Gustlik e-file - nowy e-file klanowy ?

Zaczęty przez Gustlik, Czerwiec 22, 2007, 01:51:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy chcesz aby Gustlik e-file stał się e-filem klanowym w Generals Guild ?

Tak
18 (75%)
Nie
6 (25%)

Głosów w sumie: 13

Głosowanie skończone: Lipiec 23, 2007, 03:46:26 PM

Zsamot

Jednostki karne
Absolutnie nie rozumiem tej idei, wszak jednostki karne nie miały żadnych specyficznych walorów, oprócz kwestii dyscypliny i "materiału żywego", co by je odróżniało od innych jednostek... Chyba że miałyby wyłączoną opcję wycofania po mocnym ataku:) Coś na wzór artylerii bez możliwości samodzielnego przemieszczania. Chłopcy by po prostu ulegali wewnetrznej eksplozji... :)
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Bayerlein

Pomysł nie jest zły, taka jednostka (o ile jest to możliwe do ustawienia w PG2) powinna mieć duże możliwości usuwania pól minowych, czy też przełamywania obrony w mocno umocnionych miejscach, niszczenia w bezpośrednim starciu czołgów i jednocześnie bardzo słabą obronę - tak aby była tylko jednorazowego użytku. Takie mięso armatnie. Kraj? Przede wszystkim Sowieci, Niemcy pewnie też (kto pamięta film "Stalingrad"?).

Revolutionary_pilot

Cytatwszak jednostki karne nie miały żadnych specyficznych walorów, oprócz kwestii dyscypliny i "materiału żywego", co by je odróżniało od innych jednostek...
Czyzby?..
Widac inaczej pojmujemy "waloroy" bojowe zsamot. Oprucz obiadow jest jeszcze cos takiego jak czynnik ludzki.
CytatAbsolutnie nie rozumiem tej idei
Postaram sie ci wytlumaczyc
Moim zdaniem przedewszystkim mentalnosc takich jednostek odrozniala je od standardowej jednostki Wehrmachtu.. Oprucz dezerterow i ludzi "przypadkowo" ;) (a napewno nieslusznie) skazanych, takie jednostki skladaly sie w wiekszosci z "elementow". Czyli ludzi z zachwianym systemem wartosci ,ludzi z kryminalow -o "bogatym" zyciorysie poza granica prawa i moralnosci. Czesto mordercow i psychopatow.
To byl dla nich ostani przystanek - "One way traffic" - nie bylo drogi w tyl - dla nich nie bylo juz sadow polowych. W razie "W" dostawali od reki kule w leb i nikt sie nimi nie przejmowal - i oni dobrze o tym wiedzieli. Nie trafia sie tam od razu ,dlatego ci luidzie znali swoje polozenie i jezeli posiadali (a raczej kazdy posiada) jakis naturalny odruch utrzymania sie przy zyciu to wiedzieli ze w ich przypadku zadne kombinacje nie wchodza juz w gre. Karty zostaly rozdane - teraz trzeba grac.A zeby wygrac trzeba zabijac Ruskich a nie chowac sie za drzewem i czekac az kolega zabije. Czesto w tej grze okazywali wielka bezwglednosc i nadzwyczaj zimna krew.  
Do takich kompanii trafiali najbardziej pojebani dowodcy, ktorzy traktowali ich na dziendobry jak martwych i podczas walki nie dbali o ich zycie. Ladowali ich na pola minowe itd. Czesto byly konflikty, zolnierze mordowali dowodcow i dowodcy mordowali zolnierzy. A wiec byl to takze ostatni przystanek dla wylapanych przez "gore" nie porzadanych dowodcow.
I to samo , o ile nie gorze bylo u Ruskich.
Nie stawiam ich w jednym rzedzie z SS czy z Gvardeskaya. Ale nie moge tez postawic ich w jednym rzedzie przy standardowej jednostce. Stad pomysl na odrebna jednostke.

Gustlik: Ogolnie mnozna by je podpisac Jednostka karna (po Rusku i po Niemiecku)- znam kilka specyficznych nazw takich jednostek, ale nie chodzi w efilu o to zeby sie rozdrabniac. CO do nacji, to raczej Rosja i Niemcy.Amerykanie mieli ,ale mieli malo - i nie byla w nich az taka jazda jak w ww.

Bayerlin zaczal ,co do charakterystyki - i zaczal bardzo dobrze. Niski walor defensywny w porownaniu do wysokiego przedewszystkim HA (ale tez SA) to odpowieni pomysl. A wszystko to polane wysoka iniciatywa.

Gustlik

No dobra, jutro się tym pobawię. Bo to trzeba sprawdzić "w praniu" - to znaczy budować i od razu grać.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

OK - zrobiłem - statystyki wyglądają tak:

Czyli w zasadzie są jednorazowego użytku - obrona słabiutka, ale "close defence" wyjątkowo duży. Przyłapani w otwartym polu są bezbronni - zwłaszcza wobec samolotów. Mają atrybut "E" - czyli engineer - więc w określonych sytuacjach mogą być niebezpieczni.

W dalszym ciągu pozostaje kwestia nazwy - po stronie rosyjskiej nazwałem ich "Straf", a po niemieckiej...?

EFILE, KAMPANIE:

Zsamot

Cytat: Revolutionary_pilotWidac inaczej pojmujemy "waloroy" bojowe zsamot. Oprucz obiadow jest jeszcze cos takiego jak czynnik ludzki  ... Postaram sie ci wytlumaczyc...
Poczułem sie zdruzgotany swą "niewiedzą", ale jakie to ma przełożenie na grę? Mnożenie inwektyw pod mym adresem nie oznacza argumentacji, wystarczy posłużyc się konkretami jak Gustlik, a nie uświadamiać kogoś, kto może jednak coś tam czytał? Co do Twoich propozycji Gustlik, to ok, aczkolwiek uważam, że to będzie "martwa" pozycja, bo jaki jest sens kupna takich jednostek? Ale nie jest to argument ostatecznie deawaluujacy ten pomysł, nieprawdaż:)?   
A'propo nowych jednostek, Gustlik, zastanawiałeś się, by umieścić w panelu zakupów jednostki snajperów? Parokrotnie sie z nimi spotkałem, oczywiście z ograniczoną liczebnością do np. 5? O ile to możliwe. Poza tym spotkałem sie na forum- zagranicznym- by z People wziąść jednostki zaopatrzenia, tylko- nie znam sie na realności tegoż, czy byłoby to możliwe w PG2?
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Revolutionary_pilot

CytatPoczułem sie zdruzgotany swą "niewiedzą", ale jakie to ma przełożenie na grę? Mnożenie inwektyw pod mym adresem nie oznacza argumentacji, wystarczy posłużyc się konkretami jak Gustlik, a nie uświadamiać kogoś, kto może jednak coś tam czytał?
No to widocznie nieuwaznie czytal, skoro wyjezdza z takim pomaranczem. A jak juz wyjezdza to lepiej niech zapnie pasy bo czasami buja.  8)
CytatPoczułem sie zdruzgotany swą "niewiedzą",
ja poczulem odruchowe - "   :D what? ", po czym oddalem sie chwili zadumy..   ^-^
I nie placz tak z mnozeniem inwektyw stary, bo zolnierze patrza ^-^. Poza tym mogles napotkac ich znacznie wiecej >:D.

Zastanawiam sie czemu nie bronisz swojej tezy . Wyjechales twardo - Absolutnie nie rozumiejac tej idei. Po czym -po pierwszym wystrzale, rzuciles karabin, obraziles sie i w tyl zwrot.. Czyzby przypomnialo ci sie nagle to co czytales i ze cos w tym jednak jest...?
Dla mnie wyglada to jak zaslona dymna.. bo ani nie bronisz swojej tezy ,ale tez (jezeli jednak cos pokumales) to nie masz na tyle odwagi by przelamac swoje ego i sie do tego przyznac - co jest ludzkie.. ale do przelamania.

peace;) 8)

----------------------
Gustlik ,do ciebie:

Rozumiem ze pracujemy nad tym i to jest matryca wyjsciowa..

Nie wiem dlaczego ta jednostka ma miec tak slaby defence z powietrza i byc tak wrazliwa na ostrzal dalekosiezny. Nie tlumaczysz zabardzo -jak to i dlaczego tak to. Taki Grenzenwacht ma 6 obrony dlaekosieznej ..A co chlopaki schowac sie nie potrafia? Jezeli chciales oddac to posylanie ich pod ostrzal przez dowodcow, to nie tym sposobem, bo to w grze bedzie mozna ich poslac na rzez a nie juz w danych  ;). Z powietrza to samo..
Nie wiem jak Bayerlin, ale ja slyszac wysokie HA mialem na mysli jakos conajmniej piatke.. mieli bron przeciwpancerna tez na standardzie - i posylali ich ostro na czolgi. Duzy CloseDef mi sie widzi. Bedzie powodowalo to sieczki jezeli te jednoski wejda do walki np w miastach - spokosc. Niski defence jest tez ok. Cena oczywiscie zalamka, ale znasz moe zdanie na temat cen twojej piechoty.
Mysle ze podnoszac wartosci - AD i LongRangeDef - nie polamiemy nic. A podnoszac HA spowodujemy ze ta jednostka bedzie jedak odgrywala role - i oddawala rzeczywistosc

Gustlik

Przepraszam, że się wtrącę w nie swój wątek tej dyskusji, ale to chyba nie jest właściwy sposób dyskutowania. Bywałem już na wielu forach, ale nigdy nie spotkałem się z groźbą (bo tak to chyba trzeba nazwać) taką jak ta, w stosunku do innego uczestnika forum - cytuję:

CytatI nie placz tak z mnozeniem inwektyw stary, bo zolnierze patrza. Poza tym mogles napotkac ich znacznie wiecej

Myślę, że było ich wystarczająco dużo - a jeśli według Ciebie było ich mało, no to gratuluję.
Chociaż z drugiej strony pamiętam dobrze w jakim stylu, swego czasu, odpowiedziałeś na jeden z moich postów i nie wątpię że "stać Cię na więcej"

Dalszy ciąg tej sprawy pozostawiam administratorom - mnie w każdym razie się to nie podoba.

EFILE, KAMPANIE:

Revolutionary_pilot

Ojej, grozba :'(.. bez przesady Gustlik.. Jestesmy w gronie facetow czy pip? Pojechalem ,ale gdzie tu grozba . Chodzilo mi o to ze wymazalem kilka inwektyw w tamtym poscie ,bo bylo ich wiecej. A nie ze "uwazaj" bo bedzie ich wiecej... eh

Depet

Eeehhh Panowie....mnie wystarczy już jedna "Debata" ;D

To ja już tak postaram się załagodzić pytaniem o sprawę "merytoryczną"....

Cytat: Gustlik w Październik 02, 2007, 06:41:10 PM
Mają atrybut "E" - czyli engineer - więc w określonych sytuacjach mogą być niebezpieczni.

Czy taka jednostka powinna mieć inżyniera ? W sumie jest to przecież tylko zwykła piechota tyle że bardziej zdeterminowana - nie zmienia to jednak faktu że wyposażona tak samo a często nawet gorzej...Mam rację ?

EDIT: a i mam rozumieć że będzie to jednostka NIE DO kupienia - tylko jedynie do użycia przy budowie scena tak ?

Revolutionary_pilot

A moze powinna byc w wersji E - z nizszymi walorami - takie mieso do budowania mostow pod ostrzalem. i w wersji normalnej, szturmowej..

Do Editu: z jednej strony tak, z drugiej hmm a nawet hmmmm - trzeba to dobrze przemyslec..  Nie jeden chytry general postulowal o przyznynie pod jego juryzdykcje takich jednostek majac na celu plan opiewajacy w spore straty. I to mozna by bylo oddac daac je tylko przy budowie scenariusza - dajac te jednostki juz na starcie (juz po staraniach generala:P).. Z drugiej strony.. Czasami rzucano takimi jednostkami to tu , to tam podczas walk.. Byly to jedne z najbardziej niestabilnych polozeniowo jednostek.

Gustlik

CytatCzy taka jednostka powinna mieć inżyniera ? W sumie jest to przecież tylko zwykła piechota tyle że bardziej zdeterminowana - nie zmienia to jednak faktu że wyposażona tak samo a często nawet gorzej...Mam rację ?

Nie musisz tego "E" rozumieć jako wyposażenia, a raczej jako spryt i determinację

Ma "E" żeby była skuteczna na pola minowe i fortyfikacje - a niski współczynnik obrony powoduje, że to "E" nie jest aż tak groźne - próbowałem.

CytatA moze powinna byc w wersji E - z nizszymi walorami - takie mieso do budowania mostow pod ostrzalem

"E" nie buduje mostów - tylko "B"

Czy do kupowania - to osobna sprawa - choćby z moralnego punktu widzenia. No i żeby nie "zapychać" nimi scenariusza. Jeśli by miała być, to na pewno nie po podanej cenie. Musiałaby być droższa od piechoty - z uwagi na dostępność. Takich oddziałów nie było znowu aż tak dużo, żeby można mieć je na KAŻDE zawołanie.

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

Po poprawkach - przy okazji rzut oka na listę cen:

Więcej niż 3 HA - nie ma sensu. Może w niemieckiej wersji.... U ruskich to i tak jest najsilniejszy HA u piechoty poza jednostkami specjalnymi - na bunkry wystarcza.

EFILE, KAMPANIE:

Revolutionary_pilot

Czyli co.. mial byc niski def z pokaznym uderzeniem.. a tu def skoczyl do 5ciu - SA tylko 5 , o wiecej niz 3 HA trzeba walczyc(u niemcow) a iniciatywa to juz wogole fazowka "1" :-X

Pozatym jak juz Depet zauwazyl trudnodostepnosc tych jednostek powinna odbijac sie w cenie, a sa tansi niz NKVD ktore silami calych dyvizji podazaly za kazdym frontem

Gustlik..................

Revolutionary_pilot

Moja propozycja to :
dla ruskich.
HA 3
SA 6\7
Int 4 (takie NKVD w twoim ma 8 z kosmosu tak na marginesie)

Def 4\5

i cena.

Dla Niemcow.
to samo ale SA tylko 6
i HA do 4

Acha... i na dalszym marginesie - partyzanci.. byli slabo uzbrojeni , ale to oni mieli iniciatywe bo walczyli z zasadzki , a u ciebie maja 2 int