E-file General's Guild

Zaczęty przez STR, Czerwiec 07, 2006, 09:58:04 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Depet

Oki......wszystkie zmiany jakie napisałes poruszałem juz tutaj: http://forum.generalsguild.com/index.php?topic=39.15 Napisz co jeszcze warto byłoby zmienić ? Bo Bolesta jakos nie ma przekonania jak wielu graczy oczekuje od Niego zeby cos zminił :)

Ruffus

To co napisalem + poparcie Twoich zamyslow ktore sa dobre i nic wiecej!!!Stworzyc polski efile a nie grac na czyims!!Czemu musimy uzywac czyjegos sprzetu a nie swojego ;D

marder

Witam panów,
padł mi post który pracowicie smarowałemn przez jakkieś 2 godziny, więc... ogranicze się tylko do stwierdzenia: chyba będę miał co robić...
pozdrawiam
ab/marder

Ruffus

Ciesze sie bardzo ze moje dzisiejsze wypowiedzi i wypowiedzi moich poprzednikow zostaly zauwazone ;D
Czekam z niecierpliwoscia na nowego efila!!
Pozdrawiam

marder

Witam Panów,
Ruffusie, jak widzisz troche biore udziału w tej dyskusji, więc nie jest tak, że nie zauważam postów...

Wczoraj Bozia mnie ukarała za przydługi wykład o Czołgu Superciężkkim Maus, oraz o czołgu 10TP i 14TP...
więc krótko:
Zdecydowanie jestem za tym, aby w e-filu wystepował sprzęt, który nie był wptrowadzony do linii, z takkich czy innych powodów. Często powody te nie miały nic wspólnego z przydatnością sprzętu, czy tez możliwościami produkcji. Patrz np. 50mm flak na podwoziu 7/1. Nie weszło do produkcji dlatego że Gruby Herman panowal w powietrzu.
Niemieckie działa samobieżne 10.5 cm na podwoziu PIV, nie weszły do produkcji z przyczyn proceduralnych. itd.
Nasze 10 TP  oblały próby, ale 14 TP to juz inna bajka.
Sporo sprzętu przed wojną w WP było poddawanego bardzo długiemu cyklowi prób.

Sprzęt HIPOTETYCZNY musi być, scenariusze i kampanie HIPOTETYCZNE też są bardzo mile widziane.
Bez nich zagadnienie alternatywnej historii II WŚ było by martwe.
Ale zawsze trzeba mmoim zdaniem pamiętać co jest HIPOTETYCZNA BITWĄ, a co zdarzyło się NA PRAWDĘ.

a z innej beczki:
dlaczego Churchil VII uzbrojony w 75 mm armate ppanc z Shermana ma współczynnik zwalczania broni pancernej 13?
bardzo mnie to zastanawia, zwłaszcza w konfrontacji z T34.

pozdrawiam
aha:
zagadka:

co to jest?
a. bunkier
b. Pan Bóg raczy wiedzieć co
c. prototyp 205/1 Maus

prawidłowa odpowiedź: c
Zauważcie niezwykłe podobieństwo do góry llodowej - też większości nie widać...

To prototyp Maus 205/1 17 marca 44 roku jeszcze z makietą wieży, więc sporo lżejszy od wozu bojowego.
Wozy 205/1 i 205/2 zostały zdobyte 21 kwietnia 45 na poligonie w Kummensdorfie (? - chyba tak się to pisze). Nie wiadomo, czy zniszczenia obu wozów sa wynikiem walki, czy wykonania rozkazu o zniszczeniu prototypów. Brak informacji w źródłach radzieckich na temat spotkaania nowych wozów, brak z wiadomych przyczyn informacji o zniszczeniu bronii przez niemców.
Wóz 205/3, a raczej jego części zdobyli brytyjczycy w zakładach Kruppa w Essen (wieża + wanna). Brytyjczycy również zdobyli podwozie wozu E-100, również czołu superciężkiego. Wozy E-10/25/50/75 pozostały tylko na papierze.

[źródło" Wyd. Militaria Nr 190 Maus w-wa 2003]

pozdrawiam
marder/ab

Ruffus

No witam!
Jezeli chodzi o sprzet to miloby bylo aby byl ten ktory nie wszedl do boju ale rowniez jednostki jedynie zaprojektowane ktore pozostaly na papierze np tankietka TK z obrotowa wiezyczka!!Wiem ciagle mowie o polskim sprzecie,ale po prostu wielu ludzi zachowuje sie tak-Cudze chwalicie swego nie znacie!
Ja interesuje sie glownie niemiecka bronia pancerna wiec co do angielskiej,francuzkiej,czy amerykanskiej za bardzo nie moge sie wypowiadac.Polska bronia panc mniej sie interesuje niz niemiecka ale o to chodzi,ze ona jest polska,a my jestesmy Polakami!Wiec w efilu dla tej ligi mozna zawrzec wiecej polskich jednostek,niech cie mlodziez ksztalci ;D
Co do Mausa to jak dobrze pamietam testy przeprowadzane z makieta wiezy,trwaly na zasadzie umieszczenia na podwoziu makiety o bardzo zblizonej wadze co do wiezy-zakrecilem sie troche :D
Konkluzja jest jedna superciezki czolg nie nadajacy sie do poruszania po terenie grzaskim,badz umocniony punkt obrony z mozliwoscia przemieszczania ;D ;D ;D
Jescze jedno-wolalbym nie widziec sprzetu prototypowego typu E-100 bo to juz by byla masakra!!!Maus wystarczy ;D
Pozdrawiam
Ps.Mam nadzieje ze z roboty mnie nie wywala za siedzenie na necie ???

Gustlik

Witam na tym forum!

Pewnie parę osób mnie zna z forum Jagdtiger'a - ale tu jestem nowy. A ponieważ Jagdtiger miał sporą przerwę w działalności, więc chciałem i tu zaanonsować, że pracuję od lat nad "polskim"
e-filem, który zdążył już nabrać całkiem realnych kształtów, ale wciąż brakuje mu kosmetyki. Jest to rozwinięcie pomysłu A. Bolesty (po prostu pociągnąłem jego robotę dalej) - czyli "co by było gdyby...". Skutki są takie, że polską armią da się grać do 1947 roku (US Army i ZSRR nawet dalej), no i prace trwają....
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

marder

Cześć Gustlik,
bardzo chętnie chyba wszyscy bbyśmy zapoznali się z Twoim e-filem. Z drugiej strony, ja nie pchałem na przód mojego ponieważ gdzieś w 42 kończyłem Polskie Kampanie.
Jak wygląda w Twoim e-filu sytuacja z sprzętem i mozlkiwościami w stosunku ndo innych stron?
pozdrawiam
marder/ ab / czyli adam bolesta

Depet

Własnie Gustlik kiedyś przesłałeś mi swoje dzieło.....mam na myśli Twój e-fil mógłbyś to wrzucić na jakiś serwer albo jeszcze raz mi przesłać to ja bym wrzucił.....bo nikt oprócz mnie nie zna Twojego e-filu a szkoda....może to byłaby jakaś inspiracja dla Bolesty... :) Bo czekamy i czekamy aż doprowadzi swój e-fil do prawdziwego pełnego stanu i nic.... :) Albo jeszcze lepiej może to własnie Twój e-fil będzie tym głównym....skoro własnie rozszerzyłeś e-fil Bolesty - super !!!

Gustlik

No dobra - jak się powiedziało "A", to trzeba powiedzieć "B"  :D.  Depet, wrzuć to na jakiś serwer. Ale proszę wziąć pod uwagę, że to jest wersja "B-B", czyli "bardzo-beta". Myślę, że jeśli chodzi o Polskie jednostki, to już nie bardzo jest co dodawać, trzeba natomiast dopracować to co jest. Od razu informuję, że efil ma swój własny flagset (też wysłałem do Depeta), czyli dwa pliki, które trzeba wrzucić do katalogu FlagDossier żeby urządzenie PG2GraphSwitcher zmieniało flagi.

Co prawda można obejrzeć główne państwa przyu użyciu standartowego zestawu flag, albo zestawu "008", ale jest tam kilka ciekawostek do planowanej rozbudowy, które wymagają specjalnego flagsetu. Chodziło mi głównie o to, żebu połaczyć możliwości efila europejskiego z azjatyckim - i chyba poniekąd się udało. Zachowałem wszystkie główne kraje Europy i znalazłem miejsce dla obu Korei, Chin (jednych i drugich) i Australii plus ONZ i coś takiego jak Terrorists, czyli wszelkiej maści szumowiny, fanatycy, dezerterzy, najemnicy... z trupią czachą na fladze, którzy chętnie wspomagają róznych brzydkich kolesi. UWAGA!! Oddział samobójców i ciężarówka-bomba na razie w fazie testów !!! Coś nie chce działać, tak jakbym chciał  ;D

Wracając do głownego wątku e-fila, to proszę się nie dziwić, że transport jest "bezwagowy" - czyli tak jak w SSI. Nie było kiedy, uznałem, że ważniejsze są testy bojowe.

Proszę sie też nie dziwić jeśli kilka jednotek wyda się zbyt "mocnych". Po prostu testując jednostkę wygodniej jest "schodzić w dół" z jej siłą, niż zbudować za słabą, dać się zabić i próbować od nowa.

Lotnictwo jest mocne i tak ma być!!! Samolotów trza sie bać :P Jest wystarczająco dużo efili ze słabym lotnictwem. Zresztą tu akurat prochu nie wymyślałem - tak było od początku w SSI i AB też tego nie zmieniał....

To tyle na razie wstępnych tłumaczeń

Niestety, nie mam swojej strony, więc korzystam z uprzejmości Depeta, ale jak ktoś chce to niech da znać - wyślę efila - z dwoma plikami do podmiany flag też.

I nie bić bez ostrzeżenia!!!! Tego efila zacząłem robić dla własnej zabawy, a nie dla studiów historycznych (każdy kiedyś był Gustlikiem  :D). Co prawda teraz jest już bardziej adekwatny, ale w dalszym ciągu chodzi mi o dobrą "grywalność", a nie o tytuł docenta Akademii w West Point
(a dają tam w ogóle takie?)

EFILE, KAMPANIE:

Kris_13

Tego efila zacząłem robić dla własnej zabawy, a nie dla studiów historycznych (każdy kiedyś był Gustlikiem  :D). Co prawda teraz jest już bardziej adekwatny, ale w dalszym ciągu chodzi mi o dobrą "grywalność", a nie o tytuł docenta Akademii w West Point
(a dają tam w ogóle takie?)

Gustlik nie doczytałeś się chyba o co chodzi w tym wątku. My juz mamy dobrą grywalność na e-filu RSF i jest fajowo i fajnie ale nie o to chodzi. Zależy nam na e-filu bez błędów i przekłamań tzn takim który odzwierciedla stan faktyczny sprzetu z 2 wojny pod wzgledem, siły ataku, obrony, zasiegu, zastosowania itd.
Jeżeli masz sprzęt fikcyjny to zapraszam do Fantasy General.

Depet

Cytat: Gustlik w Sierpień 01, 2006, 12:05:50 AM
Jest to rozwinięcie pomysłu A. Bolesty (po prostu pociągnąłem jego robotę dalej) - czyli "co by było gdyby...". Skutki są takie, że polską armią da się grać do 1947 roku (US Army i ZSRR nawet dalej), no i prace trwają....

Kris z tego zdania moge wnioskować że w tyme-filu mamy te same jednostki co w efilu Bolesty (Marder) + nowe prototypowe jakie powstałyby do 1947 w Polsce + wojska jakie powstałyby w ZSRR i USA. Jeśli Gustlik zamiescil w swoim e-filu to o co wczesniej zabiegalismy u Bolesty to moim zdaniem warto to chociaż sprawdzić. A wydaje sie ze to jest to czego szukalismy. Bo Gustlik korzysta z ikonek z "008" a nie jak Bolesta z kilkunastu które skrzetnie gdzies wyselekcjonawal i dodał do głównego DATa.... :). O reszcie nie bede sie rozpisywał...trzeba po prsotu ten e-fil sprawdzić. Jutro podam skąd go mozna sciagnac i jak zainstalować.

Gustlik

Ok - no więc w jednym poście czytam tak:

Cytat: ab w Lipiec 29, 2006, 03:30:25 PM
Zdecydowanie jestem za tym, aby w e-filu wystepował sprzęt, który nie był wptrowadzony do linii, z takkich czy innych powodów.

W drugim tak:

Cytat: Ruffus w Lipiec 29, 2006, 04:45:11 PM
Jezeli chodzi o sprzet to miloby bylo aby byl ten ktory nie wszedl do boju ale rowniez jednostki jedynie zaprojektowane ktore pozostaly na papierze.

A w trzecim tak:

Cytat: Kris_13 w Sierpień 01, 2006, 10:40:39 PM
Zależy nam na e-filu bez błędów i przekłamań tzn takim który odzwierciedla stan faktyczny sprzetu z 2 wojny pod wzgledem, siły ataku, obrony, zasiegu, zastosowania itd.
Jeżeli masz sprzęt fikcyjny to zapraszam do Fantasy General.

W takim razie chciałem zapytać: czy chodzi o sprzęt (jak pisze Kris) FAKTYCZNIE użyty, czy, jak dwójka pozostałych, o projektowany także. Trochę się gubię.

Jeśli chodzi o Fantasy General, to chyba nie skorzystam...

Natomiast, jesli chodzi o sprzęt USA, ZSRR ii UK w moim efilu, to są to jak najbardziej RZECZYWISTE jednostki istniejące po rok 1953. Oczywiście na razie tylko skromna część rzeczywistego arsenału tych państw, bo wciąż się przy tym dłubię i sporo jeszcze brakuje.

Z trzema fikcyjnymi wyjątkami: Rosjanie mają taki osobliwy "superczołg" - coiś w rodzaju "krążownika lądowego" co było obsesją każdego dyktatora. Nie jest do kupienia dla gracza ani dla AI, więc nie ma obawy o realizm ale pomyślałem sobie, że skoro inni mają godzillę no to..

Są także jednostki sił specjalnych (USA i ZSRR) - ale to w charakterze prób, chciałem zobaczyć na ile taki sprytny oddziałek może namieszać w grze. Zresztą istnienie ich pod koniec wojny i w latach 50-tych, nie jest znów aż tak "ahistoryczne"

Aha - no i jest jeszcze helikopter w armii USA, ale on też ma na celu wypróbowanie silnika PG2 przy tego typu sprzęcie. Wiem, że bojowy helikopter w latach 50-tych to mrzonka, ale nie będę przecież dawał mu daty dostępności 1965 tylko po to żeby spróbować. Tak więc poza tymi czterema i Polską po wrzesniu 39 - na 1393 jednostki reszta JEST rzeczywista.

A co to jest - cytuję: "stan faktyczny sprzetu z 2 wojny pod wzgledem, siły ataku, obrony, zasiegu, zastosowania" ?????

Stan faktyczny, to jest taki, że bombowiec opróżniał komory za JEDNYM zamachem i wracał do bazy po nowe bomby, więc ammo=1 prawda? Ale wtedy po bombardowaniu w PG2 nie miałby się czym bronić - więc musi mieć minimum 2, a to oznacza, że może ostatecznie dwa razy bombardować. Mało tego - jak go dwa razy ostrzelają, to już nie może bombardować - ROTFL - bo nie ma czym.

Dlaczego na jednej mapie 8 heksów to jest odległość od dzielnicy, do dzielnicy miasta, a na innej
to jest prawie strzał przez kanał La Manche??? Jak w tej sytuacji ustalić rzeczywisty zasięg dział??

Dlaczego broń, która mogłaby skutecznie niszczyć umocnienia, będzie jednocześnie zabójcza dla czołgów??? Jedno i drugie to Hard Target.... a że jedno ruchome a drugie nie, no to już inna sprawa.

To takie tylko trzy "kwiatki" dla przesadnie realnych.

Tak więc pytanie - jak stworzyć realny efil w grze, która sama w sobie jest na bakier z realizmem?? Gdyby to było możliwe, to nie byłoby ich aż tyle tworzonych po dziś dzień.

Ale spoko - jak powiedziałem - nie mam zamiaru się doktoryzować na PG2, co nie znaczy, że w moim efilu 7TP, nawet 14TP wygrywa z Tygrysem. Powstał po solidnej lekturze i nie widzę w nim jakichś makabrycznych wad, ale skoro niektórzy już je widzą nawet efila nie widząc - to się poddaję.

EFILE, KAMPANIE:

Kris_13

Cytat: Gustlik w Sierpień 02, 2006, 12:48:20 AM
Tak więc pytanie - jak stworzyć realny efil w grze, która sama w sobie jest na bakier z realizmem?? Gdyby to było możliwe, to nie byłoby ich aż tyle tworzonych po dziś dzień.

Ale spoko - jak powiedziałem - nie mam zamiaru się doktoryzować na PG2, co nie znaczy, że w moim efilu 7TP, nawet 14TP wygrywa z Tygrysem. Powstał po solidnej lekturze i nie widzę w nim jakichś makabrycznych wad, ale skoro niektórzy już je widzą nawet efila nie widząc - to się poddaję.

Spoko Gustlik właśnie odpowiedziałeś na moje watpliowści. Ja nie jestem expertem od e-filu tylko zalezy mi na tym a by sprzet był realny i wspólczynniki tego sprzetu też w miare mozliwości. Chodzi tylko o to aby wyeliminowac błędy RSF ( pisał o tym Bolesta) tzn. np. panzer IV nie ma prawa dogonić T34 bo faktycznie miał mniejszą prędkość itd.
Jest Bolesta jestes Ty , poprawcie RSF czy dajcie swój efile - wszystko jedno niech ten efile będzie najbardziej wiarygodny ze wszystkich a że może nie do końca to trudno.

STR

cześć
Cytat: Kris_13 w Sierpień 01, 2006, 10:40:39 PMJeżeli masz sprzęt fikcyjny to zapraszam do Fantasy General.
Po pierwsze Kris coś taki w gorącej wodzie kompany, zapoznałeś sie ze sprzętem ??
Cytat: GustlikPowstał po solidnej lekturze i nie widzę w nim jakichś makabrycznych wad, ale skoro niektórzy już je widzą nawet efila nie widząc - to się poddaję
Nie poddawaj sie, choć oponęci są kąpani w wrzątku.
Jak narazie, jak widac jest to tylko dyskusja przed przyjęciem nowego/starego e-file na rzecz gry w GG. a co z tego wyniknie zobaczymy. Konkurencja jest bardzo dobra i zdrowa ale w na tą chwile jestem za połączeniem sił Twoich Gustlik i AB dla stworzenia e-file do gry, na podstawie RSF.

pozdrawiam
STR - PL