E-file General's Guild

Zaczęty przez STR, Czerwiec 07, 2006, 09:58:04 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gustlik

W takim razie niech zainteresowani zapoznają się z tym e-filem - jak pisałem, mogę wysłać na życzenie, a co do gorącej wody - jest w LG Suite taka opcja jak "can't buy", więc jesli ktoś dojdzie do wniosku, że coś urąga realizmowi, to zawsze można ją odfajkować i po sprawie.

Niedawno, ściągałem sobie kampanie "Band Of Brothers" i tam są bodaj trzy efile dołączone, w zależności od tego jak kto chce grać. W końcu to nie jest duży pilk. Z drugiej strony sądzę, że lepiej mieć zmartwienie, że za dużo, niż za mało... Lepiej coś chwilowo wyłaczyć, niż później na gwałt dorabiać.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

steelfox

Zdaje się, że to o czym mówi Gustlik jest odpowiedzią na moje argumenty, czyli połączenie rozsądnego dla grywalności realizmu, więc może rzeczywiście spróbować. Aha odradzam indywidualnych operacji na efilu i scenach, bo będą z tego problemy w pojedynkach :)

Depet

Widze ż towarzystwo sie przekonało...to zgodnie z obietnica zamieszam e-fil autorstwa Gustlika !!! na serwerze. Kilka słów odnośnie instalacji: należy mieć noramlną wersje PG 2 w wersji 1.02 -> uruchomić all-in-one-patcha (http://www.stahlhelm.prv.pl/) zainstalowac wszystko co trzeba z tego patcha....i następnie pododawać pliki e-filu które zamieszczam poniżej:

http://www.mariuszwysokinski.neostrada.pl/GusEfile.zip - rozpakować dp głównego katalogu gry zastępując oryginalny e-fil

http://www.mariuszwysokinski.neostrada.pl/FlagsDossier.zip - rozpakować do nowo powstaego katalogu (all-in-one patch stworzy automatycznie opdczas instalacji) FlagsDossier. Następnie uruchomić program w głównym katalogu z gra PG2GraphSwitcher i wybrać pilk .dat w swoim katalog z gra (bedzie pole do wpisania adresu) -> następnie z listy rozwijanej adnoteacje Guslika i INSTALL.

Następnie mozna uruchomić gre i zacząć analize e-filu (najlepiej przez edytor w grze) albo używać LG Suite co jest moim zdaniem lepsze....

Szczegółowe informacje dotyczące patchowania znajdują sie tutaj: http://jagdtiger.net/forum/viewtopic.php?t=70

Gustlik

Zmobilizowany Waszą zachętą - jeszcze trochę popracowałem dzisiaj nad zawartością e-fila, głównie w kwestii ikon dla polskiej armii. Niestety wśród dostępnych obrazków niewiele jest takich, które można by wykorzystać do sprzetu, który "mógłby być". Owszem jest sporo takich, które do niczego nie pasują, no ale moim zdaniem jeszcze powinny jakoś wyglądać - a tu niestety jest problem. Jeśli nawet jakoś ujdzie w rzucie bocznym, to w czasie obrotu albo zaczyna machać lufą, albo nagle "chudnie", robi jakiś taniec brzucha, co przecież nie przystoi poważnemu czołgowi... :D

Oczywiście można założyć, że gdyby Polacy walczyli dalej, produkując sprzęt, to po części, te jednostki byłyby podobne do istniejących w innych krajach (licencje, zdobycze...i.t.p.), no ale tylko po części.

Tak więc pewnie za czas niedługi, będzie kolejna wersja efila do rozdania wśród chętnych...

Żeby kolegi Depeta nie męczyć za bardzo - pewnie aktualizacje będą częste - można do mnie bezpośrednio: amk64@gazeta.pl

EFILE, KAMPANIE:

Depet

Oki Panowie moja pierwsza reakcja po przejrzeniu e-fila....mamy w sumie to samo co u Bolesty plus kilkadziesięt nowych jednostek...mamy oznaczenia literowe oznaczające dodatkowe zdolności...mamy marynarke....mamy nawet odpowiednie IKONKI (takie jak w e-filu Adlera) do każdej z jednostek...a nie jak u Bolesty schematycznie te same.....jednym słowem na razie DUZY PLUS...teraz dogłędna analiza zgodności z historią i parametrów...

Depet

Znów musze dodać pare słów od siebie....bo mnie ten temat niesamowicie intryguje...e-fil Gustlika nie jest wierną kopią możliwosci sprzętowcych e-filu Bolesty...już widze grymas na twarzy hehe :). Faktycznie statystycznie są róznice w parametrach jednostek...oraz w ich specyfikacji. No ców ciężko mi sie wypowiedziec czy sa to zmiany w lepszym kierunku...ja patrze na to głównie okiem informatyka...na którym e-filu łatwiej robi sie scenariusz, który jest bardziej urozmaicony, atrakcyjny dla oka itp. Tutaj zdecydowanie góruje Gustlik....

Tak więc żeby ta analiza mogła być obiektywna potzreba żeby na ten e-fil spojrzał ktoś kto zna sie na historii. Zaznaczam jednak ze takiej weryfikacji podlegaja jedynie jedostki od 1939-1945 - pozostałe sa dzielem Gustlika jako prototypowe i nie do nas należy je krytykować. Tak wiec z tego miejsca prosze przede wszystkim Boleste zeby obejrzał ten zbiór uzbrojenia i napisał co o tym myśli...

Mnie osobiście sie pomysł podoba :) i jestem za tym zeby głównym e-filem w Lidze stał sie e-fil Gustlika (po drobych korektach rzecz jasna).

Gustlik

Jeszcze raz - weryfikacji mogą (i powinny) podlegać wszystkie jednostki z e-fila - także i po 1945 roku z zastrzeżeniami, które opisałem dwa posty wcześniej. Polski sprzęt, jest utrzymany na podstawie prototypów i planów tak długo jak się dało (tzn jak były znane). Powiedzmy tak do 1941-42. Potem jest to logiczna acz futurystyczna kontynuacja, dokonana w oparciu o potrzeby czasu wojny i polskie realia. Na przykład można przewidzeć, że polskiej armii niespecjalnie potrzebny byłby krążownik cięzki, czy bombowiec startegiczny, natomiast prace ukierunkowane byłyby na broń przeciwpancerną, czy mniejsze samoloty szturmowe.

EFILE, KAMPANIE:

marder

witam Panowie,
podobnie jak nie byłem bardzo zainteresowany uznaniem mojego e-fila za oficjalny e-fil ligi, tak nie jestem zwolennikiem uznania e-fila Gustlika za oficjalny e-fil ligi. Uważam, że z tego wyjdzie więcej szkody niz pożytku.
Nadal jestem i sądzę że będę zwolennikiem utrzymania e-filu RSF po naniesieniu poprawek.
a. zyski
Po za sfera czysto emocjonalną nie widzę: MY GG mamy swój e-fil... chyba tylko tyle - poproszę o wymienienie innych.

b. straty
1. izolacja
2. utrata całego zestawu bitew w które obecnie gramy i konieczność pisania nowych bitew. zwłaszcza ten argument jest dla mnie decydujący.
Czyli zaczynamy od zera.
3. kompletne oderwanie sie od zagranicznych klubów PG i w konsekwencji 2 brak szans w turniejach.
czy nas nato stać? Dzisiaj nażekacie, że czołowi gracze nie chcą grać pojedynków ligowych i sa zainteresowani tylko gra w ligach zachodnich, co będzie potem?

Panowie, siedzę chwilę nad poprawkami RSF. Uważam, że nie powinniśmy iść w stronę własnego e-filu a w stronę poprawy RSF.
Uważam, że sytuacja dojrzała do tego, aby wszyscy gracze ligi+turnieju MP wypowiedzieli się w sposób jednoznaczny:
robimy nowy własny z wszelkimi  konsekwencjami, czy przerabiamy RSF.

Ja uważam, że należy przerobić RSF.
I w tym kierunku idę od kilku tygodni konsekwentnie publikując kolejne głupoty z RSF. Porcja na dzisiaj:
w 39 roku WP mialo:
100 mm haubicie wz19 a nie 105 mm, 105 to armaty używane w dac (dywizjonach artylerii ciężkiej na szczeblu DP ale nie DPrez.) w liczbie 3 na dywizjon. Istniała i była w użyciu 75 mm armata przeciwlotnicza, a nasza piechota miala większe nasycenie skuteczną bronią ppanc (kb. ppanc wz. 35). od niemieckiej - zakładając, że nie rozpatrujemy armat ppanc. wchodzących w skład pułku piechoty (9 szt.). W artylerii obok 105 istniały 155 haubice (również w dac-ach). Cięzka artyleri była zgrupowana w pac (pułkach artylerii ciężkiej).
Można się zastanawiać, jaką rolę powinny pełnić nasze tankietki, czy były czołgami czy czołgami rozpoznawczymi? Temat do dyskusjji, ale nawet jeżeli je klasyfikować jako czołgi, to powinny mieć zasięg rozpoznania min. 3. TKSD (cz TKS-D) to działo przeciwpancerne na podwoziu C2P kal. 37 mm z osłoną, coś co przypomina niemieckiego PzJg I, a z pewnością nie jest czołgiem (były dwa prototypy, oba w 10BK). PZL-11c miał mała siłę ognia (2km), ale niesamowitą zwrotność, więc kompletnym nieporozumieniem są jego aktualne współczynniki ataku i obrony. PZL-23 Karaś był samolotem bombowo-rozpoznawczym, czego też nie widać w e-filu. Samolotami typowo rozpoznawczymi w WP był Lublin R-XIII - typ odchodzący z linii i zastępująca go RWD-14 Czapla. I jeszcze jedno: polska armata ppanc wz 36 produkowana na licencji Boforsa była najlepszym działem w swojej klasie, znacznie przewyższając osiągami niemieckkiego pak'a37 - tego też nie widać.
To krótki zestaw wniosków po obejrzeniu Ciechanowa...

z poważaniem
Marder / Adam Bolesta

Depet

Dobra czekamy na wypowiedz Bolesty która moim zdaniem jest teraz najważniejsz, później przechodzimy do końcowego wyboru. Mamy CZTERY możliwości:

1. E-File RSF 2 - pozostawiamy wszystko bez zmian. Gramy dalej na e-filu Rayydera bez jakichkolwiek zmian. W tym wypadku ważniejsza dla nas jest ilość a nie jakość. Zalety: nic nie trzeba zminiać...wszystkie scenariusze działają...Wady: niepoprawność historyczna odnośnie parametrów i ikonek...nie możność robienia dobrych własnych scenariuszy.

2. E-File Bolesty - czekamy aż Bolesta poprawi swój e-file a raczej należałoby powiedzieć urozmaici. Szczegółowa lista zmian jakie się od Niego oczekuje: http://forum.generalsguild.com/index.php?topic=39.15. Zalety: mamy własny efile, doskonały pod względem poprawności, scenariusze z kampanii Bolesty (przerobione na potrzeby PBEM)...Wady: nikomu nie będzie sie chciało przerobić scenariuszy Rayydrea (bo to trzeba zrobić od zera)...pewna izolacja naszego klubu

3. E-File Gustlika - który jest w dużym stopniu ukończony...podobny strukturą do e-filu Bolesty lecz parametry się różnią !!! Mamy dodatkowe jednostki do 1947 roku. Zalety i Wady jak powyżej.

4. Przerobiony e-file RSF 2 - możemy przerobić gruntownie e-file RSF 2. Jak ? Przenieść wszystkie lub większość parametrów jedostek z Bolesty do analogicznych w tymże. Usunąć lub zmienić niektóre ikonki. Zalety: scenariusze Rayydera działają...poprawność historyczna...nie trzeba zmieniać wersji gry. Wady: BRAK

Widać więc wyraźnie że najlepszym pomysłem jest 4 i to własnie ten będe lansował (mimo iż wcześniej byłem zwolennikiem e-filu Bolesty). Co do żmudnej pracy przeniesienia parametrów - moge się tym zająć ale to trche potrwa. I jeszcze jedna sprawa: potrzebna jest całkowita zgoda Bolesty - bo de facto to będzie w 60 % Jego e-file..... :) nie wiem jak to będzie się miało co do nazwy i autorstwa....

Gustlik

Pozwolicie, że się wtrącę (nie, żebym czegoś bronił, tylko żeby coś wyjaśnić).

Otóż - róznica pomiędzy zastosowaniem nowego efila, a poprawianiem (przerabianiem) istniejącego jest bardzo niewielka bo:

Przerobiony efil i tak spowoduje konieczność posiadania go przez wszystkich graczy - a więc i tak trzeba go rozesłać po świecie. To a propos izolacji, do której tak czy siak może dojść. Przeróbki efila w tym zakresie mają taki sam skutek: cały świat grający musi go mieć - a czy wszyscy będą chcieli?

Przerobiony efil też ma negatywny wpływ na istniejące scenariusze - fakt, że mniejszy - ale jednak. Konkretny scenariusz jest bilansowany dla konkretnych parametrów jednostek, jeśli te parametry zostaną zmienione (a jak widzę chodzi o dość gruntowne zmiany), to może się okazać, że pewne bitwy są albo za łatwe, albo nie do wygrania. Zakup nowych - dotychczas nie istniejących jednostek też może zachwiać równowagą. Nie wspominając już o usuwaniu niektórych jednostek.

PS - niedano xciągnąłem sobie RSF no i muszę przyznać jedno - nie miałem pojęcia, że istnieją dwa zupełnie różne środowiska w PG2. To tutaj, i to z choćby JP's Panzers. Robiąc swojego e-fila dbałem o to, żeby był w pełni kompatybilny z all-in-one pachem, mysląc, że to jest standard, na który wszyscy piszą kampanie (Adler, S.Brown...)
Natomiast teraz widzę, że RSF ma swój własny plik panzer.dat, który waży 50 Mb i niekoniecznie jest zgodny z tym z all-in-one patch. To rzeczywiście JEST problem.

EFILE, KAMPANIE:

marder

Witam,
zmiany jakie proponuję wprowadzić do e-flu to tak naprawdę kosmetyka istniejących błędów.
Gustlik - przeczytaj moje poprzednie posty, rzecz sprowadza się do usunięcia jawnych bzdur i tyle. Nie może być tak, aby dwie identyczne rzeczy miały dwa różne współczynniki, nie może być tak, że dzięki niewiedzy lub uprzedzeniom gości tworzących e-fil dochodzi do przekłamań. Takie zmiany propponuję wprowadzić. Stary, Twoje T-34 gdzie jeesteś działonowym mogło wyciągnąć nieco ponad 50 km/h, czyli tak naprawdę mogłeś dać gaz i zwiać każdemu PIV tutaj niestety ktoś wpadł na pomysł, że Ci się to nie może udać. Twoja 76 milimetrowa amata czołgowa była przynajmniej tak samo skuteczna, jak 75 w Shermania i Churchilu, tutaj ktoś doszedł do wniosku że jednak nie i zrobił z niej coś w zasadzie gorszego od długolufowej 50 z PIIIJ. Chodzi o usunięcie takich bzdur.
Faktem, jest że e-fil będzie nowy i będzie trzeba go rozpropagować, ale jednocześnie wszystko inne będzie w nim stare. Bitwy częściowo zmieni, ot, np. w Zitadelle North siła ognia pułków artylerii w radzieckkich dywizjach piechoty spadnie, za to wzrośnie na szczeblu armii i korpusu i tyle. No dobra nie tyle: jak już dorwiesz się z bliska do niemieckich czołgów to będziesz miał jakieś szanse, a nie tak jak teraz prawie rzadne.
Moim zdaniem łatwiej będzie nam propagować taką zmianę, niż kompletne odrzucenie tego co było.

pozdrawiam
marder

Depet

A ja teraz z innej beczki....bo troche ostatnio myślałem nad e-filem....To co napisane poniżej odnosi się do WSZYSTKICH E-File jakie znam. Otóz intryguje mnie sprawa lotnictwa, a raczej jego zasięgu - nie rzadko dochodzi do sytuacji że myśliweic postawiony na środku mapy może przelecieć w 1 turze w każde miejsce na mapie...każdy myśliwiec ma 15-19 hexów zasięgu....no i tu jest zasadniczy problem...wyliczając wszystko wychodzi że jest jak najbardziej prawidłowo (albo jak najbliżej poprawności) - kłania się specyficzny "przelicznik Bolesty". Problem w tym że w nowych e-filach lotnictwo jest POTĘŻNE ? Nie raz widziałem jak nad mój pułk piechoty 7/10 podlatywał bombowiec i zmiatał cały pułk - wolne żarty....Przykład: Tunis 41 gdzie Niemcy mają znaczną przewagę w powietrzu...Zgadza sie bombowce były silne...ale czy dochodzio do sytuacji żeby zmiatały cały pułk piechoty....żeby idealnie odnajdywały cel...żeby natychmiast zdołały dosięgnąć celu ruchomego przecież ? Moim zdaniem NIE. Po tym krótkim wywodzie moje spostrzeżenie: może należy traktować zasięg bombowca NIE jako CAŁKOWITY zasięg (ilości paliwa, nośność, ciężar itd)...ale jako TYLKO i WYŁAĆZNIE jego PRĘDKOŚĆ - czy był w stanie dosięgnąć pułk piechoty w ciągu JEDNEJ tury ? Wtedy zasięg bombowców byłby wyważony w skali dużo mniejszej 7-12....inna sprawa że sam oddział rozpoznawczy ma zasięg 10 :)...więc brak równowagi w tym aspekcie. Prosze się nie sugerować tym co napisałem. Ja sam się z tym nie zgadzam :) - po prostu mnie to intryguje i chciałbym poznać Wasze zdanie

Kris_13

Mam nadzieję że dodatkowo wypowiedza sie inni bardziej kompetetni znawcy tematyki - lotnictwa.
Z tedo co ja sie doczytałem to ataki lotnictwa nie były tak skuteczne jak sie powszechnie uwaza.
Nawet nurkujące Ju nie były tak celne i tym samym niszczące.
Przykład ataki Ju pod Sedanem ( non stop) mialy za cel utrzymać obsługe dział w schronach niż faktycznie wyeliminowac działa i ich obsługę - zniszczenie dziala zdazalo sie rzadko. Był to też efekt psychologiczy, demoralizujacy, ałamujący wole walki w przeciwniku.
W czasie gdy artylerzysci siedzieli w schronach, niemiecka piechiota bez przeszkówd forsowała rzekę.

Kris_13

Jeszcze o samplotach w efilu
Dlaczego samoloty mają taką samą widoczność (2 heksy) jak piechota ???????
W czasie wojny dużo informacji rozpoznawczych pochodzilo od pilotów samolotów ( i to nie tylko od samolotów rozpoznawczych)

Depet

Cytat: Serwis Rayydar's Raiders
06/09/2006 - New Panzer2.dat
Thanks to the international developers there is a new datup, i.e. new icons for our game!
Please download the latest panzer2.dat here!
Probably you won't detect any changes in the game at first. But you will need this file for the
upcoming new scenario, some inofficial RSF campaigns - and for the next RSF version anyway!
BTW: there will be no compatibility problem with current games. :)

A więc mamy nowy zbiór ikonek do naszego "cudownego" e-filu który używamy w Lidze :)...a niedługo powstanie nowy e-file Rayydersów, który według zapewnień twórców ma byc całkowicie kompatybilny ze wszystkimi scenariuszami :)...Ciekawe również czy nowy e-file będzie po prostu kontuynuacja starego (dodane zostanie pare nowych jednostek) czy tez będzie całkowicie odmienny statystycznie (na to wszyscy chyba liczą najbardziej :) )...czy będzie to e-file lepszy czy gorszy czas pokaże..czekam z niecierpliwościa na wypuszczenie tego "dzieła" do obiegu internetowego.

Skupmy się jednak na nowych ikonkach...czy ktos kto wypróbował juz nowy zbiór Panzer2.dat moze powiedziec cos więcej na ten temat (Grisha wszyscy czekamy hehe :) ) ? Czy jest to zbiór dodatkowych ikonek na nowe jednostki czy zmieniaja sie też ikonki dotychczasowego sprzętu ? Jeśli to drugie proponuje aby od nowego sezonu wprowadzić nowy zbiór Panzer2.dat...musimy być na czasie...co o tym myślicie ?