"Big Red One" - rusza do boju!

Zaczęty przez Gustlik, Grudzień 17, 2008, 05:50:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Exiter

zgodnie z Gentelmen Agreement kupujemy sprzęt tylko amerykański  ;D
mówisz o spicie pod Omaha? on faktycznie jest bez amunicji i tak miało być

Zsamot

Spitfire miał byc bodajże obserwatorem dla okrętów, uzupełnisz go dopiero jak pojawi się ladowisko.
Ja nie gram na spzęcie brytyjskim, bo i tak ostatecznie go Gustlik zablokuje, więc nie ma sensu się przyzwyczajać.
Z tego co sie orientuje, na "promocje" w sprzęcie nie ma co liczyć, cena jest jedna i niezmienna. Ale to byłoby i tak ciężko wypośrodkować, bo np. taka III Panzera, np. H jest dostepna w 42-43, ale potem coraz trudniej, więc cena powinna rosnąć, bowiem jej wartosść (ceny), to  przecież połączenie walorów z dostępnością.
Serdecznie witam Czatę, super opisy zmagań;) Pozdrawiam wszystkich. Z
ps. mała prywata: Gustlki podeślesz mi proszę te kampanie, co cie prosiłem, ostateczne wersje, bym mógł w międzyczasie potestować?
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Zsamot

Aachen - przygrywka- za mną- na wschodnią stronę dałem M-26 (debiutant, a dwie belki ma ;) ) i ciężką artylerię, na zachodnim krańcu dwa Shermany, M-24, recon, trzy artylerie i piechotę z liberatorem;) Miasto zdobywałem zgodnie ze słowami klossa z odcinka "Gruppenfuhrer Wolf": " Amerykanie jak napotkają opór to przysyłają lotnictwo, a potem długo ostrzeliwują..." (cytat niedosłowny- zaniki pamięci). Zatem porządny ostrzał, potem overruny i do przodu, potem, po wybiciu przeciwnika w centrum, rzuciłem całość sił na pomoc na wschód.
A tam tymczasem mój M-26 o mało co nie zakończyłby swej kariery... jednak czołgi w mieście to zły pomysł. :-\ Ale potem dokupiłem drugi B-25H i powolutku odzyskałem inicjatywę. Dużo pomogła artyleria z zachodu, którą pchałem mocno do przodu, by wspierała obronę (!) koło miasta. Poza w międzyczasie mój M-24 udowódczył się. mocno mi pomogło, iż Sherman i M-7 (nie wymieniam go na model następny model, bowiem 7sztuk amunicji to duży walor) mają liderów: infiltration tactics. Zatem w 7-mej mógłbym  być, ale poczekałem na piechotę  z liderem...
A teraz czekam na kontynuacje Aachen;)
Jesteśmy na FB:

czata

Cytat: Exiter w Luty 12, 2009, 04:14:28 PM
zgodnie z Gentelmen Agreement kupujemy sprzęt tylko amerykański  ;D

Ponieważ lądowanie jeszcze nie nastąpiło, napisałem szybciutko wniosek do dowództwa o wycofania Anglika i przysłanie rodzimego sprzętu. Zdążyli! Są wielcy. Tak stałem się szczęśliwym posiadaczem M36.

Omaha Beach. Obstales (zasieki) mocno się stresowały, ale nie chciały opuszczać swoich pozycji.

Nie wiedziałem, że stwierdzenie "pojawienie się lotniska" mam traktować dosłownie  :D. Przymierzałem się raczej do zajęcia niemieckiego.

Gustlik. Jakie stosujesz założenie do zaopatrywania na plaży? Bo między "SAND" a "OCEAN" jest pasek "RIVER". Dla mnie bomba, bo mogłem tankować do pełna. Ale nigdy nie widziałem tak płynącej rzeki.

Niespodziewanie największe powodzenie osiągnąłem na skrzydłach. Mimo, że na lewym były raptem trzy jednostki, a na prawym nacierały jednostki typu "aux". Może dlatego, że nie boję się ich stracić?

Brylant w 9. turze, ale płatne jest 10. Poza tym, warto tu grać dłużej, bo można zdobywać doświadczenie prawie bez strat własnych. Lidera, już tradycyjnie, żadnego nie dostałem.

A lotnisko niemieckie i tak zdobyłem  ;D.

Nie ma teraz nadwyżkowej kasy, więc zadowoliłem się wymianą jednej piechoty z Dodge na specjalną z M5A1.

Normandy. Podzieliłem armię na dwie części. Nie załapała się moja piękna pelotka!

Są tu płatne trzy małe flagi: Escures, Ste - Anne oraz lotnisko. Nie zauważyłem informacji o tym w briefingu.

Niemiec nie jest specjalnie silny. Ale trzeba ostro zasuwać, żeby zdążyć. A zdobycie jednocześnie brylantu i wszystkich płatnych flag graniczy dla mnie niemal z cudem .

Już zapomniałem, co znaczy określenie "dostać lidera" :huh?.

Przed St. Lo "Cobra" chyba się szarpnę. Mam na oku P-61 Black Window. Czemu tylko nie dostałem go jako prototyp, bo jest piekielnie drogi.

Gustlik

CytatGustlik. Jakie stosujesz założenie do zaopatrywania na plaży? Bo między "SAND" a "OCEAN" jest pasek "RIVER". Dla mnie bomba, bo mogłem tankować do pełna. Ale nigdy nie widziałem tak płynącej rzeki.

To nie ja tę rzekę tam wymyśliłem, tylko twórca mapy. Ma to symbolizować wodę płytszą od oceanu, na którą mogą już wysiąść jednostki z barek - ale jeszcze nie stały ląd.  Tyle, że będąc na rzece każda jednostka ma -4 pkt w obronie, więc jak tam kogoś dorwie artyleria, no to....
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:

Exiter

Cytat: zsamot w Luty 12, 2009, 05:20:52 PM
i M-7 (nie wymieniam go na model następny model, bowiem 7sztuk amunicji to duży walor)

też tak na początku myślałem i bałem się zmieniać M7, ale jak zobaczyłem jakie są różnice w wynikach ostrzału między M7 a M12, to wolę jednak 4 pociski z M12 i częstsze uzupełnianie.
spróbuj jednego scena zagrać z M12, a potem z save zrób to samo z M7, aczkolwiek z drugiej strony na pewno oprócz M7 masz inne kolosy

Zsamot

Cytat: Exiter w Luty 13, 2009, 10:42:27 AM
też tak na początku myślałem i bałem się zmieniać M7, ale jak zobaczyłem jakie są różnice w wynikach ostrzału między M7 a M12, to wolę jednak 4 pociski z M12 i częstsze uzupełnianie.
spróbuj jednego scena zagrać z M12, a potem z save zrób to samo z M7, aczkolwiek z drugiej strony na pewno oprócz M7 masz inne kolosy
Ale ja rzadko używam M7, by atakować, to ma osłona podczas ruchu całej kolumny, gdy przemieszczam się, wtedy perfekcyjnie daje komfort, iż mój recon czy piechota za szybko nie "wyparują";)
Jesteśmy na FB:

czata

Długo ślęczałem nad mapą Normandii, próbując sięgnąć w ostatniej turze Ste - Anne i lotnisko. Nie udało się. Jednak moje próby nie uszły uwadze przełożonych. Dostarczono mi Douglasa A - 26 B. Prosto spod igły! Pisałem już o wielkości mojego dowództwa?

Jednak nie wpłynęło to na moją chęć pozyskania Czarnego Okna. Jest już mój.

St Lo "Cobra". Mapa nie jest duża, za to jednostek bez liku. Osiągnąłem powodzenie pod St Lo, słabo to jednak wykorzystując, bo nie miałem tam odwodów. Większe siły nacierały na ogólnym kierunku na Coutantes. Jednak, to co było pod St Lo, wystarczyło na osłonę desantu spadochronowego. A z nim popełniłem dziecinny błąd. Wsadziłem Special Service do samolotu i ich pojazd trafił szlak. A co mi tam. Za dzielność dostaną jeepa.

20 tur to chyba dość dużo, nawet dla takiego dyletanta jak ja. Brylant w 9 turze. 275 ID na wejściu znalazła się w okrążeniu, a zanim dotarła 2 PzDiv było już w zasadzie pozamiatane. Jednak warto grać dłużej, bo płatne jest 15 tur. Tylko trzeba uważać, żeby nie wyciąć wszystkich Niemiaszków, bo nie będzie prestiżu za VH. A do wzięcia są jeszcze dwie flagi: oba lotniska.

Hurra!  :clap Udowódczyła się moja trzecia artyleria. Determined Defence - to brzmi dumnie.
Zgodnie z obietnicą dokupiłem chłopcom autko, dwie inne piechoty wymieniłem na Special Service i ulepszyłem saperów.

Pozdrawiam, Czata

Zsamot

Auchen II za mną... Z biegu. choć sporo nerwów mnie czekało, gdy nieroztropnie zacząłem atakować- stosunkowo- nielicznych Fryców... Pierwszy atak i nic... ??? Ale nie spojrzałem na umoicnienie jednostkek a tam 12..
Mapę rozaważnie obejrzałem, tylko 3 piechoty na zachód, reszta na miasto w towarzystwie Shermana, recona, 3 artylerii- zwiadowczy M-24, M-36, M7 i recon centrum z mocnym atakiem na zachód, by móc iść ku północy. niestety miasto na zachodzie pozostało poza mną, po prostu za późno tam ruszyłem.
Miasto koszmar-niemniej mordercze ataki lotnictwem,piechota, czołgiem i powoli, powoli. Czasami kontratak wroga dał mi więcej zysku niż me ataki, ale ostatecznie- ruszyłem do przodu. Jeżeli moze coś najlepiej oddać zaciętość, to recon 1/10,piechoty: 2/10, 4/10... ale zdążyłem w ostatniej turze.
Sojusznicy tradycyjnie nie zawiedli-płłacąc za me błędy- źle rozpoznane umocnienie oddziałów- sporym,i stratami. Cóż, podesłałem tam potem zwolniony M-24,M-36 i M7 w dodatku Shermana, co stanowczo- nomen omen- oczyściło tam sytuację. Nawet sztab dorwałem :D
Siły pancerne, które są na zachodzie uszczupliłem lotnictwem, a potem pozwoliłem zaatakować. cudowny jest widok szarżującej Pantery, którą masakrują 4 jednostki artylerii ;)  Oczywiście przy stanie Panter 4/10, bowiem wychodzę z założenia- iż tylko wtedy nie muszę bronić artylerii przed wrogiem, jeżeli stosunek ich jest 1:1 8)
Kontratak Luftwaffe odparłem częściowo sojuszniczo, a następnie mą plotką: 15/10 + lider- tradycyjnie brakuje jej prędko amunicji, ale któz by się oparł, by nie użyć jej przeciwko celom naziemnym? ;)
Zatem... czekam na następne, limit uważam, że dobry, pewnie można o 2 tury w dół prędzej, ale... no właśnie- liberator ;D
Pozdrawiam i powiem szczerze- bardzo ciekawie;) Z.
Jesteśmy na FB:

Gustlik

@czata
Cytat20 tur to chyba dość dużo, nawet dla takiego dyletanta jak ja. Brylant w 9 turze

To dopiero będzie korygowane.

@Zsamot
CytatZatem... czekam na następne, limit uważam, że dobry, pewnie można o 2 tury w dół prędzej, ale... no właśnie- liberator

A w ile zrobiłeś ?

EFILE, KAMPANIE:

Zsamot

Cytat: Gustlik w Luty 13, 2009, 10:45:45 PM
@Zsamot
CytatZatem... czekam na następne, limit uważam, że dobry, pewnie można o 2 tury w dół prędzej, ale... no właśnie- liberator
A w ile zrobiłeś ?
No tak, nie wspomniałem- w 7-mej. Z.
Jesteśmy na FB:

czata

Avranches. Wreszcie normalny teren. Szybko ruszyłem na południe, gdy nagle stop. Z boku uderzyła 116 PzDiv. Zrobił się niezły kocioł. Po krótkiej, acz gwałtownej walce, dywizja pancerna odpuściła i odwróciła na Brecey. A moja pelotka ma wreszcie pierwszy zestrzelony samolot.

Trudno się gra bez wytycznych wyższych przełożonych (czyli briefingów). Blisko moich VH pojawiła się 2 PzDiv. Dobrze, że ich zauważyłem, ale znów muszę się cofać. A mam na tym odcinku całkiem nieduże siły.
Za to na zachodzie trwa triumfalny pochód moich wojsk. Avranches w czwartej turze. W takim razie to oni zdobędą pozostałe punkty, tym bardziej, że wszystkie są płatne.

Dziwnie zachowuje się 7 armia. Siedzą na swoich wozach, nie walczą i nie poruszają się. Wczasy sobie zrobili.

Brylant w ósmej turze, ale warto grać do ostatniej. Tylko trzeba uważać, żeby zostawić jakąś jednostkę niemiecką.

Nagrody. Ppanc dostał First Strike, a saperzy Reconnaissance Movement.

Przed Mons wymieniłem M7 na M12, ostatnią piechotę na specjalną oraz czołg na M4A3EA / 76 Easy Eight. Ależ my mamy skomplikowane nazwy. Zostało jeszcze trochę prestiżu. Może dam w końcu pierwsze belki?

Mons. Wrócił briefing. Milutko.

Mapa wygląda intrygująco. Ciekawe, gdzie Gustlik zastawił pułapki? Może być gorąco. Dla bezpieczeństwa zostawię kilka jednostek w ważnych miejscach.

Pierwszy ruszył recon i zobaczył osiem niemieckich jednostek. Przymierzyłem do nich z 8 inch (dostała ode mnie trzy belki) i sięgam wszystkie osiem! Co więcej, z obliczenia szans wynika, że tylko jedna może to przeżyć. Masakra.

Niemiec nie jest tu zbyt mocny (a może to ja jestem silny?), w dodatku gra trochę chaotycznie. Brylant w 6. turze. Gdyby jednak ktoś zdecydował się na bardziej zdecydowany atak, można zrobić brylant wcześniej.

Płacone jest za 10 tur. Jednak trzeba uważać, żeby ostatni Niemiec w szaleńczym ataku nie poległ, bo nici z pp za VH. Najbezpieczniej obstawić przeciwnika artylerią.

Znowu sypnęło liderami. Czołg dostał Combat Suport, a piechota Overwhelmig Attack.

Coś się dzieje z Assault Eng. Mimo, że mają pojazd (M5A1), nie chcą nim jeździć! Czy ktoś wie, dlaczego?

Chwilowo nie ma co ulepszać. Awansowałem więc całą artylerię naziemną na maksa, a przeciwlotniczą do połowy.

Aachen - prolog. Po drobnych problemach z mapą, wziąłem się za grę. Jest dość gęsto, ale to raj dla saperów i pelotek.

Szkoda, że nie można tankować na neutralnym lotnisku, bo swoje ciut za daleko.

Brylant w 6. turze, ale grałem dłużej ze względu na doświadczenie. Tym razem nie ma zagrożenia wybicia wszystkich wrogich jednostek. Gdy tylko cała moja corowa armia  uzyskała po 5 belek, zakończyłem scenariusz.

Gustlik, jakie masz najbliższe plany odnośnie JC? Na razie pozostanie na dotychczasowym poziomie?

Pozdrawiam, Czata

Gustlik

CytatGustlik, jakie masz najbliższe plany odnośnie JC? Na razie pozostanie na dotychczasowym poziomie?

Jak zobaczę Wasze szczegołowe raporty o stanie i wartości armii, to coś postanowię. Jak patrzę na swoją - to na razie mi starcza.

EFILE, KAMPANIE:

czata

Na koniec scenariusza niespodzianka. M26. Jest piękny.

Nie znam dalszych zamiarów dowództwa, więc ostrożnie z wydawaniem pp. Wymieniłem M36 na wersję B oraz dodałem belek artylerii. Załapał się też ten nowiutki czołg i cztery najlepsze piechoty, które dostały po belce. Resztę prestiżu zostawiam.

Aachen. Uff. Co tu się nie dzieje. Ostre walki o każdą dzielnicę, ulicę i dom. Znowu mi dwie dywizje niemieckie wyskoczyły zza pleców. Każdy jest tu otoczony i sam otacza. Świetny scenariusz. Typowo piechociński.

Brylant w piątej turze, ale grane trochęna rekord. Spróbuję utrzymać do ósmej i zdobyć małe flagi.
Udało się utrzymać, choć szczególnie z obroną północnego VH było ciężko. Ale warto było, bo doszli następni dowódcy.

Kampania bardzo mi się podoba. Kiedy będą następne scenariusze?

Jeśli można saperami stawiać (budować) most, to proszę o instrukcje.

A oto bohaterowie.

Campaign: Big Red One , Prestige modifier 100% , V-2.0 formula

Played Scenarios:
01 Oran  Brilliant Victory
02 Kasserine  Brilliant Victory
03 El Guettar  Brilliant Victory
04 Bizerte  Brilliant Victory
05 Gela - Operation "Husky"  Brilliant Victory
06 Troina  Brilliant Victory
07 Omaha Beach  Brilliant Victory
08 Normandy  Brilliant Victory
09 St.Lo "Cobra"  Brilliant Victory
10 Avranches  Brilliant Victory
11 Mons  Brilliant Victory
12 Aachen - prolog  Brilliant Victory
13 Aachen  Brilliant Victory

Current scenario: Aachen , VH prestige is 0 , All hex prestige is 0
Total army value: 1500 , Current prestige is 918
BV: 200 ,  , cap 1000 , 8 turn prestige: 120
V : 150 ,  , cap 1000 , 11 turn prestige: 150
TV: 100 ,  , cap 1000 , 14 turn prestige: 160
Ls: Loss , turn prestige: 160

Infantry
* 1st/26/I , Special Service [MPTC][M3 [W]] , 5 bars , 741 exp , USA , 10 base , 10 curr , Determined Defense - Defense values , 23 kill , 0 pp (U:003)
* 1st/26/II , Special Service [MPTC][M5A1 [W]] , 4 bars , 404 exp , USA , 10 base , 10 curr , Ferocious Defender - No unit can ig , 4 kill , 0 pp (U:004)
* 1st/26/III , Special Service [MPTC][Jeep [T]] , 5 bars , 653 exp , USA , 10 base , 10 curr , 16 kill , 0 pp (U:005)
* 1st/16/I , Special Service [MPTC][M5A1 [W]] , 5 bars , 501 exp , USA , 10 base , 10 curr , Overwhelming Attack - Some suppress , 5 kill , 0 pp (U:017)
* 1st/16/II , Special Service [MPTC][M5A1 [W]] , 3 bars , 385 exp , USA , 10 base , 10 curr , 12 kill , 0 pp (U:018)
* 1st/16/III , Special Service [MPTC][Jeep [T]] , 3 bars , 349 exp , USA , 10 base , 10 curr , 8 kill , 0 pp (U:019)
* 1st/18/I , Special Service [MPTC][M5A1 [W]] , 4 bars , 465 exp , USA , 10 base , 10 curr , 10 kill , 0 pp (U:020)
* 1st/18/II , Special Service [MPTC][M5A1 [W]] , 5 bars , 525 exp , USA , 10 base , 10 curr , Bridging - Units treat rivers as ro , 11 kill , 0 pp (U:021)
* 1st/18/III , Special Service [MPTC][M5A1 [W]] , 2 bars , 237 exp , USA , 10 base , 10 curr , First Strike - Unit fires first if  , 4 kill , 0 pp (U:022)
* 1st Eng. , Assault Eng. [E][M5A1 [W]] , 5 bars , 657 exp , USA , 10 base , 10 curr , Reconnaissance Movement - Phased mo , 12 kill , 0 pp (U:023)

Tank
*  , M26 , 2 bars , 296 exp , USA , 10 base , 11 curr , 5 kill , 0 pp (U:013)
, M4A3E8/76 Easy Eight , 5 bars , 657 exp , USA , 10 base , 10 curr , Combat Support - Gives bonus to adj , 33 kill , 348 pp (U:028)

Recon
* 1st/1stCavalry , M6 Staghound , 5 bars , 659 exp , USA , 10 base , 10 curr , Shock Tactics - Long-term suppressi , 13 kill , 0 pp (U:015)

Anti-tank
, M36 B1  , 5 bars , 670 exp , USA , 10 base , 10 curr , First Strike - Unit fires first if  , 13 kill , 312 pp (U:026)

Artillery
* 1st/33FA , M12 , 5 bars , 902 exp , USA , 10 base , 10 curr , Combat Support - Gives bonus to adj , 19 kill , 0 pp (U:014)
* 1st/32FA , M12 , 5 bars , 573 exp , USA , 10 base , 15 curr , Determined Defense - Defense values , 18 kill , 0 pp (U:016)
* 1st/5FA , 8 inch [M4 HS Tractor] , 5 bars , 576 exp , USA , 10 base , 15 curr , Overwhelming Attack - Some suppress , 36 kill , 0 pp (U:024)
* 1st/7FA , M1 Long Tom[M5 HS Tractor] , 5 bars , 718 exp , USA , 10 base , 15 curr , 22 kill , 0 pp (U:025)

Air Defense
*  , 90mm M2 [G][M5 HS Tractor] , 5 bars , 540 exp , USA , 10 base , 12 curr , 25 kill , 0 pp (U:030)

Fighter
, P-61 Black Widow , 5 bars , 709 exp , USA , 10 base , 10 curr , 11 kill , 840 pp (U:029)

Tactical Bomber
* Douglas A-26 B , Douglas A-26 B , 5 bars , 551 exp , USA , 10 base , 10 curr , 7 kill , 0 pp (U:027)

Killed: AD 55 ,  AT 53 ,  ATY 107 ,  INF 257 ,  REC 22 ,  TK 34 ,  FTR 14 ,  TB 10 ,  Total: 552
Lost  : AD  3 ,  AT  2 ,  ATY  3 ,  INF 36 ,  REC  4 ,  TK 11 ,  FTR  3 ,  TB  0 ,  Total:  62

BV 13
V   0
TV  0
L   0

Infantry * 10 Units * 6 Leaders
Total :   4917 exp,    105 kill,      0 pp
Average:    492 exp,     11 kill,      0 pp

Tank *  2 Units * 1 Leaders
Total :    953 exp,     38 kill,    348 pp
Average:    477 exp,     19 kill,    174 pp

Recon *  1 Units * 1 Leaders
Total :    659 exp,     13 kill,      0 pp

Anti-tank *  1 Units * 1 Leaders
Total :    670 exp,     13 kill,    312 pp

Artillery *  4 Units * 3 Leaders
Total :   2769 exp,     95 kill,      0 pp
Average:    692 exp,     24 kill,      0 pp

Air Defense *  1 Units * 0 Leaders
Total :    540 exp,     25 kill,      0 pp

Fighter *  1 Units * 0 Leaders
Total :    709 exp,     11 kill,    840 pp

Tactical Bomber *  1 Units * 0 Leaders
Total :    551 exp,      7 kill,      0 pp

Summary * 21 Units * 12 Leaders
Total :  11768 exp,    307 kill,   1500 pp
Average:    560 exp,     15 kill,     71 pp

Player 1 has 21 units total:
Infantry : 10
Tank :  2
Recon :  1
Anti-tank :  1
Artillery :  4
Air Defense :  1
Fighter :  1
Tactical Bomber :  1

Zsamot

Budowanie mostów:
- saperzy/ inżynierowie (b)
- lider "infiltration tactics"
Oddział musi wejść na heks rzeki, czyli całą ture poświęcic, wtedy zamienia się ikona jednostki w "kładkę", oddziały moga pokonywac od razu tak utworzony most.
Inżynierowie moga też niszczyć most- ppm 9prawy przycisk myszy) na ikone mostu, pojawia się detonator, znów kliknąc, most zniknie. tylko w ten sposób w starej kampanii "Defending the Reich" broniłem sie pod Kurskiem w VH.
Marzy mi się scenariusz, gdzie trzeba wyzająć mosty, nastepnie przepuścić okrążone oddziały i nastepnie te mosty wysadzić przed nadciagającymi posiłkami;) Ale pojechałem;D
Jesteśmy na FB: