Fulda #2 - prace budowlane

Zaczęty przez sympatyk, Lipiec 30, 2025, 07:59:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Cytat: sympatyk w Październik 31, 2025, 03:46:25 PMWszystko sugeruje konflikt lokalny --> mapy w zasadzie tylko NRF, Holandia jako wyjątek
Praktycznie każda kampania OG/PG2 tak wygląda, niezależnie od rozmiaru konfliktu.
W kampaniach zwykle podążamy szlakiem bojowym pojedynczej dywizji (czasem korpusu).
Nie ma niczego nadzwyczajnego w tym, że kampania zajmuje się niewielkim wycinkiem większego konfliktu.

Cytat: sympatyk w Październik 31, 2025, 03:46:25 PMNATO,UW nie mają chyba swojego wojska - to wydzielone wojska poszczególnych krajów --> wiec dodasz tylko flagi dla stron, czy też całe wojsko będzie występować pod flagą sojuszy, a nie będzie graczy - NRD, NRF, USA, ZSRR?
Nie nalegam, ale skomentuje dla ścisłości.
Można ustawić flagę NATO jako flagę kampanii. Zupełnie nie ingerując w scenariusze. Cała reszta może pozostać bez zmian.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

sympatyk

Jaki jest status prac? - zawieszone?
Wstrzymuje się z robieniem obrazków do wstępniaków poszczególnych scenariuszy --> jak się zmieni, trzeba robić od nowa ...

I pod jaką flagą będzie w końcu ta kampania? - amerykańską, czy NATO?
Tak, czy inaczej jestem przygotowany z rysunkiem ...

Do 2 scena - zakładając, że dodasz wild weasel  zrobiłem "i".txt z rysunkiem

sympatyk

Gdyby była zmiana flagi, pod którą będzie B08
to dwie propozycje do wyboru

Jaro

Ta górna mi się podoba :)
Zastanawiam się nad zmianą flagi na NATO - kusi ale boję się, że będzie sporo roboty ze zmianą.
A co do przerwy to idzie do przodu ale powoli. Pierwszy scen jest gotowy. Drugi i trzeci w trakcie nanoszenia poprawek zgłoszonych przez Waldziosa - szczególnie rozpoznanie śmigłowcowe.
Obrazek z samolotem jest git. Samolot przydzieliłem, więc bo biorę.
Dzięki za pliki tekstowe, choć w kwestii autorstwa jesteś zbyt skromny.

Zastanawiam się, czy pisać graczowi o ilości hexów do zdobycia/obrony itp. Mam mieszane uczucia.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

connor71

Cytat: Jaro w Listopad 06, 2025, 06:46:39 PMZastanawiam się, czy pisać graczowi o ilości hexów do zdobycia/obrony itp. Mam mieszane uczucia.
Ciekawe rozwiązanie. Może raczej zamiast ile, to co mamy zdobywać / bronić? To jakbyśmy dostali rozkazy z wytycznymi w stylu: "Wydzielona grupa bojowa z 4 Dyw Piechoty ma rozlokować się na południe od Fuldy i obronić ją."

Waldzios

Cytat: Jaro w Listopad 06, 2025, 06:46:39 PMZastanawiam się nad zmianą flagi na NATO - kusi ale boję się, że będzie sporo roboty ze zmianą.
Nie polecam zmieniać flag w scenariuszach. Stworzysz zbyt wiele potencjalnych problemów.
Wszelkie jednostki specjalne, oraz te z egzotycznymi transportami, bardzo źle znoszą mieszanie z flagami/nacjami.
IMHO lepiej nie kombinować.

BTW. Przypomniało mi się jeszcze coś o czym możesz nie wiedzieć.
Istnieje ciekawy trick związany z (losowymi) prototypami otrzymywanymi w trigger hex'ach.
Narodowość losowego prototypu zależy od narodowości jednostki zajmującej heks.
Jeśli trigger hex zajmiesz jednostką amerykańską, to dostaniesz amerykański prototyp, ale jeśli zajmiesz jednostką niemiecką, to prototyp będzie niemiecki.
W wielonarodowościowych kampaniach. to pozwala na ciekawe taktyki przy losowaniu potencjalnego prototypu.

Jaro

Zmieniłem flagę kampanii i użyłem obrazka z flagą NATO i USA
Pozdrawiam,
Jaro
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0

sympatyk

OK

Dodałeś jakąś jednostkę core w 3, lub 4 scenariuszu?
Ciężarówkę transportową?
Śmigłowce - jakie?

W ostatniej sekcji (pliki "i") - chce pisać o warunkach zwycięstwa - to chyba ważne? i o istotnych informacjach dla gracza ...

Waldzios

Wrzuciłem na dropboxa testowego efila (GusOpen770.zip).
Do końca prac jeszcze daleko, ale to co jest dostępne powinno pomóc w testach kampanii.
Gotowe są czołgi amerykańskie, radzieckie (wszyscy użytkownicy) i zachodnio-niemieckie.
Dodałem też (na szybko) trochę drobnicy na potrzeby kampanii (głównie helikoptery).

sympatyk

Pobrałem, ale w kwestii sprzętu, to , co ja mogę powiedzieć ...
Natomiast pytanie
Jakie jeszcze zmiany planujesz, patrząc z perspektywy tej kampanii?
Będzie trzeba zaczynać jeszcze raz od nowa?
A, co z LWP - jest właściwie doposażone, w tym okresie?

Brak obrazka ikony

Waldzios

Cytat: sympatyk w Listopad 10, 2025, 12:34:46 PMJakie jeszcze zmiany planujesz, patrząc z perspektywy tej kampanii?
Z perspektywy kampanii to została raczej drobnica. Przejrzeć piechotę, uzupełnić transporty organiczne, uporządkować transporty nieorganiczne (HTP i ATP). Zweryfikować drzewko cen.
W skrócie, upewnić się że grywalne nacje (na tą chwilę USA i FRG) będą w pełni funkcjonalne (w okresie kampanii).

Kraje Układu Warszawskiego dostaną pewnie trochę dodatkowego sprzętu, żeby była mniejsza potrzeba pożyczek.
Planuje też lekko rozbudować asortyment PPK, brakuje przestarzałego sprzętu ppanc dla demoludów.

Cytat: sympatyk w Listopad 10, 2025, 12:34:46 PMBędzie trzeba zaczynać jeszcze raz od nowa?
Raczej nie widzę powodu.
Zmiany w czołgach były poważne, ale o ile nie pojawi się jakiś krytyczny problem, to powinny być ostateczne.
Potencjalne nowe jednostki (po obu stronach), to będzie sprzęt dodany bardziej ze względu na różnorodność niż użyteczność.

Cytat: sympatyk w Listopad 10, 2025, 12:34:46 PMA, co z LWP - jest właściwie doposażone, w tym okresie?
To zależy, do czego nacja jest ci potrzebna.
Jako grywalna strona w kampanii to prawdopodobnie nie.
Jako dodatkowa nacja w kampanii (AUX, lub po stronie AI) powinna być OK.
Na pierwszy rzut oka, brakuje głównie drobnicy (ppk, manpads, lekkie helikoptery).

Cytat: sympatyk w Listopad 10, 2025, 12:34:46 PMBrak obrazka ikony
Przegapiłeś ostatnią aktualizacje.
Pobierz najnowszy plik ikon z mojego drobboxa (EquipIcons768.zip).

sympatyk

Dzięki za odpowiedzi
Aktualizacji ikon faktycznie nie miałem

Jaro

Cytat: Waldzios w Listopad 08, 2025, 10:30:11 PMWrzuciłem na dropboxa testowego efila (GusOpen770.zip).
Do końca prac jeszcze daleko, ale to co jest dostępne powinno pomóc w testach kampanii.
Gotowe są czołgi amerykańskie, radzieckie (wszyscy użytkownicy) i zachodnio-niemieckie.
Dodałem też (na szybko) trochę drobnicy na potrzeby kampanii (głównie helikoptery).

Dzięki

Czyli czekamy jeszcze na nowe bunkry.

Dla porządku to przydały by się (pożyczam od USSR):
- DDR - manpad Strela-3
- DDR- Mig 21R
- DRR - BM-21 Grad 122mm

Pozdrawiam,
Jaro

Jaro

Cytat: sympatyk w Listopad 07, 2025, 10:35:23 AMDodałeś jakąś jednostkę core w 3, lub 4 scenariuszu?
W trzecim scenariuszu dorzuciłem" 5878  M901 TOW -  AT USA

Cytat: sympatyk w Listopad 05, 2025, 04:34:31 PMDo 2 scena - zakładając, że dodasz wild weasel  zrobiłem "i".txt z rysunkiem
Dodałem podeślij proszę
Pozdrawiam,
Jaro

Waldzios

Cytat: Jaro w Listopad 11, 2025, 09:05:45 AMCzyli czekamy jeszcze na nowe bunkry.
Dodałem E:09770 i E:09771, nie miałem dobrego pomysłu na armatę ppanc (potencjalne opcje nie były zbyt atrakcyjne pod względem statystyk), więc zdecydowałem się na bunkry z ppk.

Cytat: Jaro w Listopad 11, 2025, 09:05:45 AMDla porządku to przydały by się (pożyczam od USSR):
- DDR - manpad Strela-3
Dla ścisłości historycznej, w demoludach powinieneś pożyczać raczej '9K32 Strela-2' (E:8918).
'9K34 Strela-3' to była nowa zabawka. Kraje demoludów dostały niewielką ilość do testów. Ale chyba żaden z tych krajów nie wprowadził ich na uzbrojenie.