Kampania: "Znak Orła"

Zaczęty przez Gustlik, Grudzień 13, 2007, 12:04:43 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ervin von Rommel

Cytat: Exiter w Czerwiec 04, 2008, 11:57:37 AM
Gustlik a może by tak na zakończenie każdej nogi zrobić scena historicalfiction  ;D o czym już pisałeś np. odbicie zagarniętych przez Stalina ziem na wschodzie (tylko nie wiem czy jest do tego jakaś mapa) tak gdzieś koło 1950r. tylko trzeby by pewnie dorobić jednostek  ???

hej

ja byłbym jednak ze mniejszym fiction tzn. jeszcze jakaś finałowa bitwa ale na kierunku działania. Chodzi mi o to że np. kampania włoska ma się kończyć na Bolonii a więc proponuję dalsze uderzenie na północ w stronę Niemiec a co do linii francuskiej to 1 Dywizja Pancerna generała Maczka skończyła swój bój zdobyciem Wilhelmshaven a wiec albo uderzenie od północy na Berlin albo może na Flensburg gdzie Niemcy miały jeszcze potężną armię. Dywizje które jeszcze przez kilka tygodni (jak nie miesięcy) nie były rozbrajane gdyż Alianci Zachodni zamierzali ich użyć w wojnie ze ...Stalinem.
No chyba że większość chce uderzać na Iwana ale to uważam że trochę za bardzo naciągane jak na jedną bitwę. Co innego cała kampania... ;)

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

Przychylam się do Rommla - w tej kampanii niech będzie jak najmniej fikcji, też myślałem o kontynuacji po Bolonii - nawet dwie bitwy na tej samej mapie. Tyle że ta rzeczywista na linii pd-wschód - centrum, a potem pościg za Niemcami od Bolonii na północ - i to byłby bonus. Wszystko na mapie: "Povalley".

Ewentualnie bonus na mapie " Caporetto" - pogranicze Włosko-Austriackie. Mogli się tam jacyś SS-mani zadekować....?

Co do kontynuacji po Normandii, to trzeba sprawdzić dostępne mapy, ale to co Rommel opisał wygląda obiecująco. Jakieś szczegóły?

Natomiast pomysł na bójkę z Sowietami szkoda zużywać na jeden scenariusz. Tu aż się prosi o kampanię amerykańsko-polsko vs. sowiecką, na terenach od Berlina na wschód, ale to już inna sprawa.
Myślę, że jak nikt inny mielibyśmy szansę to zrobić z racji znajomości tutejszych realiów.   
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Zsamot

Ja również przychylam się do tej nowej kampanii Alianci vs. ZSRR... Poza tym może kiedyś uda mi się Gustlika namówić, by jeszcze podrasował Swe starsze kampanie- jak widzę te nowe scenariusze, chociażby takie smaczki jak w Falaise- małe oddziały jak ten udowódczony z moździerzami, czy często sztab, ckm, bądź ppanc. to pole bitwy nabiera realizmu, to nie są "suche" 4 piechoty, dwie artylerie, no i czołg. ;)
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Exiter

raczej 4 czołgi artyleria i piechota  :D

Gustlik

Pierwsze własne podejście do Falaise oczywiście spaliłem - nie ma o czym mówić.
Uwielbiam pisać scenariusze, których sam nie mogę przejść. :)                                                                                                       

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

W trzecim podejściu 18 kolejek za cenę straty 90% kanadyjczyków. Najlepsza była końcówka - pod samym Falaise wpadł mi jedną Panterą i jednym PzIV i wytłukł prawie całą kanadyjską dywizję. Nie nadążyłem liczyć overrunów.

Ja naprawdę nie wiem jak Wy to gracie - po każdej bitwie kupujecie od nowa całą armię???  ;D

EFILE, KAMPANIE:

Greg

Nie jesteś sam Gustlik ja w drugim podejściu i też w 18 turze   :D

Oto raport:

Campaign: Znak orla , Prestige modifier 100% , V-2.0 formula

Played Scenarios:
01 Mokra  Tactical Victory
02 Borowa Gora  Brilliant Victory
03 Minsk Mazowiecki  Brilliant Victory
04 Kock  Brilliant Victory
05 Wybor drogi  Victory
18 Montmirail  Brilliant Victory
19 Montbard  Brilliant Victory
20 Szkocja  Brilliant Victory
21 Cwiczenia "Snaffle"  Brilliant Victory

Current scenario: Falaise , VH prestige is 80 , All hex prestige is 80
Total army value: 3043 , Current prestige is 113
BV: 4700 ,  , cap 1000 , 25 turn prestige: 540
V : 2650 ,  , cap 1000 , 25 turn prestige: 540
TV: 1600 ,  , cap 1000 , 25 turn prestige: 540
Ls: Loss , turn prestige: 540

Infantry
* "Wolynska" BK , Strzelcy Karpaccy[Bren [W]] , 5 bars , 917 exp , 10 base , 11 curr , 11 kill , 0 pp
* "Wolynska" BK , Dragoni[Bren [W]] , 5 bars , 938 exp , 10 base , 6 curr , Superior Maneuver - Bypass zones of , 17 kill , 0 pp
* "Wolynska" BK , Spadochroniarze [PT][Jeep [TW]] , 5 bars , 725 exp , 10 base , 10 curr , Determined Defense - Defense values , 19 kill , 0 pp
*  , Sztab [AEC][PF 508/518] , 2 bars , 206 exp , 10 base , 9 curr , 0 kill , 0 pp

Tank
, Crusader III , 2 bars , 274 exp , 10 base , 9 curr , 7 kill , 240 pp
, Cromwell IV , 0 bars , 82 exp , 10 base , 10 curr , 4 kill , 324 pp
, M4A2 , 1 bars , 127 exp , 10 base , 9 curr , 4 kill , 288 pp

Recon
, Panhard 178 , 1 bars , 106 exp , 10 base , 4 curr , 3 kill , 132 pp
*  , Marmon Herrington MkIV , 0 bars , 82 exp , 10 base , 7 curr , 2 kill , 0 pp

FlaK
* "Wolynska" BK/ckm , CKM wz.30 [FAS][PF 508/518] , 5 bars , 760 exp , 10 base , 14 curr , 8 kill , 0 pp
, CKM wz.30 [FAS][PF 508/518] , 3 bars , 356 exp , 10 base , 10 curr , Skilled Reconnaissance - Spotting i , 1 kill , 168 pp

Artillery
, 25 Pdr[Morris Quad] , 1 bars , 126 exp , 10 base , 10 curr , 0 kill , 348 pp
* 21 DAK , 7.2 inch Mk VI[Scammell Pioneer] , 5 bars , 525 exp , 10 base , 13 curr , 5 kill , 0 pp
, Sexton , 3 bars , 345 exp , 10 base , 12 curr , Aggressive Maneuver - Move 1 extra  , 1 kill , 403 pp
, Mozdzierz wz.81 mm [MPT][Renault] , 2 bars , 202 exp , 10 base , 7 curr , 1 kill , 168 pp

Air Defense
*  , 40mm C9/B , 0 bars , 2 exp , 10 base , 10 curr , 0 kill , 0 pp
, Bofors 40 [G][Bren] , 1 bars , 168 exp , 10 base , 10 curr , 1 kill , 288 pp

Fighter
*  , Spitfire IX , 2 bars , 201 exp , 10 base , 2 curr , 5 kill , 0 pp
, Mosquito FB VI , 4 bars , 474 exp , 10 base , 9 curr , 6 kill , 684 pp

Tactical Bomber
*  , Wellington Mk. I , 1 bars , 193 exp , 10 base , 7 curr , 3 kill , 0 pp
*  , Wellington Mk. I , 1 bars , 184 exp , 10 base , 7 curr , Aggressive Maneuver - Move 1 extra  , 2 kill , 0 pp

Killed: AD 20 ,  AT 13 ,  ATY 27 ,  INF 87 ,  REC 11 ,  TK 26 ,  FTR  9 ,  TB  2 ,  Total: 195
Lost  : AD  2 ,  AT  4 ,  ATY  1 ,  INF 24 ,  REC  1 ,  TK  6 ,  FTR  1 ,  TB  0 ,  Total:  39

BV  7
V   1
TV  1
L   0

*   <- original core or experienced prototype
pp  <- prestige points

Gustlik

Dziś miałem już 16  ;D

Natomiast mam problem z tym Chambois, bo wcale nie przypomina to panicznej ucieczki Niemców, tylko rozpaczliwą obron\ę Aliantów. Jakoś nie przypomina mi to "korytarza śmierci.

Za bardzo mi się ci Niemcy rozłażą po mapie - myślę, czy nie zrezygnować z Argentan jako punktu do zdobywania - wtedy może szkopy pójdą bardziej w kierunku rzeki. No, albo wzmocnić Amerykanów w rejonie Argentan.

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

hej

ja grałem w to łatwiejsze ;) Falaise i wyszło mi ni mnie ni więcej tylko 9 tur. Panuję w powietrzu i zamieniam niemieckie czołgi w perzynę ;) Poświęciłem trochę Kanadyjczyków ale z drugiej strony wcale nie tak dużo. Chambios na jutro chyba zostawię bo atakować tak po nocy to strach ;) Jeszcze wpadnę w jakąś zasadzkę bo Pantery były przecież wyposażone w noktowizory :)

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

Cytatja grałem w to łatwiejsze Falaise i wyszło mi ni mnie ni więcej tylko 9 tur. Panuję w powietrzu i zamieniam niemieckie czołgi w perzynę

Aha.... bo Ty masz te lepsze samoloty... ;) Powiedz mi tylko, co robisz z dwoma niemieckimi Fokami? Puszczasz wolno? Bo ja do zlikwidowania ich muszę użyć wszystkich swoich myśliwców, które po tej akcji mają tak 5-6 punktów, więc w tym stanie raczej ciężko "panować" w powietrzu.

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

hej

Co do pierwszej to ją sobie na jedną turę odpuściłem. Załatwiłem oba jak się pojawiła druga. Do tej drugiej podleciałem najpierw moim moskitem (modernizowałem wcześniej lotnictwo i mam 3 moskity i dostałem przed tą bitwą spita) i wynik 2:2 a więc mi zostało 8 a mu  3 :) Dobiłem go spitem przydziałowym (wynik 3:1 dla mnie :)) Co do drugiego to nadleciał nad mój czołg ale nic mu nie zrobił. Podleciałem drugim moskitem i zanim zaatakowałem dołączyłem do niego mojego Wellingtona (CS). Z niekorzystnego 1:3 zrobiło się chyba 3:3 a w rzeczywistości 3:2. Zostało 5 to 3 dla mojego Tajfuna. Potem mój świeżutki spit trochę doświadczenia zebrał 1:1 i na koniec tajfun. Pozamiatane.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

No tak.... Ja mam w ogóle 2 myśliwce własne: Moskit i Hurricane, o jakichkolwiek bombowcach nie wspominając... To teraz już wiem jak się to robi w 9 tur.  ;D

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

hej

u mnie znowu na dole bieda. 2 czołgi z czego 1 zielony... Zrobię zaraz Chambios to ujawnię moją armię. PS. Na co Ty wydajesz ten prestiż? Może na uzupełnienia bo ja w tej kampanii nie uzupełniam jednostek na polu bitwy jak i powyżej 10.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

Ja, z kolei zawsze mam na maksa - wolę kilka mniej a silne.

Natomiast na polu bitwy - tylko w wyjątkowych przypadkach - wiesz, jak mi cenny, odznaczony czołg sprują do 2 punktów i zagrażają dalsze ataki - no to nie ma wyjścia - nie zawsze da się wycofać.

Trzymajcie sobie jakiś save zrobiony na końcówce Falaise, bo coś czuję, że to Chambois będzie wymagało kilku przeróbek - w każdym razie, tak jak jest, to mi się nie podoba.

EFILE, KAMPANIE:

Zsamot

Cytat: Gustlik w Czerwiec 08, 2008, 02:35:29 PM
Ja, z kolei zawsze mam na maksa - wolę kilka mniej a silne.
Natomiast na polu bitwy - tylko w wyjątkowych przypadkach - wiesz, jak mi cenny, odznaczony czołg sprują do 2 punktów i zagrażają dalsze ataki - no to nie ma wyjścia - nie zawsze da się wycofać.
W pełni podzielam Gustliku, lepiej elitarnie a nie ilościowo. A co do mej armii, to ciągle nie mogę się zebrać i zamieścić spisu... A na koniec pytanie: skoro masz zastrzeżenia do tego najnowszego scenariusza, to mam zaczynać testy, czy może się wstrzymać?
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369