Mapy

Zaczęty przez sympatyk, Kwiecień 23, 2018, 06:10:46 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Krzychu72

No właśnie ja tą grę traktuję jako typową rozrywkę i nie patrzę aż tak wnikliwie na techniki AI, chociaż jak grałem nie dostrzegłem jakiś rażących błędów AI. Świetnie zachowywały się samoloty, choć dodam że u mnie miały one paliwo i tylko 2 jednostki amunicji.

sympatyk

Następna ładna mapa   ... Mam wrażenie , że stanowią komplet
Czy były one przeznaczone pod jakąś kampanię?

Krzychu72

Mapa Marmariki zrobiona i do wykorzystania:
https://drive.google.com/file/d/1BrjHskHygEJ7zXrhTUUYoLr0gi-jPrrM/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1eBJPHGkTByuMExk01IelEo2kzWPn_jXJ/view?usp=sharing

[Następna ładna mapa   ... Mam wrażenie , że stanowią komplet
Czy były one przeznaczone pod jakąś kampanię?]
Wszystkie mapy wybrzeża Afryki Pł., które robię stanowią komplet i faktycznie mam w zamiarach, w oparciu o nie zrobić kampanię DAK 1941-42.

sympatyk

Cytat: Krzychu72 w Maj 25, 2021, 08:27:58 PM
Wszystkie mapy wybrzeża Afryki Pł., które robię stanowią komplet i faktycznie mam w zamiarach, w oparciu o nie zrobić kampanię DAK 1941-42.
Brawo!
Zapytam - na którym e-filu? --> Twoim, czy Gustlika?

Krzychu72

Swojego jeszcze nie skończyłem, a nawet powiem, że daleka droga do tego.
Odpowiedź więc jest tylko jedna - Gustlika.

sympatyk

To świetna wiadomość ...
... lecz powiem bez ogródek .. tylko proszę nie obraź się
My tu przestrzegamy prawa autorskiego - no podchodzimy do rzeczy zdroworozsądkowo

Powstaje więc główne pytanie --> na ile możesz zapewnić, że Twoje dzieła nie wchodzą z nim w konflikt?
Cytat: Krzychu72 w Maj 20, 2021, 11:55:11 PM
Do map wykorzystałem głównie elementy graficzne z Panzer Corps. 
O ile wiem -Panzer Corps - to gra komercyjna. --> czy masz pozwolenie  na wykorzystanie materiału graficznego?

Jeszcze raz - tak jak pisałem --> to ładne mapki(grafika) --> chcielibyśmy abyś został na tym forum i tworzył oraz publikował swoje dzieła --> lecz powinieneś nadać grafice swoje akcenty tak, aby można było powiedzieć, że jest to inspiracja grafiką Panzer Corps, a nie proste kopiuj - wklej.

To nie jest skierowane przeciw Tobie
Nie pisałem dotychczas o tym, ponieważ nie chciałem Ciebie urazić --> Ty dajesz jak na tacy swoją pracę, a tu grymaszą i wybrzydzają ..
Nie, nie wybrzydzamy , ale chociaż pozory legalności trzeba zachowywać ...

Luis stworzył OG jako inspirację PG/PG2 --> OG jest rozwinięciem tamtych gier - lecz to inny silnik, choć ma podobne mechanizmy i reguły
Ikony pochodzące od SSI są wymieniane na ich odpowiedniki
Teoretycznie  zostało już tylko kilkanaście map ze stajni SSI
MapX zastąpił dawny plik *.map + *.txt

To są zmiany, które przynoszą nowe możliwości oraz legalność

Nie obrażaj się i nie odchodź

Alberich

Cytat: sympatykO ile wiem -Panzer Corps - to gra komercyjna. --> czy masz pozwolenie  na wykorzystanie materiału graficznego?

Jeszcze raz - tak jak pisałem --> to ładne mapki(grafika) --> chcielibyśmy abyś został na tym forum i tworzył oraz publikował swoje dzieła --> lecz powinieneś nadać grafice swoje akcenty tak, aby można było powiedzieć, że jest to inspiracja grafiką Panzer Corps, a nie proste kopiuj - wklej.

Na pewno z Panzer Corps są domki widoczne w miejscach gdzie są wioski oraz miejscowości. Na pewno wydmy (na samym południu mapy je widać.) Nie wiem i nie jestem pewny czy drzewka też są...
Co do legalności, czy jeśli autor korzystał i modyfikował mapy Randowe, to powinien też mieć od niego pozwolenie na takie działania?

Takie pytanie Krzychu72, dlaczego zapisujesz mapy w formacie PNG? Ogólnie bardzo mi się podoba Twoja praca i pomysł przedstawienia północnoafrykańskiego teatru działań jako ciąg mapek, no i na plus jest to, że pamiętałeś o liniach kolejowych, które wtedy istniały. Sam bym korzystał w kampanii z tych map.

Krzychu72

Z prawami autorskimi ! - nie mam pojęcia na ile są naruszone, a na ile nie. Pozwolenia nie posiadam, bo jak tu wcześniej zostało napisane materiały, z których korzystałem stały się " inspiracją " do pracy własnej (na użytek prywatny). Sam jestem człowiekiem szanującym prawo własności i żadnej działalności rozbójniczej nie mam zamiaru prowadzić. Nie wydaje mi się abym świadomie wchodził z kimś (lub czymś) w konflikt.
A te elementy graficzne (wydaje mi się, że nie w całości), które wykorzystałem z Panzer Corps, jeżeli naruszają prawo, to sprawa jest zamknięta, co do możliwości szerszego wykorzystania.
Graczy Opena z tego forum traktuję jako "użytkowników prywatnych", więc uznałem, że nie będzie to problem.
Podsumowując, kwestia praw autorskich jest bardzo ważna (rozumem to dobrze) i skoro narusza status twórców Efila Gustlika, to materiały wycofam, aby nie robić Wam Panowie problemu.

A co tyczy się obrażania - to chyba nikt mi tego nie zrobił,  a zwrócenie uwagi na fundamentalne zasady funkcjonowania twórców tego forum nie jest niczym złym, nawet krytyka, jeżeli nie jest złośliwością, wydaję się być pomocna każdemu "twórcy" w byciu lepszym i spełnianiu potrzeb odbiorcy.

Zapisu map dokonałem w PNG, bo pracuję na tym formacie. Ale rozumiem, że lepszy będzie JPG?

sympatyk

Aby precyzyjnie wszystko napisać - to bardzo długi wywód musiał by być
Na JPs był temat praw autorskich podejmowany kilkakrotnie - szkoda ,że nie działa ..

Więc tak
Gra Open General jest otwartą platformą
Jest rozpowszechniana na zasadzie free
E-file jako podzbiory należą do ich Twórców i mogą wykorzystywać silnik gry ( praca Luisa) oraz narzędzia do tworzenia/zmian - ponieważ Luis udostępnia go na zasadzie licencji
Również Twórcy e-fily i wszystkich innych rzeczy(grafika, multimedia, zapisy plików mapx - wcześniej map, txt, itp) udostępniają je na domyślnej licencji - do swobodnego korzystania dla użytkownika końcowego.

Ludzie nie przykładają wagi do praw autorskich  ...  i zdarzyło się dwa razy, że zalogował się gość i powiedział - ja jestem twórcą tej grupy ikon --> albo je wycofacie , albo   ... i postawił swoje warunki
Wtedy jest dyskusja, jak naprawdę to było, co i kiedy, ale nikt nie posiada dowodów na legalność ..
Ostatnia awantura skończyła się tym, że odnaleźli człowieka, który to publikował(autor) i stwierdził publicznie, że te kwestionowane ikony należą do niego, a gość jest oszustem ...
Oświadczył również, że teraz wspominane ikony należą do społeczności PG/OG

A gdyby nie zostało to wyjaśnione?
Są konsekwencje, aż do wpisania serwera na czarną listę - blokada adresu ip, wytoczenie pozwu o prawa autorskie, żądanie zadośćuczynienia ...

Co zostało ustalone po takiej nauce?
Po wypowiedziach i odpowiedzi zainteresowanych osób na postawione kilka pytań ustalono
- jeśli chodzi o mapy - wszyscy Twórcy udzielają sobie licencji na możliwość dalszego dalszej modyfikacji/ nanoszenia zmian --> lecz niektórzy, uważają za dobry obyczaj - zapytać autora/ napisać do niego, że ma się taki zamiar
Mówimy o tych , którzy są obecni na forum http://forum.open-general.com/
- jeśli chodzi o ikony to obowiązuje zasada - zapytaj
- jeśli chodzi o e-file - to zapytaj i powiedz co chcesz zrobić

Santiago - jak jeszcze działał - nadał swoim pracom status - bez utworów zależnych --> nie można więc Jego map przerabiać / modyfikować

Ja swoje rzeczy certyfikuje - jeśli zginę, cokolwiek --> wiadomo co można - jest to zabezpieczenie prawne dla następców

@ Alberich zapytaj Randowe - na pewno Ci pozwoli i się ucieszy

@Krzychu72
Obrazki można trochę przerobić - zachowując mapX
Randowe opublikował swoje tła do map  ... myślę, że wolisz jego niż moje
Zawsze można na d tym popracować .. na pewno nie chcę Tobie narzucać mojego stylu

To tak bardzo lapidarnie i na skróty ...

A .. Nasz e-fil należy do społeczności PG2/OG
i jeszcze  Prawo Autorskie mówi, że na wszystkie rzeczy/ prace, które nie są Twoją władnością, a chciałbyś umieścić  w internecie powinieneś oznaczyć, kto jest autorem i mieć jego pozwolenie na publikację.
Są wyjątki, ale tu nie mają zastosowania ...

Krzychu72

No to wszystko jasne. Wyjaśniłeś sprawę.
Niestety robiąc swoje materiały wszędzie korzystałem ze źródeł zewnętrznych. Nie posiadam do nich żadnych pozwoleń i zgód na użycie czy przeróbkę.
To właściwie zamyka temat. W związku z tym jestem zmuszony wycofać swoje materiały.
Wielka szkoda bo plany były wielkie, na warsztacie były kolejne mapy Afryki Płn.
Musze powiedzieć, że połamało mi to ręce. Sorry za fatygę.

sympatyk

Cytat: Krzychu72 w Maj 26, 2021, 07:08:14 PM
No to wszystko jasne. Wyjaśniłeś sprawę.
Niestety robiąc swoje materiały wszędzie korzystałem ze źródeł zewnętrznych. Nie posiadam do nich żadnych pozwoleń i zgód na użycie czy przeróbkę.
To właściwie zamyka temat. W związku z tym jestem zmuszony wycofać swoje materiały.
Wielka szkoda bo plany były wielkie, na warsztacie były kolejne mapy Afryki Płn.
Musze powiedzieć, że połamało mi to ręce. Sorry za fatygę.

No nie tak
Można to poprawić - rysunki
Pomogę - tylko czas ....

Krzychu72

Ale co byś chciał tu poprawiać?

sympatyk

Cytat: Krzychu72 w Maj 26, 2021, 08:13:58 PM
Ale co byś chciał tu poprawiać?

Zrobić tak , aby rysunki były koszerne ...
Randowe opublikował komponenty do mapek
Są  tła ,czyli teren, są domki
Miało być więcej, ale nikt się nie garnął, więc przestał udostępniać
Pewnie wiesz, że ja robię ze swoich komponentów, które są zasadniczo różne od tych z PG2 ...

Teraz musisz podjąć męską decyzję --> zabierasz zabawki i dalej pracujesz tylko dla siebie, czy zostajesz - przerabiasz rysunki i robisz kampanie

Jeśli zostaniesz pomogę przy rysunkach
Najlepiej zrobić mix - trochę PG2 i trochę nowoczesności --> dużo szybciej

Czy znasz angielski? - ja nie umiem i używam tłumacza ...

Materiał
http://forum.open-general.com/viewtopic.php?f=7&t=577#p9429
http://forum.open-general.com/viewtopic.php?f=7&t=577#p9447

http://forum.open-general.com/viewtopic.php?f=67&t=437
http://forum.open-general.com/viewtopic.php?f=67&t=317

Krzychu72

Powiem szczerze wycofywać się nie mam zamiaru. Ale takie przeróbki z całością tła i infrastruktury to całkowicie zmienia te mapy. Lepiej było by zacząć robić je odnowa. Sprawa może i warta uwagi ale mnóstwo roboty. Mając już coś zrobionego i siadać do tego samego jeszcze raz ... może zbraknąć motywacji i wytrwałości. Nie to, żebym narzekał ale chciałbym iść dalej do przodu. Trudna sprawa do rozstrzygnięcia.
Przejrzałem materiały w linkach - trochę mało opcji (prawie wcale) na pustynię. Jest jakieś wyjście B z tej sytuacji?