Gustlik Efile dla Open General

Zaczęty przez Gustlik, Lipiec 17, 2010, 01:02:20 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

FilipDnk

Gram sobie w świetną, morską kampanie Gustlika - Greater America 4.0 - na efilu 6.9.0 i zauważyłem, że jednostki z frakcji US Marines takie jak: Marine inf. 35, Shore Party, Shore Party 44, Marine Raiders, Paramarines mają organiczny transport "All terrain", zaś tacy dla przykładu Marine Inf'42 mają już transport organiczny "Leg". Przyjrzałem się pobieżnie ZSRR i Niemcom i nie zauważyłem, by jednostki desantowe miały tam transport "all terrain", jedynie kawaleria.

To jakaś pomyłka czy świadome ustawienie?
Pozdro.

edit:
Pisząc "organiczny transport" miałem na myśli oczywiście ruch bez transportu. (pieszy) ;)
"Bądźmy realistami, żądajmy tego co niemożliwe"

Waldzios

Cytat: FilipDnk w Maj 03, 2016, 03:02:20 PM
Gram sobie w świetną, morską kampanie Gustlika - Greater America 4.0 - na efilu 6.9.0 i zauważyłem, że jednostki z frakcji US Marines takie jak: Marine inf. 35, Shore Party, Shore Party 44, Marine Raiders, Paramarines mają organiczny transport "All terrain", zaś tacy dla przykładu Marine Inf'42 mają już transport organiczny "Leg". Przyjrzałem się pobieżnie ZSRR i Niemcom i nie zauważyłem, by jednostki desantowe miały tam transport "all terrain", jedynie kawaleria.

Pewna zaszłość...
Dawniej gdy było mniej wag transportowych, jednostkę bez transportu organicznego (TPT) najłatwiej było uzyskać ustawiając ruch 'all terrain' (domyślnie nie używa transportu)...
Obecnie jest trochę lepiej, można jednostce ustawić ruch 'leg' i wagę blokującą...

Stopniowo modernizuje takie jednostki, ale robię to niejako przy okazji innych zmian, nie zajmowałem się tym jeszcze kompleksowo, więc trochę ich pozostało...
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

kowdar

Jednostka RTP Panzerzug: 6567 - 7,5 cm PaK40 Waggon ma ruch 2, a chyba powinna mieć 6.
Polecam moją stronę z kampaniami OpenGen na Gustlik efile:
https://opengeneral.pl

Waldzios

Cytat: kowdar w Maj 03, 2016, 09:58:34 PM
Jednostka RTP Panzerzug: 6567 - 7,5 cm PaK40 Waggon ma ruch 2, a chyba powinna mieć 6.
Niedopatrzenie...

Poprawione: GusOpen692.zip;

FilipDnk

Cytat: Waldzios w Maj 03, 2016, 03:24:38 PM
Cytat: FilipDnk w Maj 03, 2016, 03:02:20 PM

Pewna zaszłość...
Dawniej gdy było mniej wag transportowych, jednostkę bez transportu organicznego (TPT) najłatwiej było uzyskać ustawiając ruch 'all terrain' (domyślnie nie używa transportu)...
Obecnie jest trochę lepiej, można jednostce ustawić ruch 'leg' i wagę blokującą...

Stopniowo modernizuje takie jednostki, ale robię to niejako przy okazji innych zmian, nie zajmowałem się tym jeszcze kompleksowo, więc trochę ich pozostało...

Ok, dzięki za info. Właśnie sobie zmieniłem na potrzeby granej kampanii w wyżej wymienionych jednostkach tryb ruchu z "all terrain" na "leg" + zaznaczyłem jedną, blokującą wagę o wartości "32768" dla "ground". To samo zrobiłem dla jednej, analogicznej japońskiej jednostki. Myślę, że powinno wszystko być, jak należy.

ps. Mam teraz trochę wolnego czasu (skręcone kolano) - jakbyś potrzebował jakiejś pomocy w wyszukiwaniu błędów w efilu czy nanoszeniu drobnych poprawek, to służę pomocą. Jestem skrupulatny i lubię taką "księgową" robotę. ;)

edit: z rozpędu japońskiej jednostce też zaznaczyłem tylko najwyższą wagę, jak w wypadku amerykańskich, jak się jednak okazuje daje jej to jeden transport. Nie do końca wiem, jaki system rządzi tymi wagami, ale metodą prób i błędów zaznaczyłem sobie jedną wagę o wartości "128" dla NLF i dzięki temu nie ma żadnego transportu - więc wszystko jest tak, jak powinno.

edit2: No dobra, wszystko już trybie ;) Każdy kraj ma swoje wagi dla każdego rodzaju transportu i jeśli, dla przykładu, chce się ustawić piechotę desantową z "leg" bez transportu naziemnego, to trzeba znaleźć taką wagę, jakiej nie ma żaden naziemny transport i odhaczyć tylko ją. W wypadku Japonii nie jest to akurat waga najwyższa, tak jak w USA. ;)

Waldzios

Cytat: FilipDnk w Maj 03, 2016, 10:25:59 PM
edit: z rozpędu japońskiej jednostce też zaznaczyłem tylko najwyższą wagę, jak w wypadku amerykańskich, jak się jednak okazuje daje jej to jeden transport. Nie do końca wiem, jaki system rządzi tymi wagami, ale metodą prób i błędów zaznaczyłem sobie jedną wagę o wartości "128" dla NLF i dzięki temu nie ma żadnego transportu - więc wszystko jest tak, jak powinno.
Wagi w poszczególnych nacjach są różnie zorganizowane (na przykład w Japonii wagę '32768' wykorzystuje najcięższa artyleria), każda zmiana wymaga weryfikacji transportów..., właśnie dlatego nie mogę tego załatwić automatycznie i zmieniam stopniowo...

FilipDnk

Cytat: Waldzios w Maj 03, 2016, 10:51:39 PM
Cytat: FilipDnk w Maj 03, 2016, 10:25:59 PM
Wagi w poszczególnych nacjach są różnie zorganizowane (na przykład w Japonii wagę '32768' wykorzystuje najcięższa artyleria), każda zmiana wymaga weryfikacji transportów..., właśnie dlatego nie mogę tego załatwić automatycznie i zmieniam stopniowo...

Tak, właśnie to zauważyłem, co przed chwilą napisałem w edit2, w poprzednim poście. Żmudna robota - jednym słowem.
Jak chcesz, to mogę pomóc - ale się nie narzucam, bo rozumiem, że możesz nie chcieć oddawać efila do "grzebania" w niepowołane ręce. ;)

Waldzios

Cytat: FilipDnk w Maj 03, 2016, 10:56:03 PM
Tak, właśnie to zauważyłem, co przed chwilą napisałem w edit2, w poprzednim poście. Żmudna robota - jednym słowem.
Jak chcesz, to mogę pomóc - ale się nie narzucam, bo rozumiem, że możesz nie chcieć oddawać efila do "grzebania" w niepowołane ręce. ;)
Przy wagach wolałbym grzebać sam, to dość delikatna i niebezpieczna kwestia... Sam niedawno, przez przypadek rozwaliłem transport kolejowy... ;)

Jeśli nie masz co robić, trwa eksperyment z 'counter battery fire', na razie trudno określić czy coś z tego wyjdzie, ale myślę że przetestować warto... Watek i testowy efil są tutaj: Ogień przeciwartyleryjski / Counterbattery Fire;

Gdybyś jeszcze dodatkowo rozegrał kampanie nacją 'Republic of Poland' (wykorzystując jak największą różnorodność jednostek), pożytek byłby podwójny (nowe jednostki i ikony nie są dostatecznie przetestowane)...

FilipDnk

Cytat: Waldzios w Maj 03, 2016, 11:36:43 PM
Cytat: FilipDnk w Maj 03, 2016, 10:56:03 PM
Przy wagach wolałbym grzebać sam, to dość delikatna i niebezpieczna kwestia... Sam niedawno, przez przypadek rozwaliłem transport kolejowy... ;)

Ok. Choć pomyślałem, że skoro przerobiłem już dla samego siebie (dosyć szybko, dzięki odpowiedniemu filtrowaniu, jakie umożliwia OpenSuite) wszystkie jednostki z każdego kraju, w kategorii piechota, jakie należało przerobić z "all terrain" na "leg", to podam Ci przynajmniej kordynaty. ;)

Jak się okazuje wiele tego nie ma - E:2513, 3049, 2240, 3033, 2694, 2695, 2820, 2872, 3761, 0341, 3271, 4636, 3396, 5399, 5400, 5401, 6193, 6274, 4185, 4186, 4187

To wszystko - więcej nie istnieje. Dla każdej z tych jednostek, poza japońskią NLF, zaznaczenie tylko najwyższej wagi powoduje, że nie ma ona transportu naziemnego. Bazowałem na efilu wersja 6.9.2

edit:
oczywiście zaznaczyłem tylko jednostki typu: desantowe, partyzanci, itp. "Okopanej piechoty" nie ma sensu zmieniać, bo i tak ma ruch 0.

ps.
Są jeszcze 3 jednostki, obserwatorzy artyleryjscy, w kategorii "all country", którym można zmienić.

Waldzios

Filtrowanie to nie problem  ;)

Dotąd nikt się na to nie skarżył więc było daleko na liście priorytetów...
Zajmę się tym w najbliższej wersji...

FilipDnk

Cytat: Waldzios w Maj 04, 2016, 12:46:35 AM
Filtrowanie to nie problem  ;)

Nie no, wiadomo, ale podałem Ci namiary tak przy okazji, co byś miał jeden, drobny problem przy e-filu ciut szybciej rozwiązany. ;)

Cytat: Waldzios w Maj 04, 2016, 12:46:35 AM
Dotąd nikt się na to nie skarżył więc było daleko na liście priorytetów...
Zajmę się tym w najbliższej wersji...

Spox, nie jest to szczególnie priorytetowe. Tak akurat grałem se w Greater America i stwierdziłem, że mi chłopaki z desantu będą się ślamazarnie, niczym po porządnym hamburgerze od wujka Donalda, poruszać po piachu czy innej dżungli,  jak se ich kupię/zmodernizuje. ;)

Jaro

Czy CKM kosztujący więcej niż armatki ppanc 25mm i 47mm to zamierzone? Kraj Poland.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

Waldzios

Cytat: Jaro w Maj 17, 2016, 08:56:47 PM
Czy CKM kosztujący więcej niż armatki ppanc 25mm i 47mm to zamierzone? Kraj Poland.
Głównie pozostałość po przeniesieniu z klasy Flak, ale też częściowo zamierzone..;

CKM'y generalnie mają dość długą dostępność, przez to we wczesnych okresach wydają się stosunkowo drogie, ale z czasem stają się jedną z tańszych jednostek. Trzeba spojrzeć na cały okres dostępności...;

Ogólnie ceny CKM'ów w efilu wahają się w okolicach 120pp, co moim zdaniem jest dość racjonalną ceną; dlatego zdecydowałem ich nie zmieniać;

Jaro

E2358 - 105mm Mle 1913 - w kraju Poland - ma dziwne wagi transportu organicznego. Może być ciągana przez Jeepy i Motocykle, jeśli gracz jej odpowiednio wcześniej nie unowocześni.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

Gustlik

No niestety - wag transportu jest ile jest... Można sobie wyobrazić sytuację, że i jednostka z I wojny Światowej, jesli będziesz ja miał na tyle długo - w końcu zacznie jeździć Jeepami. A nawet Humvee :)

Nie stać mnie było na luksus poświęcania całego jednego okienka wagi na jeden transport, który w dodatku "trwałby" tylko dwa czy trzy lata... i nic po nim by nie następowało.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/