Gustlik e-file - nowy e-file klanowy ?

Zaczęty przez Gustlik, Czerwiec 22, 2007, 01:51:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy chcesz aby Gustlik e-file stał się e-filem klanowym w Generals Guild ?

Tak
18 (75%)
Nie
6 (25%)

Głosów w sumie: 13

Głosowanie skończone: Lipiec 23, 2007, 03:46:26 PM

Depet

Cytat: Revolutionary_pilot w Lipiec 08, 2007, 12:41:07 PM
No dobra, ale nie mozna ich zmieszac jakos? Np, te ktore trzeba (bo nie ma odpowiednikow w starych) zostawic. A ze starych dac te, ktore mozna - a mozna duzo (bo caly asortyment ktory byl w wersji 2.51. przeciez)

W 2.51 Rayydar już całe lotnictwo i jednostki aliantów dał jako nowe ikonki Pata :) - w 2.40 były jeszcze wszystkie na zasadzie ikon SSI/wczesny Rayyders. Można by do tego wrócić ale nie uważasz że to syzyfowa praca i krok wstecz skoro wszyscy i tak już ulepszają swoje do Pata...z każdym kolejnym uaktualnieniem mielibyśmy znów zmieniać 1/3 ikon ? Jak masz czas to spoko....  ;D

Revolutionary_pilot

Wlasnie moim zdaniem bylby to krok w przod, a raczej skok - przeskoczyli bysmy "wszytskich" .Sam piszesz na tym jagdtigercostam ze te ikony sa slabe. Az tak ci depet zalezy zeby byc takim ak wszyscy??. mozna przeciez poprostu przewalic te ikony wszytskie na raz i juz. Z wersji 2.40 (a zostawic tylko te ktorych nie ma z braku laku)

Revolutionary_pilot

Zrob sonde, ja sam jestem ciekaw ilu ludzi chcialo by powrocic do starych ikon.. \ jezeli wiekszosc woli pozostac na PATach - spoko.

Depet

Cytat: Revolutionary_pilot w Lipiec 08, 2007, 12:49:29 PM
mozna przeciez poprostu przewalic te ikony wszytskie na raz i juz. Z wersji 2.40 (a zostawic tylko te ktorych nie ma z braku laku)

Spoko - zajmiesz się tym hehe ?? Bo mnie trochę szkoda życia :)

Cytat: Revolutionary_pilot w Lipiec 08, 2007, 12:53:29 PM
Zrob sonde, ja sam jestem ciekaw ilu ludzi chcialo by powrocic do starych ikon.. \ jezeli wiekszosc woli pozostac na PATach - spoko.

Sondę możesz nawet sam założyć - kliknij na "Wyślij nową ankietę" obok "nowy temat" na dole podstrony z tematami w "Panzer General II" :) - jak "nie dasz rady" to zrobię wieczorem ok ?

Gustlik

Tak naprawdę, to przy pomocy LG Suite można sobie samemu dobrać ikony - na własny użytek. Nie ma problemu, nawet gdyby tylko jedna strona to zrobiła. Po prostu u jednego ta sama jednostka będzie wyglądała tak, a u drugiego gracza - inaczej.

Cytatmozna przeciez poprostu przewalic te ikony wszytskie na raz i juz. Z wersji 2.40 (a zostawic tylko te ktorych nie ma z braku laku)

Nie da się tak: "po prostu przewalić"
Procedura jest taka: do każdej jednostki: klik na jednostkę, klik: wybierz ikonę, rozwiń listę, znajdź ikonę (spośród tysiąca), klik: zatwierdź - i tak 1700 razy !!!

Sorry.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Depet

Cytat: Gustlik w Lipiec 08, 2007, 01:51:13 PM
Cytatmozna przeciez poprostu przewalic te ikony wszytskie na raz i juz. Z wersji 2.40 (a zostawic tylko te ktorych nie ma z braku laku)

Nie da się tak: "po prostu przewalić"
Procedura jest taka: do każdej jednostki: klik na jednostkę, klik: wybierz ikonę, rozwiń listę, znajdź ikonę (spośród tysiąca), klik: zatwierdź - i tak 1700 razy !!!

No właśnie to starałem się RP wytłumaczyć :) - mnie szkoda na to życia....problem jeszcze będzie z tym co wstawić pod te 1700 jednostek skoro naszych "fajnych" ikon jest zaledwie garstka :)

Revolutionary_pilot

Sila efilu ma byc wiernosc sprzetowa. Dyskusja ciagle otwarta. Wiec ja mam pytanie co do Niemieckiej Pumy (SdKfz234/2). Uzbrojona w dzialo 50mm ma HA-11 , gdzie pozniejszy model Sdkfz234/3 uzbrojony w dzialo 75mm ma HA-8  ??? .Ponadto Puma - nie posiadajaca w uzbrojeniu karabinu maszynowego ma SA-7. Rozumiem ze dzialkiem 50mm mozna dosc sutecznie z odleglosci okladac piechote. Ale dzialo to zawsze dzialo - ma swoe ograniczenia w stosunku do piechoty. I inciatywa bez broni maszynowej takiego pojazdu siegajaca 9 jest duza delikatnie mowiac. (Gdzie Sdkfz234/3 posiadajacy MG i potezniejsze dzialo ma inciatywe siegajaca 5). Proponowal bym obnizyc SA o jeden (do 6) badz obnizenie iniciatywy Pumy.
To tyle ezeli chodzi o Te 2 pojazdy.

Chcialem takze zauwazyc i pochwalic dobre odzworowanie wad M3A4 Lee , ktory to w stosunku zaluzmy do lekkiego M24 Chaffee (ktory posiada slabsze opancerzenie) ma GD rowny. A o skutecznosci HA nie wspominaac (na korzysc 24) przy takim samym kalibrze dziala.

Gustlik

Zeby być dokładnym:

Puma 234/2: 50 mm KwK 39/1 L/60 i MG42 coaxial - czyli nieco lepsze działo niż czołgi serii IIIG + km

11 HA z takiego działa z lufą 60 kalibrów, na tym etapie wojny, to nic specjalnego

Puma 234/3: 75 mm KwK 51 L/24 i 7.92 mm MG34 - czyli krótkolufowa armata wsparcia piechoty + km

8 HA i 11 SA - podobnie jak w czołgach serii PzIV z krótką lufą

Puma 234/4:
75 mm Pak 40 L/46 i 7.92 mm MG34 or MG42 - tu dopiero mamy prawdziwe, długolufowe  działo ppanc i km

14 HA i 11 SA - znów - podobnie jak w czołgach serii IVF z długą lufą.

A inicjatywę poprawię.

EFILE, KAMPANIE:

Revolutionary_pilot

No dla mnie jednak 11 HA dla dziala 50mm Pumy to jednak cos specjalnego.. ta 10 by byla w sam raz.. przy dobrej zalodze(doswiadczeniu) jej skutecznosc i tak by rosla..

A armata 75 mm KwK 51 L/24 /"wsparcia piechoty"/ w modelu Sdkfz 234/3 (biorac pod uwage ze standard MG w twoim efilu: 11SA) polaczona z MG powinna moim zdaniem tez dawac SA wieksze niz sam MG czyli wiecej niz 11 SA. Albo obnizyc ten standard MG, dokladniej narazie nie wnikam - kwestia dyskusji, trzeba by cos zakombinowac z tym.

I armata 75mm mimo ze krutka to jednak 75.. mozna bylo z niej skutecznie potraktowac pancerz. Z celnoscia gorzej, ale dawalo rady tez odpowiednio.. I tu znow nasunela sie kwestia doswiadczenia zalogi, dlatego tak.. jak by sie uprzec mozna by zostawic na tym poziomie i uzalezniac skutecznosc w operowaniu tym dzialem od doswiadczenia zalogi. A na pewno nie ma co na wariata nic zmieniac.

Gustlik

CytatNo dla mnie jednak 11 HA dla dziala 50mm Pumy to jednak cos specjalnego.. ta 10 by byla w sam raz.. przy dobrej zalodze(doswiadczeniu) jej skutecznosc i tak by rosla..

Do podyskutowania - muszę zobaczyć jak to się ma na tle innych wozów

Cytatbiorac pod uwage ze standard MG w twoim efilu: 11SA

Ależ w moim efilu pojazdy wyposażone w 1 km mają 3-4 SA (najwyżej) !!! Przejrzyj sobie starsze rupiecie.

EFILE, KAMPANIE:

Revolutionary_pilot

Hmm.. No Patrzac na Pak´i 50mm czy samobiezne 50mm nie odnosze wyraznego wrazenia HA11 jako zbyt wygorowanego .. ale jak patrze spowrotem na Pume.. hmm, nie wiem - (nawet jak bierzemy sztywno od dziala) to cos mi ta skutecznosc Pumy nie chce sie pokryc z tym 11 HA. Moze dlatego ze Pumy ze wzgledu na opancerzenie nie byly az tak smiale ,a co za tym idzie skutecznie wykorzystywane bezposrednio do walk z czolgami(chyba ze z lekkimi - a do lekkich HA10 plus inciatywa Pumy - to mysle ze i tak bylo by ok).. Moze, gdyby mozna bylo stosunkowac HA od czynnikow terenowych (elastyczne HA  ^-^ /cos do pgIV :)/ ) np w stosunku do walk w miescie. Moze wtedy bylo by latwiej. Ale fakt przez to czy przez tamto nie ma co robic smialego ruchu obnizenia HA Pumie o jeden, bo ktos moglby sie ostro zburzyc i opierac sie (w sumie slusznie) na takim samym kalibrze dziala..

CytatAleż w moim efilu pojazdy wyposażone w 1 km mają 3-4 SA (najwyżej) !!!

Ale piechita z MG42 ma 11.. fakt tu dochodzi czynnik ukrycia takiego mg2 i walki z zaskoczenia - ale w (zaluzmy) Pumie takie MG broni oslania - i to by sie w tym miejscu zerowalo (SA), tyle ze do pumy dochodzi 75mm gun

Gustlik

CytatAle piechita z MG42 ma 11..