Najlepszy i najgorszy scenariusz w Panzer General II

Zaczęty przez Depet, Czerwiec 01, 2006, 10:58:38 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ervin von Rommel

Cytata czy przypadkiem nie sprzedalas min?
co ejst zabronione :)

witam

Depet Ty tu się udzielałeś z wprowadzeniem nowego regulaminu. Dopisz jeszcze jeden punkt o tym że nie można sprzedać jednostek i dalsza dyskusja stanie się bezcelowa. Uważam że jest to najprostrze rozwiązanie.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Depet

Cytat: kapitanowa w Październik 29, 2006, 12:39:26 PM
gdyby nie można było ich sprzedawać to opcja SPRZEDAŻ powinna byc zablokowana!.
Są scenariusze gdzie jest zasilenie bez żadnej możliwości wymiany i wtedy nie ma problemu.
Takie obwarowanie powinno byc wpisane do regulaminu obok Cancel Move, itp. 

Z całym szacunkiem...mnie sie wydaje że nie da sie zablokowac podczas budowy scenariusza że NIE MOŻNA sprzedać tego co sie ma "w plecaku"...trzeba by sie poradzić Gustlika....jeśli sie da to wychodzi na to że autor scena okazałał sie bardzo naiwny żeby nie powiedzieć głupi :)....

Co do wzmianki w regulaminie...hmm...ja tylko napisałem to co obowiązywało dotychczas - żadnych nowści od siebie tam nie ma...bo nie mam prawa tam cokolwiek umieszczać co nie zostało zaakceptowane przez Szarika, więc trzeba by poczekać na Jego decyzje...może to faktycznie i dobry pomysł...w końcu specjalnie do takich sytaucji stworzyłem w nim nowy paragraf "Zasady Gry" żeby móc w każdej chwili dodać do regulaminu cos nowego bez potrzeby zmiany konstrukcji....

Przerzucam tą dysusje do wątku "Nieprzemyślane scenariusze" bo z tym w którym znadjuje sie obecnie ma to niewiele wspólnego :)

steelfox

Jednostki w scenariuszach są dodawane po to aby wprowadzać element nieprzewidywalności, a nie po to aby zasilać konto prestiżu. gdyby autor chciał dać więcej prestiżu to najzwyczajniej byłyby one dostępne. Dodatkowe jednostki do rozstawienia są po to, aby przeciwnik miał utrudnione zadanie. niec przecież nie stało na przeszkodzie, aby od razy pola minowe były rozłożone przez autora, a jednak tego nie zrobił. Jeśli mnie cytujecie to proszę o niewyrywanie zdań z kontekstu, dlatego powtórzę:
1. Grisha ma absolutnie rację co do zakazu sprzedaży jednostek do rozstawienia, bądź zamiany ich na inne jednostki,
2. Grisha absolutnie nie ma racji oczekując automatycznej wygranej, ponieważ kapitanowa (co wynika z treści) nie wiedziała, że tak nie można postępować. Powinni od początku rozegrać scenariusz.
3.Nie dla każdego jest oczywista zasada dotycząca jednostek do rozstawienia, więc rzeczywiście powinno być to wpisane jeasno do reguł obowiązujących w rozgrywkach.

pozdrawiam

Gustlik

Musiałbym zobaczyć ten scenariusz. Mogę prosić o dokładniejsze dane (nazwa, mapa, efil)?
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Ervin von Rommel

witam

No z treści dyskusji wnioskuję że chodzi tu o scenariusz Panzer-Lehrdivision (1944) v2.0 rozgrywany na mapie Borodino rozgrywany na sprzęcie Rayydar'sow. A może się myle ???

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

kapitanowa

Gustlik

Rozumiem, że owe dyskutowane posiłki w postaci min, zostały podesłane do okna kwatery głównej (do rozstawienia), a nie od razu na mapę? Teraz piszę z pracy, ale sprawdzę jak wrócę do domu, natomiast - według mojej najlepszej wiedzy i chęci - raczej nie można nikomu zablokować opcji sprzedaży jednostek. No, chyba, że mu się je podeśle od razu na mapę - wtedy mógłby je sprzedać dopiero pomiędzy scenariuszami (oczywiście pod warunkiem, że gra w kampanie).

Przychylam się do interpretacji, że skoro twórca scenariusza dał do dyspozycji, akurat miny, to po to, żeby z nich własnie zrobić użytek. Inaczej przydzieliłby po prostu w tej kolejce trochę kasy na zakupy...

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

Obejrzałem sobie ten scenariusz - niestety, nie ma możliwości zablokowania tej opcji sprzedaży. Można liczyć tylko na uczciwość grających.

EFILE, KAMPANIE:

Szarik

W najbliższym czasie zostanie wprowadzony przepis do regulaminu zabraniający wymiany na punky prestiżu jednostek, które autor przewidział do rozstawienia na początku scenariusza.
Mając wszystkie tury z gry łatwo jest wykryć gracza oszukującego, który postąpi wbrew temu przepisowi.

Szarik

Janus

jesili moge zabrac glos w tej sprawie panzer -lehrdevisjon -to w konicu mozna je sprzedac czy tez nie- ja uwazam ze mozna . w aldi mozna sprzedac opelotke czy nie - a kto jej nie sprzedawal ?.bo ja zawsze. to jest dacyzja grajacego czy chce rozstawic miny czy tez woli tanki. ja osobisicie wole tanki . moze panowie nie dlugo wprowadzimy punkt w regulaminie, ze trzeba rozstawiac jednostki w tym i w tym miejscu po to by przeciwnik grajacy  z nami wiedzial jak ma rozegrac znany sobie scen . JESILI JEST TAKA MOZLIWOSC TO DLA CZEGO JEJ NIE WYKORZYSTAC ,czy oszustwem jest wykozystanie mozliwosici scenarjusza ciekawe  pytanie to moze zabronimy zrzucania desantu na tylach i tym podobnych rzeczy to tez nie jest przecierz  do konca utrzciwa walka ,a ze ktos byl cwaniszy -trzeba sie z tym pogodzic i tyle. I NA KONIEC PYTANIE BO GRAM TEN SCEN W TURNIEJU MOGE JE SPRZEDAC CZY TEZ NIE A I NAPISZCIE GDZIE JE  MUSZE ROZSTAWIC CZY MOGE NA PRZYKLAD W VIKTORY CHEKSIE????TO CHYBA MI WOLNO.

steelfox

Jednostki które otrzymujemy na starcie (taj jak w ALDI) nie można sprzedawać!!!Nigdy nie jest tak, że jednostkę można postawić tylko w jednym miejscu zawsze jest tak, że ilość miejsc do rozstawienia>ilość jednostek do rozstawienia ponieważ chodzi o wprowadzenie elementu zaskoczenia dla przeciwnika. W Panzerlehr też jest więcej miejsc na rozstaienie niż samych min i chodzi o to właśnie aby przemyśleć ich rozstawienie, ponieważ nie zawsze daje to właściwy efekt obronny. ALDI to bardzo dobry przypadek na dowód, że jednostki inicjujące nie są na sprzedaż - gdyby autor chciał żeby je sprzedawać to przy 9000 tys punktów nie dawałby jednostki lecz zamiast jednostki dałby 9200 pkt.
Jeżeli będziecie chcieli grać z graczami innych lig i sprzedacie taką jednostkę, to waszemu przeciwnikowi przyznane zostanie zwycięstwo, ponieważ jest to dosyć ogólna reguła tka jak no cancel, no reload itd.

Janus

Co do A.L.D.I widac ze kolega nigdy nie stworzyl tego typu scenariusza. Jednostke daje sie po to by mozna bylo kupić jednostki i je rozstawic, ale to tak na marginesie. Po co ci altyleria bez trakcji - autorowi chodzilo o to by obie strony mialy taka sama ilosc punktów, a plemika co do tego czy można sprzedac czy nie jest bezzasadna bo w regulaminie nie ma punktu mówiacego, o tym ze nie można tego robic. Więc skoro czyn nie jest zabroniony to jest dozwolony. Tu zgadzam sie z Rommlem. Moim zdaniem wygrana powinna byc przyznana i tyle. A jak wprowadzony zostanie punkt do regulaminu to wtedy przegrywa ten kto go lamie - to proste rozwiązanie moim zdaniem jest najlepsze. MOIM ZDANIEM DUŻO POWAŻNIEJSZY PROBLEM DO ROZWIĄZANIA TO OSZUSTWA W CZASIE GRY NP. ZMIANA ROSTERA Z POGODA (FACHOWCY MÓWIA ZE JEST TO MOZLIWE I NIE DO WYKRYCIA) a jak sie przekonalem kilkakrotnie to w niektórych scenariuszach decyduje to o wygranej lub przegranej np. Sedan - Ardeny itd. NIE WSPOMNE O POWTARZANIU TUR I TYM PODOBNYCH ZDARZENIACH, ale zdaje mi się ze nie tu w tej sprawie glos zabierac.

Depet

Cytat: Szarik w Październik 30, 2006, 03:45:06 PM
W najbliższym czasie zostanie wprowadzony przepis do regulaminu zabraniający wymiany na punky prestiżu jednostek, które autor przewidział do rozstawienia na początku scenariusza.
Mając wszystkie tury z gry łatwo jest wykryć gracza oszukującego, który postąpi wbrew temu przepisowi.

To jest odpowiedź dla Ciebie Janus bo chyba nie doczytałeś - sprawa juz została rozwiązana...BĘDZIE odpowiedni zapis w regulaminie....inna sprawa że niektórzy się z tym nie zgadzają - tu macie pełne pole do wypowiedzi. Mnie sie ten pomysł nie podoba ale wiem że nie innej mozliwości NIE ma. Jeśli sprzedamy jednostki które dostalismy na początku to tura będzie na 100 % spaczona - sprawdziem wielokrotnie. Nie znajduje również kontrargumentu do wypowiedzi Steela - nie po to autor dał nam p-lotke czy miny żebyśmy je sprzedawali, a przykład z A.L.D.I jest faktycznie najlepszym tego potwierdzeniem. Istnieje jednak inna droga - nie podoba nam się taki scenariusz to w niego nie gramy. Proste. Ja tak zamierzam właśnie robić.

Ervin von Rommel

Cytat: Depet w Listopad 02, 2006, 10:57:40 AM
[...] inna sprawa że niektórzy się z tym nie zgadzają - tu macie pełne pole do wypowiedzi.

cześć

Już chyba trochę na to za puźno ale może zrobić to demokratycznie i przeprowadzić ankietę ???

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

marder

Mili Panowie oficerowie,
oraz (o ile nie przede wszystkim) Miłą Panią Kapitanową
jakoś tak się zlożyło z przyczyn zawodowych, że moja aktywność w GG zmalała do zera, co nie oznacza, że wycofuję się z NASZEGO ŚWIATKA i że nie mam z nim kontaktu.
Chciałbym poruszyć kilka drażliwych kwestii związanych z grą, w którą WY gracie bardzo intensywnie, a ja raczej wolę rozwijać, choć sama gra również sprawia mi ogromną frajdę.
Sądzę, że ta pozycja "obserwatora", który nie jest zaangażowany w gry na poziomie graczy wpływających na kształt regulaminu pozwala mi na lekkie "zdmuchnięcie piany z piwa" - bo mam wrażenie, że ostatnio jej zdecydowanie za dużo nabiliście.

1. Jednostki nierozstawione a otrzymane od autora scenariusza
Dzisiejsza zmiana regulaminu jest jak rozumiem bezpośrednim następstwem pojedynku, po którym Kapitanowa zawiesiła sobie nad kominkiem głowę Grishy uprzednio zamieniając miny na czołgi.
Cuż, nie żebym Was podejżewał o szowinizm, ale... ONA MIAŁA RACJĘ.
Jak to wygląda z punktu widzenia mnie, jako autora scenariuszy?
Po pierwsze: od strony technicznej w PG2 jeżeli chcemy mieć aktywne pola rozmieszczeń jednostek na hexach innych, niż otoczenie punktów zaopatrzeniowych, to niezbędne jest wstawienie na listę jednostek przynajmniej jednej jednostki, która nie będzie rozstawiona.
Inaczej, wszystkie zakupy, jakie wykonamy w I turze będziemy mmogli rozmieścić tylko i wyłącznie w okolicy Pkt. zaopatrzeniowych.

Po drugie: zawsze traktowałem jednostki, które daję graczowi, ale nie rozmieszczam na polu, jako pewną sugestię co do taktyki i składu wojsk. SUGESTIĘ, a nie sztywną regulaminową wytyczną.
Zresztą regulamin, to dla młodszych oficerów zbiór Praw Boskich, dla generałów zestaw sugestii jak postępować. Wydaje mi się Panowie, że w tym momencie zachowaliście się jak grupka podporuczników świerzo po promocji, a Kapitanowa jak dla mnie może zmienić Nicka na GENERAŁOwA.
Jedynym ograniczeniem, jakie jest do powyższych przemyśleń to komentarz autora do bitwy i on powinien być wiążący (moim zdaniem tylko on jest). Jeżeli autor napisze:
"daję zestaw jednostek do stworzenia linii obronnej, jakie były pod ów czas dostępne na froncie" to moim zdaniem to oznacza: zakaz wymiany ich na inne. Jeżeli nie ma takiego zastrzeżenia, to znaczy że zestaw ten można traktować jako sugestię.
Sztywne stawianie linii na podstawie regulaminu GG jest błędem, np.:
tworzę scenariusz: czerwoni atakują, niebiescy są na pozycjach obronnych, czerwonym dają zestaw rozstawionych jednostek o charakterze ofensywnym, niebieskim daję kilka rozstawionych jednostek w umocnieniach, sporo punktów zostawień, kasę i jednostki doświadczonych odwodów, ale nie rozstawione.
Jednocześnie piszę w komentarzu do bitwy: "gracz niebieskich dostaje doświadczone odwody pancerne, które ummożliwią mu przejście do działań ofensywnych o ile wytrzyma natarcie czerwonych. Graczom czującym się mniej pewnie w obronie sugeruję jednak częściową - wedle uznania - wymianę odwodu pancernego na artylerię ppanc i artylerię w celu wzmocnienia linii obronnych."
To kto ma rację? Ja autor scena, czy regulamin GG?
Inny przypadek? Daję jednostkę powietrzno-desantową w scenariuszu ofensywnym, ale dlaczego jej nie zamienić na czołgi i atylerię skoro ktoś gorzej czuje się w powietrzu?

Proponuję natychmiastowe wycofanie punktu w regulaminie i zastąpienie go punktem:
"O ile w komentarzu do bitwy autor nie zabronił zamiany jednostek otrzymanych lecz nierozstawionych na inne, to operacja taka jest dozwolona."
czyli wręcz odwrotnie do aktualnego regulaminu.

2, Wersja gry SSI.
Jak by to dyplomatycznie napisać... wiadomo wszem i wobec, że sprzęt to mój konik.
Właśnie przymieżam się do Winter Storma z Krzemykiem i cuż stwierdzam:
Marder uzbrojony w 76.2 mm działo ppanc zwalcza czołgi na dystansie 2 pola, ta sama armata po stronie rosyjskiej ma zasięg ognia tylko jedno pole.
BA-10 (jedyny dostępny recon radziecki - to już samo w sobie jest absurdem skoro na dole mamy BA-64) zwalcza piechotę na 1!
Uprzejmie informuję niedoinformowanych, że BA-10 - podobnie jak BA-6 miał 45 mm artmatę czołgową sprzężoną z ckm DT, orak kolejny CKM DT zamontowany w ścianie nadwozia. Do obu było dość sporo amunicji - ponad 3000 pestek.
Jak dla mnie, to będzie jakieś 6. żeby było śmieszniej, ja w swoim sprzęcie powtórzyłem ten błąd, ale go za chwile poprawię - wcześniej go nie zauważyłem.

Pominę taktownym milczeniem setkę innych błędów e-fila SSI.
Rozumiem, że Panowie doszli do wniosku, że bitwy oryginalne były robione na ten e-fil i należy się go trzymać. W ogólnych zarysach się zgadzam, ale nie jest to dowód na konieczność używania oryginalnego e-fla z wszystkimi znanymi błędami.
Jakoś dziwnie się będę czół grając np. Ciechanów i mając w dyspozycji 47 mm ppance po naszej stronie.
To że jakis zawodnik popełnił literówkę przy tworzeniu e-fila nie pownno to -  moim zdaniem - zobowiązywać nas do oddawania mu Boskiej Trzci.
Jeżeli chcecie, mogę przeszlifować e-fill SSI poznawiając go kilku irytujących błędów - jeden wieczór powinien wystarczyć.

I na zakończenie - arument o spaczeniu tury.
Moim zdaniem Depet możesz go sobie odpuścić, wiemy obaj, że można spokojnie sporo podkręcić a tura będzie dobra.
Po za tym - to pierwsza tura.

Pozdrawiam Wojowniczkę i jej Oponentów
MARDER