Problemy techniczne w Panzer General II

Zaczęty przez Depet, Marzec 18, 2006, 02:41:46 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

steelfox

Witam,
panzer2 to oryginalna wersja gry wydana przez producenta. Ponieważ producent zniknął grę rozwija grupa fanów i PG2UK.. to przerobiona wersja gry, w którą gra się w klubach  zrzeszających maniaków tej gry. Nowa wersja to rozszerzenia, usunięcie błędów, poprawki itd., oprócz tego jest rozwijana jest także biblioteka jednostek oraz ikon, która uatrakcyjnia wizualnie grę

steelfox

Witam,
co do gry on line, to jest to możliwe http://panzergeneral2.com/online.htm pod tym adresem jest wersja gry (oryginalna, bez rozszerzeń), którą należy zainstalować, a następnie poprzez serwer WARZONE można rozgrywać pojedynki z innymi przeciwnikami

steelfox

Generałowie, a w zasadzie uwzględniając Kapitanową Generały, :)
niektórym pojawia się błąd w wersji 2.40 polegający na załamaniu gry, przy próbie uruchomienia prawym przyciskiem panelu szczegółów jednostki. W takim przypadku gracz ma najprawdopodobniej za dużo katalogów z wersjami PG2. Najprostszym rozwiązaniem jest wgranie pliku zip z wersją 2.40 do katalogu RSF 2.05 i tam rozpakować to do katalogu gry. Zawsze jeżeli chcecie utworzyć odrębny katalog dla jakiejś wersji gry, to najlepiej go utworzyć poprzez skopiowanie z poprzednio działającej wersji.

steelfox

Wszystkim,
którzy chcą robić zrzut z ekranu poprzez klawisz "PrintScrn" pod windowsem polecam instalację tego pliku w Windows\system32\
http://personales.ya.com/lguzman49/links/DirectX_CtrlPanel.zip

Franek Dolas

czy mial ktos taki problem:

rozegralem ture, zapisalem w pliku, otrzymalem komunikat" bla bla bla...succesfully saved", zamknalem gre, patrze w katalogu SAVE a tam....nic  :-\
Nie bylo pliku z zachowana tura :(
(zeby nie bylo, ze moze nie przeczytalem regulaminu czy cos, wszystkie punkty byly przestrzegane :( )

to nie koniec... odpalam PG2, daje load game na pbem i widac ta ture. Restart windowsa nie pomogl, PG2 go widzie, a windows nie :(

Franek

... kurde, nie wiedzialem, ze te sejwy sa teraz w katalogu xSSI :)

Depet

Cytat: Franek Dolas w Styczeń 29, 2007, 11:23:35 PM
... kurde, nie wiedzialem, ze te sejwy sa teraz w katalogu xSSI :)

Hehe....tak savy z oryginalnych scenariuszy masz w katalogu xSSI a ze scenariuszy Rayydersów w SAVE....

Franek Dolas

a no, tylko szkoda, ze nie wiedzialem o tym wczesniej:( jakos tego nie doczytalem i sknocilem :/

darkonza

witam!
problem jest następujący:
po odpaleniu PG2 w żaden sposób nie mogę zmusić go do wydawania z siebie dźwięków
w dodatku odpala się tylko w oknie (dookoła czarna ramka)
i teraz pytanie?
spotkał się ktoś z takim utrudnieniem?
i czy to jest problem sprzętowy czy "windowsowy"?

steelfox

:), najprawdopodobniej źle rozpakowałeś plik. Wbrew nazwie wszystkie pliki z rozszerzeniem *.MAP należy rozpakowywać do katalogu \\SCENARIO natomiast do katalogu \\MAP wgrywa się pliki z rozszerzeniem *.SHP. Taki urok PG2 :). Jeśli chcesz grać na scenariuszu specjalnym (opracowanym przez graczy) to musisz wgrać do katalogu \\USERSCEN pliki s rozszerzeniem *.ply, *.scn, *.txt.

Jeśli brakuje dżwięku to sprawdź w grze po prawej stronie menu "+" tam rozwinie się podmenu na którym jest trąbka. Kliknij trąkę i sprawdź czy nie masz ściszonych dźwięków.
Jeśli to nie pomoże to ściągnij ten plik http://www.rayy.de/raiders/download/RSF2.03_Sounds_SFX.exe i rozpakuj do katalogu SOUND
czrny ekran oznacza, że brakuje ci mapy (plik z rozszerzeniem *.map) do scenariusza, który chcesz rozegrać.
Ściągnij stąd mapy specjalne -> http://www.rayy.de/raiders/download/All_Scens.zip i rozpakuj to katalogu SCENARIO
oprócz tego w tym miejscu http://www.rayy.de/raiders/pages_e/RayyFrames2N.html znajdziesz wykaz i pliki scenariuszy, które należy rozpakowywać do katalogu \\USERSCEN.
Wszystkie katalogi powinny znajdować się w głównym katalogu gry np. c:\RSFPG2\USERSCEN\*.*

darkonza

Janus

Depet co zrobić z samoistnym chasłowaniem 1 tury .
Zaczyna mnie to irytować powód jest prosty gram ostatnio dość często
z nowymi graczami i muszę im przez mejla tłumaczyć dla czego tak jest.
Nie wspomnę o tym że sie zniechęcają do gry!!!!
najczęściej zdarza sie to na rsf.

Depet

Janus gdybym to wiedział to już bym dawno to naprawił podobnie jak i wprowadził parę
ciekawych rozwiązań przeciw oszustom...niestety czasem zdarza się że nagle naszym hasłem okazuje się być hasło przeciwnika....  :o Należy się bezwzględnie trzymać reguły - JEDNA GRA NA JEDNO URUCHOMIENIE PANZER GENERAL 2

Janus

ta mam kolejny kłopot-
-w nowej wersji 2.50 pancerka nie moge nic kupic ze sprzetu jak to naprawić ????

Depet

Cytat: Janus w Marzec 19, 2007, 07:35:15 PM
ta mam kolejny kłopot-
-w nowej wersji 2.50 pancerka nie moge nic kupic ze sprzetu jak to naprawić ????

Mógłbyś podać więcej szczegółów...? Czy używasz NOWEJ wersji ze strony download czy tylko podmieniłeś pliki ze sprzętem w starej ? Czy w każdym scenariuszu nie możesz nic kupić ? Czy naciskasz na przycisk "buy" a kupowana jednostka nie przechodzi do okna zakupionych po prawej stronie ? O ilość prestiżu wymaganą do kupna jednostki się już nie pytam :) .....

Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o takim problemie.....

Depet

Po 2 godzinach wspólnego kombinowania Janus walnął: "wiesz co w aldi kupować mogę w sinyavino nie" ;) - otóż problem był zgoła prozaiczny - tkz. limit jednostek. Dałem Sinyavino na przegląd do Suita no i się okazuje że Ruscy już na starcie mają 100 jednostek i w 1 turze nikogo kupić po prostu nie mogą...... :) - a więc wersja ligowa na stronie download jest w porządku - zapraszam do gry !