Problemy techniczne w Panzer General II

Zaczęty przez Depet, Marzec 18, 2006, 02:41:46 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Revolutionary_pilot

Stahlhelm Team... Kopiuje pliki SHP do katalogu MAP´ i *.MAP do katalogu SCENARIO i nie trybi.. w grzy nie widze mapy. help

Gustlik

Co to znaczy "nie widzi mapy" ???

a) pojawia się czarny ekran z jednostkami, ale bez grafiki terenu? - brak plików shp
b) gra nie wchodzi do scenariusza? - brak pliku *.map, lub w ogóle brak pliku *.scn, lub *.txt

Poza tym CO chcesz grać - kampanię, scenariusz?

PS - uwaga ogólna - jeśli prosicie o pomoc techniczną - starajcie się jak najdokładnbiej opisać, nie tylko sam objaw, ale i okoliczności - czyli: co chcieliście grać, na jakim efilu, czyjego autorstwa, czy macie zrobione gamesety, czy to jest pojedynczy katalog....i.t.d. Pytanie postawione tak jak wyżej, to tylko gdybanie i strata czasu.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Revolutionary_pilot

masz racje.. niewyraznie napisalem

efil - Raiders RSF 2.50.. "co chcem grac" - scenariusz.. problem - nie widze importowanej mapy w tabelce map (w grze)

wykonane czynnosci - download pliku ´zip z mapa ze strony Stahlhelm Team´ - wypakowanie plikow SHP zawartych w zipíe do katalogu MAP, download pliku mapfiles.zip i wypakowanie pliku odpowiadajacego mapie w formacie *MAP do katalogu SCENARIO..

nie robilem nic z plikami txt z zipa zawartego na stronie (pod nazwa ´mapnames.zip´ - ze wzgledu na to ze nie wiem co z nim gdzie i ktory z tych plikow mam wyladowac)

Gustlik

Cytat: Revolutionary_pilot w Kwiecień 27, 2007, 11:08:31 PM

problem - nie widze importowanej mapy w tabelce map (w grze)

Tabela map pojawia się w grze WYŁĄCZNIE po uruchomieniu edytora scenaruiszy - rozumiem, że chcesz budować scenariusz?

W takim razie brak mapy w spisie dostępnych map do wyboru przy budowie scenariusza, oznacza na 100% BRAK pliku *.map w katalogu Scenario. A jak nazywa się mapa, z którą masz problem?

PS - pliki ze zbioru mapnames - to konkretne nazwy geograficzne dla konkretnej mapy - również użyteczne przy budowie scenariusza (jeśli chcesz, żeby precyzyjnie wyglądał), choć bez znaczenia dla działania gry jako takiej...

EFILE, KAMPANIE:

Revolutionary_pilot

Nie nie Gustlik.. nie chce budowac scenariusza w tym momencie. Piszac "tabelce map" mialem na mysli wybor mapy do normalnej, pojedynczej gry.. "Play a scenario" ^-^.. Jezeli chodzi o nazwe mapy z ktora mam problem : to ze wszytskimi (ktore probuje importowac do gry) A glebiej to ostatnio mam klimat zeby przeniesc sie do Jugoslavii. System wydaje sie tak prosty.. SHP do katalogu MAP i MAP. do katalogu SCENARIO , a jednak po wykonaniu tegio schematu nie mam mozliwosci wyboru owej mapy w grze.

Gustlik

Rozumiem - w takim razie ustalmy terminologię, bo zabrniemy w ślepą uliczkę.

Jak z tego wygląda masz problem ze SCENARIUSZEM, który nie pojawia Ci się na liście, a nie z MAPĄ !!
Scenariusz to jedno - a mapa to drugie. Oczywiście mapa jest powiązana ze scenariuszem, ale za pojawienie się scenariusza na liście dostępnych do grania odpowiadają zupełnie INNE pliki, niż te, które ściągasz z mapą.

SCENARIUSZ składa się z dwóch - czasem trzech - plików. W przypadku Raydersów są to z reguły TRZY pliki przechowywane w katalogu USERSCEN. Wszystkie trzy mają (i muszą mieć) taką samą nazwę, ale różne rozszerzenia - np: Stalingrad.scn; Stalingrad.txt i Stalingrad.ply.

Plik z rozszerzeniem *.scn zawiera informacje taktyczne (jednostki, ich siłę, rozmieszczenie punktów zwyciestwa w danym scenie, nazwę mapy, na której ma być grany...i.t.d).

Plik z rozszerzeniem *.txt zawiera (w wersji minimalnej) - jedynie tytuł scenariusza i odpowiada za wywietlanie scenariusza na liście -

Plik z rozszerzeniem *.ply robi to samo dla scenariuszy przechowywanych w katalogu USERSCEN

Ponieważ scenariusze Raydersów gra się właśnie z katalogu USERSCEN - MUSZĄ mieć komplet wszystkich trzech plików - nazywających się tak samo: xxxx.scn; xxxx.txt; xxxx.ply. Skoro scenariusz nie pojawia Ci się na liście - najprawdopodobniej:

a) nie ma go w katalogu USERSCEN
b) jest, ale niekompletny (brakuje któregoś pliku)

Na tym etapie nie ma to nic wspólnego z mapą - o braku mapy możemy mówić dopiero w momencie gdy scenariusz pojawia się na liście dostępnych do grania, ale po kliknięciu w niego NIC się nie dzieje...

EFILE, KAMPANIE:

Revolutionary_pilot

No tak. Mapa, scenariusz.. - pisalem "mapa" w przenosni, majac na mysli scenariusz.. Wiecej we mnie abstrakcji niz techniki. Rzeczywiscie robi to roznice jak spojrzec na to od strony technicznej - a przeciez od takiej tu patrzymy.
I wyglada na to ze trafiles w zrodlo problemu - katalog USERSCEN i rozszerzenia ply, txt i scn. Jednak na strone ´Stahlhelm Team´ wszytskie te zipy zawiaraja tylko SHP (i *map z mapfiles.zip).

Gustlik

Bo Stahlhelm publikuje MAPY a nie SCENARIUSZE. To są zupełnie dwa różne zestawy plików. Mapa, to tylko pusty "plac zabaw", na którym trzeba dopiero zbudować scenariusz.

Zeby scenariusz działał trzeba ściągnąć:

a) pliki scenariusza - czyli xxxx.scn; xxxx.txt; xxxx.ply - od tego kto opublikował scenariusz
b) pliki mapy - czyli zzz.shp (zestaw plików) i zzz.map (chyba, że już taka mapę masz) - ze strony, która publikuje mapy

Dopiero to wszystko razem daje całość gotową do grania.

Czasem od tego, kto publikuije scenariuze można ciągnąć i mapy - ale to nie jest reguła, a nawet jeśli ma i jedno i drugie, to mapa i scenariusz, to są dwa osobne pakiety. Trzeba sciagać i to i to

Oczywiście na jednej mapie można napisać (i grać) wiele scenariuszy - a więc mapę wystarczy ściągnąć RAZ - bedzie słuzyła do wzystkich następnych scenariuszy na nią napisanych

EFILE, KAMPANIE:

Franek Dolas

Cytat: Szarik w Kwiecień 04, 2006, 09:10:12 PM
Pobierz pełną grę, która ma wymagane w lidze ulepszenia:
http://panzergeneral2.e-sport.icx.pl/download/pg2.exe

Szarik
hej
czy pod tym linkiem jest/byla wersja z e-filem 2.50 v 1.3? Tzn ta, ktora jest obecnie dostepna w dziale download na stronce pg2 czy moze tylko ten patch do wersji 1.3?
Chodzi mi o to, ze mam drobne uwagi/pytania:
1) instalator wogole nie pytal mnie gdzie chce zainstalowac pg2, tylko wrzucil wszystko od razu do D:\panzer2
2) (tu mi moze ktos pomoze bo tego nie rozumiem :)) jak skopiowalem sobie z D:\panzer2 do C:\panzer2 i zmienilem lokalizacje w skrocie na pulpicie z D na C, odpalilem gre, zapisalem, to save'a wrzucil mi i tak do katalogu na dysku D a nie do C...zwariowalem?
3) jesli nie zwariowalem to gdzie mam zmienic ta lokalizacje?

dzieki z gory za podpowiedzi:)
Franek

Depet

Cytat: Franek Dolas w Czerwiec 06, 2007, 02:45:19 PM
Cytat: Szarik w Kwiecień 04, 2006, 09:10:12 PM
Pobierz pełną grę, która ma wymagane w lidze ulepszenia:
http://panzergeneral2.e-sport.icx.pl/download/pg2.exe

Szarik

hej
czy pod tym linkiem jest/byla wersja z e-filem 2.50 v 1.3? Tzn ta, ktora jest obecnie dostepna w dziale download na stronce pg2 czy moze tylko ten patch do wersji 1.3?

NIEEEEE !!! :) Ściągnij grę z działu DOWNLOAD na stronie -> http://generalsguild.com/panzergeneral2/pl/download.php - tam wszystko powinno być OK.

Franek Dolas

Cytat: Depet w Czerwiec 10, 2007, 08:33:39 PM
NIEEEEE !!! :) Ściągnij grę z działu DOWNLOAD na stronie -> http://generalsguild.com/panzergeneral2/pl/download.php - tam wszystko powinno być OK.
No wlasnie, ze nie jest, bo "tak to zem wlasnie uczynil" i nic. Pytalem czy to ta wersja bo myslalem, ze ta w dziale download (ktora sciagnalem) moze jest cos nie halo a ta z linka byla ok :(
Takze problem pozostaje...

Depet

Aha no to jedziemy po kolei....

1) instalator wogole nie pytal mnie gdzie chce zainstalowac pg2, tylko wrzucil wszystko od razu do D:\panzer2

Instalator to takie fajne bydle że wszystko robi za Ciebie - nawet katalog wybiera :P....gdybyś jednak przeczytał na samym początku umowę licencyjną to tam jest napisane coś takiego:

Forma instalacji:

Instalator zainstaluje na Twoim komputerze grę Panzer General 2 w wersji przeznaczonej do gry PBEM (Play By E-Mail) i ON-LINE w lidze Generals Guild (http://generalsguild.com/panzergeneral2/pl/). Grę można zainstalować na 2 sposoby:

Jeśli chcemy korzystać z programu WARZONE i mieć możliwość gry ON-LINE proszę wybrać opcje:
INSTALACJA STANDARDOWA (instalacja pełna) - gra zostanie wówczas zainstalowana automatycznie do katalogu: C:\panzer2\ .

Lokalizacja ta jest uwarunkowana działaniem programu WARZONE i NIE WOLNO jej zmieniać ! Ponadto po zakończeniu instalacji proszę zaznaczyć: Launch WarZoneInstaller.exe - wówczas instalator zainstaluje automatycznie program WARZONE Client. Jeśli z jakichś powodów instalator programu nie zainstaluje możecie państwo uruchomić go "ręcznie" - instalator WarZoneInstaller.exe znajduje się w głównym katalogu z grą.

-----------

Jeśli chcemy korzystać TYKO I WYŁĄCZNIE z gier przeznaczonych do gry PBEM proszę wybrać opcję:
INSTALACJA NIESTANDARDOWA (wybór użytkownika) ? wówczas możemy dowolnie zdefiniować dysk i katalog do którego gra zostanie zainstalowana. Ponadto po zakończeniu instalacji proszę NIE zaznaczać: LaunchWarZoneInstaller.exe - wówczas instalator nie zainstaluje zbędnego oprogramowania do połączeń multiplayer.

Jeśli więc wybrałeś opcję nr. 1 to nic dziwnego że gra nie zapytała o ścieżkę :)....Piszesz że zainstalowało do D:\panzer2\ zamiast do C:\panzer2\ - trudno mi w to uwierzyć ale jeśli tak się stało to przenieś grę na katalog C:\panzer2\ .

2) (tu mi moze ktos pomoze bo tego nie rozumiem :)) jak skopiowalem sobie z D:\panzer2 do C:\panzer2 i zmienilem lokalizacje w skrocie na pulpicie z D na C, odpalilem gre, zapisalem, to save'a wrzucil mi i tak do katalogu na dysku D a nie do C...zwariowalem?
3) jesli nie zwariowalem to gdzie mam zmienic ta lokalizacje?

Dlatego najlepszym rozwiązaniem wydaje mi się PONOWNA INSTALACJA poprzez opcję nr. 2 - wtedy będziesz mógł sobie wybrać katalog i wszystko ładnie się zainstaluje....gdzie chcesz :) a ścieżki skrótów na pulpicie automatycznie się skorygują do właściwych plików *.exe.

Jeśli nadal będą problemy pisz na forum...musi działać !!! :)

Franek Dolas

a nie, no dziala, tak zle to nie jest...
co do tej licencji to nie doczytalem:) ale nie zmienia to faktu, ze wlasnie zainstalowal mi to na D zamiast na C...
nie ma tam aby jakiegos buga z odczytywaniem dyskow? Gwoli scislosci instalka byla na dysku E a na C nie bylo takiego katalogu panzer2 co wyklucza blokowanie zapisu:)
Nie mniej ciekawe sa jednak te skroty, zmienilem "rozpocznij w" na C:\panzer2 a on i tak uruchomil mi ta wersje na D :)
...pozostanie chyba zainstalowac od nowa i zobaczyc czy to sie powtorzy...

Depet

Cytat: Franek Dolas w Czerwiec 11, 2007, 12:03:07 PM
...pozostanie chyba zainstalowac od nowa i zobaczyc czy to sie powtorzy...

Odinstaluj tamtą wersję i zainstaluj jeszcze raz ale teraz użyj opcji numer 2 !!! :)

yazz

mi też zainstalował z automatu na D: mimo, że instrukcja mówi, że będzie na C:
:)