Fronty i frakcje w efilu

Zaczęty przez Gustlik, Sierpień 18, 2012, 03:12:19 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gustlik

W następnym wydaniu efila (ok początku września) pojawią się w nim fronty i frakcje - na razie tylko\dla strony niemieckiej.

EDIT - 2.09.2012

W stosunku do pierwszego projektu, układ frontów i frakcji został przeprojektowany tak, aby pozostawał zgodny z podobnymi rozwiązaniami w innych efilach i tak:

Fronty (generalnie) odzwierciedlają podział GEOGRAFICZNY występowania jednostek, zaś frakcje to KORPUSY BRONI i SPECJALISTYCZNE rodzaje wojsk.

Ostatecznie wygląda to tak:

FRONTS
#Europe
#Afrika Korps
#Legion Condor
#Norwegen
#45+

FACTIONS
@Flugzeuge
@Schwere Bombers
@Flotte
@Fallschrim
@Gebirgsjaeger
@Kriegsmarine Feld
@Luftwaffe Feld
@Pz.Div.
@Inf. Div
@Schwere PzAbt
@Schwere Art
@Paramilitär
@Wunderwaffe
@Panzerzug
@Schwere Flak

Kriegsmarine i Luftwaffe oznaczają jedynie lądowe wojska tych korpusów! Aby gracz mógł korzystać z okrętów lub samolotów trzeba dodać odpowiednio: "Flotte" i "Flugzeuge" (bez konieczności dodawania Luftwaffe czy Kriegsmarine)

Fronty i frakcje działają na zasadzie krzyżowania.

Filtr frontów i frakcji znajduje się w prawym dolnym rogu LGSuite (zaznaczony na niebiesko)

Proszę nie próbować zabawy z przyciskiem "Fronts" w prawym górnym rogu, gdyż on spowoduje
zmianę przydziału jednostki do danego frontu!!!!

Oczywiście, na etapie budowy, dopóki nie włączymy frontów będziemy dysponowali WSZYSTKIMI jednostkami dostępnymi w danym okresie.

Jeśli ktoś nie jest pewny działania frontów i frakcji razem - niech wybiera TYLKO FRONTY.  Efekt będzie taki jak dotąd, kiedy frakcji nie było.

Do momentu dalszego uszczegółowienia jednostek i poprawek w kampaniach - w panelu zakupów mogą pojawiać się niektóre jednostki zdublowane. To nie jest błąd - i mam nadzieję, że stopniowo będzie eliminowany poprzez odpowiednie poprawki w kampaniach.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

mara

To może przerobić kampanię Zielone Diabły. Jeżeli jest to możliwe, to lepiej to poprawić i nie brnąć od początku w jakieś dziwne sytuacje.
PS proponowałbym jeszcze front Waffen SS

Gustlik

CytatTo może przerobić kampanię Zielone Diabły. Jeżeli jest to możliwe, to lepiej to poprawić i nie brnąć od początku w jakieś dziwne sytuacje.

Tak naprawdę chodzi o wszystkie kampanie, które mają zaznaczony jakikolwiek front.

Ale zobaczę dziś wieczorem - może rzeczywiście.... Jesteś przy kompie dziś i jutro? Bo
ja we wtorek znowu wyjeżdżam do soboty, więc jeśli bym się za to zabrał, to jutro
wieczorem bym Ci wysłął

CytatPS proponowałbym jeszcze front Waffen SS

Przecież SS jest osobnym krajem...

EFILE, KAMPANIE:

mara

Cytat: Gustlik w Sierpień 18, 2012, 03:50:10 PM
Tak naprawdę chodzi o wszystkie kampanie, które mają zaznaczony jakikolwiek front.

Ale zobaczę dziś wieczorem - może rzeczywiście.... Jesteś przy kompie dziś i jutro? Bo
ja we wtorek znowu wyjeżdżam do soboty, więc jeśli bym się za to zabrał, to jutro
wieczorem bym Ci wysłął
Będę jutro wieczorem (tak na dłużej)
Cytat: Gustlik w Sierpień 18, 2012, 03:50:10 PM
Przecież SS jest osobnym krajem...
Chodziło mi o to że też powinien być frontem a nie krajem.  Jeżeli te zmiany są przymiarką do nowej wersji, to może warto to zmienić?

Gustlik

CytatChodziło mi o to że też powinien być frontem a nie krajem.  Jeżeli te zmiany są przymiarką do nowej wersji, to może warto to zmienić?

Nie, nie - likwidacja kraju, to już za duże zmiany.

Dobra, to zobaczę do jutra jak to będzie działało i dam znać wieczorem.

EFILE, KAMPANIE:

czata

Jeżeli Fallschrim miałoby być frakcją, to Kriegsmarine i Luftwaffe pewnie też.

Nie do końca jestem przekonany odnośnie Twojego tłumaczenia zasad krzyżowania się frontów i frakcji...

Gustlik

CytatJeżeli Fallschrim miałoby być frakcją, to Kriegsmarine i Luftwaffe pewnie też.

Tak, własnie tak.

CytatNie do końca jestem przekonany odnośnie Twojego tłumaczenia zasad krzyżowania się frontów i frakcji...

No trudno - widocznie nie mam talentów pedagogicznych. Będę musiał z tym żyć.....

EFILE, KAMPANIE:

czata

Już rozumiem. Twój pomysł zakłada, że każda jednostka będzie przyporządkowana tylko do jednego frontu lub tylko do jednej frakcji (a nie jednocześnie i do frontu, i do frakci). Ma to sens, ale i wady:
1. Nie ma potrzeby rozdzielać Twoich grup na fronty i frakcje. Można je wszystkie zrobić albo tylko w ramach frontu, albo tylko w ramach frakcji.
2. Trzeba będzie poprawić większość kampanii na Twoim efilu.

Pomysł na zrobienie z Waffen SS frontu jet kuszący. Ale to pociągnie za sobą likwidacje także innych krajów (polskich i amerykańskich). A to spowoduje robienie kampanii na efilu Gustlika praktycznie od początku.

Gustlik

Cytat1. Nie ma potrzeby rozdzielać Twoich grup na fronty i frakcje. Można je wszystkie zrobić albo tylko w ramach frontu, albo tylko w ramach frakcji.

Nie, nie można.....

W tej chwili większość kampanii ma wyznaczony front "Wehrmacht" czyli - 1
Jeśli samoloty dodamy jako inny front różny od 1, to nie pojawi się on w żadnej istniejącej kampanii!!!

I rzeczywiście trzeba będzie przerabiać.....

Ponieważ w tej chwili frakcje nie są NIGDZIE zaznaczone, to znaczy, że kampanie będą czytać WSZYSTKIE frakcje.
Jesli zatem dodamy samoloty jako DOWOLNĄ frakcję, to w dotychczasowych kampaniach bedą czytane, a dopiero w tych
gdzie określimy jakąkolwiek frakcję - będą róznice. Ale to dotyczy kampanii twiorzonych od tego momentu.

EFILE, KAMPANIE:

derwiszx

Mogę powiedzieć tylko tyle, że systematyka przydziału poszczególnych formacji do frontów i frakcji zaproponowana przez Gustlika   jest logiczna i spójna jeśli wziąć pod uwagę konieczność zachowania zgodności wstecznej z już istniejącymi kampaniami pisanymi na ten efile.
Gratia gratiam parti

czata

Czy mógłbys potwierdzić, badź zaprzeczyć to:
Cytat: czata w Sierpień 18, 2012, 05:10:28 PM
każda jednostka będzie przyporządkowana tylko do jednego frontu lub tylko do jednej frakcji (a nie jednocześnie i do frontu, i do frakcji).

Cytat: Gustlik w Sierpień 18, 2012, 03:12:19 PM
Front "Fallschrimm" + frakcja "Heer" + frakcja "Marine Flugzeuge" - da możliwość kupowania piechoty spadochronowej i samolotów marynarki - kombinacja dziwna, ale możliwa.
Obawiam się, że tu do dyspozycji byłyby jednostki pomocnicze lądowe i samoloty marynarki, ale JEDYNIE należące do frontu Fallschrimm (a tam nie ma samolotów marynarki). Plus te jednostki, które nie należą do żadnego frontu.

Gustlik

Cytatkażda jednostka będzie przyporządkowana tylko do jednego frontu lub tylko do jednej frakcji (a nie jednocześnie i do frontu, i do frakcji).

Oczywiście że nie - nie ma potrzeby robienia sześciu kopii karabinu maszynowego MG34, albo trzech kopii działa piechoty, które było i w Wehrmachcie i w Luftwaffe i w Kriegsmarine.

CytatObawiam się, że tu do dyspozycji byłyby jednostki pomocnicze lądowe i samoloty marynarki, ale JEDYNIE należące do frontu Fallschrimm

A ja się NIE OBAWIAM - bo sprawdziłem, że nie.

EFILE, KAMPANIE:

czata

Cytat: Gustlik w Sierpień 18, 2012, 07:38:15 PM
CytatObawiam się, że tu do dyspozycji byłyby jednostki pomocnicze lądowe i samoloty marynarki, ale JEDYNIE należące do frontu Fallschrimm
A ja się NIE OBAWIAM - bo sprawdziłem, że nie.

Ale to z innego powodu.

Jesli dasz Tygrysa do frakcji Schwere PzAbt, bez przyporządkowania go do żadnego frontu, to wszystkie fronty będą z niego korzystać.

I da się go kupić np. w kampanii Zielone Diabły.

Na podobnej zasadzie dało się korzystać z samolotów marynarki w Twoim przykładzie.

Gustlik

CytatJesli dasz Tygrysa do frakcji Schwere PzAbt, bez przyporządkowania go do żadnego frontu, to wszystkie fronty będą z niego korzystać.

Absolutnie NIE!

Po to jest właśnie frakcja Heer, która zawiera tylko kilka pomocniczych jednostek, żeby działała jako frakcja "blokująca"

Bierzesz więc Fallschrimm z frontów i Heer z frakcji (tylko po to, żeby wartość frakcji była niezerowa) i już żaden Tyugrys się nie pojawi.

CytatNa podobnej zasadzie dało się korzystać z samolotów marynarki w Twoim przykładzie.

A skąd, do jasnej cholery, wiesz że się dało skoro nie widziałeś tego na oczy ?!?!

EFILE, KAMPANIE:

Gustlik

Zresztą - kończę tą dyskusję, bo nie bawi mnie prostowanie absurdów wysuwanych przez kogoś, kto nie widział, ale już wie

EFILE, KAMPANIE: