Jak w Gimie mapy robić.

Zaczęty przez sympatyk, Kwiecień 01, 2014, 07:34:22 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Rudel

Duże mapy lądowe no to trzeba będzie jakąś na próbę zrobić. Też o czymś takim myślę zupełnie inne podejście do walk. Wielka mapa do np Bitwy na łuku Kurskim, czy Stalingradu nie wspomnę o Charkowie. W Rosji problemem była nie tylko ACz ale i potworne odległości.
Prawo do ran i śmierci mają nie tylko odważni

Rudel

Mapa 1259 Coral Sea opublikowana jest. Nazwy są tylko większych wysp i mórz.

sympatyk

Cytat: Mario w Marzec 04, 2015, 09:42:56 PM
Marzy mi się kiedyś zagrać całą kampanię ;D (również bitwy lądowe na dużych mapach) a Twoja praca kolego Rudel taje taką nadzieję :clap

Trochę takich map już jest - uwaga autoreklama  >:D  ;D.
Zrobiłem je pod konkretne scenariusze, ale nie doczekały się realizacji  :(

Teraz przymierzyłem się jeszcze raz do mapy 1201, która zastąpić miała 12 ( Ciechanów).
Ze względu na zastosowane tam kolory - mapa się nie przyjęła.

Teraz podszedłem jeszcze raz do rzeczy i zamierzam oprzeć ją na mapie taktycznej z roku 1937 - 1938.
Zmienia się obszar - będzie większy,  --> obejmuje od Nidzicy, Działdowa przez Ciechanów do przedmieść Warszawy.
Zmienia się też teren - teraz można zobaczyć dlaczego pod Mławą została zatrzymana niemiecka armia --> teren będzie zgodny z rzeczywistością. Są bagna, rozlewiska, lasy no i kolej - najważniejszy środek transportu. Drogi zgodne z mapą.
Kolory - no cóż zamierzam wykonać inną techniką  :D niż na obecnej 1201
Heks będzie miał 2x 2 km --> tak jak moje pierwsze mapy.

Jeszcze tak dla sprawdzenia nałożyłem  mapę z 1946 roku --> widać zmiany w infrastrukturze w stosunku do tej z przed wojny ..

sympatyk

Cytat: Rudel w Marzec 06, 2015, 12:25:14 AM
Mapa 1259 Coral Sea opublikowana jest. Nazwy są tylko większych wysp i mórz.

Gratulacje Rudel  :clap
Robisz najlepsze mapy morskie  :iwin

Rudel

Mapa Kokody powolutku zaczyna wyglądać.

Buna-Port Moresby.jpg

farming

No rudel pogratulowac, świetnie wygląda.

Rudel

Cytat: farming w Marzec 07, 2015, 09:05:56 PM
No rudel pogratulowac, świetnie wygląda.

Dzięki ale nie jest jeszcze gotowa. Kolorystykę i infrastrukturę trzeba jeszcze dopracować to kupa roboty. Tu pokazałem tylko rozkład rzek.

Rudel

To przymiarki proszę o opinie. Jako że mam mapy japońskie i są na nich wioseczki nawet takie z 3 chatkami to pytanie jest następujące czy dawać te wszystkie wioski czy tylko te większe.

Taka jest moja propozycja przebiegu Kokoda trail ba mapie

Buna-Port Moresby.jpg

Mario

Oczywiście im więcej tym lepiej :) ale moim zdaniem wystarczy tylko te większe i ewentualnie z mniejszych te, które są w jakiś strategicznych miejscach ;D
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Rudel

Cytat: Mario w Marzec 08, 2015, 02:41:45 PM
Oczywiście im więcej tym lepiej :) ale moim zdaniem wystarczy tylko te większe i ewentualnie z mniejszych te, które są w jakiś strategicznych miejscach ;D

Wiosek na szlaku jest ok 8 to za dużo. Zaś na samym wybrzeżu jest ok 12 wiosek i farm. Więc jest w czym wybierać. Sam szlak wiedzie przez góry zastanawia mnie jak go oddać droga czy też zamiast drogi inny teren bo był w zasadzie nie przejezdny dla wojsk zmechanizowanych >:D >:D >:D >:D

Pokazuję lokalizację paru innych wiosek myślę, że tyle wystarczy i powoli biorę się za cywilizowanie samego obszaru Port Moresby ;D

Buna-Port Moresby.jpg

W sumie to nie jest nawet dziś zbyt ucywilizowany rejon.

BTW przejście szlakiem z Kokody do Port Moresby trwa ok 10-12 dni na piechotę dla sprawnego człowieka bez obciążenia.

Rudel

I wersja chyba z wszystkimi wioskami i lotniskami.
Z heksami

Buna-Port Moresby.jpg

Bez heksów

Buna-Port Moresby2.jpg

Jak pasuje taka infrastruktura to powoli ruszę z kończeniem mapy.

Dopasowanie warstw i zaczyna mapa przybierać ostateczną wersję

Buna-Port Moresby.jpg

Rudel

Mapa 1266 powolutku będzie gotowa. Jak macie jakieś uwagi to je podajcie.

Buna-Port Moresby.jpg

Rudel

Mapa 1266 opublikowana ma nazwy wiosek i ważniejszych rzek.

1266.png

Mario

No i super ;D-jeszcze trochę a całą kampanię będzie można zrobić na Twoich dużych mapach ;D
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Rudel

Cytat: Mario w Marzec 10, 2015, 09:07:19 PM
No i super ;D-jeszcze trochę a całą kampanię będzie można zrobić na Twoich dużych mapach ;D

To tak naprawdę pierwsza mapa z taką ilością heksów górskich (1982) i pierwsza mapa o tak wielkim obszarze lądu. W planach mam jeszcze kilka (Lae, Zatoka Lindgayen, Jawa, coś na Syberii). Jak mi czas pozwoli to powstaną w miarę szybko. Produkcja takiej mapy chwilkę trwa niestety.