Kampania: "Znak Orła"

Zaczęty przez Gustlik, Grudzień 13, 2007, 12:04:43 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gustlik

CytatTory są tylko do Klobucka że nie wspomnę o torach na wschodzi i zachodzi które tylko wyglądają jak tory ale cechy PORT to nie mają.

Dawałem hexy typu "Port" tylko tam gdzie miał działać pociąg pancerny. Jednak jest to sztuczne rozwiązanie, dlatego stosuję je oszczędnie. Jak ktoś będzie chciał zrobić sobie inną bitwę to może zrobić zmodyfikowany plik .map i rozszerzyć możliwość jazdy pociągom. Po prostu heksy typu port czasem powodują dziwne zachowania jednostek - np: może Ci się nagle zapakować na transport morski jak stoi na takim heksie  :D. Więc dawałem port tylko tam gdzie było to absolutnie niezbędne.

Cytatco do zgodności historycznej to należy dodać 2 PSK jakąś broń p-panc (działko w sile 3-5).

Zrobi się

CytatPrzeglądnąłem też sobie polską artylerię i p-lotki (ponad godzinę) i miałem się czegoś czepiać le prawie nie ma czego.

Urosłem  ;)

CytatMożna dorzucić też rozpoznawczego Lublina (samolot).

No przecież jest - stoi na lotnisku pod Częstochową.

Cytatograniczył trochę prestiż z 300 do powiedzmy 150 czy 200. Przed 2 bitwą mam 505 i za bardzo nie wiem na co to wydać

Już zrobione - na początek masz 75, więc jak sobie uzupełnisz to swoje działko, to zostajesz bez punktów na remonty.

CytatTego TKS-a i samochód rozpoznawczy ustawiłbym jednak jako CORE

Wiesz co - też nad tym myślałem, ale jak? Dać im na start po 10 - to zaburzy sens, a dawać "core" po 5  ??? Albo po 5 z możliwością podniesienia do 10 - tak jak z tym działkiem - no to obawiam się, że następne sceny się posypią. I tak kombinuję z OOB w kolejnych bitwach, żeby Niemcy mieli przewagę, bo w liczbach bezwzględnych, to wcale tak nie wychodzi.

A jak jeszcze dodamy fakt, że komputer nie atakuje (nie przesuwa) artylerią holowaną, to naprawdę miejscami chyba kucharze z tych niemieckich dywizji muszą atakować, żeby tę przewagę było widać.

Pozostałe korekty zaraz wprowadzę.

"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Gustlik

Przestawiłem tę 19DP, na południe, ale się zrobił taki tłok na rzece, że mogłem ckm'ami na nich polować jak na kaczki, odstrzeliwując pojedynczo - więc wróciłem do poprzedniej koncepcji. Okrążanie od północy jest trudniejsze dla gracza i chyba bardziej zgodne z prawdą.

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

hej

Po pierwsze to jest ale Czajka. Chodziło mi o dodanie tego Lublina do e-fila.
A jeżeli chodzi o zgodność z prawdą historyczną to powinno być coś w tym stylu (najpierw 1 potem 2 a na końcu coś między 1 a 2) ;)

PS. Mam nadzieję że autor mapy się nie obrazi ale jakoś porównując ją z mapą sztabową bitwy średnio mogę się tu odnaleźć...

Ervin von Rommel

hej

no to po kolei. nie wiem czy wspominałem już że w pierwszej bitwie straciłem mój urugwajski karabin ale mniejsza o to. 505 srebrników starczyło mi na 7TP, działko wz36 kal37,  kawalerię i samochód pancerny wz29.

Co do samej bitwy to BV można śmiało ustawić na 9 turze przed końcem (miałem taką możliwość ale postanowiłem trochę jeszcze pograć) :) Na 4 tury przed końcem wytłukłem niemiaszków co do nogi.

Co do niemieckich hexów to nie podoba mi się jedna rzecz. Jedna moja kawaleria popędziła od samego początku na południowy zachód (nawet niemieckie posiłki z 3 czy 4 tury pojawiły się już za jej plecami) i zajęła 3 niemieckie hexy. Potem ruszyła żeby zająć niemiecki SH a tu niespodzianka. Jest on za mapą (podobnie zresztą jak niemieckie miasto na południowym wschodzie).

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

CytatMam nadzieję że autor mapy się nie obrazi ale jakoś porównując ją z mapą sztabową bitwy średnio mogę się tu odnaleźć...

Nie, nie obrażę się, ale jednak mapę robiłem na podkładzie z oryginalnej mapy terenu. Tyle że ta bitwa jest za mała jak na skalę PG2 i mapa ma za małą "rozdzielczość" - o tym wiem.

Plan strategiczny bitwy brałem stąd: http://rzeczpospolita.pl/teksty/bitwy_060708/bitwy_a_2-2.F.jpg

Znalazłem też wzmiankę o przekraczaniu Liswarty pod Krzepicami - no więc tak to sobie wyobraziłem.
Dlatego miałem wrażenie, że jednak Niemcy bardziej od zachodu podchodzili.

Zobaczę na ile da się ich przesunąć na kierunek południowy, ale wszystkich, to raczej się nie da.

A "Lublina" zrobię - wiem, że go brakje.

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

Cytat: Gustlik w Marzec 31, 2008, 08:44:45 AM

Już zrobione - na początek masz 75, więc jak sobie uzupełnisz to swoje działko, to zostajesz bez punktów na remonty.

Po pierwsze ja nie uzupełniam i w tym wypadku też nie uzupełniłem :)
A po drugie chodziło mi o to że po pierwszej bitwie 505 srebrników to trochę za dużo. Tak max ze 300 żeby nawet nie można było myśleć o kupnie myśliwca bo długo się nad tym zastanawiałem :)

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

Teraz jest tak: 75 (na początek) + 5x10 (za kolejki) + 80 (za ostatni heks - jedyny za który jest kasa) + 250 (za TV) - to daje 455.

Oczywiście - jeśli nikt niczego nie uzupełni - to pozwoli na kupno myśliwca (336), ale umówmy się - belki dla kawalerii są więcej warte niż ten myśliwiec (grałeś jeszcze Piotrków bez lotnictwa). Warto też chyba posadzić kilku chłopaków na ciężarówki. Poza tym - nie sądzę, żeby wielu graczy dało radę przejść Mokrą niczego nie uzupełniając. A jeśli wyda się prestiż "kolejkowy", to zostaje 80+250=330

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

hej

tak sobie czytałem to co napisałeś na jagdtigerze i pomyślałem że może żeby nie było takiej pustki można jeszcze gdzieś upchnąć jakiś Narvik i/lub np. bitwę o Anglię :) Taki typowo lotniczy scenariusz żeby doświadczyć sobie tylko trochę lotnictwo :)

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

Też myślałem o Narviku - ale pamiętam go z FOFY Adlera i strasznie mnie denerwowało, że mam po fiordach czołgami jeździć. No, chyba, że założenie honorowe - czołgów nie wystawiamy.

Bitwa Anglię to niezły pomysł. Tylko wydaje mi się, że do tego czasu gracz będzie miał góra 1-2 myśliwce. No chyba, że ktoś wymyśli jakieś bitwy PSZ we Francji maj/czerwiec 40, żeby trochę kasy i sprzętu uzbierać.

Ja myślałem jeszcze o jakimś "poligonie" w czasie pobytu na wyspach - przeciwko Anglikom, albo USA. Taka bitwa - nie żeby się pozabijać, ale żeby trochę doświadczenia zgarnąć i kasy w zależności od wyniku. Więc nie jakiś hardcore, ale raczej na spryt i szybkość działania.

EDIT

CytatTeraz jest tak: 75 (na początek) + 5x10 (za kolejki) + 80 (za ostatni heks - jedyny za który jest kasa) + 250 (za TV) - to daje 455.

Właśnie zauważyłem, że wysłałem Wam bez tej poprawki - macie 280 za Mokrą.

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

Bardzo zależy mi na ocenie scenariusza - "Minsk Mazowiecki". Grając go pierwszy raz obawiałem się wręcz o możliwość wygrania w 16 kolejek. Za drugim wziąłem go w 12. Więc nie wiem, czy on jest aż tak losowy? Chciałbym, żeby kluczem do sukcesu była walka 1 DP w rejonie Kaluszyna. Zauważyłem właśnie, że od wyniku ich starć w dużej mierze zależy szybkość ukończenia scenariusza.

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

hej

to zacząłem od nowa. teraz rzeczywiście chyba jest bardziej historycznie :) straciłem nawet na jedną turę Kłobuck. Z niemieckim czołgiem który miał lidera Det Def męczyłem się 5 tur. Na szczęście oba pociągi dostały Dev Fire a więc było z górki :) W ostatniej turze niemiaszkom zostały 2 samoloty (jeden w sile 1 a drugi 5), reszta (łącznie ze sztabami 1 i 4 dywizji) zmiecione w proch po kontrataku kawalerii :) Cała mapa też biało-czerwona :D

A co do niemieckiego sztabu to moja mała uwaga chociaż sam nie jestem do tego przekonany. Chodzi mi o te transportery. Mają one możliwość ataku a sztab miał niby nie atakować. Z drugiej strony głupio też tak sztab na konie wsadzać albo żeby z laczka chodził :)

Walczę dalej :)

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Zsamot

Cytat: Ervin von Rommel w Kwiecień 01, 2008, 11:46:43 PM
A co do niemieckiego sztabu to moja mała uwaga chociaż sam nie jestem do tego przekonany. Chodzi mi o te transportery. Mają one możliwość ataku a sztab miał niby nie atakować. Z drugiej strony głupio też tak sztab na konie wsadzać albo żeby z laczka chodził :)
Ale przecież każdy sztab miał kompanię ochrony itp, przecież nikt by mapnikiem nie atakował :D Wszak każda jednostak to siła jej wszelkich przynależnych sił. Podobnie można by zarzucić, iz jednostki pancerne mają pasywny AA, wszak trudno by Pantera mogła samym mg na wieżyczce "odgryzać się" Ił 2...
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Ervin von Rommel

hej

mi bardziej o to chodziło że Niemcy mogą atakować a Polacy nie ;) ot taka niesprawiedliwość społeczna.

Kolejna bitwa za mną.
500 srebrników które miałem przed nią postanowiłem wydać na najlepszy myśliwiec i starczyło jeszcze na CKM. BV można ustawić na 2 tury (10 przed końcem). Bo już wtedy mogłem zająć Rozprza (do Lasu Wygody nawet Niemcy nie weszli przez co hex przez całą bitwę nie został został odkryty (odkryte VH).
Co do tego myśliwca to myślę że dobrze wybrałem bo dostał już lidera.
Następny scenariusz przede mną. Dostałem w prezencie Blocha i mam 320 srebrników.
Zaraz je wydam i ruszam do boju :)

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Ervin von Rommel

hej

Dokupiłem 7TP i samochód pancerny wzór 29 i jakoś obroniłem Warszawę :)
niemieckie siły na północy zostawię bez komentarza. są o wiele za daleko żeby wziąć udział w walce. Niemcom wyraźnie doskwierał brak myśliwców a moje 2 robiły co chciały :)

2 zastrzeżenia do mapy:
1. na hexie 3,20 powinien być chyba most
2. na lotnisku na południu brak polskiej flagi. Wystawiałem z niego samoloty i tankowałem a więc działa ale jest bezpaństwowe :)

Następna bitwa jutro :)

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

Cytat1. na hexie 3,20 powinien być chyba most

No faktycznie - mój błąd, przy robieniu mapy. Ale już nie będę poprawiał, bo dopiero co wysyłałem poprawkę Piotrkowa. Po prostu przesunę SH za Wisłę.

Cytatna lotnisku na południu brak polskiej flagi. Wystawiałem z niego samoloty i tankowałem a więc działa ale jest bezpaństwowe

Sprawdziłem - flaga jest i stoi na niej pelotka, inaczej zresztą nie mógłbyś się uzupełniać.
Jakby jeszcze ktoś miał podobny problem - tzn. tej flagi faktycznie nie widział - to niech pisze koniecznie.

Cytatniemieckie siły na północy zostawię bez komentarza. są o wiele za daleko żeby wziąć udział w walce

Te siły nie mają brać udziału w walce na południu, tylko stanowić zagrożenie dla gracza, żeby sobie nie "pożyczył" z Warszawy wszystkich sił, do akcji pod Mińskiem. W tym czasie Niemcy dopiero zaczynają podchodzić od północy - to są ich forpoczty. Dobra - przysunę bliżej.

CytatNiemcom wyraźnie doskwierał brak myśliwców a moje 2 robiły co chciały

Pomyślałem sobie, że po odejściu znad Warszawy resztek Brygady Pościgowej, Niemcy już raczej nie musieli osłaniać bombowców. Oczywiście - nie wziąłem pod uwagę, że ktoś po polskiej stronie może mieć aż dwa.  ;D

Musze chyba zamówić u Ciebie jakiś korespondencyjny kurs grania, bo jak czytam:
Cytatdo Lasu Wygody nawet Niemcy nie weszli
to się normalnie jak przedszkolak czuję.

Cytatjakoś obroniłem Warszawę

No i się popisał lapidarnością  :D, a mnie o rzetelną recenzję tego Minska chodziło. Zwlaszcza bitwy o Kaluszyn.  :(

Pod Kockiem Niemcy też nie mają lotnictwa - bo nie znalazłem żadnych wzmianek o takich działaniach w opisie bitwy - jakby ktoś coś miał n/t, to dawać.

EFILE, KAMPANIE: