Kampania W75 "Komando"

Zaczęty przez kowdar, Maj 14, 2016, 10:13:47 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

kowdar

Kampania W75 "Komando"

http://www.opengeneral.pl/kampanie_iii.html

Z ogromną przyjemnością przedstawiam kolejną kampanię ze stajni Steve Browna.
Kampania ciekawa, epizody historyczne więc i trochę historii można przy okazji załapać.
Bardzo fajnie się gra lekkimi jednostkami, bez czołgów i dalekosiężnej artylerii czy lotnictwa (są niewielkie wyjątki).
W każdym bądź razie miałem dużą satysfakcję z gry. W stosunku do oryginału trochę pewnie się różni, bo tam były bardzo wyspecjalizowane jednostki komandosów tylko dla tej kampanii - ja zrobiłem dla standardu, ale jest OK.

Powodzenia :)

Przebieg kampanii:
Campaign: W75_SB4 * W75 THE COMMANDO v.4.0
Scn #   File            Scenario title    Date             BV  V   TV  L   Map       #1  Wpp1    #2  Wpp2
0   W75_sb4clay.xscn    CLAYMORE          Mar 3,  1941     1   1   1   1   401.jpg   5   2536    29  7074
1   W75_sb4lita.xscn    LITANI BRIDGE     Jun 8,  1941     2   2   2   2   443.jpg   6   1100    17  1178
2   W75_sb4arch.xscn    ARCHERY           Dec 27, 1941     3   3   3   3   442.jpg   11  5106    46  5622
3   W75_sb4char.xscn    CHARIOT           Mar 19, 1942     4   4   4   Ls  392.jpg   3   3666    23  3442
4   W75_sb4jubi.xscn    JUBILEE           Aug 19, 1942     5   5   5   5   445.jpg   1   344     32  3272
5   W75_sb4cart.xscn    CARTOON           Jan 24, 1943     6   6   6   6   444.jpg   1   712     16  2573
6   W75_sb4aval.xscn    AVALANCHE         Sep 9,  1943     7   7   7   6   5.jpg     1   1080    42  5979
7   W75_sb4devo.xscn    DEVON (1)         Oct 2,  1943     8   8   8   9   408.jpg   0   0       9   1002
8   W75_sb4dev2.xscn    DEVON (2)         Oct 4,  1943     10  10  10  Ls  408.jpg   19  2395    53  6456
9   W75_sb4dev3.xscn    DEVON (1) REDUX   Oct 3,  1943     8   8   8   Ls  408.jpg   0   0       9   1052
10  W75_sb4over.xscn    OVERLORD          Jun 8,  1944     11  11  11  11  446.jpg   1   316     32  3773
11  W75_sb4infa.xscn    INFATUATE         Nov 1,  1944     12  12  12  Ls  448.jpg   7   4921    37  5464
12  W75_sb4roas.xscn    ROAST             Apr 1,  1945     Win Win Win Ls  447.jpg   5   1362    44  4264

PS.
Nie mogę się powstrzymać przed opowiedzeniem Wam moich odczuć z jednej z bitew. Wg mnie jednej z najciekawszych i najlepszych bitew obronnych w jakie grałem. Jest taka bitwa, Devon (2). W oryginale obronna po staremu, czyli info że musimy osiągnąć TV i dopiero wtedy mamy zająć VH, który mamy za plecami.
No to zaczynam ją przerabiać.
Na początek ilość tur - masakra 33 tury. Będzie wiało nudą ?
Potem patrzę na jednostki niemieckie, a tam StuG'i, PzIII, PzIV, nawet Pantery i Ferdynandy.
A u mnie, oprócz corowych lekkich jednostek, patrzę na to co mnie będzie wspierało, jakieś brytyjskie i kanadyjskie drobiazgi ... no to sobie myślę, będzie masakra ... bitwę pewnie trzeba przegrać (ale nie można jak się chce grać do końca).
I co się okazuje ... że się gra super, oczywiście do tej bitwy trzeba się dorobić doświadczonych specjalsów i wspierająca ich artylerię, ale sądzę, że każdemu się to uda. Bronimy się na pewnym obszarze i sposób wprowadzania jednostek Niemców do akcji jest znakomity, cały czas musimy po odparciu ataku z jednej strony, przerzucać jednostki na drugą stronę obrony, bo nowy atak zaczyna się w innym miejscu. U mnie ataki zakończyły się w 30 turze, trudno mi było zmniejszyć tą wartość z ustawionych 33 tur, bo komuś innemu może się pograć trochę inaczej, więc żeby nie było pustego klikania, dorobiłem hexa z nagrodą - akurat nawet z głębokiej obrony można się postarać do niego dobrać :)
W każdym bądź razie, znakomity scenariusz obronny. Polecam wszystkim ... mnie tylko wkurzył, gdy w moją pięknie ustawioną obronę, wszedł jak w masło PzIV z liderem (to był chyba Street Fighter) i zrobił mi dwa overruny wewnątrz mojej obrony ... jeden na moim corowym  moździerzu. Ale potem go obsiadłem wszystkim co miałem i poległ jak na kamikadze przystało :) Jeszcze raz zachęcam do zagrania w tą kampanię - jest świetna.
Polecam moją stronę z kampaniami OpenGen na Gustlik efile:
https://opengeneral.pl

Mario

Witam,
W pierwszym scenariuszu oddział norweskich ochotników to Gurkha to zamierzone czy jakiś babol?
A przy okazji czy oddziały  Gurkha ze względu na obszar rekrutacji nie powinny mieć Mountain movement?
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

kowdar

To świadomy wybór. Jest tak jak ma być.
Przynajmniej w tej wersji :)

Gurkhowie zostali wybrani ze względu na 4 pkt. ruchu.

Waldzios

Cytat: Mario w Maj 15, 2016, 01:32:30 AM
A przy okazji czy oddziały  Gurkha ze względu na obszar rekrutacji nie powinny mieć Mountain movement?
Niekoniecznie...;

Wystarczy zdać sobie sprawę z liczby Nepalczyków na frontach WW2...; sama liczba jednostek, czyli 10 pułków (40 batalionów, ponad 112 tysięcy ludzi), świadczy, że przeciętna jednostka (w tym okresie) nie miała zbyt elitarnego charakteru;
Gurkhowie obrośli w sporo legend; samo pochodzenie czy predyspozycje, nie czynią z nich automatycznie jednostek górskich;
W większości przypadków były to regularne oddziały piechoty...;
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Mario

Nie przeczę, że mogli być używani w większości jako jednostki zwykłej piechoty-ale jeśli ktoś urodził się i przez pewien dłuższy czas wychowywał się na obszarach wysokogórskich to z dużym prawdopodobieństwem będzie się poruszał po górach dużo szybciej niż zwykły cepr  ;D(tym bardziej jednostka złożona z takich górali) nawet bez specjalnego wyposażenia  ;)
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Mario

Może dodać jednostkę górską Gurkha :) i po problemie ;D

Waldzios

Cytat: Mario w Maj 15, 2016, 01:25:12 PM
Nie przeczę, że mogli być używani w większości jako jednostki zwykłej piechoty-ale jeśli ktoś urodził się i przez pewien dłuższy czas wychowywał się na obszarach wysokogórskich to z dużym prawdopodobieństwem będzie się poruszał po górach dużo szybciej niż zwykły cepr  ;D(tym bardziej jednostka złożona z takich górali) nawet bez specjalnego wyposażenia  ;)

Mocno generalizujesz, nie każdy Nepalczyk to góral wypasający zwierzęta w wysokich górach...;
Około 80% terenu Nepalu to obszary górskie, ale nadal pozostaje 20% stosunkowo płaskiej powierzchni kraju, gdzie mieszka wiekszość populacji...; Przeciętny żołnierz równie dobrze mógł być mieszkańcem miasta, który przez wiekszość życia pracował w fabryce i góry oglądał co najwyżej z daleka..;

Dzisiaj oddziały Gurkha maja bardziej elitarny charakter, ale wynika to z znacznie okrojonej liczebności i wyśrubowanych wymagań fizycznych kandydatów;

Cytat: Mario w Maj 15, 2016, 01:41:48 PM
Może dodać jednostkę górską Gurkha :) i po problemie ;D
Jakim problemie? ;D

BTW. Jeśli miałbym dodawać jednostki Gurkhas , to na pewno brakuje batalionu spadochronowego i batalionu zmotoryzowanego (lorried), ale raczej nie kojarzę batalionu typowo górskiego;
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Sorkvild

Na pierwszej mapie tej kampanii 3/4 mapy w dół jest cała biała, dlaczego tak jest?

Gustlik

Pewnie Ci się źle ściągnąl obrazek mapy...
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

kowdar

Usuń z katalogu MAP plik 401.jpg (lub 401.png).
Gra powinna ściągnąć nowy obrazek.
A jak nie, to ściągnij obrazek ręcznie z

http://www.gilestiel.eu/~pg2og/mapfinder/

i podmień mapę nr 401.

Sorkvild

Pobrałem z tej strony mapy na nowo. Wszytsko jest tip top. Dzięki