mnie (nie wiem jak dla innych :dunno). Może trzeba zastosować "grubą kreskę" i z dniem 31.12.2010 (czasu malutko  ;D) zakończyć obecne rozgrywki, zrobić podział graczy na ligi (bez zbędnych ceregieli, np: uczestnicy MP, pozostali może się zadeklarują sami oceniając swój poziom, nowi gracze w osobnej lidze z możliwością barażu do najwyższej ligi lub wybranej przez siebie), ustalić poprzez głosowanie sceny do obowiązkowej gry (może być nawet tylko jeden), jeśli chodzi o określenie wygranej to nie mam opinii i zdaję się na bardziej doświadczonych graczy. Coś musimy zrobić, poza pisaniem na forum (nie zawsze konstruktywnie  ;D), żeby przede wszystkim uaktywnić obecnych graczy i ułatwić odnalezienie się nowym.

Janus

kolego Giess
masz i nie masz racji
turnieje nie pokończone czyja to wina?
oczywiście grających oraz braku determinacji organizatorów .
w poprzednich latach nie było z tym problemu, bo jak gość nie miał czasu rozegrać gry to Szarik z automatu przyznawał wygraną temu kto chciał grać dalej.
po co nowy turniej?
to nie ma być turniej tylko próba stworzenia sensownej tabeli ligowej która nie będzie uzależniona od ilości rozegranych gier lecz od ilości wygranych.(taka formuła 1)
lecz by nie zmieniać już istniejącego systemu chciałem by przybrał formę turnieju a jednocześnie rozgrywek ligowych.
ot i cała idea ;D

giees

Myślę że determinacja graczy nie ma tu nic do rzeczy. Turnieje zostały zakończone. Gry przedawnione nie rozliczone przez co 1 turniej "nie skończony". Ale mało tego, turnieje które zakończyły się poprawnie też nie są nawet podsumowane (Polskie drogi ? Turniej drugiej szansy ?). Oddanie gry walkowerem jest częścią każdego turnieju i nie bardzo mi się wydaje by ilość walkowerów determinowała poprawność organizacyjną. Czy walkowerów nie będzie czy będzie 20, turniej powinien skończyć się tak samo.

Żeby prowadzenie ligi miało jakikolwiek sens, totalne minimum to prowadzenie poprawnych punktacji. Oczywiście że nikt nie gra o "złote gacie" ale zawsze dodaje to jakiegoś smaczku jak gra się o coś chociażby miało to formę kilku punkcików sumowanych na końcu roku. Ostatnie turnieje tak jakby się nie odbyły.

Oczywiście nie piszę tego w formie pretensji do jakiegokolwiek kolegi. Zapewne Szarik (który napędza tą maszynkę odkąd pamiętam) ma teraz znacznie mniej czasu, ponieważ są w życiu ważniejsze rzeczy niż forum PG. Mówię tylko jak to jest od roku w temacie turniejów.

Przy okazji pozdrawiam w nowym roku!  :D
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.