Gustlik Efile dla Open General

Zaczęty przez Gustlik, Lipiec 17, 2010, 01:02:20 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

kowdar

Sprawdziłem ustawienia forum i nie znajduję nic co mogłoby powodować taki efekt.
Jeżeli coś takiego się stało to w wyniku upgrade forum, które było konieczne.

@ Alberich, prześlij mi proszę na emaila kowdar(at)opengeneral.pl to co chcesz wkleić na forum jako załącznik.
Sprawdzę czy ja mogę to wkleić jako administrator, lub czy coś widać w logach dlaczego się "nie da wkleić".
Bo obecnie nic w logach nie widzę, ale może muszę podnieść poziom logowania ?
Polecam moją stronę z kampaniami OpenGen na Gustlik efile:
https://opengeneral.pl

Alberich

12. POLSKA

- współczesna flota wojenna do uzupełnienia, od lat 90 do dziś plus wersje NGFS

66. SZWECJA

- Saas JAS 39 Grippen

86. DANIA

- M41 DK1
- Bornholms Vaern, obrona terytorialna Bornholmu (niezależne dowództwo), jako coś w rodzaju lekkiej piechoty o lepszej inicjatywie niż zwykła piechota
- współczesna flota wojenna mniej więcej lata 90 do dziś
- mobilne Harpoony (mobile missile battery)

55. FEDERALNA REPUBLIKA NIEMIEC

PIECHOTA

Jaka jest różnica między Infanteria, a Jaeger?

- do dodania wersje (ulepszenie) wszystkich jednostek dostępną od lat 20
- rozszerzyć listę Gebirgsjaeger na kolejne lata
- dodać piechotę morską (Seebataillon, Marineschutzkraefte)
- komandosi morscy (Kampfschwinner, Komando Spezialkraefte der Marine) z dedykowanym transportem morskim z możliwością strzału
- do dodania jednostki sztabowe
- PzF 44, PzF 44-2A1
- Panzerfaust 3 wraz z ulepszeniami: T, T600, IT600, LTW (które?)
- RGW90 Matador

CZOŁGI

Nazwy:
- do M47 i M48 dodać albo Kampfpanzer albo skrót KPz
- do wszystkich bwp dodać skrót SPz

- M48 - data dostępności przesunąć albo na rok 56 albo na rok 57 plus dodać wersje: M48A2C i M48A2GA2
- Leopard 1 - obniżyć wartości HA i pancerza
- Leopard 2A5 - propozycja, zwiększony HA w stosunku do A4 (nowa amunicja D53)
- Leopard 2, wersje: 2A6M, 2A7V, 2A7V1, 2A8
- może jakieś transportery czołgów?

ROZPOZNANIE

- SPz 11-2 Kurz
- SpPz 2 Luchs - zmiana nazwy i kolejne wersje: 2A1, 2A2
- LGS Fennek
- Wiesel 1 Aufklaerung - zmiana nazwy i zwiększenie inicjatywy

PRZECIWPANCERNE

Propozycja: może do antitanków nazwy pocisków wrzucić w custom?
Propozycja: możliwość aby MILANy korzystały z transportu (kontenerowego) z Marderów tak jak panzergrenadierzy, odpowiada to strukturze oraz zwiększy grywalność tych jednostek jak i bwp

- MG3 - data dostępności
- Kanonenjagdpanzer - zmiana nazwy
- Raketenjagdpanzer 1 i Raketenjagdpanzer 2
- RakJPz Jaguar 1 - zmiana nazwy
- RakJPz Jaguar 1A3 - zmiana nazwy i późniejsze wersje w efulu od roku 93
- RakJPz Jaguar 2
- MELLS Spike LR
- KraKa TOW
- Wiesel 1 TOW - różne wersje TOW i sama modernizacja pojazdu, zmniejszenie ilości amunicji
- Wiesel 1 MELLS

UNIWERSALNA

- Flakpanzer Gepard 1 - zmiana nazwy oraz dodać wersję 1A2
- Mk 20 Rh-202
- Bofors L70
- Kraka Mk 20 Rh-202
- Wiesel 1 Mk29 z włączoną możliwością wsparcia ognia wraz z kolejną modernizacją pojazdu

FORTYFIKACJE

- transporty/baza kontroli dronów
- jakieś radary

TRANSPORTY LĄDOWE

- do przejrzenia i dodania, na pewno GTK Boxer, Bv 206
- M113 - data wycofania plus modernizacja pojazdu

ARTYLERIA

Propozycja: samobieżne moździerze z cechą ataku po ruchu, dla zwiększenia atrakcyjności

- dodać zwykłe moździerze od roku 55 do dziś
- PzMrs Typ 51-2
- PzMrs M113
- lePzMrs Wiesel 2
- FK 175 mm M107 - zmiana nazwy
- sH 203 mm M110 - zmiana nazwy oraz dodać wersję M110A2
- rakiety: Honest, Sergeant, Lance (przed nimi skrót od Kurzstreckenrakete)
- mPzH M109A3GE A2 - wersja z amunicją SMArt 155?
- PzH 2000 - wersja z amunicją SMArt 155?
- PzH 2000 - propozycja:, zwiekszyć o 1 wartość SA (nowa amunicja DM121, DM131)
- MARS - sprawdzić datę dostępności
- MARS II - z odpowiednią amunicją

PRZECIWLOTNICZA

- Fliegerfaust 2 Stinger (czy modernizowane?)
- Fennek SWP, wersja przeciwlotnicza
- FlaRakPz Roland - zmiana nazwy
- MIM-23 I-Hawk - jakie wersje, jaka dostępność czasowa?
- MIM-104 Patriot - jakie wersje?

Alberich

LOTNICTWO

- Hawker Sea Hawk Mk 100 i M101 - wersje: myśliwsko-bombowa i rozpoznanie morskie
- CL-13A Sabre Mk.5/6
- Fiat F-86K (wersja D)
- F-84 oraz RF-84F

- RF-4
- F-4E (wersja uproszczona bez możliwości walki w każdych warunkach pogodowych, obniżona inicjatywa względem wersji E) plus kolejne modernizacje: Peace Rhine (lata 80), KWS, KWS-LV

- RF-104G
- F-104G - wersja przeciw okrętowa (AS.30, potem AS.34 Kormoran I)

- MiG-29G - wersja A doprowadzona do standardów NATO

PANAVIA TORNADO:
- wersje: IDS, IDS przeciwokrętowa (AS.334 Kormoran I, potem AS.34 Kormoran II), ECR (sead), ECR (rozpoznanie), IDS (z pociskiem Taurus KEPD 350)
- uwzględnić modernizację - ASSTA 1 - może również integracja z pociskami IRIS-T

EUROFIGHER TYPHOON:

- wersje: T1B1 (tylko sam atak powietrzny, AIM-9L?), T1B5 (podstawowa możliwość ataku na cele lądowe?), T2, T2B10 (z IRIS-T?), T3, T4 plus osobna wersja z pociskiem Taurus KEPS 350 (Block 15?)
- wersja EK/ERC - zamówienie marzec 2022

- F-35A - planowane dostarczenie zaczyna się od roku 2026

- G.91R/3 (wraz z wersją rozpoznawczą?)
- Alpha Jet A
- Fairey 17 "Gannet" AS Mk.4 - przeciw okrętom podwodnym
- P3C CUP
- P-8A

- Lynx Mk.88 - przeciwokrętowa
- SA-318C Alouette II - werjse: VBH (łącznikowa) i przeciwpancerna (SS.11)

- Bo 105M (VBH)
- Bo 105MSS - morski, radar poszukiwawczy??
- Bo 105 PAH-1 (HOT) - zmiana nazwy
- Bo 105 PAH-1A1 (HOT2) - zmiana nazwy i daty
- BO 105-PAH-1A1 (HOT3) - zmiana nazwy

DROHNEN:
- CL-89
- CL-289
- Rheinmettal KZO
- EMT Luna
- IAI Heron

TRANSPORT LOTNICZY, ŚMIGŁOWCOWY

- do przejrzenia i uzupełnienia

FLOTA

- cała do dodania, okres zimnej wojny jak i współczesny wraz z wersjami NGFS

Alberich

W końcu lista umieszczona. Przede wszystkim dla Bundeswehry na okres zimnej wojny i jak okres współczesny. Na pewno kilka kampanii już dostępnych w grze na tym skorzysta.

Cytat: sympatyk w Czerwiec 14, 2025, 10:15:13 PMJa też tak miałem - Darek musiał coś w zabezpieczeniach ustawić  ... Jak robisz kopiuj - wklej, to w niektórych przypadkach, tego nie wyślesz  ...

Tak jak napisałeś. Ten błąd był jakoś związany z kopiuj-wklej.

Cytat: kowdar w Czerwiec 15, 2025, 08:17:21 PM@ Alberich, prześlij mi proszę na emaila kowdar(at)opengeneral.pl to co chcesz wkleić na forum jako załącznik.
Sprawdzę czy ja mogę to wkleić jako administrator, lub czy coś widać w logach dlaczego się "nie da wkleić".
Bo obecnie nic w logach nie widzę, ale może muszę podnieść poziom logowania ?

Dzięki za propozycję pomocy. Jak widzisz to podjąłem jeszcze jedną próbę umieszczenia listy na forum. Tym razem nie kopiowałem tylko przepisałem całość i to się udało. Gdyby się jednak nie udało wstawić to bym posłał maila na podany adres.

Jednak problem czy błąd nadal występuje bo w czasie edytowania nastąpiło automatyczne wylogowanie i próbowałem potem wstawić przez kopiuj-wklej brakującą część. Pojawił się ten sam komunikat co wcześniej.

Waldzios

Muszę to dokładniej przejrzeć, ale z większością nie powinno być problemu.

Kilka uwag.
Cytat: Alberich w Czerwiec 19, 2025, 11:12:05 PM- mobilne Harpoony (mobile missile battery)
OK, ale pamiętaj, że mobilne Harpoony będą strzelać po ruchu.
W zależności od okresu zastosowania i przeciwnika, mogą być przesadnie skuteczne.
Wersje "holowane" były dodane (w tej postaci) właśnie z tego powodu.

Cytat: Alberich w Czerwiec 19, 2025, 11:12:05 PMJaka jest różnica między Infanteria, a Jaeger?
Jeśli dobrze kojarzę, jedno to regularna piechota, drugie to bardziej elitarna lekka piechota (w typie rangersów).
W efilu 'Jaegers' mają cechę 'Dismount after move'.

Cytat: Alberich w Czerwiec 19, 2025, 11:12:05 PM- PzF 44, PzF 44-2A1
- Panzerfaust 3 wraz z ulepszeniami: T, T600, IT600, LTW (które?)
- RGW90 Matador
Mogę dodać, ale bardzo niechętnie.
W efilu w założeniu powinien być dostępny sprzęt występujący na poziomie co najmniej batalionu.
Wszelkie jednostki w rodzaju ckm'ów, lekkich moździerzy, piechoty ppanc, etc są/były dodawane jako "zło konieczne".
Ich głównym zastosowaniem było/jest łatanie dziur sprzętowych w kampaniach. Powinny występować tam gdzie brakuje sprzętowej alternatywy.
Jeśli nie ma bezpośredniej potrzeby scenariuszowej, to wolałbym ograniczyć ilość takich jednostek.

Cytat: Alberich w Czerwiec 19, 2025, 11:12:05 PMPropozycja: może do antitanków nazwy pocisków wrzucić w custom?
To zły pomysł. Bardzo skomplikował by obsługę efila. Autorzy scenariuszy/kampanii tez mieliby trudniej.

Cytat: Alberich w Czerwiec 19, 2025, 11:12:05 PMPropozycja: możliwość aby MILANy korzystały z transportu (kontenerowego) z Marderów tak jak panzergrenadierzy, odpowiada to strukturze oraz zwiększy grywalność tych jednostek jak i bwp
Dwa problemy.
Po pierwsze, Milany strzelałyby z wnętrza kontenerów.
Po drugie, to byłoby otwarcie puszki pandory. Lista jednostek które mogłyby korzystać z transportu kontenerowego szybko by się rozrosła.

Cytat: Alberich w Czerwiec 19, 2025, 11:12:05 PMPropozycja: samobieżne moździerze z cechą ataku po ruchu, dla zwiększenia atrakcyjności
Teoretycznie do zaakceptowania. Zaporowym problemem zapewne będą ikony dla samobieżnych moździerzy.

Cytat: Alberich w Czerwiec 19, 2025, 11:12:05 PM- PzH 2000 - propozycja:, zwiekszyć o 1 wartość SA (nowa amunicja DM121, DM131)

Może cie zdziwię, ale nowa amunicja (DM121, DM131) zmniejszyłaby SA o kilka punktów.
Stary dobry natowski pocisk L15/DM111 był prymitywny ale przenosił ~11,4 kg materiału wybuchowego.
Nowe pociski są atrakcyjniejsze logistycznie, z lepszym zasięgiem, ale przenoszą mniejsze ładunki (DM121 8.8kg, DM131 <8.0kg).
To z powodu L15 natowska artyleria w efilu jest zwykle rozdzielona na wersje bazową i wariant RAP (poważny rozrzut w SA).

GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

connor71

Cytat: Alberich w Czerwiec 19, 2025, 11:12:05 PM12. POLSKA

- współczesna flota wojenna do uzupełnienia, od lat 90 do dziś plus wersje NGFS
Myślę, że prócz tego brakuje nam:
czołgi:
- Abrams'y
- K2
artylerii:
- K9 Thunder
- K239 Chunmu
BWP:
- skoro jest Anders, to może powinien być Borsuk
śmigłowce:
- AW 149
- o dziwo: Apache AH64E już jest
- nie wiem jak z dronami
myśliwce:
- F35
- FA50
- nowsze wersje F16
inne samoloty:
- M28 Bryza
piechota i reszta rodzajów jednostek:
- odnowić, po 15 latach może nowsze jednostki, wśród jednostek specjalnych brakuje: NIL i Formoza

Waldzios

Cytat: connor71 w Czerwiec 21, 2025, 12:11:13 PMMyślę, że prócz tego brakuje nam:
Po pierwsze, czuje się lekko urażony ;), jeśli uważasz że nie wiem o tych jednostkach  8).

Po drugie, od dawna planuje porządki we "współczesnej" Polsce. Problem w tym, że to nie taka prosta/szybka sprawa.
W zakresie istniejących kampanii zmiany będą sprowadzać się raczej do usuwania jednostek, niż ich dodawania  (przykład Andersa).
A to potencjalnie doprowadzi do zmian w kampaniach (usunięte jednostki trzeba czymś zastąpić), a więc docelowo potrzeby dodatkowych testów.
Z testami jest u nas, tak jak jest (w temacie nowych transportów górskich czekam na jakikolwiek komentarz prawie od miesiąca  :argh ).
Ewentualne testy tradycyjnie będę musiał przeprowadzić sam, więc z góry muszę z zarezerwować czas na rozegranie 1-2 kampanii.
Poprawki to kilka godzin, testy kilka tygodni.

Po trzecie, nowe jednostki (zwłaszcza "współczesne") które nie są wykorzystywane w istniejących (lub powstających) kampaniach, są na samym końcu mojej listy priorytetów.
Kiedyś na pewno je dodam, ale w międzyczasie mam wiele innych tematów do zamknięcia.

connor71

Cytat: Waldzios w Czerwiec 21, 2025, 06:30:22 PM
Cytat: connor71 w Czerwiec 21, 2025, 12:11:13 PMMyślę, że prócz tego brakuje nam:
Po pierwsze, czuje się lekko urażony ;), jeśli uważasz że nie wiem o tych jednostkach  8).
Sorka, nie chciałem Cię urazić, w ramach przeprosin stawiam wirtualne  :toast
Jestem pewien, że wiesz o tych jednostkach, ale skoro się pojawiła lista potrzeb, to dopisałem. Masz rację, że nie ma nowych kampanii dziejących się współcześnie i/lub niedalekiej przyszłości. Można ewentualnie jakąś starszą w ramach testu przesunąć w czasie.
Andersa i inne niedoszłe prototypy można przesunąć do sekcji no-buy a w kampaniach go zostawić jako jednostkę z testów poligonowych.
A niektóre jednostki można by sklonować od sojuszników.

Alberich

Cytat: Waldzios w Czerwiec 20, 2025, 02:06:23 AMOK, ale pamiętaj, że mobilne Harpoony będą strzelać po ruchu.
W zależności od okresu zastosowania i przeciwnika, mogą być przesadnie skuteczne.
Wersje "holowane" były dodane (w tej postaci) właśnie z tego powodu.

Na takiej samej zasadzie co irańskie AShM (HY-2) albo japońskie Type 88 SSM. Tak to widzę.

Cytat: Waldzios w Czerwiec 20, 2025, 02:06:23 AMJeśli dobrze kojarzę, jedno to regularna piechota, drugie to bardziej elitarna lekka piechota (w typie rangersów).
W efilu 'Jaegers' mają cechę 'Dismount after move'.

W historii Bundeswehr Jaegertruppe były zarówno w zwykłych dywizjach, jak w armii terytorialnej albo w Heimatschutzbrigaden. Wydaje mi się, że bardziej pasują tutaj jako piechota zmotoryzowana w tym okresie (zimnowojennym) więc powinny być reprezentowani przez Infanterie? A Jeagers w typie rangersów to chyba bardziej utworzenie Jaegerregiment 1 (w 2006). I jako pułk dzieli się na kompanie lekkie i ciężkie, nie na bataliony.

Obecnie w efilu nie mają przypisanego transportu.

Jak widzę u Amerykanów jest tak: Infantry - Light Infantry - Rangers. I jegrom bliżej do lekkiej piechoty.

Cytat: Waldzios w Czerwiec 20, 2025, 02:06:23 AMMogę dodać, ale bardzo niechętnie.
W efilu w założeniu powinien być dostępny sprzęt występujący na poziomie co najmniej batalionu.
Wszelkie jednostki w rodzaju ckm'ów, lekkich moździerzy, piechoty ppanc, etc są/były dodawane jako "zło konieczne".
Ich głównym zastosowaniem było/jest łatanie dziur sprzętowych w kampaniach. Powinny występować tam gdzie brakuje sprzętowej alternatywy.
Jeśli nie ma bezpośredniej potrzeby scenariuszowej, to wolałbym ograniczyć ilość takich jednostek.

Ja właśnie lubię takie małe dodatki sprzętowe.

W pierwszej misji najbardziej będzie potrzebny sprzęt przeciwpancerny, a nie chce nadużywać  Wieseli z TOWami. W założeniu, trzeba coś wykryć, przerzucić na drugą stroną śmigłowcami oddziały specjalne i zniszczyć cele w określonym czasie.

Strona przeciwna również będzie wykorzystywać ręczną broń przeciwpancerną np. planują umieścić zasadzki w lasach. Szkoda tylko, że tylko lider do kamuflażu daje taką pewną "niewidzialność".

Cytat: Waldzios w Czerwiec 20, 2025, 02:06:23 AMDwa problemy.
Po pierwsze, Milany strzelałyby z wnętrza kontenerów.
Po drugie, to byłoby otwarcie puszki pandory. Lista jednostek które mogłyby korzystać z transportu kontenerowego szybko by się rozrosła.

Jako przykład z 5. Panzer Divisison, organizacja Heeresstruktur IV (89):

PzGrenBat 131: cięższy batalion w składzie z czołgami, jak widać 24 Mardery i 12 Milanów.

PzGrenBat 132: tutaj lżejszy, 24 Mardery i 12 Milanów, a zamiast czołgów dodatkowa piechota w M113 i broń przeciwpancerna.

W mojej kampanii przeważnie będzie taka zasada: ilość sprzętu w realu / 2 = ilość punktów siły, gdzie chcę jak najwierniej oddać struktury dywizyjne (wychodzi około 60-70 jednostek na dywizję). I jedyne opcje aby uwględnić ppk to:
- albo jaka jednostka z zwykłym transportem czyli jak jest teraz, lecz minusem to, że po ruchu transportem by nie strzelały - ogólnie możliwości walki trochę ograniczone z mojego doświadczenia grania podobnymi jednostkami
- albo transport kontenerowy lecz jak zauważasz, są z tym problemy
- albo stworzyć Mardera wyposarzonego w same pociski (zobacz poniżej), ale to by podwoiło ilość tych jednostek w efilu

Opcja druga i trzecia powodują też zwiększenie ilości jednostek aux na mapie.

W jakim sensie by strzelały z wnętrza kontenera? Przez cechę S? Bo zwykłą piechotę trzeba wyjąć aby mogła wykonać atak na wrogi oddział.

Podejrzewam, że te Milany są związane z samymi Marderami jak coś podobnego tu, w wcześniejszej strukturze z lat 60 z M40A1 106 mm:

Cytat: Waldzios w Czerwiec 20, 2025, 02:06:23 AMTo zły pomysł. Bardzo skomplikował by obsługę efila. Autorzy scenariuszy/kampanii tez mieliby trudniej.

Ok, rozumiem.

Cytat: Waldzios w Czerwiec 20, 2025, 02:06:23 AMTeoretycznie do zaakceptowania. Zaporowym problemem zapewne będą ikony dla samobieżnych moździerzy.

Zdaję sobie sprawę, że do sprzętu, który zaproponowałem brakuje ikon. Co do samobieżnych moździerzy można wykorzystać zwykłe ikony z dodanym natowskim symbolem moździerza.

Cytat: Waldzios w Czerwiec 20, 2025, 02:06:23 AMMoże cie zdziwię, ale nowa amunicja (DM121, DM131) zmniejszyłaby SA o kilka punktów.
Stary dobry natowski pocisk L15/DM111 był prymitywny ale przenosił ~11,4 kg materiału wybuchowego.
Nowe pociski są atrakcyjniejsze logistycznie, z lepszym zasięgiem, ale przenoszą mniejsze ładunki (DM121 8.8kg, DM131 <8.0kg).
To z powodu L15 natowska artyleria w efilu jest zwykle rozdzielona na wersje bazową i wariant RAP (poważny rozrzut w SA).

Niestety aż tak na amunicji się nie znam i nie znam też źródeł.

Z "Analizy Tendencji Rozwojowych 155 mm Amunicji Artyleryjskiej" z WITU mam takie dane: DM121 - 11,4 kg i DM131 BB - 9,2 kg jeśli chodzi o masę ładunku kruszącego.

W ogóle widzisz sens w amunicji kasetowej dla artylerii w efilu?

Waldzios

Cytat: Alberich w Czerwiec 22, 2025, 07:00:02 PMNa takiej samej zasadzie co irańskie AShM (HY-2) albo japońskie Type 88 SSM. Tak to widzę.
Nie mam problemu z dodaniem mobilnej wyrzutni (istnieją w efilu).
Przestrzegałem tylko, przed większą skutecznością wyrzutni mobilnej.

Cytat: Alberich w Czerwiec 22, 2025, 07:00:02 PMA Jeagers w typie rangersów to chyba bardziej utworzenie Jaegerregiment 1 (w 2006). I jako pułk dzieli się na kompanie lekkie i ciężkie, nie na bataliony.
Prawdopodobnie chodziło właśnie o 'Jägerregiment 1'. Jednostka wyraźnie jest kopią Rangersów.
Data dostępności w efilu to 2008. Gustlik prawdopodobnie wykorzystał date pierwszego użycia operacyjnego.

Kwestia nazewnictwa bywa problematyczna. Jak nazwać bataliony jednostki, która nie ma batalionów. IMHO 'Jäger' wydaje się względnie czytelne.

Cytat: Alberich w Czerwiec 22, 2025, 07:00:02 PMW pierwszej misji najbardziej będzie potrzebny sprzęt przeciwpancerny,
Tak jak pisałem, nie jesteś całkiem przeciwko, ale wolałbym ograniczyć ilość takich jednostek.
Jeśli zdecydujesz się na 1-2 jednostki to nie ma problemu.

BTW. W kwestii sprzętu przeciwpancernego, z tego co pamiętam, w wojskach powietrznodesantowych wykorzystywano uzbrojone quady (Kraka), z szerokim asortymentem uzbrojenia ppanc (TOW'y, Milany, działa bezodrzutowe, działka 20mm etc). To mogłaby być niezła alternatywa. Roboczo wystarczyłyby pewnie ikony jeep'ów.

Cytat: Alberich w Czerwiec 22, 2025, 07:00:02 PMJako przykład z 5. Panzer Divisison, organizacja Heeresstruktur IV (89):
Nie neguje aspektu historycznego/organizacyjnego.
Problematyczny jest aspekt praktyczny.

Cytat: Alberich w Czerwiec 22, 2025, 07:00:02 PM- albo jaka jednostka z zwykłym transportem czyli jak jest teraz, lecz minusem to, że po ruchu transportem by nie strzelały - ogólnie możliwości walki trochę ograniczone z mojego doświadczenia grania podobnymi jednostkami
Dla mnie te ograniczenia są w pełni racjonalne i pożądane. Jednostka samobieżna powinna mieć wyraźną przewagę nad tą z transportem.

Cytat: Alberich w Czerwiec 22, 2025, 07:00:02 PM- albo transport kontenerowy lecz jak zauważasz, są z tym problemy
Po namyśle, dostrzegam jeszcze dodatkowy problem.
Wyrzutnia "kontenerowa" byłaby efektywniejsza od wyrzutni samobieżnej.
Samobieżna wyrzutnia (w klasie AT) otrzymuję karę za strzał po ruchu.
Wyrzutnia przewożona w kontenerze, po opuszczeniu kontenera strzelałaby bez kary.

Cytat: Alberich w Czerwiec 22, 2025, 07:00:02 PMW jakim sensie by strzelały z wnętrza kontenera? Przez cechę S? Bo zwykłą piechotę trzeba wyjąć aby mogła wykonać atak na wrogi oddział.
Przy obecnych ustawieniach efila, z wnętrza kontenera działają 'Combat Support', 'AirDefense' i 'FireSupport'.

Cytat: Alberich w Czerwiec 22, 2025, 07:00:02 PMZ "Analizy Tendencji Rozwojowych 155 mm Amunicji Artyleryjskiej" z WITU mam takie dane: DM121 - 11,4 kg i DM131 BB - 9,2 kg jeśli chodzi o masę ładunku kruszącego.
W kwestii "DM121" podejrzewam literówkę (pomylone DM111 i DM121).
Z tego co pamiętam (nie jestem na bieżąco w temacie), DM121 i DM131 są bardzo podobne. DM131 różni się dodanym gazogeneratorem.

Cytat: Alberich w Czerwiec 22, 2025, 07:00:02 PMW ogóle widzisz sens w amunicji kasetowej dla artylerii w efilu?
Raczej niespecjalnie. Trudno to zmieścić w mechanice.
W kilku miejscach gdzie musiałem użyć takiej amunicji, sumowałem wagę sub-amunicji.

Jaro

Czy amerykańskie BGM-71A TOW nie mogą być transportowane śmigłowcami?
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

Waldzios

Cytat: Jaro w Czerwiec 26, 2025, 12:03:02 PMCzy amerykańskie BGM-71A TOW nie mogą być transportowane śmigłowcami?
W tej chwili (w efilu) nie mogą.

Dlaczego? Podejrzewam, że nie było potrzeby.
Zakładam, że nikt nie przewidywał wykorzystywania tych jednostek przez gracza (są lepsze alternatywy).
Wersje samobieżne ('HMMWV TOW xy') transport helikopterowy wykorzystują.

Nie widzę przeciwwskazań, by dodać transport helikopterowy.

Jaro

Super. HMMMV TOW są dostępne później. (Gram w Fuldę). Chciałem ich użyć jako mobilne odwody wraz z komandosami i helikopterową artylerią 155mm.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

Waldzios

Cytat: Jaro w Czerwiec 26, 2025, 05:29:23 PMSuper. HMMMV TOW są dostępne później. (Gram w Fuldę). Chciałem ich użyć jako mobilne odwody wraz z komandosami i helikopterową artylerią 155mm.
O tym nie pomyślałem. Fulda była mało testowana.
Czyli mam dodatkowy powód, żeby spreparować ikonę jeepa (M151 MUTT) z wyrzutnią ATGM.