Nowy projekt - tytuł roboczy "Hubal" aka "Leśni Ludzie"

Zaczęty przez Gustlik, Wrzesień 10, 2008, 02:17:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Exiter

niestety nie mam save, ale mogę zacząć od nowa  ;D
jedna tylko uwaga - rozważmy czy nie dodać trochę prestiżu przed Terrorem, ponieważ CKM na koniach nie nadąża, a szybkość jest kluczem w tym scenie, maksymalny prestiż do zdobycia przed tym scenem to 80, a żeby dokupić furgon do CKM potrzeba chyba 90, zatem kwestia dotyczy tylko 10 pp

Exiter

dobrnąłem do ostatniego scena, zatem mogę zacząć od nowa - podeślij mi Gustlik tą poprawkę.
jeśli chodzi o nowe sceny to:
scen z magazynami skończyłem w 7 turze po znalezieniu i zajęciu 2 magazynów, uznałem że pozostałe są tak daleko że zanim dojdę do nich to mnie niemiaszki przy VH zmasakrują  :D, a poza tym nie wiem czy warto zdobywać te 80pp, bo niby na co je wydam, JC jest nieubłagany.
apropos JC - bez takiej tabelki jak zrobił Rommel to nie da sie grać, nigdy tak dokładnie nie śledziłem JC i nie musiałem tak kombinować, w tej kampanii to w zasadzie nie warto zbyt wiele kupować, tylko ulepszać te pierwsze 3 jednostki. po scenie z magazynami mam 5 jednostek: kawalerię, CKM na furgonie, zwiad i 2 cichociemni na furgonach. Wydawało mi się że armia dosyć mocna i do scena z magazynami tak było (oprócz Terroru).

natomiast Wehrwolf to masakra, mam wrażenie że niemcy się mnożą i jak zniszczę jedną jednostkę to kolejne dwie się pojawiają. jedyną cenną jednostką jaką mam to kawaleria, no i może CKM, reszta jest słabiutka. cichociemni o liczebności 12 mając za plecami drugą jednostkę cichociemnych (od razu pytanie: czy Commbat Support jaki mają cichociemni działa na drugą jednostkę cichociemnych) potrafią wielkim wysiłkiem zniszczyć 2 punkty siły z oddziału SS o liczebności 8??????
dlatego po dwóch próbach dałem sobie spokój, bo już było późno.
bronię jak częstochowy jedynego VH jaki pozostał mój. tylko pytanie bo Rommel napisał, że nie trzeba odbijać własnych VH, ale chodziło mu o te 4 VH, które są zajęte przez cywili czy wogóle o wszystkie VH???? niemcy robią co chcą i mam wrażenie, że jednak 5 jednostek to za mało, żeby skutecznie z nimi walczyć.
Rommel czy mógłbyś wkleić raport?

Gustlik

Rozesłałem próbkę poprawki - po namyśle postanowiłem dać ten CKM na furgonie od początku. Pozwolenie na zakup transportu w trakcie wymagałoby nagrody w wys 200pp, a to z kolei zmusza do podniesienia JC, żeby się ta nagroda zmieściła i jeszcze kasa na zakup regularnych partyzantów - to tak naprawdę nagroda musiała by wynosić 260pp, i JC też przynajmniej taki. Już w trzecim scenariuszu.... Musiałbym zmienić wszystkie dalsze obliczenia. A tak - możliwości zakupów zostają bez zmian. Tylko CKM jest szybszy.

Jak się z furgonem okaże za łatwo - to zawsze można tu i ówdzie Niemcom coś dodać.

Co do tych magazynów - to się nie obawiaj - wymierzyłem JC na podstawie swojej armii i mamy tak:

JC=850 (po magazynach)

5 flag x 40 = 200
BV = 120
----------------------
Suma do wyniesienia ze scenariusza = 320

Mój oddział = 528

Wniosek 528 + 320 = 848 - mieści się poniżej 850, tak że można wynieść wszystko, łącznie z kasą za BV.

Te 528 wartości armii to jest i tak zawyżone, bo zmierzone po zakończeniu., w savie z HQ, po uzupełnieniach ponad normę.

Do JC liczy się stan armii na wyjściu ze scena. Nikt na pewno nie skończy magazynów ze wszystkimi jednostkami w stanie "full-plus".
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Exiter

a moglibyście odpowiedzieć na moje pytania z poprzedniego posta: Commbat Support i konieczność odbijania VH

Gustlik

No więc Combat Sup. działa na inny CS, tak samo jak na każdą inną jednostkę, natomiast co do heksów, to ja się pomyliłem, bo rzeczywiście jak napisał Rommel - nie trzeba odbijać polskich - wystarczy się przebić do niemieckiego, przy warunku, że utrzyma się przynajmniej jeden swój. Nie do końca tak chciałem - ale skoro wychodzi na to, że jest tak trudno, to może niech tak zostanie.

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

Cytat: Exiter w Grudzień 02, 2008, 09:24:43 AM
Rommel czy mógłbyś wkleić raport?

Mówisz masz.
Raport przed zajęciem ostatniego hexa w Wehrwolfie:

CytatCampaign: Not found , Prestige modifier 100% , V-2.0 formula

Played Scenarios:
(*) Sequence is unknown as campaign file was not found
?? Pierwsza akcja (#0), Brilliant Victory
?? Za bronia (#1), Brilliant Victory
?? Oblawa (#2), Brilliant Victory
?? Terror (#3), Brilliant Victory
?? Dlugi marsz (#4), Brilliant Victory
?? Wywiad (#5), Brilliant Victory
?? Oblawa II (#6), Brilliant Victory
?? Konwoj (#7), Brilliant Victory
?? Przez most (#8), Brilliant Victory
?? W gory (#9), Brilliant Victory
?? Wycieczka (#10), Brilliant Victory
?? Oblawa III (#11), Tactical Victory
?? Bieszczady (#12), Brilliant Victory
?? Transporty (#13), Brilliant Victory
?? Barbarossa (#14), Brilliant Victory
?? Zrzut (#15), Tactical Victory
?? Oboz (#16), Brilliant Victory
?? Oblawa IV (#17), Victory
?? Poligon (#18), Brilliant Victory
?? Spotkanie (#19), Brilliant Victory
?? Kedyw (#20), Brilliant Victory
?? Lotnisko (#21), Tactical Victory
?? Zniwa (#22), Brilliant Victory

Current scenario: Akcja Wehrwolf , VH prestige is 0 , All hex prestige is 0
Total army value: 552 , Current prestige is 9
BV: ? , ??? , cap ? , 20 turn prestige: 0
V : ? , ??? , cap ? , 20 turn prestige: 0
TV: ? , ??? , cap ? , 20 turn prestige: 0
Ls: ? , ??? , cap ? , 20 turn prestige: 0

Infantry
*  , Cichociemni [CP][Furgon] , 5 bars , 2196 exp , 10 base , 4 curr , Alpine Training , 41 kill , 0 pp
*  , Cichociemni [CP][Furgon] , 5 bars , 1786 exp , 10 base , 9 curr , Aggressive Attack , 78 kill , 0 pp
, Cichociemni [CP] , 4 bars , 451 exp , 10 base , 6 curr , Infiltration Tactics , 5 kill , 216 pp
, Piechota AK , 0 bars , 70 exp , 10 base , 4 curr , 3 kill , 96 pp

Recon
, Zwiad Konny , 5 bars , 1990 exp , 10 base , 9 curr , Determined Defense , 51 kill , 120 pp
, Zwiad Konny , 5 bars , 1119 exp , 10 base , 2 curr , Infiltration Tactics , 25 kill , 120 pp

Panzer General II
*  , MG 42 [FS][Furgon] , 5 bars , 1626 exp , 5 base , 10 curr , 27 kill , 0 pp

Killed: AD 20 ,  AT  3 ,  ATY 20 ,  INF 171 ,  REC 30 ,  TK 14 ,  FTR  0 ,  TB  8 ,  Total: 266
Lost  : AD  1 ,  AT  0 ,  ATY  1 ,  INF 12 ,  REC  1 ,  TK  0 ,  FTR  0 ,  TB  0 ,  Total:  15

BV 19
V   1
TV  3
L   0

*   <- original core or experienced prototype
pp  <- prestige points

Greg

Cytat: Gustlik w Grudzień 02, 2008, 02:06:00 PM
Rozesłałem próbkę poprawki - po namyśle postanowiłem dać ten CKM na furgonie od początku.
I znowu trzeba zaczynać wszystko od nowa  >:( a doszedłem już do scenariusza "spotkanie".
Ale trudno jak test to test.

Zsamot

Cytat: Greg w Grudzień 02, 2008, 07:54:09 PM
Cytat: Gustlik w Grudzień 02, 2008, 02:06:00 PM
Rozesłałem próbkę poprawki - po namyśle postanowiłem dać ten CKM na furgonie od początku.
I znowu trzeba zaczynać wszystko od nowa  >:( a doszedłem już do scenariusza "spotkanie".
Ale trudno jak test to test.
na całe szczęście zatem nie acząłem tych dwóch na starym sprzęcie, niemniej miałem taką fajną piechotę, z combat support... :-\
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Exiter

nie wiem Rommel jak udało ci się zdobyć taką armię  ??? ja mam 5 jednostek, a starałem się starannie sprawdzać JC. generalnie musiałem wydawać pp na ulepszanie jednostek, bo jakbym kupił to JC przekroczony, ale skoro tobie się udało, to znaczy że jednak można. nie wiem jakie są twoje odczucia co do Zwiadu, ale dla mnie są słabiczni, może dlatego że mają Close Defense 0 i mnie masakrują aż miło, a może to kwestia doświadczenia  ???

obława 4 - TV - Gustlik miałeś poprawić?

zacząłem kolejny raz i pierwsze spostrzeżenia po 12 scenach. kwestię furgonu dla CKM trzeba rozwiązać inaczej:
albo dać furgon od początku, ale wtedy zmniejszyść nagrody w pierwszych scenach,
albo zostawić nagrody tak jak w ostatniej poprawce Gustlika i pozwolić graczowi kupić furgon po 3 scenie - przed terrorem  :D, ale wtedy nie kupi partyzantów
albo po terrorze poprawić trochę oddziały niemieckie

Gustlik

Cytatobława 4 - TV - Gustlik miałeś poprawić?

Chodziło o to, że można było wyjść ze scena nie czekając na TV? To jest poprawione.

Cytatzacząłem kolejny raz i pierwsze spostrzeżenia po 12 scenach. kwestię furgonu dla CKM trzeba rozwiązać inaczej:
albo dać furgon od początku, ale wtedy zmniejszyść nagrody w pierwszych scenach,
albo zostawić nagrody tak jak w ostatniej poprawce Gustlika i pozwolić graczowi kupić furgon po 3 scenie - przed terrorem, ale wtedy nie kupi partyzantów
albo po terrorze poprawić trochę oddziały niemieckie

Trzecie wyjście mi się najbardziej podoba - zrobię wszystko, żeby nie dłubać przy kasie - bo jak się zacznie "poprawiać" i "korygować", to skończymy Bóg wie na czym. Wiecie: "lepsze jest wrogiem dobrego"

Choć jest jeszcze czwarte wyjście: zmniejszyć tu i ówdzie limity kolejek.

Cytatnie wiem jakie są twoje odczucia co do Zwiadu, ale dla mnie są słabiczni, może dlatego że mają Close Defense 0 i mnie masakrują aż miło, a może to kwestia doświadczenia  Huh

Ta jednostka raczej nie miała służyć do walki, ani broń Boże do szturmowania czegokolwiek, ale skoro Rommel ma ich aż dwie, to znaczy że znalazł dla nich jakieś zastosowanie.  :D

EFILE, KAMPANIE:

Exiter

Cytat: Gustlik w Grudzień 03, 2008, 01:17:02 PM
Cytatobława 4 - TV - Gustlik miałeś poprawić?

Chodziło o to, że można było wyjść ze scena nie czekając na TV? To jest poprawione.
czyli Rommel musiał zacząć kampanię jeszcze przed poprawką, bo w swoim raporcie podaje że w Obławie 4 osiągnął Victory?

jeśli chodzi o Zwiad, to w tak mało licznej armii jaką gramy szkoda miejsca na typową jednostkę zwiadowczą, zatem aby był z niej pożytek to może leciuchno  ;D poprawić jej statystyki, chociaż Rommel mając 2 zwiady skasował nimi 73 jednostki (tylko że jedna miała lidera z Determined Defense)
co wy na to?

Gustlik

Cytatczyli Rommel musiał zacząć kampanię jeszcze przed poprawką, bo w swoim raporcie podaje że w Obławie 4 osiągnął Victory?

Ano musiał.... Albo nie podmienił pliku .cam

Cytatchociaż Rommel mając 2 zwiady skasował nimi 73 jednostki (tylko że jedna miała lidera z Determined Defense)
co wy na to?

::) ::) ::) ::)

Idę się ciąć

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

hejka

Gustlik nie tnij się. Zaraz strzelę sobie kampanię jeszcze raz od nowa i pogadamy ;)

Ervin von Rommel

hej

No i coś lipa z tym konwojem. Strasznie powoli idzie mi od nowa ta kampania ale doszedłem do Konwoju i o zgroza zajęcie niemieckiego miasta czy lotniska kończy niestety scenariusz (jakbyśmy zajęli VH a to zwykłe miasto i lotnisko). Przyznam że aż się przebudziłem bo przysypiałem ;)

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

No właśnie o tym mówiliśmy - a mógłbyś zrobić teraz szybko taki eksperyment (o ile masz teraz save'a przed "Konwojem"), żeby w LG Suite zdjąć WSZYSTKIE niemieckie flagi i zobaczyć, czy wtedy zadziała?

EFILE, KAMPANIE: