Gustlik Efile dla Open General

Zaczęty przez Gustlik, Lipiec 17, 2010, 01:02:20 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mario

Cytat: Gustlik w Październik 19, 2015, 03:51:07 PM
No bo Wy chyba źle czytacie tą jednostkę. Sam się łapię na tym, że jak coś jeździ na 6 - to tak tym jeżdżę - a potem
okazuje się że bez sensu. Ta wyrzutnia powinna jechać (iść) za piechotą i strzelać im nad głowami. Wtedy, jako
wsparcie przy zdobywaniu miast jest bezcenna.
Tylko trzeba ją trzymać "przyklejoną" do macierzystej jednostki piechoty, a tu już dyscyplina tworzenia i prowadzenia formacji się kłania.

Natomiast zanim zaczniemy bombardować Luisa pomysłami, proponuję zastanowić się co jeszcze jesteśmy w stanie zrobić sami i tu kłania się zupełnie niewykorzystane opcje "Counterbattery Fire" i "Single Fire Support" - którymi proponuję zająć się w następnej kolejności.
Miałem też napisać o "Counterbattery Fire"  jako możliwej odpowiedzi na taki atak Wurfrahmen40.
ale z tego co pamiętam byłeś tego przeciwnikiem (a może kolega Waldzios -pamięć bywa zawodna)-jak by co poprawcie ;D
A co do wykorzystania-tak w formacji z piechotą ujdzie (ale mając do wyboru np. Wespe- wybiorę ją ze względów praktycznych).
A znając z opisów sposób gry kolegi Waldziosa (bardzo pragmatyczny :))raczej  Wurfrahmen40 nie wybierze :).
I pewnie nikt inny też-jeśli się mylę proszę mnie poprawić (podać przykłady zastosowania w kampaniach- ja sobie nie przypominam) ;D.
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Gustlik

CytatAle jednocześnie ograniczające możliwość wykonania "szarzy" w kierunku wrażliwych jednostek przeciwnika.

Przy ruchu=6 i ruchu fazowym, maksymalny skok, po którym mogłaby jeszcze strzelać, to 4. Dobrze liczę?
Bo nie chce mi się gry włączać.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Gustlik

CytatMiałem też napisać o "Counterbattery Fire"  jako możliwej odpowiedzi na taki atak Wurfrahmen40.
ale z tego co pamiętam byłeś tego przeciwnikiem

Byłem przeciwnikiem, bo nie miałem pojęcia jak całościowo rozpracować koncepcję "CBFire". Które działa
mogłyby, a które nie. Ale myślę, że jakby tak wszyscy nad tym siedli, to coś by się uradziło.

EFILE, KAMPANIE:

Mario

Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Waldzios

Cytat: Gustlik w Październik 19, 2015, 04:24:10 PM
Przy ruchu=6 i ruchu fazowym, maksymalny skok, po którym mogłaby jeszcze strzelać, to 4. Dobrze liczę?
Bo nie chce mi się gry włączać.
Dokładnie. Cztery do przodu, atak, jeden w tył.

Cytat: Mario w Październik 19, 2015, 04:23:14 PM
A co do wykorzystania-tak w formacji z piechotą ujdzie (ale mając do wyboru np. Wespe- wybiorę ją ze względów praktycznych).
A znając z opisów sposób gry kolegi Waldziosa (bardzo pragmatyczny :))raczej  Wurfrahmen40 nie wybierze :).
I pewnie nikt inny też-jeśli się mylę proszę mnie poprawić (podać przykłady zastosowania w kampaniach- ja sobie nie przypominam) ;D.
Oczywiście, i tak właśnie powinno być. Wurfrahmen40 to nie była jakaś rewelacyjna broń której trzeba oddać sprawiedliwość.
To po prostu jedna z niemieckich wyrzutni, która jest nieco gorsza od innych.
Swoją funkcjonalność ma, może i niewielką (kwestia gustu), ale ma.

Cytat: Gustlik w Październik 19, 2015, 04:26:32 PM
Byłem przeciwnikiem, bo nie miałem pojęcia jak całościowo rozpracować koncepcję "CBFire". Które działa
mogłyby, a które nie. Ale myślę, że jakby tak wszyscy nad tym siedli, to coś by się uradziło.
Przetestowałem na szybko "CBFire". Opcja wygląda ciekawie.
Na ostrzał artyleryjski odpowiada tylko jedno działo z "CBFire" (prawdopodobnie to z niższym ID). W efekcie da się przewidzieć w jakiej kolejności wystrzelą kontratakujące działa.

Raczej nie byłbym zwolennikiem aktywowania "CBFire" dla wszystkich dział, zbyt dużo zachodu z ocenianiem co i kiedy wystrzeli, szybko wkradłby się chaos. Zamiast artylerii korpuśnej na ostrzał odpowiadałyby lekkie haubice albo moździerze, bo przypadkiem znalazły się niżej na liście jednostek.

Sugerowałbym aktywacje wyłącznie dla tych dział które nie mają cechy 'support'. To jest tylko kilka dział na frakcje, w sam raz by dało się zapanować nad sytuacją.

Przy okazji, to by załatwiło kwestie użyteczności najcięższej samobieżnej artylerii (tej bez 'support'), bezpośrednio po ruchu gwarantowałaby "CBFire".
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

kowdar

Muszę coś postanowić w kwestii ułożenia instalki w zakresie plików ikon.
I mam taki pomysł, który może zadowoli wszystkich (kosztem kilkudziesięciu MB w instalce), także Gustlika
i pozwoli nam korzystać także z bieżących zmian w OpenIcons.dat.

Zakładam że struktura OpenIcons.dat i EquipIcons.dat jest taka sama.
Mamy dwa katalogi z efilem Gustlika. EFILE_OGN_GUS i EFILE_OGN_Wx.

Dla katalogu EFILE_OGN_GUS jako tego najbardziej adekwatnego dla rozwoju efila
(zakładam, ze Gustlik albo skorzysta z gotowca albo zrobi sobie strukturę na ten wzór)
konieczne jest aby zawierał wszystkie potrzebne ikony, nawet te na SF skasowane,
aby można było dokładać nowe jednostki zgodne z już wykorzystywanymi.
A ta funkcja jest potrzebna najbardziej Gustlikowi, a nie graczom.
Ale aby Gustlik miał łatwo to:

1. Z pliku OpenIcons.dat z 1.08.2015 r. robimy (zmieniamy nazwę) na EquipIcons.dat i umieszczamy w OGN_GUS
2. W głównym katalogu gry umieszczamy bieżący plik OpenIcons.dat, który zgodnie z publikacjami na SF możemy swobodnie aktualizować

Daje to Gustlikowi możliwość wykorzystania przy zmianach w efilu dowolnej ikony z ikon z sierpnia 2015 r. + dowolną, nową z bieżącego OpenIcons.dat bez konieczności wykonywania ŻADNYCH operacji z plikami dat, bo te same będzie miał gracz.

A aby dla katalogu EFILE_OGN_Wx nie powielać niepotrzebnie pliku dat w wielkości ok. 80 MB (a nie chcę wrzucać wszystkich kampanii Wx do EFILE_OGN_GUS, co jest też możliwą opcją) to tutaj proponuję jako EquipIcons.dat zamieścić plik stworzony przez Waldziosa (12 MB) zawierający ikony tylko wykorzystywane w efilu. I aktualizacji tego pliku mogę już pilnować, tym bardziej, że dla kampanii Wx to ja robię większość poprawek, więc nawet jak po rozbudowie efila nie zrobię aktualizacji EquipIcons.dat, to jeżeli nie zmieniałem nic w kampaniach Wx, to brak tej zmiany nikomu nie przeszkadza.

Jeżeli są jakieś krytyczne uwagi - proszę o info, bo chcę w ten sposób wygenerować nową instalkę i katalogi EFILE...
(zapewne robiłbym to jutro, późnym wieczorem). MI się wydaje, że takie podejście nie wprowadza żadnych zagrożeń
(oprócz tego że np. katalog EFILE_OGN_GUS będzie miał pewnie ze 100 MB).
No i staje się chyba mało sensowne publikowanie samego efila, bo ze standardowym OpenIcons.dat nie będzie współgrał ... (chyba że dodawać do niego w standardzie ten plik 12MB ... i to jest chyba rozwiązanie ... myślę na bieżąco :))
Polecam moją stronę z kampaniami OpenGen na Gustlik efile:
https://opengeneral.pl

Gustlik

Cytat(zakładam, ze Gustlik albo skorzysta z gotowca albo zrobi sobie strukturę na ten wzór)
konieczne jest aby zawierał wszystkie potrzebne ikony, nawet te na SF skasowane,

Hmmm....  :huh? :banghead  :huh? :damnpc

CytatDaje to Gustlikowi możliwość wykorzystania przy zmianach w efilu dowolnej ikony z ikon
z sierpnia 2015 r. + dowolną, nową z bieżącego OpenIcons.dat bez konieczności wykonywania
ŻADNYCH operacji z plikami dat, bo te same będzie miał gracz.

:help

EFILE, KAMPANIE:

Waldzios

Cytat: kowdar w Październik 19, 2015, 08:46:30 PM
Muszę coś postanowić w kwestii ułożenia instalki w zakresie plików ikon.

Napisze tak: Gustlik wspomniane pliki już ma, więc ich ponowne publikowanie według mnie nie ma sensu. No chyba ze Gustlikowi na tym zależy, w co wątpię  8).

Nadal wierzę ze ostatecznie przekona się do mojej metody ;), ale w międzyczasie jestem gotowy preparować odpowiedni equipIcons.dat przy każdej aktualizacji. To nie jest pracochłonne zajęcie.
Mam zarchiwizowany plik z 15 sierpnia, więc nawet gdybym kazdorazowo generował pliku equipIcons.dat od początku, nie będzie to stanowiło żadnego problemu.

W ten sposób wystarczy ze opublikujesz poszczególne foldery efila z plikiem equipIcons.dat. Ułatwisz życie sobie i innym.

BTW. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podzielił się ze mną archiwalnym plikiem openicons.dat, w którym ikony okrętów (te z folderu OPENDAT) były jeszcze oryginalne. Wtedy mógłbym stworzyć equipIcons.dat z oryginalnymi wpisami w csv.

kowdar

Właśnie też teraz skojarzyłem, że jeszcze trzeba zrobić jedną operację, tzn. plik z sierpnia 2015 uzupełnić albo podmienić plikami png z OPENDAT.

PS.1
Sprawdziłem, że w OpenIcons z sierpnia 2015 nie ma ikon (z OPENDAT):
DF073
GEN01
RMN03
SL10
UKN10
XX40
XX47
(nie ma ich też w Twoim Waldzios pliku EquipIcons.dat)

PS.2
poszukam starego OpenIcons z okrętami wg starych wzorów i dam ci linka skąd będziesz mógł sobie ściągnąć.

kowdar

Gustliku, chodzi mi o to, że albo ściągniesz sobie z mojej strony katalog EFILE_OGN_GUS i na nim będziesz pracował (po ew. uzupełnieniu scenariuszy),
albo (druga opcja) skopiujesz do swojego katalogu efile plik EquipIcons.dat (który tak naprawdę jest OpenIcons.dat z sierpnia)
No i jeszcze trzeba podmienić w katalogu głównym OpenIcons.dat na najnowszy, tak jak to robiliśmy przez kilka dobrych lat
(aby mieć nowo publikowane nowe ikony np. Twoje).

Waldzios

Cytat: kowdar w Październik 19, 2015, 09:42:12 PM
To jakieś nieporozumienie, u mnie na pewno są (mimo ze nieużywane):

kowdar

Waldzios, twoja propozycja jest niby ok, ale postaw się w roli Gustlika,
który chciałby skorzystać z nowej ikony, wykasowanej z nowego OpenIcons.dat
i której nie było do tej pory w efilu, a była ona w pliku dat z sierpnia.

Zakładam, że plik OpenIcons.dat w głównym katalogu nie zostawiamy z sierpnia,
ale updatujemy zgodnie z publikacją na SF.

A gdyby znowu Gustlik ten sierpniowy pozostawił jako główny, to nie mógłby korzystać
z nowych ikon, które są dodawane do nowych wersji na SF.

A moja propozycja uwzględnia obie te możliwości.

kowdar

Cytat: Waldzios w Październik 19, 2015, 09:50:26 PM
Cytat: kowdar w Październik 19, 2015, 09:42:12 PM
To jakieś nieporozumienie, u mnie na pewno są (mimo ze nieużywane):

Ściągnąłem z linka który umieściłeś i sprawdzałem w pliku EquipIcons.csv
(nie w Suite). Tam ich nie ma wykazanych ...

Waldzios

Cytat: kowdar w Październik 19, 2015, 09:52:04 PM
Waldzios, twoja propozycja jest niby ok, ale postaw się w roli Gustlika,
który chciałby skorzystać z nowej ikony, wykasowanej z nowego OpenIcons.dat
i którego nie było do tej pory w efilu, a była ona w pliku dat z sierpnia.
Ale ja się stawiam, właśnie dlatego wykombinowałem ten mechanizm. Cały pomysł powstał wedle jego życzeń. Trochę może tylko przerósł początkowe założenia  ;D.

Przy użyciu equipicons.dat, można używać dowolnego OpenIcons.dat.
Jeśli chcesz możesz go zmieniać kilka razy dziennie.
Chcesz aktualny, wgrywasz aktualny. Chcesz z sierpnia, wgrywasz z sierpnia. Chcesz sprzed roku wgrywasz sprzed roku.
Wybierasz potrzebne ikony i aktualizujesz equipicons.dat, pełen automat.
W teorii, masz równoczesny dostęp do ikon z całej historii OG.

Zakładam, że plik OpenIcons.dat w głównym katalogu nie zostawiamy z sierpnia,
ale updatujemy zgodnie z publikacją na SF.
Przy aktualnym equipicons.dat, nie ma znaczenia co będziesz miał w głównym folderze. Teoretycznie może nawet zostać pusty.

A gdyby znowu Gstlik ten sierpniowy pozostawił jako główny, to nie mógłby korzystać
z nowych ikon, które są dodawane do nowych wersji na SF.
Przecież Gustlk, może na swoim dysku robić co mu się żywnie podoba.
Nikt mu sierpniowego pliku przecież nie skasuje. Jeśli tak mu wygodniej, to ja jestem ostatni by mu czegokolwiek zabraniać.

Jeśli chce, może używać aktualnego pliku jako globalnego, a sierpniowego jako lokalnego. Jego wolna wola. Mi to zupełnie nie przeszkadza.
Docelowy equipicons mogę w każdej chwili wygenerować pomimo tego.

Cytat: kowdar w Październik 19, 2015, 09:54:59 PM
Ściągnąłem z linka który umieściłeś i sprawdzałem w pliku EquipIcons.csv
(nie w Suite). Tam ich nie ma wykazanych ...
To normalne. Wspomniane ikony są pobrane z OPENDAT, więc nie mają wpisów w csv (musiałbym je dodać ręcznie).
Właśnie dlatego prosiłem o ten archiwalny plik, by to automatycznie uzupełnić.

kowdar

Musiałem się cofnąć dość daleko.
Dopiero plik z końca 2013 roku nie ma ikon "replaced" ...

Tutaj masz linka:
OpenIcons_no_replaces

Ja wiem, że najelegantszym rozwiązaniem jest plik EquipIcons.dat wygenerowany dla konkretnej wersji efila,
bo tylko tyle jest potrzebne dla gracza. I najmniej miejsca zajmuje ...

Moja propozycja wynikła po wpisie Gustlika, który chyba się gubi  ...
Ale może chodzi tylko o wygenerowanie plików.

Gustliku, czy zakładając ze efil jako integralną część będzie miał swój plik ikon dla danej wersji efila,
kwestia korzystania z różnych wersji plików OpenIcons.dat w katalogu głównym aby pozyskać
stare ikony jest dla Ciebie jasna ?
Czy tak mogłoby być ? Jak masz pytania, to dawaj ... może wyjaśnimy co i jak ....