Problemy techniczne w Panzer General II

Zaczęty przez Depet, Marzec 18, 2006, 02:41:46 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Depet

Hmm mnie to wygląda na to że to nie jest problem z Vistą a z sterami od grafy tudzież ustawieniami akceleracji w DirectX 10 który jak mniemam posiadasz. Wyłącz akceleracje dla karty graficznej, sprawdź ustawienia w DX 10 i daj we właściwościach aplikacji: "uruchamiaj w rozdzielczości 640x480" i "w 256 kolorach".

lavalavabatu

chyba mnie trafi na miejscu jasny

mialem Viste nie wyswietlalo mi "stosunkow" na zlocie pokazywalem o co biega.

zmienilem system. teraz mam xp sciagnolem PG ze strony. zainstalowalem (zgodnosci wlaczane byly wewszystkich mozliwosciach)

zawiesza mi PG2 wrrrrr

gra sie odpala i glowne menu jezdze kursorem i jest ok. ale wystarczy ze najade na butony na dole i cisza. 5 sekund i pojawia sie ulubiony komunikat czy "wyslac raport"

gdzie ses a gdzie logika ???

Depet

Gustlik

"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

lavalavabatu

Galaxy GeForce 8600 GE

i jak to wina karty to nie odpisujcie i mnie nie dobijajcie :P bo miala byc "rewelacja na baltyku"

^^ dla nie rozumiejacyc "rewelacja na baltyku - lody, lody na patyku " :P

" ani wodka ani wino nie zastapia ci bambino "

Gustlik

Jednak Ci odpiszę - może przeżyjesz...  ;)

Jedyna rada jaką wynaleziono na problemy Panzera z kartami GForce (lub odwrotnie), to zmiana sterowników - niestety najczęściej jest to zmiana wsteczna - czyli na starsze. Często pomaga.

EFILE, KAMPANIE:

Grolshek

W ramach dostosowania sprzętu do Panzera wymieniłem gforsa na ATI 2600XT... Jak się wywalał do pulpitu tak się wywala... Działa jedynie z flasza bez zarzutu na wszystkich najnowszych Gforsach jak i ATI... Po przegraniu na dysk kapa...

lavalavabatu

problem rozwiazany.

zainstalowalem Virtual PC ktory nie posiada wlasnej karty graficznej tylko symuluje jakas gowniwna intel cos tam ( przy okazji ma swoja wlasna sieciowe i mormalnie mozna udostepniac pliki i tak dalej.

po zainstalowaniu pg okazalo sie ze smiga jak malina... ale

czy ktos wie jak zrobic zeby obarz nie zasuwal jak superman?? jak dam kursor do krawedzi to sie przesuwa za szybko i ciezko trafic na swoich ;)

Gustlik

Jedną z opcji - jest obniżenie częstotliwości odświeżania ekranu w ustawieniach karty graficznej i ogólnie zdjęcie jej trochę "mocy".

W ustawieniach typu: "Jakość - Wydajność" - przesunięcie suwaków w stronę jakości.

EFILE, KAMPANIE:

Depet

lava...a mógłbyś pokrótce napisać skąd wziąć ten virtual PC i jak go zainstalować/odpalać ? Taki krótki samouczek bo okazuje sie że coraz więcej osób musi uciekać się do tego sposobu...

lavalavabatu

no wiec tak Virtual pc mozna dostac za darmo

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=626&t=57

uruchamiamy instalacje. tam jest kilka opcji ale logicznie lato je rozgrysc. podajemy lokalizacje programu.
dokladnie nie pamietam czy wizard sie odpala automatycznie czy dipiero w momencie nacisniecia "new..." potem uruchamia sie taki wizard do tworzenia dysku. on sobie tworzy plik ktory bedzie jego dyskiem wiec podajemy nazwe tego katalogu oraz gdzie on ma sie znajdowac. najczesciej i najlepiej podac dynamiczne przypisanie rozmiaru. podczas pozniejszych modyfikacji sam sobie bedzie rezerwowal wiecej miejsca. potem podaje sie wielkosc ramu jaka ma pobierac z oryginalnego kompa. ja mam 2Gb to virtualowi dalem 512.

po uruchomieniu dajemy strat i odpala sie okno ktore jest naszym nowym komputerem.
u gory nalezy w opcjach cr-rom wybrac nasz logiczny cd i wlozyc do neigo plyte z windowsem.

ponieważ nasz nowy komp jest "czysty" i nalezy w nim normalnie zainstalowac system.

co do sterownikow nie ma problemu gdyz zawartosc virtuala jest zintegrowana ze xp sam daje rade ze sterami

po instalacji mamy normalnie windowsa w ktorym mozemy sobie skonfigurowac siec

lavalavabatu

przypominam ze komputery aby sie wizdialy musza byc z tej samej podsieci to mozna ustawic jesli w virtual da sie dynamiczne przypisywanie adresu. wazne tez aby byly w tej samej grupie roboczej to sie psrawdza klikajac wlasciwosci na moj komputer i zakldaka nazwa komputera.nalezy sprawdzic jaka mamy obecnie i jaka jest na cirtual.

jezeli po tych operacjach komputery sie dalej nei widza (a powinny) nalezy zrobic tak:
-kliknac wlasciwosci na Moje otoczenie sieciowe w virtyal pc, potem dwa razy na polaczenie lokalne
odpali sie oknow gdzie u gory w zakladce "obsluga" bedzie adres sieciowy virtual pc ( na przykla: 192.168.0.156)
- nastepnie na naszym bazowym kompie na pulpicie klikamy prawym dajemy "nowy" a potem skrót
- w oknie lokalizacja elementu wpisujemy: \\<adres sieciowy virtual> na przykladzie bedzie to \\192.168.0.156
wazne ze musza byc kropki a nie przecinki.

dajemy dalej i dalej ( kij z nazwa) i tworzy sie skrot do virtualnego mimo ze go nei widac.

jezeli nasz visrualny pc dzial to udostepniamy tam jakis plik i w momencie odpalenia naszego skrotu bedziemy go widzielni na tamtym kompie.wtedy juz mozna przeniesc pg2 i instalowac. Nie nastawiajscie sie na potego bo zintegrowana carta graficzna virtual pc to S3 z 4MB ramu ;D

sprawa jest banalna tylko troszke zagmatwana.

co wazne jak jestesmy na virtyal pc kursorem porusamy sie w virtualu. aby wyjsc do bazowego kompa najlepiej dac alt+enter ( jest to opcja do robienia pelnego ekranu ale najpierw pojawia sie informacja ktora umozliwia wyjscie z okna virtyala)

jak cos dalej nie jasne to pisac na lavalavabatu@wp.pl badz na gg: 2058120

chetnie pomoge

pozdrawiam

Depet

O to mi właśnie chodziło !!! Wielkie dzięki !! Jestem pewien że to się niejednemu z graczy przyda...

Janus

czy to pomaga gdy ma się zmienny adres ap ?
prosze o pilna odpowiedz bo dla mnie jest to troche za skomplikowane

Depet

Cytat: Janus w Grudzień 05, 2007, 10:47:50 PM
czy to pomaga gdy ma się zmienny adres ap ?
prosze o pilna odpowiedz bo dla mnie jest to troche za skomplikowane

Cześć Janus, Tobie zapewne chodzi o zmienny adres IP a powyższy opis metody instalacji virtual PC ma służyć ludziom którzy nie mogą w ogóle uruchomić Panzer General. Ty masz chyba problem z połączeniem się przez WARZONE i o to Ci chodziło :)...z tego co pamiętam z naszych testów to problemem u Ciebie nie był zmienny adres IP a zablokowane porty DX. To chyba może rozwiązać tylko Twój dostawca neta ??? i to jemu musisz przedstawić problem - w każdym razie zagadaj jeszcze z gieesem...on się na tym zna najlepiej.