"Dla dzieci" H05 z dodatkami na 300%

Zaczęty przez sympatyk, Kwiecień 25, 2025, 04:02:50 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sympatyk

Bardzo Dziękuję Darku

Dopytam jeszcze o ten plik EquipIcons.dat
Po przejściu z shp --> png --> tym poleceniem, co podałeś utworzy się plik EquipIcons.dat
A co z nazwami - jak tworzy się EquipIcons.xls(csv)? i czy jest konieczny?

Pliki mel są mono - powinno się je tak zostawić? --> również całą grafikę ...

Pomyślałem o utworzeniu efila SSi (oczywiście dostęp do niego ze względu na nieuregulowane prawa autorskie, tylko dla określonej grupy?) ...

kowdar

Z tego co zauważyłem, to podaną opcją tylko tworzy się lub uzupełnia plik EquipIcons.dat,
plik csv się nie utworzy.
Natomiast jak się zrobi z menu "Create local datfile with icons used by this efile (only real icons)"
to wówczas tworzy się plik dat i plik csv.

Czy zmieniać dźwięki na stereo ... nie wiem, ja zawsze grałem z wyłączonymi dźwiękami w laptopie, więc one średnio mnie interesowały ... efekt grania po nocach za młodu :) przy śpiącej żonie i dzieciach :)

Ja posługuję się efilem SSI (mam go gotowego w zestawach), ale wykorzystuje on grafikę i dźwięki z bieżących zestawów, a nie oryginały.
Zresztą podobnie jak reszta efili z PG jak PG2_AK, PG2_LG ... kiedyś postanowiłem, że nie będę konwertował kampanii, które są zrobione dla tych dwóch efilii ... uważałem je za takie "pierwotne", na które było najwięcej kampanii, a konwertowałem na Gustlika kampanie z mniej popularnych efile (w momencie kiedy się tym zająłem).
Jak chcesz mogę Ci je udostępnić ...
Polecam moją stronę z kampaniami OpenGen na Gustlik efile:
https://opengeneral.pl

sympatyk

Waldzios

W starszej wersji silnika (na przykład opengdd) odczytywane są ikony z pliku panzer2.dat.
W nowszych wersjach wsteczna kompatybilność coraz bardziej się rozbiega.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

sympatyk

Cytat: Waldzios w Maj 09, 2025, 05:00:09 PMW starszej wersji silnika (na przykład opengdd) odczytywane są ikony z pliku panzer2.dat.
Bardzo dziękuję za tą podpowiedź !

Ze sprzętem i podmianą plików ( utworzyłem sobie zestawy dla PG2 oryginalnego, PG2 Gustlika i PG2 Bolesty) bawiłem się około roku 2002, następnie 2007 no i chyba ostatni raz w roku 2010

Jak dołączyłem do forum (polskiego) to już nie musiałem się o to martwić - bo dostawałem grę skonfigurowaną --> bierz i graj

Pewnie bym i coś tam grzebał, ale nieznajomość angielskiego dobija mnie (nie da się po literce przepisywać do tłumacza całego menu i jeszcze właściwie rozumieć)

Obrałem złą drogę - na siłę chciałem przerobić pliki z PG2 na nowe standardy OG
Ponieważ robiłem to pierwszy raz - wiele razy próbowałem, w różnych folderach i w końcu pogubiłem się ...

A teraz do rzeczy
Tak, to prawda - na silniku DD kończy się wspólnota PG2 i OG --> wszystkie pliki z PG2 pracują pod silnikiem OG (przeznaczonym do pracy pod win XP)
Następne wydania silników mają zmienione formaty plików jakie mogą odczytywać

Jeszcze raz dzięki za
Cytat: Waldzios w Maj 09, 2025, 05:00:09 PMW starszej wersji silnika (na przykład opengdd) odczytywane są ikony z pliku panzer2.dat.
Wystarczyło zmienić ikony w panzer2.dat z shp na png i działa pod najnowszym silnikiem (miałem już wcześniej przygotowane, ale się zawieruszyło - jak zwykle ...)
Panzer.dat się zdecydowanie odchudził (zostawiłem tylko ikony jednostek)

Flagi, zapakowane do panzer.dat, trochę się różnią - więc chyba zrobię jak w oryginale było ...

sympatyk

W końcu skończyłem ( tak się wydaje)
Przekonwertowane wszystkie smack, cała muzyka - pogaduchy ...
Zrobiłem stronę start, bo oryginalna jest zajęta dla efila SSI Csaba

Działa z najnowszym silnikiem gry, a nawet działa z poprzednimi, choć nie zawsze (nie wszystkie kampanie) --> to jest bardzo dziwne --> mam ok. 8 instalacji OG --> kopiuje do nich ten sam folder z nowym efilem i właśnie taki efekt --> działa z nowym silnikiem we wszystkich, a z poprzednimi silnikami tylko wybrane kampanie .. choć w jednej instalacji działa z wszystkimi ...
Zobaczymy jak kilka razy przeresetuje kompa ...

cały efil w zipie ma około 120 MB --> link dla chętnych do sprawdzenia tylko przez pocztę

Alberich

Cytat: sympatyk w Kwiecień 27, 2025, 10:36:46 PM
CytatOgólnie jest wersja PG2 dostępna jako efil do Open General, oryginalne kampanie, ten sam sprzęt.

Coś przeoczyłem? - możesz wskazać gdzie?

Tutaj jest wątek na forum: https://forum.open-general.com/viewtopic.php?t=9

A tutaj na stronie pod EFILE_PG2: https://www.open-general.com/efiles.php?oei=%&oet=%&oed=%&oea=%&oes=%&page=5

Cytat: sympatyk w Kwiecień 27, 2025, 10:36:46 PMMasz rację, zapomniałem, że jest rozszerzony sprzęt, natomiast silnik wersja 1.02 --> ale to jeszcze gorzej dla H05 --> jeszcze większa różnica w dostępnym sprzęcie

Nie miałem styzności z tą wersją.

Przy okazji znalazłem wersję Panzerliga:

http://www.panzerliga.de/en/docs/downloads/updates.php

Oraz wersję z zainstalowanym Adlerkorps:

https://pg2.nu/

Co ciekawe tutaj można znaleźć kampanię Gambit Guderiana, która zawiera własne pliki SMACK (filmiki). Również kampania polska ma takowe plus własną muzykę.

sympatyk

Dzięki za odpowiedź

Darek podrzucił mi wszystkie efile z kampaniami na PG2
Sęk w tym, że żaden z nich nie odwzorowuje w pełni tych oryginalnych z gry SSI --> wszystkie są modami
Np. sprzęt ten sam, ale inne ikony i odgłosy jednostek, inna tabela ruchu
Każdy efil ma swoje właściwości i kampanie przeniesione na niego te właściwości dziedziczą

A ja chciałem odtworzyć, jak było te 28 lat temu ...
Oczywiście mogę odpalić na starym kompie oryginał (jak fabryka dała)
Jednak chciałem to przenieść na silnik OG (który teoretycznie jest zgodny z PG2) i zaprezentować jak było ...
Oczywiście 100% się nie da, bo OG ma swój interfejs - różny od tamtego
Ale samą grę można dostosować - te same ikony, sprzęt, wszystkie dźwięki, smacki i lektor, te same kolory grafiki pomocniczej ...
Nie ma też dodatków, artyleria nie zajmuje flag i ogólnie działa dalekiego zasięgu są niedostępne ...

Zagraj oryginały kampanii, a nie ich mody i oceń trudności ...
Ta gra miała być zabawą, a więc z multimediami i pamiętaj, że mija 28 lat ... to na grę komputerową więcej niż kilka wieków

Alberich

Raczej trudno będzie otworzyć to co było na obecnym silniku gry Open General. Kilka razy na forum było podnoszone, że coś się zmieniło w mechanice walki albo ai przez ostatnie lata. Dlatego preferuję wersję 3.0 (dev).
To zawsze będzie jakieś przeniesienie lub emulator, które nie równa się oryginałowi.

Tak szczerze, to moim zdaniem interfejs w Open General cały jest do zmiany, dostosowania.

Przy okazji czy dałbyś radę wyodrębnić pliki SMACK z Adlera z kampanii Gambit Guderiana? Zobaczyć co tam jest i dołączyć do naszej efilowej wersji?
Ewentualnie połączyć to z testem mojego pomysłu związanego ze zmianami w pliku cfg: https://forum.opengeneral.pl/index.php/topic,3545.msg61084.html#msg61084

sympatyk

Cytat: Alberich w Maj 14, 2025, 12:28:15 AMPrzy okazji czy dałbyś radę wyodrębnić pliki SMACK z Adlera z kampanii Gambit Guderiana? Zobaczyć co tam jest i dołączyć do naszej efilowej wersji?

Pliki smack zostały w większości przekształcone do avi
Darek je udostępnił
http://www.opengeneral.pl/files/SMACK.ZIP

Jest tylko jedno ale ... te pliki były konwertowane w 2010 roku
Od tego czasu technologia poszła do przodu i obecnie niektóre pliki można zmniejszyć do 1\5 wagi
Przykład
Oryginalny plik Poland39.smk to 11341 kB, po przejściu do avi to 9866 KB --> na próbę konwersja dzisiejsza to 1315 KB
Zmiana kodera robi cuda ... oczywiście nie wszystkie będą tak spektakularne

Brakuje
Campaigns:   H01_gg.xcam( Show 19 maps needed) 
No critical missing files: 12 Used Can play ?

GERLOSS.avi 9 times used YES, can play without this file
FAS9.avi 1 times used YES, can play without this file
Poland39.avi 5 times used YES, can play without this file
Smolensk.avi 3 times used YES, can play without this file
Kiev.avi 3 times used YES, can play without this file
GGMUSIC 23 times used YES, can play without this file
FAS13.avi 1 times used YES, can play without this file
ggmusic2 92 times used YES, can play without this file
4.avi 1 times used YES, can play without this file
france1940.avi 4 times used YES, can play without this file
11.avi 5 times used YES, can play without this file
germanwin.avi 4 times used YES, can play without this file

To były pliki robione dla PG2 do oglądania na 640x480 px

sympatyk

Ok, konwertowałem dziś te wszystkie pliki
W naszej wersji (H01) użyty jest jako film zwycięstwa germanwin.avi --> jest bez dźwięku(nie wiem skąd się wziął - nie ma go u Kowdara), a u Adlera jest MEDALGEM (należy zamienić w suite, dużo lepiej pasuje)
Można porównać jak bardzo pliki się odchudziły - dzięki kodekowi H264 (to jest oficjalny kodek dla OG, już bardzo leciwy), oraz dzięki temu, że np. dźwięk był zapisywany z przepustowością 320kb/s gdy potrzebował 96kb/s lub mniej ...

https://drive.google.com/file/d/1usVIq8f56nIpGHovImIf2IQaYoSH8_Bv/view?usp=sharing

sympatyk

Przekonwertowałem jeszcze raz wszystkie smacki, które Darek udostępnił --> 319 szt. z 22-07-2010 roku
Starałem się nie pogorszyć jakości
Z 818 MB (bajtów: 857 829 674) w nowym rozdaniu zrobiło się 181 MB (bajtów: 190 820 548)

udostępniam do pobierania jako zip
https://drive.google.com/file/d/119Dn3sSAf_VMZUN937dA756hRJXcuFZk/view?usp=sharing

Dobrze by było je sprawdzić i porównać z tymi od Darka ...

To nie wszystkie smacki jakie były zrobione, a i w tej paczce będą powtarzające się, lub różniące się napisem (np.) - są o różnej jakości - prawie wszystkie były o rozmiarze 640x480, kilka o mniejszym - po konwersji wszystkie mają 640x480

sympatyk

sympatyk

Czy kampania H05 będzie dostosowana, czy tak już pozostanie?

CytatNa pierwszy rzut oka kampania potrzebuje pilnego uzupełnienia ustawień systemu F/F.
Nacja 'Germany' wymaga właściwych ustawień F/F do pełnej funkcjonalności.
Brak wykorzystania F/F praktycznie gwarantuje problemy (zdublowane jednostki, zdublowane transporty, niefunkcjonalne transporty nieorganiczne itd).

Waldzios

Cytat: sympatyk w Maj 30, 2025, 09:19:11 PMCzy kampania H05 będzie dostosowana, czy tak już pozostanie?
:huh?

Szybka poprawka: H05_fix.zip;
Ustawiłem niemieckie F/F. Paczka zawiera tylko poprawione pliki.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons