Problemy z Open General - pytania i odpowiedzi.

Zaczęty przez Gustlik, Październik 14, 2010, 04:42:47 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Lukasss

cześć to znowu ja. zacząłem kampanie "1940-44 we search for ways" i mam jeden problem. jako punkt startowy jest lotnisko w wodzie, do którego jak wpuszczę samoloty to nijak nie mogę ich wydostać. ktoś pomoże?

Waldzios

Cytat: Lukasss w Październik 03, 2018, 11:42:01 PM
cześć to znowu ja. zacząłem kampanie "1940-44 we search for ways" i mam jeden problem. jako punkt startowy jest lotnisko w wodzie, do którego jak wpuszczę samoloty to nijak nie mogę ich wydostać. ktoś pomoże?
To nie jest pełnoprawne lotnisko.
Hex stanowi połączenie lotniska polowego i heksa ucieczki (EH). Opisany jest jako 'Axis Air Deploy/Exit'.

Lotnisko pozwala wystawiać samoloty, a EH wycofuje je z mapy. Takie połączenie sprawia, że lotniska można użyć wyłącznie do wystawienia samolotu. Skorzystanie z niego ponownie sprawia, że jednostka zostaje ewakuowana z mapy.

W pełni funkcjonalne lotnisko trzeba zająć lub zbudować.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Lukasss

Cytat: Waldzios w Październik 04, 2018, 12:22:10 AM
Cytat: Lukasss w Październik 03, 2018, 11:42:01 PM
To nie jest pełnoprawne lotnisko.
Hex stanowi połączenie lotniska polowego i heksa ucieczki (EH). Opisany jest jako 'Axis Air Deploy/Exit'.

Lotnisko pozwala wystawiać samoloty, a EH wycofuje je z mapy. Takie połączenie sprawia, że lotniska można użyć wyłącznie do wystawienia samolotu. Skorzystanie z niego ponownie sprawia, że jednostka zostaje ewakuowana z mapy.

W pełni funkcjonalne lotnisko trzeba zająć lub zbudować.

czyli straciłem te samoloty :/ no nic zacznę od nowa

Exiter

łał, nie było mnie tutaj 100 lat  :-\
ale nadszedł czas na powrót do gry.
ściągnąłem instalkę wersja 5.02 od kowdara i w kampanii Guderian Gambit napotkałem dziwny problem.
Coś musiałem kliknąć, bo w drugim scenariuszu, mapa jest bardzo mała, tzn. heksy są bardzo małe, a co za tym idzie jednostki także. Prawie ich nie widzę.
W lewym górnym rogu jest parametr Z = 46%

Ktoś wie co kliknąłem źle?

connor71

Cytat: Exiter w Grudzień 07, 2018, 11:41:26 AM
łał, nie było mnie tutaj 100 lat  :-\
ale nadszedł czas na powrót do gry.
ściągnąłem instalkę wersja 5.02 od kowdara i w kampanii Guderian Gambit napotkałem dziwny problem.
Coś musiałem kliknąć, bo w drugim scenariuszu, mapa jest bardzo mała, tzn. heksy są bardzo małe, a co za tym idzie jednostki także. Prawie ich nie widzę.
W lewym górnym rogu jest parametr Z = 46%

Ktoś wie co kliknąłem źle?
Prawdopodobnie nic nie kliknąłeś, czasami tak się dzieje. Parametr Z to zoom. Klawisze + i - zmieniają skale (zoom).

Waldzios

Zsamot

http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Pelebudka

Witam!
Ja również powracam do starej ulubionej gry  !!! Sporo czasu minęło od ostatniej mojej gierki tutaj.
Komu tysiące lat nie mówią nic, niech w ciemności niewiedzy żyje z dnia na dzień."
Johann Wolfgang Goethe

Hansen

Witam....usunąłem poprzednią wersję i ściągnąłem najnowszą i nie działa....wywala mnie z gry,wyskakuje komunikat ''Program OP using SDL2 (D3D) compatible XP przestał działać" ??? Nie bardzo wiem w czym rzecz.
Pomocy bo nie mogę grać.

Waldzios

Jakiego systemu operacyjnego używasz, i który exe uruchamiasz?

Jeśli korzystasz z WinXP to niestety musisz uruchamiać OpenGenDD.exe. 
Z twoich raportów wynika, że korzystałeś do tej pory z OpenGen 0.90.58.1 * (23 Abr 2017), czyli  jeszcze wersji DDraw.
Nowa wersja silnika, korzystająca z SDL2 wymaga do działania Win7 lub Win10.

W instalce Kowdara powinny być obie wersje:
Cytat: kowdar w Grudzień 06, 2018, 10:35:26 PM
OG 0.92.0.2 z 5.12.2018
OG_DD 0.90.61.2 z 2.03.2018

sympatyk

I są obie wersje ..
Przetestowałem - na XP działa bez problemu na obu - również muzyka, dźwięki i smacki ...

Edit
Dodam jeszcze - XP Professjonal Service Pack 3  AMD Phenom II X4 945 3,01 GHz,  3,25 GB RAM
karta ATI Radeon 3000 Graphics
.... to nie mój komputer --> korzystam do testów koleżeńsko ...
a jeszcze
ta wersja exe -> OG 0.92.0.2 -> with SDL2 compatible XP

Hansen

Dziękuję Generałom....OpenGenDD.exe. i wszystko gra  :)

Waldzios

Cytat: sympatyk w Grudzień 11, 2018, 08:38:04 PM
Przetestowałem - na XP działa bez problemu na obu - również muzyka, dźwięki i smacki ...
W teorii tak właśnie powinno być. Oficjalnie SDL2 jest kompatybilny również z WinXP. Ale w praktyce różnie z tym bywa. Na wielu komputerach po prostu odmawia współpracy. 

Waldzios

Cytat: t23wqgi w Grudzień 13, 2018, 04:51:15 PM
XVIII Class, 1936C Zerstorer, Friedrich Der Grosse, M klasse - czy kiedyś będzie możliwość ich zakupu?
W najbliższym czasie raczej nie, przynajmniej nie bezpośrednio.

Co do obecnego wykorzystania:
- XVIII Class - dwie sztuki są przydzielone na początku kampanii W84.
- 1936C Zerstorer, Friedrich Der Grosse, M klasse - będą dostępne w przyszłej wersji kampanii G40 Kriegsmarine. Nie jestem pewien na jakiej zasadzie, i czy będzie można je kupić (kampania stosuje listy zakupów, więc to możliwe).

Zsamot

Nie mogę wystartować scenariusza po wystawieniu oddziałów...

No active dlx to close

Zrzut ekranu dałem na FB.

OpenGen 0.92.0.2 * 5 Dec 2018  *  AI: Default
Efile folder: C:\OpenGeneral\efile_gus_wx\  * Efile version: GusOpen ver. 7.1.0
Campaign: W78 BEST OF SUPERBLITZ by WD v.4.0,  *  Player prestige modifier 100%  *  AI prestige modifier 100%
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369