Fulda #2 - prace budowlane

Zaczęty przez sympatyk, Lipiec 30, 2025, 07:59:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sympatyk

Wszystko słusznie prawisz Waść
Jeno, nie w tym kwestia

Radar czerwonych widzi dalej niż radar niebieskich
Rozegrałem to bez okrętów niebieskich i ten poboczny wątek nie był trudny --> z okrętami robi się trudniejszy, bo musisz o nie zawalczyć, zamiast rozbijać desant morski --> w zamian 2 bombowce i po kwestii --> wtedy niszczyciele czerwone robią za ochronę p-lot, a nie zwalczają celów morskich

To naprawdę dodatkowe zadanie ... i nie jest to wojna morska na tych płyciznach

Jaro

Ciekawa konkluzja. Dostaję dwa niszczyciele i mam trudniej.
Przecież to są Aux więc można je stracić po tym jak zatopią desant.
Pozdrawiam,
Jaro
------------------------------------------------------
Repozytorium plików instalacyjnych gry:
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0
OneDrive: https://1drv.ms/f/s!Am2aTZH9AOcoanwyUg8_mMB5lwI

Waldzios

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 05:01:29 PMRadar czerwonych widzi dalej niż radar niebieskich
Rozegrałem to bez okrętów niebieskich i ten poboczny wątek nie był trudny --> z okrętami robi się trudniejszy, bo musisz o nie zawalczyć, zamiast rozbijać desant morski --> w zamian 2 bombowce i po kwestii --> wtedy niszczyciele czerwone robią za ochronę p-lot, a nie zwalczają celów morskich
Zaraz, zaraz. Czegoś nie rozumiem. Myślałem, że chodzi o ochronę desantu. Czyli o zlikwidowanie okrętów przeciwnika, zanim zaatakują desant gracza. To by uzasadniało pewien poziom pośpiechu ze strony okrętów gracza.

Skoro to gracz ma rozbijać desant, to kompletnie nie rozumiem problemu.
Jeśli dobrze pamiętam, to najlepszy radar w efilu ma 22 heksy zasięgu.
Twój niszczyciel (zakładam że amerykański) ma 27 heksów zasięgu.
Po co go ruszać do przodu, na nieznane wody? Skoro może bezpiecznie strzelać z daleka, z poza zasięgu radaru ...

Namierzyłbym desant lotnictwem rozpoznawczym, i rozstrzelał z maksymalnej odległości.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Jaro

Wcześniej planowałem niszczyciel rakietowy 27 hex z asystą dwóch niszczycieli/fregat/torpedowców z mniejszym zasięgiem. Rozpoznanie E-3 Sentry w pierwszej turze ujawnia desant i osłonę. Mając przewagę zasięgu niszczyciel rakietowy miał rozwalić rakietowca czerwonych a potem niszczyciela osłony plot. Ponieważ amunicji mu zabraknie pozostałe dwa poślą na dno desant.

Tyle, że potem Sympatyk postanowił osłabić niebieskie niszczyciele i tu już, przy braku przewagi zasięgu, trzeba się skupić na desancie, może schować w porcie. Ale również nie ma co iść do przodu w zasięg wrogiego radaru (22 hex).

Można dla ułatwienia przenieść radar na otwarte pole zamiast do miasta aby gracz rozpoznał go już w pierwszej turze (skoro to piwna kampania).
Pozdrawiam,
Jaro
Dropbox: https://www.dropbox.com/sh/z4l7rs71sxk1jc6/AAD8v6sMojApzyD4NG3IFK4ca?dl=0

Jaro

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 11:09:39 AMPrzyjrzałem się "morskiej stronie" scenariusza

Pytanie - jak robisz rozpoznanie śmigłowcem?
- wlatujesz w przestrzeń na cały dystans?
- rozpoznajesz do 1/2 dystansu i wracasz w stronę hangaru(okrętu)?
- rozpoznajesz tak by wrócić do hangaru okrętu?
To zależy. Jeśli mam osłonę myśliwską to latam na cały dystans. Jeśli nie mam, to wracam do okrętu.
Ale najważniejsze jest to, że rozpoznaję akwen za pomocą E-3 Sentry. Czyli widzę całą flotę npla już w pierwszej turze.
Niszczyciele, które dobrałem (przed zmianą) miały przewagę zasięgu i sprawa była prosta. Teraz może być konieczność schowania się.
Dodałem porty w okolicach Kilonii.

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 11:09:39 AMA jak chcesz walczyć z desantem nawodnym, to lepsze są działa nadbrzeżne strzelające do celów morskich, lub jeden krążownik
Krążownik za duży na to morze. Wcześniej mówiliśmy o mniejszych jednostkach. Działa nadbrzeżne... z Kilonii to nie za bardzo co dosięgną. Poza tym dwa razy przechodziły z ręki do ręki i niekoniecznie nadają się do użytku.

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 11:09:39 AMAlbo zostaje jak jest, tylko drugi czerwony niszczyciel traci swój zasięg(zastępujesz go niszczycielem o krótkim zasięgu), lub czerwony radar zmniejszy widoczność o 6 hex
Wtedy cała koncepcja będzie miała sens
Albo radar przesuwam na otwarte pole i zostanie wcześniej wykryty.

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 11:09:39 AMBo jeśli dojdzie do tego, że gracz nic nie wykrywa, a coś do niego strzela i uszkadza niszczyciela - to się wkurzy (ja na pewno)
Przecież to AUX. Ale rozumiem żal.

Cytat: sympatyk w Dzisiaj o 11:09:39 AMW takim razie  - teraz dopatrzyłem - posiłki duńskie w mieście Rendsburg (VH) --> przeciw spadochroniarzom, gdyby dolecieli
Oni są w Kilonii i podjadą za 3 tury. Ich czołówki są już w mieście i organizują logistykę.
Jak będą w komplecie, to gracz będzie decydował, gdzie ich pchnąć - na wybrzeże czy na desant powietrzny.
Coś chcesz zmienić?

Brytoli myślę zostawić, bo wojska mobilne od razu powinny polecieć na północny wschód. Wtedy Brytole mogą zdobywać południowy zachód a główne siły na północ.
Pozdrawiam,
Jaro

Jaro

Waldzios - jakie siły przydzieliłbyś do zdobycia poniższego obszaru?
Czas 16 tur

Edit:
Myślałem o jakiś wojskach śmigłowcowych.
Pozdrawiam,
Jaro

Waldzios

Cytat: Jaro w Dzisiaj o 05:54:56 PMTyle, że potem Sympatyk postanowił osłabić niebieskie niszczyciele i tu już, przy braku przewagi zasięgu, trzeba się skupić na desancie, może schować w porcie. Ale również nie ma co iść do przodu w zasięg wrogiego radaru (22 hex).
Zgaduje, że chodzi o jednostki brytyjskie.
Z exocetami na sowietów, masochizm ;).

Cytat: Jaro w Dzisiaj o 05:54:56 PMMożna dla ułatwienia przenieść radar na otwarte pole zamiast do miasta aby gracz rozpoznał go już w pierwszej turze (skoro to piwna kampania).
To może być dobre rozwiązanie.
W zamian możesz zapewnić mu porządna obronę plot. Żeby było wiadomo gdzie znajduje się radar, ale żeby jednocześnie trudno było go zniszczyć w pierwszej turze.

Alternatywnie, możesz tam jakiś AUX komandosów posłać (wyrzucić z okrętu podwodnego na brzeg). Niekoniecznie w pierwszej turze. Skoro używasz brytyjskiej marynarki, to 'SBS Commando' świetnie by się nadało.

Cytat: Jaro w Dzisiaj o 06:06:14 PMWaldzios - jakie siły przydzieliłbyś do zdobycia poniższego obszaru?
Czas 16 tur
2-3 jednostki piechoty, haubica 105mm, jakiś recon, ppk i manpads jako wsparcie.
Jednostki śmigłowcowe, albo spadochronowe.
Uwzględniając teren najlepiej sprawdzili by się spadochroniarze z transporterami M113 (ruch amfibijny).
Do tego jakiś lekki śmigłowiec bojowy.

Cytat: Jaro w Dzisiaj o 05:56:25 PMKrążownik za duży na to morze. Wcześniej mówiliśmy o mniejszych jednostkach. Działa nadbrzeżne... z Kilonii to nie za bardzo co dosięgną. Poza tym dwa razy przechodziły z ręki do ręki i niekoniecznie nadają się do użytku.
Z krążownikiem to może być problem praktyczny.
Krążowniki artyleryjskie trochę się wyczerpały.

Jaro

Cytat: Waldzios w Dzisiaj o 06:24:18 PM
Cytat: Jaro w Dzisiaj o 05:54:56 PMTyle, że potem Sympatyk postanowił osłabić niebieskie niszczyciele i tu już, przy braku przewagi zasięgu, trzeba się skupić na desancie, może schować w porcie. Ale również nie ma co iść do przodu w zasięg wrogiego radaru (22 hex).
Zgaduje, że chodzi o jednostki brytyjskie.
Z exocetami na sowietów, masochizm ;).
Dokładnie. Do przemyślenia powrót do pierwotnych założeń 1 amerykański rakietowiec + 1-2 klasyczne asysty.

Cytat: Jaro w Dzisiaj o 05:54:56 PMMożna dla ułatwienia przenieść radar na otwarte pole zamiast do miasta aby gracz rozpoznał go już w pierwszej turze (skoro to piwna kampania).
To może być dobre rozwiązanie.
W zamian możesz zapewnić mu porządna obronę plot. Żeby było wiadomo gdzie znajduje się radar, ale żeby jednocześnie trudno było go zniszczyć w pierwszej turze.

Alternatywnie, możesz tam jakiś AUX komandosów posłać (wyrzucić z okrętu podwodnego na brzeg). Niekoniecznie w pierwszej turze. Skoro używasz brytyjskiej marynarki, to 'SBS Commando' świetnie by się nadało.
Muszę przemyśleć. Radar przesunąłem. Z tego kierunku lecą spadochroniarze LWP w asyście 3 myśliwców a z naszej strony ma się tam udać grupa desantowa.
Wydaje się, że desant z okrętu podwodnego z komandosami nie jest potrzebny ale podoba mi się pomysł - dodaje smaku bitwie. A i okręt podwodny mógłby tam zostać i od tyłu wziąć czerwonego.

Cytat: Jaro w Dzisiaj o 06:06:14 PMWaldzios - jakie siły przydzieliłbyś do zdobycia poniższego obszaru?
Czas 16 tur
2-3 jednostki piechoty, haubica 105mm, jakiś recon, ppk i manpads jako wsparcie.
Jednostki śmigłowcowe, albo spadochronowe.
Uwzględniając teren najlepiej sprawdzili by się spadochroniarze z transporterami M113 (ruch amfibijny).
Do tego jakiś lekki śmigłowiec bojowy.
To potwierdzasz mój plan aby dać tam osobną grupę. Przydzieliłam graczowi brytyjskie AUX:
- 2x spadochroniarze
- SAS
- 2 haubice 105 mm (śmigłowce)
- Harrier do rozpoznania i wsparcia z powietrza
Planowałem raczej skoki śmigłowcowe.
Jestem tu otwarty na dyskusję, bo i Twoja propozycja wygląda ciekawie. Jedyny minus to brak transportów amfibijnych u brytoli.
Pozdrawiam,
Jaro

Waldzios

Cytat: Jaro w Dzisiaj o 06:39:25 PM- Harrier do rozpoznania i wsparcia z powietrza
Mała uwaga do Harriera.

To fajna jednostka, ale pamiętaj że to nadal myśliwiec. Domyślnie korzysta z licznika trafień, ale nie ma wbudowanego trwałego tłumienia.
Dlatego sprawdzi się w trochę innych sytuacjach niż śmigłowiec (TB).

Osobiście we wspomnianej, stosunkowo lekko uzbrojonej grupie, preferowałbym jednak śmigłowiec, ze względu na trwałe tłumienie. Lubie mieć pod ręką przynajmniej jedno źródło trwałego tłumienia.