Sprzęt Republic of Poland

Zaczęty przez Primus71, Luty 10, 2019, 11:48:03 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Cytat: Primus71 w Czerwiec 08, 2019, 08:59:59 AM
Z trochę innej bajki przeglądając sprzęt niemiecki zauważyłem że niektóre niemieckie myśliwce mają oznaczenie CannotIntercept z włączoną opcją LastingSup. Czy możesz przybliżyć jak funkcjonują te samoloty. Czy wspierają jednostki lądowe?
'CannotIntercept' ('Cannot intercept')- wyłączą przechwytywanie; myśliwiec nie przechwytuje samolotów, i nie broni sąsiednich jednostek;
'LastingSup' ('Lasting Suppression') - dodaje trwałe tłumienie; myśliwiec powoduje długotrwałe tłumienie, punkty stłumienia utrzymują się do końca tury;
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Primus71

Rozumiem. Grałem kiedyś w niemiecką kampanię na JP i tam chyba HS-129 w późnych wersjach miał możliwość wspierania ogniem jednostek lądowych (Suport Fire). Ale z tego co widzę w efile Gustlika taką możliwość mają tylko amerykańskie AC-130 czyli nie ma co kombinować.
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Primus71

Przeglądając sprzęt RoP po 1945 roku zauważyłem dwie nie wiem czy zaplanowane dziury.
W 1943 roku pojawia się SP wz.42 Ogar a następny dopiero w 1953 roku. Czy ta dziura nie jest za długa. Może gdzieś w 1945 roku druga nieco lepsza wersja Ogara.
Myśliwce Iskra i Grom posiadają wariant wsparcia wojsk lądowych "S" natomiast morski PZL 860 Sztorm takowej nie posiada. Nie jestem pewien czy w rzeczywistości takie jednostki się pojawiły. Ale w kontekście G45 przy takiej liczbie operacji desantowych są raczej logiczne.
Jon Snow i Daenerys Targaryen zamordowani przez DD w 8 sezonie Gry o Tron. Pamiętamy!

Waldzios

Cytat: Primus71 w Czerwiec 08, 2019, 12:13:25 PM
W 1943 roku pojawia się SP wz.42 Ogar a następny dopiero w 1953 roku. Czy ta dziura nie jest za długa. Może gdzieś w 1945 roku druga nieco lepsza wersja Ogara.
Dla ścisłości, w 1946 pojawia się jeszcze 'SP wz.46 Wyżeł' (1946-11).

W zasadzie nie widzę przeciwwskazań by w latach 1944-45 pojawił się dodatkowy samochód pancerny. Problemem są jak zwykle ikony.
Trzeba by dobrać albo dorobić nową ikonę.

Cytat: Primus71 w Czerwiec 08, 2019, 12:13:25 PM
Myśliwce Iskra i Grom posiadają wariant wsparcia wojsk lądowych "S" natomiast morski PZL 860 Sztorm takowej nie posiada. Nie jestem pewien czy w rzeczywistości takie jednostki się pojawiły.
Szczerze mówiąc nie przepadam za wspomnianymi odrzutowcami w wersji "S". To przykład tych "starych" jednostek, z których koncepcją  nie do końca się zgadzam.

Oryginalnie Iskra i Grom bazowały na Me 262 (łącznie z ikonami), a wersje "S" dublowały koncepcje Sturmvogel'a.
Do tej pory to wyspecjalizowane wersje (oddzielne samoloty), nie warianty uzbrojenia.

Primus71

To może przerobić Iskrę S i Groma S je na wersje bombowe podstawowego samolotu dodać rakietowe odmiany tych myśliwców i podobnie zrobić z Sztormem. Chodzi mi głównie o to żeby istniały po 1945 roku odrzutowe myśliwce bombardujące.

Waldzios

Cytat: Primus71 w Czerwiec 08, 2019, 02:30:11 PM
To może przerobić Iskrę S i Groma S je na wersje bombowe podstawowego samolotu dodać rakietowe odmiany tych myśliwców i podobnie zrobić z Sztormem. Chodzi mi głównie o to żeby istniały po 1945 roku odrzutowe myśliwce bombardujące.
No nie wiem. Przemyślę to. Ale mam wrażenie, że takie jednostki byłyby przesadnie potężne.

Primus71

Może i racja co za dużo to nie zdrowo. A może tylko Iskrę S i Groma S zamienić w warianty uzbrojenia wersji podstawowej (ta sama cena żeby można było na bieżąco zmieniać na potrzebny wariant). Po przyjrzeniu się Sztormowi to może i specjalnego warianty nie jest potrzebny.

Waldzios

Cytat: Primus71 w Czerwiec 08, 2019, 03:20:53 PM
Może i racja co za dużo to nie zdrowo. A może tylko Iskrę S i Groma S zamienić w warianty uzbrojenia wersji podstawowej (ta sama cena żeby można było na bieżąco zmieniać na potrzebny wariant). Po przyjrzeniu się Sztormowi to może i specjalnego warianty nie jest potrzebny.
Raczej korci mnie przerobić wersje "S" na dodatkowe podwersje myśliwskie.
Rozrzut dostępności jest dość szeroki:
'PZL.1001 Iskra' (1945-11)
'PZL.1001 Iskra S' (1946-04)
'PZL.1002 Grom' (1948-05)
'PZL.1002 Grom S' (1949-05)
IMHO bardziej pasuje do kolejnych wersji myśliwskich.

Coś w rodzaju:
'PZL.1001 Iskra A' (1945-11)
'PZL.1001 Iskra B' (1946-04)
'PZL.1002 Grom A' (1948-05)
'PZL.1002 Grom B' (1949-05)

Różnice miedzy 'PZL.1001 Iskra' (INI=10, AA=27, AD=18) i 'PZL.1002 Grom' (INI=12, AA=28, AD=22), są na tyle duże że bez większego problemu można by wprowadzić wersje pośrednie.

Primus71

Jest w tym jakaś logika ale ze względów praktycznych średnio mi się podoba. Iskra i Grom mają słabiutkie parametry ataku na cele lądowe. Niby nie problemu bo podobnie ma Krogulec. Ale równolegle z nim jest cały czas Jastrząb III o wariantach myśliwsko - bombowych nie wspominając. A Sztorm będzie dostępny dopiero od 1948 roku. Nie wiem jak to wpłynie na inne kampanie ale w G45 po 1945 kończy się czas myśliwców bombardujących z napędem tłokowym. Jednostki nowe nie mają w tej kampanii doświadczenia i jedyną praktycznie szansą na jego względnie sensowne zdobycie przez myśliwce jest wariant samolotu atakujący cele lądowe.
Ewentualnie gdyby Iskra A dostała silniejszy atak na cele lądowe.

Waldzios

Cytat: Primus71 w Czerwiec 08, 2019, 05:34:10 PM
Nie wiem jak to wpłynie na inne kampanie ale w G45
Raczej nie wpłynie bezpośrednio, bo wariantów w tej chwili niema.
Jak już pisałem, wersje 'S' to oddzielne jednostki (nie warianty uzbrojenia). IMHO wersje "S" miały raczej ograniczone zastosowanie.

Po wymianie wersji 'S' na podwersje myśliwskie, zyska lotnictwo myśliwskie. Dodatkowa maszyna dostępna w 1946 (dwa lata przed Gromem), będzie raczej zmianą na plus (pod względem efektywności). Szczególnie, że bazowa Iskra (z ini=10) nie jest przesadnie potężna.

Nie widzę też przeciwwskazań by późniejsze wersje (raczej nie Iskra A) miały "umiarkowanie" silny atak naziemny (na poziome Sztorm'a).

Cytat: Primus71 w Czerwiec 08, 2019, 05:34:10 PM
Jednostki nowe nie mają w tej kampanii doświadczenia i jedyną praktycznie szansą na jego względnie sensowne zdobycie przez myśliwce jest wariant samolotu atakujący cele lądowe.
To nie do końca prawda.
Lepsze parametry samolotu niekoniecznie pomagają w zdobywaniu doświadczenia. Jeśli jednostka ma wysokie parametry ataku to zadaje większe straty, ale niekoniecznie zdobywa więcej doświadczenia.
Ilość zdobywanego doświadczenia zależy od statystyk obu jednostek. Im większa różnica miedzy statystykami obrońcy i agresora, tym większy bonus za każde zniszczone SP.
W praktyce, samolot z minimalnym atakiem, atakujący przypadkowe cele i sporadycznie niszczący pojedyncze punkty SP, będzie zdobywał tyle samo, albo i więcej doświadczenia.

Żeby szybko zdobyć dużo doświadczenia atakowana jednostka musi mieć albo bardzo wysoką obronę, albo bardzo wysoki atak (względem statystyka atakującego).
Dlatego odrzutowiec (z GD=~20) do zdobywania doświadczenia raczej słabo się nadaje.

Cytat: http://luis-guzman.com/Finally engine checks for experience gained, ONLY if KillFraction is bigger than zero.
Two "ExpBonus" are used to figure experience
If Pasive has EffAtk: ExpBonus1 = Pasive's EffAtk + 6 - Active's EffDef
.- if ExpBonus1<1 then ExpBonus1=1
.- finally: ExpBonus1 = ExpBonus1 * Pasive's UnsuppressedStrength
ExpBonus2 = Pasive's EffDef + 6 - Active's EffAtk
.-  if ExpBonus2<1 then ExpBonus2=1
These bonus are summed up to get a total: ExpBonus = ExpBonus1 + ExpBonus2
.- if ExpBonus > 15 then ExpBonus = 15
Then for Active ExpGained.A = ExpBonus * KillFraction
And for Pasive ExpGained.P = 2 * KillFraction
... * If $Var: exp_bar_factor is defined, ExpGained is adjusted depending unit's bars ...
... If Active has any exp-bar: ExpGained.A = ( ExpGained.A * (100 - Active's exp_bar * $exp_bar_factor) + 50 ) / 100
... If Pasive has any exp-bar: ExpGained.P = ( ExpGained.P * (100 - Pasive's exp_bar * $exp_bar_factor) + 50 ) / 100

Gustlik

Wyszperane na jednym z lotniczych portali...

Projekt (podobno) z 1938... Wrzucam jako źródło inspiracji...  :)
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Egon

A co w naszym sprzęcie republikańskim robi pancernik rodem z hameryki "Connecticut"? Jest użyty w jakimś scenariuszu?

Waldzios

Cytat: Egon w Czerwiec 15, 2019, 10:51:19 PM
A co w naszym sprzęcie republikańskim robi pancernik rodem z hameryki "Connecticut"? Jest użyty w jakimś scenariuszu?
W 1922 roku, w wyniku ustaleń traktatu waszyngtońskiego, pancerniki (przeddrednoty) typu Connecticut zostały wycofane ze służby w US Navy,
Jednocześnie pojawił się pomysł amerykańskiego senatora by nadliczbowe pancerniki przekazać Polsce.
Polska propozycji nie przyjęła. Koszty sprowadzenia i utrzymania pancerników, przekraczały znacznie możliwość budżetu Marynarki Wojennej.

W przypadku 'RoP' historia potoczyła się inaczej.

Co do użycia, to okręt był dodany na potrzeby kampanii G45 NAPRAWDĘ WIELKA POLSKA.
Jednostka jest opcjonalna. Nie występuje w każdej kampanii (wymaga aktywowania za pomocą dodatkowego frontu).

Ostatecznie okręt nie został wykorzystany w scenariuszach (gracz ma możliwość zakupu), ze względu na niewystarczające parametry.
Prawdopodobnie w przyszłości (na potrzeby kolejnej wersji G45) dodam wersje zmodernizowaną, z nieco lepszymi parametrami (poprawiona mobilność).

Waldzios

Przy okazji grzebania w ikonach samolotów, spreparowałem dodatkową ikonę wyrzutni rakiet.

Waldzios

Spreparowałem nowy zestaw mobilnych pelotek. Myślę że lepiej pasują w 1940 roku.

Porównanie do obecnych wersji:

SDPlot 20mmSDPlot 40mmSDPlot 75mm

Obecne 6-kołowe ikony nie muszą zniknąć. Mogę je wykorzystać dla zmodernizowanych wersji.