Gustlik e-file - nowy e-file klanowy ?

Zaczęty przez Gustlik, Czerwiec 22, 2007, 01:51:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy chcesz aby Gustlik e-file stał się e-filem klanowym w Generals Guild ?

Tak
18 (75%)
Nie
6 (25%)

Głosów w sumie: 13

Głosowanie skończone: Lipiec 23, 2007, 03:46:26 PM

Depet

Cytat: Gustlik w Lipiec 30, 2007, 03:33:09 PM
Nie musi nawet być 700 za Tygrysa

W tej chwili jest tak (ale podkreślam: w tej chwili):

Tygrys: 552
PzIVH - 300
Piechota podstawowa - 96

No więc moim zdaniem wystarczy Tygrys za 600

Ale nawet w tej chwili masz spełnione Tygrys : Piechota = 5 :1

Dokładnie - elegancko się zgadza - pamiętajcie że to ma być efile do gry PBEM - nie warto więc cen windować zbytnio do góry...bo zatracimy cały sens zabawy.

Gustlik

Aha - no i jeszcze trzeba wziąć pod uwagę i to, że wiele można załatwić budową scenariusza. Powiedziałbym nawet, że stanowczo za mało zwraca się na to uwagę.

Większość spraw, które wyglądają na dyskusyjne na poziomie efila, można załatwić podczas budowy scenariusza. 

Na przykład skonstruować tak scenariusz, aby do walki potrzebne były doświadczone jednostki, które dostaje, ale nie może ich uzupełniać. Jak wiadomo elitarnych posiłków nie dostaje się "ot, tak"

Albo może uzupełniać ("naprawiać") tylko piechotę - czołgów już nie.

Jeśli nawet coś kupi, to będą to "świeżaki", a wtedy nawet Tygrys mu nie pomoże, jeśli będzie miał za przeciwnika 5-belkowe T-34/85
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

darkonza

Cytat: Gustlik w Lipiec 30, 2007, 03:33:09 PM
Nie musi nawet być 700 za Tygrysa

W tej chwili jest tak (ale podkreślam: w tej chwili):

Tygrys: 552
PzIVH - 300
Piechota podstawowa - 96

No więc moim zdaniem wystarczy Tygrys za 600

Ale nawet w tej chwili masz spełnione Tygrys : Piechota = 5 :1

no to pięknie
jak mówiłem nie widziałem tego e-fila, ale skoro proporcje cenowe wyglądają w taki sposób to już mi się on podoba

darkonza

Cytat: Gustlik w Lipiec 30, 2007, 03:46:01 PM
Na przykład skonstruować tak scenariusz, aby do walki potrzebne były doświadczone jednostki, które dostaje, ale nie może ich uzupełniać. Jak wiadomo elitarnych posiłków nie dostaje się "ot, tak"

w tym miejscu wychodzi przewaga PGI nad PGII :)
w PGI uzupełnić jednostkę mozna było rekrutami - tanio, ale jednostka z poziomu doświadczenia 4 spadała np: na 2
lub uzupełnić doświadczonymi wojakami, wtedy zachowywała poziom 4 ale kosztowało to sporo :)

Gustlik

To tak jak i w PeG.

Ale i tu są sposoby - zwłaszcza przy grze w pojedynczy scenariusz - przy kampanii tak się nie da.

EFILE, KAMPANIE:

Revolutionary_pilot

CytatPoza tym trzeba pamiętać, że o wiele wygodniej, w sytuacji planowania scenariusza, jest sterować zakupami poprzez dostępne dla gracza punkty. Pantera nie musi być trzykrotnie droższa.

CytatA nawet gdyby mu pozwolić ją kupić, to kto zagwarantuje, że po dostaniu tych 1100pp, kupi Panterę, a nie 8 jednostek piechoty i rozwali całą równowagę scena?

No wlasnie.. moim zdaniem piechota jest zbyt tania!..

CytatW ciągu jednej bitwy zapasy sprzętu są, jakie są i nie ma znaczenia, ile w tym czasie T-34 wyprodukowały fabryki na Uralu, a ile Panter w Zagłębiu Ruhry. To jest mikroskala.
Troche jednak ma ;) bo biorac pod uwage fakt iz sztab wiedzial ze w nastepnym okresie fabryki wyprodukuja tyle i tyle inaczej moglby patrzec na prosby generalow o poslanie na front dodatkowych jednostek(taka mikroskala sie kumuluje i oddzialowywuje na cene).. //To tylko tak na marginesie, bo ogolnie zgadzam sie z systemem odwzorowywania cen bardziej pod scenariusz (od jakosci jednostki) anizeli pod sztywne realia historii - za duzo zawirowan na przestrzeni tych 5 lat bylo.. i ruscy tez nie wszyscy mieli tak kolorowo (stosunki pomiedzy ludzmi na szczeblach tez odgrywaly rozle, ktora ,jaki i wijakiej sklai otrzymywala jednostki ba.. stosunki te zmienialy sie na przestrzeni czasu itd itp).. Mysle ze trzeba zlapac jakis sensowny ogol obejmujacy realia ,ale tez i te drugie realia - realia rozgrywki (to juz bylo blablabla na koniec)

Tygrys 552 a pancerna SS Elite 504? wszystko w porzadku?

piechota jest zbyt tania!..

Depet

-----------------------
ja tylko wtrącę że nowa wersja Gustlik e-file oznaczona numerem 2.3 dostępna jest w dziale download -> http://generalsguild.com/panzergeneral2/pl/download.php#e-file ! Dokumentacje techniczną nowej wersji znajdziecie na forum PSFF -> http://jagdtiger.net/forum/viewtopic.php?t=1689&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= .
-----------------------

Ervin von Rommel

Cytat: Revolutionary_pilot w Lipiec 30, 2007, 06:30:51 PM
Tygrys 552 a pancerna SS Elite 504? wszystko w porzadku?

hej

no właśnie miałem to napisać bo odesłałem Depetowi 2 ture z naszej Zytadele i rzuciło mi się to w oczy.
A co do piechoty to uważam że u niemców nie może być za tania bo będzie to mało realne historycznie.
Trudno sobie wyobrazić scenariusz na froncie wschodnim w 43 roku kiedy gracz będzie miał 500pp i nie kupi sobie Tygrysa tylko 10 batalionów piechoty bo wydaje mi się że niemcy mieli już wtedy ogromne problemy z rezerwami ludzkimi i raczej trudno im byłoby znaleźć tyle luda.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

Dobra - już wyjaśniam...

CytatTygrys 552 a pancerna SS Elite 504? wszystko w porzadku?

Oczywiście, że nie....

CytatNo wlasnie.. moim zdaniem piechota jest zbyt tania!..

Masz i taką po 96, a masz i taką po 250.

CytatTrudno sobie wyobrazić scenariusz na froncie wschodnim w 43 roku kiedy gracz będzie miał 500pp i nie kupi sobie Tygrysa tylko 10 batalionów piechoty

No nie 10....

Najwyżej 5
Poza tym, w 1943-cim, wiele taką piechotą po 96 nie zwojuje.
"Wermacht 44" kosztuje już 192 !!!

Poza tym doliczcie sobie kasę za transport - na oko jakieś 60 - 80 za ciężarówkę, albo ponad 100 za transporter. Naprawdę nie możemy iść za ostro w górę...

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

hej

sory mój błąd. naprawdę nie wiem jak 10x100 wyszło mi 500 a nie 1000. zwracam honor. z piechotą wszystko jest już ok. chyba ostatnio za mało sypiam (Głównie przez Gustlki który podsyła mi kampanie "Deszcze niespokojne" a ja przecież nie zostawie jej na następny dzień tylko muszę grać do rana/do upadłego ;)).

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Bronek

Dziwi mnie brak armaty plot 85 mm 52-K na uzbrojeniu Armii Czerwonej w grze Panzer General II. Gdyby była umieszczona w PGII to jej zasięg wynosiłby 3 pola, czyli taki sam jak słynna niemiecka 88mm, czy polska armata 75mm wz.36 ze Starachowic.

Projekt został ukończony 31 stycznia 1938 roku, a po serii testów działo przyjęto na uzbrojenie pod oznaczeniem 85 mm armata przeciwlotnicza wz. 1939. Działa seryjne otrzymały podwozie typu ZU-8 od 76 mm armaty przeciwlotniczej wz. 1938 oraz nowy tłumik i zmodyfikowany zamek.
Dane techniczne armaty
Kaliber: 85 mm
Amunicja: 85x629R
Masa: 4600 kg
Wymiary: 6260 x 2150 x 2160 mm, prześwit 400 mm
Wysokość linii ognia: 1450 mm
Długość lufy: 4420 mm (z nasadą zamkową)
Kat ostrzału w azymucie: 360°
Kąt ostrzału w elewacji: od -3° do +84° stopni
Donośność pionowa: 10500 m maksymalna, 8400 m skuteczna
Donośność pozioma: 15500 m
Szybkostrzelność: 15-20 strz./min

Depet

Witam !!

Nie wiem o jakim pliku e-file (plik sprzętu w grze) piszesz...czy oryginalny i bardzo ubogi SSI, nasz dotychczasowy klanowy RSF, czy może nasz przyszłościowy Gustlik e-file. W tym ostatnim widzę plotkę 85 mm M 39 strzelającą właśnie na 3 hexy...ale nie wiem czy to ta sama...przyjdzie Gustlik to zaraz odpowie.

Gustlik

Ta sama - właśnie model 1939, 85mm

EFILE, KAMPANIE:

Depet

Wyszła nowa wersja Gustlik E-File oznaczona numerem 3.0. Pliki (sam e-file jak i gotowy GAMESET) dostępne już z działu DOWNLOAD na Generals Guild -> http://generalsguild.com/panzergeneral2/pl/download.php#e-file . Serdecznie zapraszam !

kempczol

A tak sobie zajrzałem...
O budzącym mdłości wątku MP 2007 nie wspominam  >:( piwo nie smakuje !
Depecik masz u mnie już 2 minusa za ukrytą aluzję min. wobec mnie.
Ale przy takiej ilości plusów, też u mnie  8) to nie będzie problemu z wybaczeniem.
Zaś co do tego wątku...
Wciąż podtrzymuję mój głos w tej sprawie.
Wrócę do gry jak już będzie można na prawdę pograć.
Życzę powodzenia.
Pozdrawiam.
Historia nie jest miejscem dobroczynnych gestów, lecz bezlitosnej rywalizacji.