Gustlik e-file - nowy e-file klanowy ?

Zaczęty przez Gustlik, Czerwiec 22, 2007, 01:51:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy chcesz aby Gustlik e-file stał się e-filem klanowym w Generals Guild ?

Tak
18 (75%)
Nie
6 (25%)

Głosów w sumie: 13

Głosowanie skończone: Lipiec 23, 2007, 03:46:26 PM

Gustlik

Dobrze poruczniku Dolas, użyłem skrótu myślowego... Natomiast nie ulega wątpliwości, że rozstawione po krzakach ckmy z obsługą, są o wiele groźniejsze, niż te same ckmy, zamontowane w kadłubie czy wieży pojazdu.

Raz - dlatego, że te w kadłubie mają mniejsze pole obserwacji (szczeliny, peryskopy), dwa - dlatego, że ckmem w kadłubie trudniej celować - mozna tyle na ile jarzmo pozwala, a potem trzeba kręcić całą wieżą, albo i kadłubem.

Jeszcze raz przypominam dyskusja techniczna o efilu toczy sie tu:

http://jagdtiger.net/forum/viewtopic.php?t=1610

Naprawdę nie ze złej woli, tylko trudno mi tak na dwa fora odpowiadać i wolałbym mieć postulaty zgromadzone w jednym miejscu.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Revolutionary_pilot

CytatNaprawdę nie ze złej woli, tylko trudno mi tak na dwa fora odpowiadać i wolałbym mieć postulaty zgromadzone w jednym miejscu.

To zgromadz je tutaj. :-X . Innym tez trudno rozbiac sie na dwa fora.
Efil ma byc nasz flagowy.. Tu jest forum - nasze flagowe.. A dyskusja ma sie toczyc na innym forum..  ???
Malo tego to nie da sie wypowiadac jako gosc. Tylko wymagaja zalozenia konta.. Wiec sorry - ja pisze tu, chcesz to nie odpowiadaj.

Gustlik

CytatTo zgromadz je tutaj.

Mam tu skopiować 400 postów ?!?!

CytatInnym tez trudno rozbiac sie na dwa fora.

Depetowi ani Rommlowi jakoś to nie przeszkadza.

CytatEfil ma byc nasz flagowy.. Tu jest forum - nasze flagowe..

Ale jak na razie widzę, że tylko Ty jesteś zainteresowany szczegółami - a tam dyskutujemy w parę sztuk.

CytatA dyskusja ma sie toczyc na innym forum..

Z tej prostej przyczyny, że tam się zaczęła, zanim padł pomysł żeby był to efil GG
Więc wydaje mi się prostsze, żeby jednej osobie zaproponować pisanie postów tam, niż dziesięciu stamtąd proponować przeniesienie się tutaj.

Cytatto nie odpowiadaj.

Jak widzisz - odpowiadam - to była tylko prośba, a nie zakaz.

EFILE, KAMPANIE:

Depet

Cytat: Revolutionary_pilot w Lipiec 11, 2007, 07:13:25 PM
CytatNaprawdę nie ze złej woli, tylko trudno mi tak na dwa fora odpowiadać i wolałbym mieć postulaty zgromadzone w jednym miejscu.

To zgromadz je tutaj. :-X . Innym tez trudno rozbiac sie na dwa fora.
Efil ma byc nasz flagowy.. Tu jest forum - nasze flagowe.. A dyskusja ma sie toczyc na innym forum..  ???
Malo tego to nie da sie wypowiadac jako gosc. Tylko wymagaja zalozenia konta.. Wiec sorry - ja pisze tu, chcesz to nie odpowiadaj.

RP w sumie Gustlik wyżej wszystko wyjaśnił ale tylko powiem bo jesteś tu od niedawna ...

...istnieje taka niepisana umowa... bo są 2 fora na temat PG2 w Polsce nad czym wielce ubolewam i nawet starałem się swego czasu je połączyć w jedno wielkie forum PG2....w tej niepisanej umowie jest tak że wszelkie tematy odnośnie PBEM, gry z żywym przeciwnikiem, Panzer General IV, scenariusze (ale nie powiązane z kampaniami), turnieje itd. rozmawiamy na forum generalsguild, z kolei na temat map, kampanii, e-file, obsługi LG Suite na jagdtigerze - tak jest od dawna i to się przyjęło...trudno i forum PSFF i nasze GG ma inne priorytety i raczej wizje 1 wspólnego forum możemy między bajki włożyć...

...z kolei racje ma Gustlik - pierwsza wzmianka na temat polskiego e-filu pojawiła sie na PSFF a z racji tego że sobie ten e-file być może zaadaptujemy do ligi  dyskutujemy o tym na tym forum...czyli tutaj - TAK czy NIE i ewentualnie dlaczego NIE...na PSFF z kolei: TAK ale ja bym to zmienił...itd. :)

Wiem że dla nowych graczy może być to uciążliwe...ale zaręczam ta współpraca trwa już latami i doskonale się sprawdza - niejeden gracz trafił do nas z PSFF i zaczął grać PBEM...z kolei CI którzy trafili do nas i się do tej gry nie przekonali przenieśli się na PSFF...

...a sprawa Gustlik e-file jest bardzo ważna i nie dziwię się Gustlikowi że woli mieć wszystko uporządkowane....  ::)

Revolutionary_pilot

No dobra.. Przekonaliscie mnie. Wskakuje tam.

Janus

nie śledzę tego wątku bo wróciłem z urlopu -ale jestem przeciwnikiem zbyt częstych zmian (3 lub 4 w tym roku a 2 lub 3 w czasie M.P. to potrafi zniechęcić jak ma się z 5 gier w trakcie gry) co nie oznacza ze jestem im przeciwny jeśli mają sens .

moze by tak parę gier testowych a potem wypowiedzi w tym temacie i głosowanie?

co do Pumy to wyjaśniam - 50 mm armatka to typowy sprzęt przeciwpancerny
natomiast 75 mm to typowa armatka wsparcia o niewielkiej skuteczności jeśli chodzi o zwalczanie czołgów ale znacznie wiekszej jesili chodzi o ludzi. a i jeszcze była chyba rusznica przeciw pancerna 22mm ale może pomyliłem z transporterem opancerzonym .:)

Gustlik

W odpowiedzi na wniosek m.in grishy - czy będzie mógł sobie na tym efilu zrobić Studzianki i czy ma on zawierać jedynie polski sprzęt typu "co by było gdyby" - odpowiadam, że spociłem się - ale zrobiłem co następuje:

Otóż (nie ukrywam) z dumą donoszę, że udało mi się dokonać małej rewolucji w efilowej liście krajów i poprzez likwidację Turcji i Portugalii , udało się wygospodarować miejsce dla dwóch "niby-krajów" - a będą to: Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie i Ludowe Wojsko Polskie.

(przepraszam tych, którzy chcieliby bardzo mieć tureckie lub portugalskie wojska)  :)

W ten sposób otrzymamy trzy "linie genealogiczne" dla polskiej armii nieprzecinające się wzajemnie. Jedną fikcyjną - dla planów: "co by było gdyby" i dwie całkowicie autentyczne - dla planów historycznych.

Oczywiście poprzez tworzenie wielonarodowych kampanii i scenariuszy można będzie to ze sobą krzyżować, ale jeśli ktoś zechce uniknąć sytuacji, żeby Wojsko Polskie na Zachodzie kupowało T-34, albo fikcyjny sprzęt polski z 1943 roku, to będzie mógł sobie zrobić scenariusz tylko na PSZ. Albo tylko na LWP....

W ten sposób otrzymamy najbardziej "polskiego" efila na świecie....

Już widzę taką kampanię, w której Brygada generała Maczka wjeżdża z zachodu do Polski - tu dołączamy do kampanii, jako dodatkowe "państwo", LWP i wspólnie na Shermanach i T-34 wyganiamy Ruskich z Polski!!!!

Dla samego efila nie rodzi to większych konstrukcyjnych problemów, bo wystarczy tylko skopiować - w przypadku PSZ - sprzęt zachodni, a w przypadku LWP - radziecki. Oczywiście ze zmienionymi ikonami.

Dorobić trzeba będzie tylko piechotę, dla PSZ i dla LWP.

Komplikacja polega na tym że trzeba sobie samemu wrzucić nowy zestaw flag do GraphSwitcha i zmienić potem nim flagi w dat'cie. Niestety na razie mogę tylko wysłać odpowiedni plik GustlikFlags.shp. Bo zanim Adler mi go oficjalnie "podłączy" do downloadu, to pewnie trochę minie.

Ale nawet gdyby ktoś miał wielkie opory przed zmianami flag, i na razie wolał zostać z tym, co ma - to ryzykuje tylko tym, że przy siłach PSZ i LWP zobaczy flagi tureckie i portugalskie. Dla grywalnosci - nie ma to znaczenia - choć dziwnie wygląda.....

EFILE, KAMPANIE:

Depet

Zostały 4 dni i wszystko wskazuje na to że jednak projekt ruszy...nikt nie postawił stanowczego VETA i rozumiem że osoby które zagłosowały na NIE sprawy nie traktują jako na ostrzu noża...może małe podsumowanie bo jutro znów wyjeżdżam i mnie nie będzie...cieszy mnie że temat zainteresował tak wiele osób - 23 głosy świadczą o tym że można oczekiwać od graczy minimum zaangażowania...jeszcze bardziej cieszy mnie że niektórzy z graczy GG włączyli się do projektu i regularnie proponują zmiany na forum PSFF.

Cytat: Janus w Lipiec 15, 2007, 11:55:55 PM
nie śledzę tego wątku bo wróciłem z urlopu -ale jestem przeciwnikiem zbyt częstych zmian (3 lub 4 w tym roku a 2 lub 3 w czasie M.P. to potrafi zniechęcić jak ma się z 5 gier w trakcie gry) co nie oznacza ze jestem im przeciwny jeśli mają sens.

Hmm...generalnie w tym sezonie wprowadziliśmy tylko 3 zmiany: na RSF 2.50, na RSF 2.51a, na RSF 2.60 ale jak już napisałem wcześniej zgodnie z decyzją graczy w przyszłości ograniczymy aktualizacje do 1 na rok. Osobną sprawą jest jednak zmiana na Gustlik e-file ponieważ byłaby to jedyna w swoim rodzaju inwestycja na przyszłość.

Cytat: Janus w Lipiec 15, 2007, 11:55:55 PMmoze by tak parę gier testowych a potem wypowiedzi w tym temacie i głosowanie?

O tym też już pisałem wcześniej...od połowy sierpnia sukcesywnie będę przerabiał scenariusze Rayyders na Gustlik e-file - kiedy skończę wyjdzie prawdopodobnie 1 finalna, w pełni grywalna wersja Gustlik e-file i zaczniemy ewentualne testy. Jak będą wyglądać testy ? Gry w lidze będzie można rozgrywać również na Gustlik e-file a sugestiami i opiniami dzielić się na forum - testuję e-file już od dawna i z tego co zaobserwowałem nie powinno być bardzo drastycznych zmian w scenariuszach....czyli zmiana nie spowoduje tego że nagle strona X będzie dużo silniejsza od strony Y i nie da się grać - czegoś takiego nie przewidujemy ale jeśli wystąpi scenariusze będą jeszcze doszlifowywane indywidualnie. Co ulegnie więc zmianie ? Na pewno wielu graczy będzie musiało się przestawić na inny styl gry powiedziałbym bardziej realistyczny - wystarczy wspomnieć np. o bombowcach z 2 pociskami i z bardziej ograniczonym zasięgiem niż w RSF....czeka nas więc dużo fajnej zabawy bo nie ma nic fajniejszego niż poznawanie gry od nowa lub od innej strony...

Co dalej ? W momencie przetestowania większości scenariuszy czyli prawdopodobnie za rok (kolejny sezon - nie ten co teraz będzie tylko jeszcze następny) postawimy ankietę ponownie - tym razem z arcy ważnym pytaniem: Czy chcesz aby Gustlik e-file był jedynym (prócz SSI) e-filem w lidze zamiast dzisiejszego RSF ? Wtedy będziemy musieli podjąć decyzje - do tego czasu będzie można grać zarówno na RSF jak i Gustlik e-file (do Gustlik e-file przez ten czas powstanie pewnie kilka nowych scenariuszy i kampanii)...

Możecie być pewni że nie będziemy robić nic na szybko ani bez Waszej zgody - póki co jednak zgodziliście się rozpocząć projekt (no chyba że przez 4 dni coś się jeszcze zmieni) i za to wszystkim dziękuję.

Revolutionary_pilot

3 pytania i propozycja..

1. Do czego sluzyc ma to lotnisko w fortyfikacjach?
2. Altyleria 17 K18 ma w opisie support fire, jednak takiego fire nie daje w walce.
3.Dlaczego Kanadyjczycy walcza pod flaga brytyjska? Nie blizej im do Amerykanow? (jezeli juz nie ma flagi Kanadyjskiej)

Czy moglbys po krutce notowac tu wyniki dyskusji prowadzonej na temat efila na tamtym forum? Krutki opis np. zmienilo sie to to, przeskok z tego na to itd... Tak dla tych ktorzy nie maja czasu czytac miliona postow dziennie.

Gustlik

Cytat1. Do czego sluzyc ma to lotnisko w fortyfikacjach?

Lotnisko - służy jako lotnisko - dla map, które takowego nie posiadają.

Od lotniska z mapy różnią je trzy rzeczy:
a) można je zniszczyć, ale nie można zdobyć
b) uzupełnianie samolotów, odbywa się TYLKO z na heksie centralnym - a nie na sąsiednich również
c) lotnisko nie obsługuje klasy "Level Bomber"

Cytat2. Altyleria 17 K18 ma w opisie support fire, jednak takiego fire nie daje w walce.

17K18 ma w opisie małe "s" - to oznacza, że działo ma support WYŁĄCZONY, ponieważ artyleria ma go z definicji, więc oznaczone są te działa, które go NIE MAJĄ - właśnie małym "s".

WŁĄCZENIE suport fire oznaczone jest dużym "S" - przy jednostkach nieartyleryjskich (czołgi, AT, Flak...).

Cytat3.Dlaczego Kanadyjczycy walcza pod flaga brytyjska? Nie blizej im do Amerykanow? (jezeli juz nie ma flagi Kanadyjskiej)

Kanada należy do Brytyjskiej Wspólnoty Narodów, jej mieszkańcy są poddanymi króla (owej) Wielkiej Brytanii...... Podobnie jak Australia, czy Nowa Zelandia.

Australlia ma swoją flagę ze względu na sytuację na Dalekim Wschodzie - w sumie Kanada czy Nowa Zelandia też oczywiście powinny mieć, ale już nie starczyło miejsca - trzeba by coś wyrzucić.

Skoro jednak nie mają flagi, to jedyne miejsce dla ich jednostek jest pod flagą brytyjską.

CytatCzy moglbys po krutce notowac tu wyniki dyskusji prowadzonej na temat efila na tamtym forum? Krutki opis np. zmienilo sie to to, przeskok z tego na to itd...

Postaram się - choć czasem sytuacja zmienia się z minuty na minutę...

EFILE, KAMPANIE:

Depet

Tak więc - głosowanie skończone - widzę że przez weekend doszedł jeszcze jeden głos na TAK. Jak zapewnił mnie dziś Gustlik pierwsza finalna wersja Gustlik e-file ma się pojawić w okolicach 12 sierpnia...wtedy też zacznę sukcesywnie przerabiać scenariusze Rayydersów tak aby już na nowy sezon który rozpoczyna się w październiku istniała możliwość gry zarówno na RSF jak i na Gustlik e-file. Wszelkie sugestie odnośnie zmiany równowagi tychże przerobionych scenariuszy będziemy omawiali na forum GG, z kolei zmiany w e-filu na forum PSFF - w ten sposób powinniśmy szybko uporać się z testami i na kolejny sezon postawimy końcową ankietę decydującą o głównym efilu klanowym.

kempczol

Mam nadzieję, że dopracujecie szczegóły i będzie OK.
Ponieważ mam dłuższy urlop w lidze i nie gram, to jednak liczę, że zagram coś jednak w tym roku jeszcze.
Generalnie wolałbym wrócić do grania jak już wszystko będzie gotowe.
Pozdrawiam.
Historia nie jest miejscem dobroczynnych gestów, lecz bezlitosnej rywalizacji.

Gustlik

Zgodnie z prośbą, by publikować tu wiadomości o najważniejszych postępach prac przy efilu - informuję, że w dalszym ciągu rozrastają się sekcje "LWP" i "PSZ". Przybywają też nowe jednostki w klasie Flak, trwa dyskusja o naziemnym ataku dział przeciwlotniczych, a ja zajmuję się mało spektakularną kwestią uzgadniania cen.

EFILE, KAMPANIE:

marder

Chciałem się w pewnym momencie nie wypowiadać na temat zmiany e-fila, ale...

gdyby komus zależało na mojej opinii na ten temat, to - podobnie jak rok temu w sprawie własnego e-fila - głosuje na NIE.

Zestaw bitew i tylko tyle tytułem wyjaśnienia.

chyba że razem z e-filem dostaniemy do zabawy tych "n" scenariuszy, które w tej chwili jest dostępnych dla e-fila RSF. Zwracam uwagę, że dobra bitwa w RSF, może być nędznym śmieciem w GUSTLIKU. To kwestia równowagi, wlaściwej dla danej bitwy no i oczywiście dostępności poszczególnych modeli sprzętu.

pozdrawiam entuzjastów
marder

Depet

No pisałem już że wszystkie bitwy RSF będą przerobione na Gustlik e-file -> później testy i ustalanie równowagi jeśli ta zostanie drastycznie zachwiana i ponowna ankieta. Oczywiście nie ma co ukrywać że bitwy się "zmienią" - przykładowo nagle w Prokhorvce III bombowce przestaną kosić czołgi 10/10 jednym pociskiem i latać sobie gdzie chcą bo raz: będą miały teraz tylko 2 pociski, dwa: zasięg najcięższych bombowców u Gustlika jest znacznie zmniejszony....zmieni się również konfrontacja sprzętu pancernego (T-34) w stosunku do niemieckiego - u Gustlika T-34 są nieco silniejsze od swoich odpowiedników w RSF no i posiadają zasięg równy 7 hexów a nie jak w RSF tylko 6 - tu podałem tylko powody oczywiste bo konsultowane wiele razy na PSFF i najbliższe rzeczywistości....chyba nie jest dla nikogo tajemnicą że w RSF sprzęt ruskich jest porażająco słaby - niewspółmiernie do tego jak było naprawdę - tym bardziej powinniśmy cieszyć się że w końcu dane nam będzie pograć na sprzęcie wiernym historycznie.