Polska strona Open General - Kowdar

Zaczęty przez kowdar, Sierpień 29, 2010, 11:51:34 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

kowdar

Opublikowałam aktualizację instalki do wersji 4.01 zawierającą:
silnik gry 0.90.8 z dnia 20.10.2012
plik ikon OpenIcons.dat z dnia 20.10.2012
oraz co najważniejsze, poprawki do wszystkich kampanii w zakresie ruchu pociągów pancernych.
Zamieściłem także poprawione w tym zakresie (ver. 4.01) całe katalogi EFILE_OGN_GUS i EFILE_OGN_Wx.

Poprawki dotyczą wszystkich kampanii, gdzie występują  pociągi pancerne (zmiana hexów PORT i ustawienie torów na mapie)
czyli: W05, W19, W37, G12, G13, G21, G22, G25, G29, H03, P01
(do czasu, aż autorzy wydadzą nowe wersje poprawiające ruch pociągów przy okazji innych zmian).

A dla ułatwienia, załączam do wpisu poprawione pliki xscn do samodzielnej podmiany.
Poprawki są do kampanii zawartych w wersji instalacyjnej z mojej strony.

[załącznik usunięty przez administratora]
Polecam moją stronę z kampaniami OpenGen na Gustlik efile:
https://opengeneral.pl

kowdar

Na stronie opublikowałem update 4.03 do instalki zawierający najnowwsze wersji składników gry:

silnik gry 0.90.21.1 z dnia 31.01.2013
efile OpenGus 3.4 z dnia 31.01.2013
plik ikon OpenIcons.dat z dnia 31.01.2013
polski plik lokalizujący grę: STRINGS-PL.txt z dnia 12.02.2012
aktualizacje kampanii na dzień 31.01.2013

oraz jak ostatnio, samodzielny katalog EFILE OpenGus 3.4 oraz katalogi z efilem i kampaniami.

derwiszx

Sciągnąłem  OG_update_to_4.03.exe  ale nie było w tej aktualizacji pliku strings-pl.txt ,imo ze na stronie jest napisane, że plik ten powinien byc w tej wersji aktualizacji. Czy stało sie tak dlatego, że wcześniej nalezało sciągnąć wersję instalacyjną i dopiero ją aktualizować ? Ja zapuściłem aktualizacje wersji instalacyjnej na mojej wersji OG zainstalowanej na kompie po poprzednich uaktualnieniach na Twojej stronie.

Aktualizacja wersji instalacyjnej
wersja 4.03
data: 1.02.2013
rozmiar: 78.4 MB

Wersja zawiera:
silnik gry 0.90.21.1 z dnia 31.01.2013
efile OpenGus 3.4 z dnia 31.01.2013
plik ikon OpenIcons.dat z dnia 31.01.2013
polski plik lokalizujący grę: STRINGS-PL.txt z dnia 12.02.2012
aktualizacje kampanii na dzień 31.01.2013

Przy okazji pytanie, dlaczego miał tam byc STRINGS-PL.txt z dnia 12.02.2012 a nie nowsza poprawiona wersja v. 1,03 PL   z dn,  4.05.2012  którą publikowalismy na forum ?
Gratia gratiam parti

derwiszx

Ok Wszystko się zgadza,  po prostu jest błąd w opisie.
Sciągnąłem wersję instalacyjną z Twojej strony i jest tam najnowsza wersja pliku STRINGS-PL.txt z dnia 4.05.2012 a nie z 12.02.2012 jak błędnie jest podane.
Gratia gratiam parti

kowdar

No cóż, nikt nie jest doskonały :)

Poprawione.

A opis ma wskazywać co będziemy mieli po zainstalowaniu gry + aktualizacji.

kowdar

Na stronie opublikowałem update 4.04 do instalki zawierający najnowwsze wersji składników gry:

silnik gry 0.90.24.1 z dnia 18.03.2013
efile OpenGus 3.6 z dnia 19.03.2013
plik ikon OpenIcons.dat z dnia 18.03.2013
polski plik lokalizujący grę: STRINGS-PL.txt z dnia 2.03.2013
aktualizacje kampanii na dzień 21.03.2013

oraz jak ostatnio, samodzielny katalog EFILE OpenGus 3.6 oraz katalogi z efilem i kampaniami.

Aktualizacja zawiera plik polskich graficznych opisów terenu opracowany przez Derwisza.
Jeżeli ktoś chce po zainstalowaniu powrócić do wersji oryginalnej, to należy wejść do katalogu
OPENGUI i zmienić nazwę pliku hex_text_en.png na hex_text.png.

derwiszx

Kowdar ty jesteś dobry w te klocki, może jesteś w stanie napisać jakiś programik instalacyjny, który by  te pliki graficzne sam zamieniał i to w obie strony?
Gratia gratiam parti

kowdar

Na stronie opublikowałem update 4.05 do instalki zawierający najnowsze wersji składników gry:

OG 0.90.26.9 z 12.06.2013
EFILE GusOpen 3.7 z 13.06.2013
OPENICONS z 4.06.2013
STRINGS_PL 1.04 PL z 2.03.2013
Kampanie i mapy aktualne na dzień 14.06.2013

oraz jak ostatnio, samodzielny katalog EFILE OpenGus 3.7 oraz katalogi z efilem i kampaniami.

kowdar

Na stronie pojawiły się nowe wersje oraz zmieniłam (po raz kolejny) sposób publikacji instalki.
(jedym z powodów było to, że ze względu na częste aktualizacje Openicons, update były prawie tak
duże jak pełna instalka bez map. Stąd też nowy pomysł.

Na stronie:
- nowa wersja instalacyjna 4.06 zawierająca:
        silnik gry 0.90.30.6 z dnia 12.11.2013
        efile OpenGus 3.9 z dnia 15.11.2013
        plik ikon OpenIcons.dat z dnia 11.11.2013
        polski plik lokalizujący grę: STRINGS-PL.txt z dnia 4.05.2012
        zestaw kampanii aktualnych na dzień 16.11.2013

- nowa cześć instalacji (nie wymagana, opcjonalna) czyli zestaw wszystkich map do dodania do zainstalowanej gry.

- nowe wersja katalogów EFILE_OGN_xxxx, w tym ponowny powrót na stronę i do instalki katalogu dla efila Open LGCW, z tym że obecnie, ze wzgledu na zniknęcie z sieci strony LG, także kampanie i indywidualne scenariusze (!) nie konwertowane przeze mnie (uwaga: w rzeczywistości są to kampanie scenariusze raczej na efile LGCW a nie na OLGCW, ale mam nadzieję, że będą grywalne).

- w kampaniach Wxx (EFILE_OGN_Wx) donałem we wszystkich kampaniach korekt, które uniemożliwiają otrzymywanie okrętów jako prototypów. Nowe wersje są w instalce + w katalogu w wersji 4.06. Indywidualne kampanie zostaną podmienione na stronie  w najbliższym czasie. W kampanii W07 - zmian poziomu okopania czołgów i samolotów (?!).
Ustawiłem także we wszystkich kampaniach Wx jako standard ograniczone warunki widoczności.

Przekładając powyższe na jeżyk praktyki, należy:
1. Nie mam gry Open General => pobieram i instaluję instalkę + ewentualnie doinstalowuję mapy (w obu przypadkach należy wskazać ten sam katalog do instalacji - instalator map powinien sam ustawić poprawny, ale tego nie gwarantuję, trzeba to skontrolować i ew. poprawić)
2. Mam grę zainstalowaną w poprzedniej wersji z instalatora z tej strony => ściągam i instaluję nową nową instalkę, wskazując poprawny katalog instalacji (główny katalog gry (*), podobnie jak wyżej, instalator może wskazać go poprawnie)
3. Mam najnowszą wersję gry zainstalowaną z Sourceforge => ściągam i rozpakowuję do głównego katalogu gry (*) trzy katalogi EFILE_OGN_xxxx.

(*) - główny katalog gry to ten w którym jest plik: OpenGen.exe

Ze względu na pojawianie się nowych elementów gry częściej niż nowe wersje na stronie, w przypadku potrzeby uaktualnienia we własnym zakresie tych składników należny robić to w następujący sposób dla wersji zainstalowanej z mojej strony:

1. Nowa wersja gry (od Luisa): podmieniamy plik OpenGen.exe w głównym katalogu gry
2. Nowy plik ikon, czyli Openicons.dat: podmieniamy plik Openicons.dat i Openicons.csv w głównym katalogu gry
3. Nowy efile OpeGus. Pliki rozpakowujemy do katalogów: EFILE_OGN_GUS i EFILE_OGN_Wx które odnajdziemy w głównym katalogu gry.
4. Nowa kampania lub jej nowa wersja dla efila OpenGus: pliki rozpakowujemy do katalogu EFILE_OGN_GUS\SCENARIO
5. Nowa kampania Wx lub jej nowa wersja: pliki rozpakowujemy do katalogu EFILE_OGN_Wx\SCENARIO

Lub po prostu uzbrajamy się w cierpliwość i czekamy na nowa wersję instalki na stronie :)
Sądzę, że teraz będą częściej i szybciej po zmianach składników.

sympatyk

Bardzo podoba mi się nowy porządek!
Teraz instalka stała się bardziej elastyczna --> można pobierać tylko te e-file na których się gra.
Oznacza to mniejsze transfery i możliwość lepszego dostosowania gry do swoich potrzeb.
Pozwól, że wchodząc w szczegóły zaproponuję - skoro mamy dwa katalogi oparte o e-file Gustlika - wyróżnić je w plikach efile.xml.
Na przykład - <title>OpenGus - kampanie orginalne</title> i <title>OpenGus -Wx - kampanie konwertowane</title>
lub jakoś inaczej

Waldzios

Nowy sposób publikacji aktualizacji jest zdecydowanie praktyczniejszy, ale niepotrzebnie zrezygnowano z oryginalnej pełnej instalki.  Główną zaletą starej instalki był fakt ze początkujący użytkownik otrzymywał za jednym kliknięciem gotowy do gry i uporządkowany pakiet. Sam stosunkowo niedawno zacząłem grę (od składanki z JP's Panzers) i instalka Kowdara była miłą odmianą. Nie narzekam, lubię bawić się składankami i nowy porządek uważam za wygodniejszy w użyciu, ale obawiam się ze instalka utraciła wiele pod względem atrakcyjności dla nowego gracza.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Zsamot

Też dostałem taki sygnał od znajomego... All in 1. ;)
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

sympatyk

Panowie Generałowie
Nowy sposób dla nowego gracza w zasadzie niczym się nie różni od poprzedniego --> pobiera instalkę, a mapy pobierają się same według konieczności.
Ma to jeszcze tę korzyść, że mapy raz pobrane nie trzeba pobierać wielokrotnie, przy każdej zmianie silnika itp.

A od strony gracza chcącego doinstalować sobie e-file Gustlika z oryginalnym dźwiękiem? - po co mu 800MB danych?(tyle waży pełna instalka z mapami).
Dlatego właśnie przedstawiłem pomysł, aby dźwięki były dostępne oddzielnie.( tu się tłumaczę)
Dla takiego gracza najlepiej by było pobrać e-file Gustlika wraz z kampaniami (  jest u Kowdara) + dźwięki do katalogu SFX efila, aby nie nadpisać dotychczasowych dźwięków

Zsamot

Przy obecnych łączach czy to 800mb czy 2GB , jakie to ma znaczenie? ;)
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Waldzios

Nikt nie twierdzi ze nowy sposób jest zły, wprost przeciwnie. Dla zainteresowanych system modułowy ma same plusy, ale stary system tez miał zalety. Nowy gracz nie koniecznie musi wiedzieć ze potrzebuje map czy dźwięków, dla niego gra po prostu nie działa.
Wprowadzając nowy system nie trzeba rezygnować ze starego. Dostępność pełnej instalki nie wyklucza równoległego  istnienia nowego sposobu.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons