Jak w Gimie mapy robić.

Zaczęty przez sympatyk, Kwiecień 01, 2014, 07:34:22 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mario

Jak "chwilkę" ;D to super :)
Wiadomo, że nie od razu Rzym zbudowano :)
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

sympatyk

Tak jak wcześniej pisałem zrobiłem od nowa mapę 1201 (Ciechanow_bis).
Zamierzam napisać do Luisa, aby zamienił poprzednią na tą ..

Ostatecznie stara mapa została, a nowa ma numer 1267 i nazywa się Ciechanow large.
Plik z polskimi literkami do nazw dołączam poniżej

http://open_nfog.sympatyk.strefa.pl/1267.png

[załącznik usunięty przez administratora]

Rudel

Cytat: sympatyk w Marzec 14, 2015, 02:33:38 AM
Tak jak wcześniej pisałem zrobiłem od nowa mapę 1201 (Ciechanow_bis).
Zamierzam napisać do Luisa, aby zamienił poprzednią na tą ..

Robi wrażenie jak jeszcze jest większa od tej starej mapy to super i te pociągi  ::) ::) ::) ::) ::). dla mnie miodzio ;D ;D ;D ;D
Prawo do ran i śmierci mają nie tylko odważni

Mario

Ogromna ;D i świetne tory kolejowe (ale do jakiejś nowej kampanii przydał by się zestaw map tej wielkości :))
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

marekreaktywacja

sympatyk

Dzięki

Mapa jest 3135x2975px - a wiec największa.
Musiałem zredukować kolory do 192, bo plik był za duży.
Została zrobiona na podstawie mapy przedwojennej. Hex jest w granicach 2x2 km
I tyle ..

Rudel

No to rewelacja zaraz ją ściągnę. Kawał świetnej mapy. Gratki :clap :clap :iwin

Gustlik

Rzeczywiście ostatnie mapy są znakomite - zwłaszcza Ciechanów i Coral Sea.

W związku z powyższym, zrobiłem mały remanent naszych, polskich mapowych zasobów i oto co mi wyszło.

Potrzebujemy map:

Wału Pomorskiego (zimowa) - 1945
Rejonu Kielc (Staszowa) - 1945 
Lwów - 1918/1939
Przełęcz dukielska - 1944
Studzianki - niby jest mapa Vistula, ale pożal się Boże - nawet Studzianek na niej nie ma!
Przemyśl - istniejąca również jest poniżej krytyki i elementarnych zasad odwzorowania terenu.

Oczywiście nie chodzi mi o to, żeby teraz nagle rzucać się na robienie map jakoś taśmowo, ale gdyby
ktoś szukał inspiracji.....
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Rudel

Można się pokusić o Przemyśl. Tylko że jeżeli byśmy rozważali wielkość max mapy (3125x2975) to na taką mapę wejdzie nam Przemyśl razem z Lwowem. Kwestia jest taka jak to rozbierzemy. Czy taka wielka mapa w 2 wersjach albo i więcej bo 1918-1922 i 1939-1945. Obie letnie i zimowe. I czy nie iść za ciosem i nie zrobić powoli nowych map tamtej okolicy (Karpaty), aby zobaczyć przybliżony obszar wystarczy w google maps wybrać oddalenie 20 km.

Waldzios

Osobiście chętnie bym zobaczył mapę Polesia. Myślę że na pojedynczej mapie powinien się zmieścić obszar od Pińska do Kijowa, z uwzględnieniem głównych odcinków Prypeci i Dniepru. Można by się pokusić o jakąś ciekawą bitwę z udziałem flotylli rzecznych.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Gustlik

CytatMożna się pokusić o Przemyśl. Tylko że jeżeli byśmy rozważali wielkość max mapy (3125x2975) to na taką mapę wejdzie nam Przemyśl razem z Lwowem.

Nikt nie powiedział, że każda mapa musi być w maksymalnym rozmiarze. Osobiście widziałbym mapy
Lwowa, Przemyśla i Przełęczy Dukielskiej tak jak na poniższej mapce.

Oczywiście można połączyć Przemyśl z Lwowem, ale wówczas Lwów wypadnie na wschodnim krańcu mapy.
O wiele lepiej by było, żeby Lwów leżał pośrodku mapy, bo w zależności od czasów, potrzebne są tereny i na
wschód i na zachód od miasta.

Nic się nie stanie jeśli części mapy będą zachodzić na siebie, albo jeśli ten Przemyśł byłby węższy, bo tak naprawdę
chodzi tylko o walki wokół miasta w pasie granicznym.

CytatOsobiście chętnie bym zobaczył mapę Polesia. Myślę że na pojedynczej mapie powinien się zmieścić obszar od Pińska do Kijowa,

Niekoniecznie aż tyle - można mniejszy obszar, a bardziej szczegółowo, co w walkach flotylli rzecznej byłoby bardzo przydatne.

EFILE, KAMPANIE:

Rudel

Rozumiem zamierzenia. Mimo wszystko postaram się na próbę zrobić mapowanie terenu bez wyznaczania dróg i rzek. Te byśmy wzieli z map sztabowych nie próbowałem tak wielkiego obszaru lądowego uchwycić. Potem potrzebne kawałki się wytnie i obrobi. Od czegoś musimy zacząć i to ma być prawie idealne.

Waldzios

Może sensownie byłoby przygotować początkowo większy obszar (wykraczający poza maksymalny rozmiar mapy), a potem z gotowego obszaru wyciąć kilka wymiarowych map.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Gustlik

Ale jak powiększysz taki wycięty kawałek, to zgubisz skalę i rozdzielczość.

A w bitwie na rzekach przydałyby się różne wysepki i zatoczki - czyli bardziej szczegółowe elementy.

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

Ponieważ stosunkowo dobrze opisana i omapowana jest w literaturze bitwa dukielska, proponowałbym właśnie od niej zacząć analizę tej trójcy: Dukla, Przemyśl, Lwów.

Wiadomo ile trzeba przestrzeni dla Dukli, no a potem należy posuwać się w lewo, w stronę Lwowa.

Minimalna mapa dla bitwy dukielskiej powinna pokrywać obszar jak w załączniku:

EFILE, KAMPANIE: