Duże zmiany w grze, Flak 8.8 i inne - pilne

Zaczęty przez Gustlik, Czerwiec 15, 2015, 01:50:52 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Waldzios

Cytat: Gustlik w Listopad 21, 2015, 09:30:54 PM
To tylko potwierdza moje obawy, że flaki i inne nie-AD strzelają do celów powietrznych według innych reguł (o wiele skuteczniej) niż AD właściwe. Gram sobie teraz kampanię Delta i ckm'y robią mi straszne "kuku".
Tak źle aż nie jest. AD  teoretycznie mają trzy-punktowy bonus do trafienia, rzecz w tym ze rzadziej je się spotyka w porównaniu z CKM (a trafienie 20 na kości zdarza się stosunkowo często).... Jedyny jawny bonus który obecnie otrzymuje CKM pochodzi z klasy FLAK, czyli sekwencja DEFENDER_FIRST (obrońca strzela pierwszy).

CKM'y w współczesnych kampaniach są szczególnie irytujące, o ile trafienie samolotu z trakcie WW2 można jeszcze uzasadnić przypadkiem , to  we współczesnych jest to już lekkie przegięcie i po prostu denerwuje...

Dlatego sugerowałbym przeniesienie CKM'ów do klasy AT i całkowite wyłączenie obrony/ataku przeciwlotniczego (można zostawić obronę pasywną).
Dla tych kilku krajów które potrzebują ckm'ów przeciwlotniczych można dodać specjalne 1-heksowe wersje w klasie FLAK (podobne parametrami do '13.2mm AA'(E:0598)).
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Gustlik

CytatCKM'y w współczesnych kampaniach są szczególnie irytujące, o ile trafienie samolotu z trakcie WW2 można jeszcze uzasadnić przypadkiem , to  we współczesnych jest to już lekkie przegięcie i po prostu denerwuje...

Dlatego proponowałem, żeby funkcję specjalną Jet(stealth) rozciągnąć także na obronę - nie tylko na przechwytywanie w locie - ale mnie zakrzyczeli. A może tak krakowskim targiem - zostawić je we Flak do lat - powiedzmy 50 tych - a dopiero potem przenieść?
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Waldzios

Cytat: Gustlik w Listopad 21, 2015, 10:49:55 PM
A może tak krakowskim targiem - zostawić je we Flak do lat - powiedzmy 50 tych - a dopiero potem przenieść?
To trochę nieeleganckie. Poza tym, nadal pozostaje mnóstwo niekonsekwencji, na przykład w nacji 'Poland' mamy 'CKM wz.30' (strzelający na 2 heksy+wsparcie) i w tej samej klasie '13.2mm AA' i '20mm FK-A wz.38' (oba strzelające na jeden heks)...

Dodatkowo, nawet gdyby nie zabierać ckm'om możliwość obrony plot, samo przeniesienie do innej klasy automatycznie pozbawi je bonusów przysługujących klasie FLAK i znacząco je osłabi...

Skoro i tak będziemy robić porządki w flakach, to ckm'om przydałoby się również uporządkowanie...
Chodzi mi między innymi o cechę 'Airborne' i możliwość używania CKM jako spadochroniarzy, zwykle na długo przed dostępnością właściwych jednostek spadochronowych (można wykorzystać frakcje i to uporządkować)....

Pioniere

Cytat: Waldzios w Listopad 21, 2015, 11:10:54 PM
Skoro i tak będziemy robić porządki w flakach, to ckm'om przydałoby się również uporządkowanie...
Chodzi mi między innymi o cechę 'Airborne' i możliwość używania CKM jako spadochroniarzy, zwykle na długo przed dostępnością właściwych jednostek spadochronowych (można wykorzystać frakcje i to uporządkować)....
A w takim razie konsekwentnie, co z jednostkami AT i artylerią typu 'Airborne',  je też chciałbyś przenieść do frakcji , a tym samym wykluczyć?

Waldzios

Cytat: Pioniere w Listopad 21, 2015, 11:28:07 PM
A w takim razie konsekwentnie, co z jednostkami AT i artylerią typu 'Airborne',  je też chwiałbyś przenieść do frakcji , a tym samym wykluczyć?
To nie tak, niczego nie chce wykluczać, oryginał pozostałby tam gdzie jest, tylko bez cechy 'Airborne' (pozostawiona cecha 'Air transported').
We frakcji spadochronowej (np. @Fallschrim) wylądowałaby jej kopia z cechą 'Airborne' i zmodyfikowaną nazwą, np.'FJ xxx'.
Jednostki z klasy AT potraktowałbym podobnie...

Według mnie każdą jednostkę można przetransportować drogą powietrzną (o ile ma się odpowiednio duży samolot), ale skok spadochronowy wymaga już odpowiedniego przeszkolenia i nie może po prostu zależeć od wyposażenia jednostki.

Zsamot

Ja tylko bym był szczęśliwszy, gdyby było jasne, kiedy jest dostępny transport... Bo często kupię coś za ostatni pp, by zajął mi coś na zapleczu i dupa...
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Waldzios

Cytat: Zsamot w Listopad 22, 2015, 01:10:13 PM
Ja tylko bym był szczęśliwszy, gdyby było jasne, kiedy jest dostępny transport... Bo często kupię coś za ostatni pp, by zajął mi coś na zapleczu i dupa...
To można sprawdzić, kiedy jesteś w HQ możesz kliknąć 'widok mapy strategicznej', a następnie najechać myszką na dowolne lotnisko, napis <Avail ATP:x> określa ilość dostępnych transportów...

Również z tego powodu sugeruje uporządkowanie frakcji spadochroniarzy. Według mnie sytuacja byłaby jaśniejsza gdyby wszystkie jednostki spadochronowe były w jednej frakcji. Wtedy włączenie/wyłączenie danej frakcji w scenariuszu świadczyłoby do pewnego stopnia o dostępności transportu...

Do tego według mnie powinny służyć frakcje, nie ma morza w scenariuszu wyłączamy okręty, nie ma gór wyłączamy jednostki górskie, nie ma transportów ATP wyłączamy spadochroniarzy, nie ma torów wyłączamy działa kolejowe itd....

Gustlik

Spadochronowe tak, ale nie wszystkie airmobilne, i hope... ;)
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:

Waldzios

Cytat: Gustlik w Listopad 22, 2015, 05:49:34 PM
Spadochronowe tak, ale nie wszystkie airmobilne, i hope... ;)
Oczywiście, chodzi mi wyłącznie o jednostki spadochronowe.
W myśl prostej zasady, jeśli autor scenariusza chce żeby gracz używał jednostek spadochronowych to włącza daną frakcje.

Jednostki aeromobilne tylko by na tym zyskały, obecnie nie ma sensu ich używać, skoro od początku dostępne są jednostki 'pseudo'- spadochronowe (ckm'y i podobne).

Pioniere

Cytat: Waldzios w Listopad 22, 2015, 05:44:39 PM
Do tego według mnie powinny służyć frakcje, nie ma morza w scenariuszu wyłączamy okręty, nie ma gór wyłączamy jednostki górskie, nie ma transportów ATP wyłączamy spadochroniarzy, nie ma torów wyłączamy działa kolejowe itd....
To trochę bzdura, bo wiadomo z historii, że mimo iż teren był płaski jak blat stołu, to jednostki górskie brały w bitwach udział i to nie jako jednostka wspierająca, a często jako szturmowa na pierwszej linii dokonująca przełamania frontu.

Rudel

Niby tak lecz zważyć trzeba tez na rozmiar naszych map tzn największe to ok 120x100 km. Frakcje mają sens zawsze można zakupić taką jednostkę niby na zapas i ją trzymać bądź tez mieć jednostki piechoty i je w odpowiednim scenariuszu zamieniać na potrzebnych spadochroniarzy czy też jednostki górskie.
Prawo do ran i śmierci mają nie tylko odważni

Pioniere

Jak niby wyobrażasz sobie na froncie wymianę Panzergrenadierów, czy Sturmpioniere na Gebirgsjaeger, czy Gebirgspioniere  porzucając drogie transporty. Takie jednostki powinny jednocześnie koegzystować i wchodzić w skład armii na stałe. A co nimi będziesz robił i jak wykorzystasz, to już twoja sprawa.  Zawsze można je przerzucić drogą powietrzną na świeżo zajęte lotnisko, którego będą bronic lub w ten sposób przybliżyć je do linii frontu. Mogą też przecież bardzo skutecznie zabezpieczać tyły w razie ataku wrogich spadochroniarzy lub innych pojawiających się znikąd jednostek. Dobrze by było też aby takie jednostki mogły po wylądowaniu za niewielki prestiż na lotnisku doposażyć się ponownie w jakieś muły, rowery lub furmanki.

Waldzios

Cytat: Pioniere w Listopad 22, 2015, 06:48:00 PM
To trochę bzdura, bo wiadomo z historii, że mimo iż teren był płaski jak blat stołu, to jednostki górskie brały w bitwach udział i to nie jako jednostka wspierająca, a często jako szturmowa na pierwszej linii dokonująca przełamania frontu.
No i co z tego? Według mnie bzdurą byłoby gdyby jednostki górskie były dostępne w każdej bitwie...

Pisałem o ogólnej koncepcji nie jakiejś twardej regule... Oczywiście, zawsze będą jakieś wyjątki... Zwłaszcza w bitwach historycznych...
Autor scenariusza zastosuje takie fronty/frakcje jakie sobie w danym momencie zażyczy...

Chodziło mi o ułatwienie życia graczowi, przez wyłączenie jednostek które w danym momencie są po prostu zbędne, ahistoryczne albo wprowadzają zamieszanie...
Oczywiście, jeśli historia albo wola/wyobraźnia twórcy kampanii wskazują inaczej to nie widzę żadnych przeciwwskazań by postąpić inaczej...

Cały urok systemu frontów/frakcji polega na tym ze pozwalają na dowolną konfiguracje z poziomu scenariusza...

Cytat: Pioniere w Listopad 22, 2015, 07:40:07 PM
Jak niby wyobrażasz sobie na froncie wymianę Panzergrenadierów, czy Sturmpioniere na Gebirgsjaeger, czy Gebirgspioniere  porzucając drogie transporty. Takie jednostki powinny jednocześnie koegzystować i wchodzić w skład armii na stałe. A co nimi będziesz robił i jak wykorzystasz, to już twoja sprawa.  Zawsze można je przerzucić drogą powietrzną na świeżo zajęte lotnisko, którego będą bronic lub w ten sposób przybliżyć je do linii frontu. Mogą też przecież bardzo skutecznie zabezpieczać tyły w razie ataku wrogich spadochroniarzy lub innych pojawiających się znikąd jednostek. Dobrze by było też aby takie jednostki mogły po wywodowaniu za niewielki prestiż na lotnisku doposażyć się ponownie w jakieś muły, rowery lub furmanki.
Ale przecież nikt ci tego nie zabrania, ani nie proponuje zabraniać...
Jeśli kupisz dane jednostki wcześniej, to proszę bardzo używaj do woli. Nie widzę problemu....

Rudel

Cytat: Pioniere w Listopad 22, 2015, 07:40:07 PM
Jak niby wyobrażasz sobie na froncie wymianę Panzergrenadierów, czy Sturmpioniere na Gebirgsjaeger, czy Gebirgspioniere  porzucając drogie transporty. Takie jednostki powinny jednocześnie koegzystować i wchodzić w skład armii na stałe. A co nimi będziesz robił i jak wykorzystasz, to już twoja sprawa.  Zawsze można je przerzucić drogą powietrzną na świeżo zajęte lotnisko, którego będą bronic lub w ten sposób przybliżyć je do linii frontu. Mogą też przecież bardzo skutecznie zabezpieczać tyły w razie ataku wrogich spadochroniarzy lub innych pojawiających się znikąd jednostek. Dobrze by było też aby takie jednostki mogły po wylądowaniu za niewielki prestiż na lotnisku doposażyć się ponownie w jakieś muły, rowery lub furmanki.

Nikt nie każe wymieniać elitarnych jednostek. Jednak zawsze kupuje trochę gorszych czy tańszych jednostek by zabezpieczyć tyły. Istotne to jest szczególnie na tych wielkich mapach. Więc przezbrojenie takiej jednostki na spadochroniarzy czy jednostkę górską jest sensowne bo mogą być lepiej wyszkoleni niż nowe ze sklepu. I to, że mniej chaosu będzie też do mnie przemawia.
Prawo do ran i śmierci mają nie tylko odważni

Zsamot

Ale te założenie o frakcjach ma jedną wadę: gram sobie, chciałbym mieć elitarną piechotę górską/ spadochroniarzy... co robię: ano kupuję sporo wcześniej. Inaczej: ważna operacja, a ja mam cieniasów...
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369