Sprzęt bojowy w scenariuszach

Zaczęty przez Gustlik, Wrzesień 21, 2009, 02:28:40 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zsamot

Kurcze, częściowo Gustlik odpowiedział, za to ja powiem, ze w oryginalnym SSI Polacy mieli artylerię plot- dostępna, bo sam dokupiłem nieraz, grając przeciwko kumplowi, by mu ściągnąć te cholerne Junkersy, a tam lotnictwo bombowe miało minimum 4, więc mocno szkodziło. Tyle że dużym minusem scenów z SSI, że dopiero porządnie rozplanowana obrona zaczynała się w inwazji na Wyspy Brytyjskie i Savannah.
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Gustlik

Wiesz co - przepraszam, ale ja naprawdę nic z takiego pisania nie rozumiem

Najpierw piszesz
Cytatmożna bez problemu oba te rodzaje wojsk rozjechać tankami

A zaraz potem:
Cytatnie ma jak zorganizować obrony tymi rodzajami wojsk

No to w końcu jak jest? Można je bez problemu rozjechac, czy nie ma jak się przed nimi bronic?

Cytatjedyny problem do rozwiązania to doświadczyć niemieckie przed walką

A jak to się "doświadcza przed walką"? Każąc im biegac po lesie? Jedyny sposób, żeby jednostki nabrały doświadczenia to walka. Nie bardzo rozumiem jak doświadczyc je PRZED walką...
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

NIemniej rozumiem o jakim zagrożeniu piszesz. Rzeczywiście - jeśli scenariusz ma z góry założony, domyślny poziom doświadczenia, dla nowo kupowanych jednostek, a te z Combat Support są tanie, to nic prostszego jak kupic sobie kilka "trzybelkowych" batalionów policji - i jazda.

Dlatego wycofam te jednostki z puli zakupów. W końcu dowódca armii lądowej, nie ma nic do tajnej policji w Niemczech, ani tym bardziej nie może dysponowac batalionami NKWD w Rosji.

Z drugiej strony - to są właśnie mankamenty grania w pojedynczy scenariusz, gdzie nie musisz się przejmowac ile jednostek stracisz, byle na koniec została ta jedna, która zajmie ostatni hex. Więc kupowanie masy taniego wojska ma tutaj sens.

Poza tym, nie jestem zwolennikiem dawania w czasie scenariusza takiej ilości prestiżu, która pozwalałaby na zakup czegoś więcej niż jednego batalionu piechoty - max 100pp. W końcu to nie jest supermarket z wojskiem. Ile posiłków można ściągnąc w czasie jednej bitwy?

Dodatkowo - jeśli grasz w kampanię - to musisz dbac o swoje jednostki, bo mają słuzyc Ci w także i w dalszych bitwach, więc czasem trzeba coś remontowac na bieżąco i wydawac prestiż. Zatem o szalonych zakupach - w trakcie bitwy - nie ma mowy.

EFILE, KAMPANIE:

Zsamot

Obejrzałem wstępnie te T26- swoją droga to dobry i przynajmniej merytoryczny- temat do dyskusji, a zatem- teraz bez danych, bo nie zabrałem do biura papierowych danych :D
1. dostępność- u Ciebie - to będą tylko me opinie- stanowczo za długo, ja bym dał do '42... Po prostu nawet w linii ciężko go bylo uświadczyć. Zwłaszcza, ze te będące w linii na [przełomie 41'/'42 wpadały raczej w ręce Niemców z racji niemożności wyremontowania- i tu sugestia- dodałbym go do efilu Niemców- drogo, (sugestia: http://beute.narod.ru/ )
Od razu sugestia - za mało jest w scenach z Rosjanami- czołgów z Lend Lease, wystarczy przejrzeć stany jednostek pod Warszawa w '44, by to wychwycić.  
2. inicjatywa czym argumentujesz wyższą u 7TP u Siebie? Powiem wprost- opancerzenie, cena- naprawdę zgodna z tym artykułem o testach na Kubince.
3. opancerzenie- co zabawne Leon przecenił 7TP... miał cieńszy pancerz...
4. amunicja... 7TP miał mniej każdej amunicji, tyle realiów... RSF to k... przegięcie, kto to tworzy, na podstawie czego??? niemal 33% T26??? Obłęd i nikt tego nie uznał za głupie, bo nieprawdziwe na pewno...
4. dynamika/ ruch- 7TP miał lepszą, pomijam awaryjność i obsługę, bo tego nie odzwierciedli się,  4 to ma w Efilu np. Char, więc chyba przesada...
5. współczynnik- nie pamiętam nazwy- pierwszy od prawej na dole, to jest, wg mnie, nielogiczność względem korelacji z opancerzeniem...
Jesteśmy na FB:

giees

Cytat: zsamot w Wrzesień 23, 2009, 07:44:34 AM
1. nie rozumiem, dlaczego formacje pomocnicze miałyby być zasadniczą częścią piechoty? Nie ma prestiżu na inne?

Combat support świeżo kupionych  jednostek z doświadczeniem.

Generalnie combat support w standardzie przy jakiejs jednostce to nieporozumienie (ludzie specjalnie zrobili wersje exe panzera która sprawiala ze tego leadera nie ma, bo jak ktos na pawde potrafi go wykorzystać na scenie gdzie jednostki maja wiecej doświadczenia to leader decyduje o grze).  Pokazal to Depet kursk. Malo kto potrafi przyjąć do wiadomości ze w tym scenie jednostka nkwd jest tyle samo warta w boju co dla przykladu T-44.  
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Gustlik

Cytat1. dostępność- u Ciebie - to będą tylko me opinie- stanowczo za długo, ja bym dał do '42...

T-26 walczyły jeszcze w 1945 w Mandżurii z japończykami. Tam nie były potrzebna ciężkie czołgi, bo japończycy takich nie mieli, więc wykorzystano zapasy tego co już na zachodni front się nie nadawało.

Cytat2. inicjatywa czym argumentujesz wyższą u 7TP u Siebie? Powiem wprost- opancerzenie, cena- naprawdę zgodna z tym artykułem o testach na Kubince.

Wysoką awaryjnością T-26. W czasie kampanii w Polsce, 15 czołgów stracono w walce, a w wyniku awarii - 302!

==============================================================================================
giees
CytatMalo kto potrafi przyjąć do wiadomości ze w ty scenie jednostka nkwd jest tyle samo warta w boju co dla przykladu T-44

Tylko że formację "policyjną", która ma GD=5 można odstrzelic jedną salwą i będzie po "Combat Supporcie".

EFILE, KAMPANIE:

Zsamot

Cytat: giees w Wrzesień 23, 2009, 10:02:28 AM
Cytat: zsamot w Wrzesień 23, 2009, 07:44:34 AM
1. nie rozumiem, dlaczego formacje pomocnicze miałyby być zasadniczą częścią piechoty? Nie ma prestiżu na inne?
Generalnie combat support w standardzie przy jakiejs jednostce to nieporozumienie...
Dlaczego? Jak zatem uwzględnisz, iż pewne formacje były formacjami "zaporowymi"?
Jesteśmy na FB:

giees

Cytat: Gustlik w Wrzesień 23, 2009, 10:17:22 AM
Tylko że formację "policyjną", która ma GD=5 można odstrzelic jedną salwą i będzie po "Combat Supporcie".
Zagrajmy zatem i pokażesz mi ile mi ich odstrzelisz. Mogą mieć GD nawet 2.
Ty kup same czolgi a ja kupie na kazdy czolg 2 jednostki nkwd.
Jak skonczymy bitwe to powrocisz na forum i napiszesz co sie stalo.

Dziwi mnie ze pomimo że robisz sceny i znasz wlaściwości tej gry tak jak nie jeden gracz nie potrafisz sobie wyobrazić
starcia gdzie 10 czolgów jest wspieranych przez 20 jednostek CS. Wiesz też w jaki sposób dochodzi do lączenia supportu w PG2 i co oznacza gdy jakaś jednostka ma o kilka belek więcej doświadczenia.

Teoria to teoria - praktyka to praktyka. Gd 5 - spoko , mi to w ogóle nie przeszkadza bo zanim pojedynek sie skończy zniknie mi mniej jednostek CS z gd-5 niż przeciwnikowi królewskich tygrysów.

Gustlik

CytatTy kup same czolgi a ja kupie na kazdy czolg 2 jednostki nkwd.

Czekaj, czekaj - bo my się chyba nie rozumiemy, piszesz "ty kup...., ja kupię...."

A za co?

Cytatgdzie 10 czolgów jest wspieranych przez 20 jednostek CS

No nie sorki, ale co to ma wspólnego z jakimś OoB, którejkolwiek armii?

Oczywiście, że w ten budując scenariusze w ten sposób, mogę z kolei powiedziec:
"A ja sobie kupię 10 bombowców i wtedy Ty napisz co się stało"

To jest jakieś nieporozumienie, bo ja scenariusz rozumiem tak, że masz brygadę,
dywizję, albo korpus - sformowany mniej więcej zgodnie z rzeczywistością i grasz
tym co masz. W czasie scenariusza masz kasy na tyle, żeby dokonać jakiejś naprawy,
albo ściągnąć (czytaj - kupić) na pole bitwy jeden batalion - i to wszystko.

Przecież to wojna, a nie Święty Mikołaj ani Złota Rybka!

Takie były realia - a nie nagle 10 batalionów, a każdy z CS. Choć - jak powiedziałem - już
wyeliminowałem to niebezpieczeństwo z efila.

Naprawdę - widzę, że mówiliśmy o graniu na zupełnie innych warunkach.

EFILE, KAMPANIE:

giees

Cytat: zsamot w Wrzesień 23, 2009, 11:35:54 AM
Dlaczego? Jak zatem uwzględnisz, iż pewne formacje były formacjami "zaporowymi"?

Dlaczego ?
Jest takie powiedzenie na warzone - CS kill game. Combat suport przy scenach gdzie jednostki maja kilka belek sprawia że
gra staje się totalnie rozbalansowana (jeśli w ogóle jest takie slowo). Wyobraź sobie recon leadera z doświadczeniem 400 który wspiera atak 10 czolgów z doświadczeniem 300. Co się dzieje ? Stawiasz go w takich pozycjach by każdy czolg przy ataku mial sile jednostki z doświadczeniem 500 co w PG2 jest tak istotne , że dla prostego porównania sprawia że dysponujesz silą nie 10 czolgów ale powiedzmy 18. Niby jeden recon , ale sprawia ze 10 czolgów atakuje z silą 18.
Teraz powyższą informacje przyczep do Depet kursk i możliwości kupienia CS x 30.
Zaczyna wydawać sie komiczne ?

"Tajemica kosmosu" w przeprowadzeniu miażdzącego ataku:

Polową jednotkami cs z doswiadczeniem 299 uderzasz w byle co by zdobyly minimum 3 belki.
Kosztują nic więc niech nawet w kontrataku 1/3 padnie.
Czolgi dostawiasz zawsze na styku 2 jednostek CS (czasem zazy sie ze dostawisz do 3, a czasem ze do 1)

Jednostki niemieckie zaczynaja majac 199 prestiżu. A ty oddając 1 strzal uderzysz jednostkami o doświadczeniu 299 + 2x 300/2  tj 5 belkami udeżysz w jedną.  

Reszte nkwd stawiasz za czolgami co by w kontrataku byly "niezniszczalne".

Jak zatem uwzględnisz, iż pewne formacje były formacjami "zaporowymi"?
Nie wiem czy dobrze zrozumialem.   A jak to uwzględniano w orginalnym PG2 ?

giees

Cytat: Gustlik w Wrzesień 23, 2009, 03:52:45 PM
Czekaj, czekaj - bo my się chyba nie rozumiemy, piszesz "ty kup...., ja kupię...."

Pisze o tym co zacząl janus.
W domyśle mialem Depet Kursk bądz inne sceny gdzie zakupywane jednostki maja po kilka belek doświadczenia.

giees

To zupelnie nie to samo.

Zrozum ze nadales zwyklej jednostce specjalnosc leadera i to taką która nawet w jednostce z GD 1 wartą 80 prestiżu w pewnych sytuacjach może zrujnować scenariusz.

Bo dlaczego by nie iść dalej , np doposażyć panterę o recon move... Dla mnie ten sam kaliber zmiany.

Ps. Jakbym byl zlosliwy to bym odpisal ze wtedy bedzie taka roznica ze tych nkwudzistów zapakuje w samoloty na lotnisku i puszcze w bój z nawet slabszymi mysliwcami. Oczywiscie tego nie napisze.

Gustlik

CytatJakbym byl zlosliwy to bym....

Wcale nikt nie musi byc złośliwy, bo my cały czas piszemy o dwóch różnych rzeczach. Ty ciągle piszesz "Jak kupię dziesięc takich i do tego dziesięc czołgów, to...."

A ja pytam grzecznie: za co kupisz?

Jeżeli w jakimś scenariuszu można kupic 10 (jakichkolwiek) jednostek w czasie scenariusza, to to jest TESCO a nie pole bitwy...
Jeżeli mówisz, że w Kursku mogłeś kupic 30, no to problem jest w scenariuszu, a nie w efilu.

Bo 30x80, musi oznaczac, że masz 2400pp do wydania. Za taką sumę można kupic 4 Pantery i 2 Elefanty i też rozbalansowac scenariusz...

Nie wiem gdzie jest ten scenariusz Depeta, ale oglądałem Kursk w wersji RSF i tam jest 1800pp do zdobycia po stronie niemieckiej, a po sowieckiej - nawet więcej. Jeśli mówimy o takiej kasie - to jeden heks na pewno obronię. Może i nie wygram, ale przeciwnik też nie.

A jesli nie będę kupował, to mogę jednym kliknięciem przywracac jednostki do pełnego stanu - dla mnie ta opcja: 'kills the game"
Ja się nauganiam za czymś, zbiję do 2, a on w następnej turze ma znów 10, albo i 12. Znowu Gwiazdka i Św Mikołaj w jednym?

Dlatego tak nie lubię stwierdzenia: "jak sobie kupię", bo dobrze zrobiony scenariusz, to dla mnie polega na: "graj tym co masz",
Zakupy mogą byc wyjątkiem, a nie normą. I to zakupy na poziomie 100pp. Bo takie są realne możliwości uzupełniania jednostek w bitwie.

Więc ja piszę o takich scenariuszach, a Ty o takich, w których ma się setki albo tysiące pp do wydania. Ale te drugie, można rozbalansowac na pięc innych sposobów.

EFILE, KAMPANIE:

Zsamot

Cytat: giees w Wrzesień 23, 2009, 04:02:51 PM
To zupelnie nie to samo. Zrozum ze nadales zwyklej jednostce specjalnosc leadera i to taką która nawet w jednostce z GD 1 wartą 80 prestiżu w pewnych sytuacjach może zrujnować scenariusz.Bo dlaczego by nie iść dalej , np doposażyć panterę o recon move... Dla mnie ten sam kaliber zmiany.
Ps. Jakbym byl zlosliwy to bym odpisal ze wtedy bedzie taka roznica ze tych nkwudzistów zapakuje w samoloty na lotnisku i puszcze w bój z nawet slabszymi mysliwcami. Oczywiscie tego nie napisze.
Po pierwsze jesteś złośliwy, bo sam ton napastliwie wskazuje, że muszę ( a nie muszę...) coś udowadniać, a po drugie, ja mówiłem o oddaniu w grze cechy pewnych jednostek... Jeżeli nie widzisz związku CS i charakteru jak "walczyły" jednostki NKWD, to polecam lekturę paru pozycji historycznych (ew. ładnie zobrazowane jest to w filmie " Wróg u bram"), właśnie  te jednostki krążyły i nie walcząc skłaniały do większej "motywacji" frontowe jednostki.
Losowo mogę otrzymać lidera na reconie i co z tego? Na tym polega właśnie lider, że może ogromnie zdynamizować jakąś jednostkę... (co może- powtarzam może oddać efekt, gdy np. w danym oddziale był wybitny dowódca...), podobnie jak all weather combat jednostce lotniczej też ogromnie zmienia... nie mówiąc o liderze powodującym oszczędniejsze zużycie amunicji. To efekt zaleta/ wada liderów...
A i tak argumenty Gustlika jasno weryfikują, wersje: gdybym kupił...
Jesteśmy na FB:

giees

Dobra w ten sposób też mogę opowiedzieć.

Problem jest taki że patrzycie na ta grę przez pryzmat książek historii i dokonując setek zmian zapominacie że ta gra nigdy nie odzwierciedli rzeczywistości.

To jest gra. Uwierz mi na slowo lub nie ale jestem fanatykiem tej gry mimo to że nie interesuje mnie "czy dane jednostki krążyły i nie walcząc skłaniały do większej "motywacji" (i dlatego powinny mieć CS w standardzie). Chyba że pomylilem forum jestem na forum milośników historii to przepraszam.

OSOBIŚCIE ZAMIAST NKWD , MOGLBY BYC ZIELONY GOBLIN (A ZAMIAST PANTERY POJAZD KSIĘŻYCOWY) I NADAL NIE ZGODZILBYM SIĘ Z FAKTEM ZE MA CS W STANDARDZIE. Jeżeli argumentujesz to że musi bo tak jest w książkach to ok, ale do mnie to nie trafia bo wiem co to oznacza na polu walki w PG2.

Jako gracza interesuje mnie by gra byla poprawna logicznie.

Teoretyzujesz na forum a ja gram z ludzmi po 700 gier rocznie.

Jak mi chcesz wylozyc za pomocą książek badz filmów dlaczego NKWD powinno mieć CS jak cala elita na świecie w tą gre wie że broń boże żadna jenostka nie powinna mieć bo to psuje gre i grywalność na niektórych scenach gdzie zakupuje się jednostki z konkretnym doświadczeniem. 

Chcesz mi coś udowodnić -> http://ssi.gildiageneralow.pl/challenge.php