Fulda #2 - prace budowlane

Zaczęty przez sympatyk, Lipiec 30, 2025, 07:59:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sympatyk

Co to za czołg?
Jest to T55, T55A, czy inny?

Waldzios

Cytat: sympatyk w Maj 13, 2026, 09:05:56 PMCo to za czołg?
Jest to T55, T55A, czy inny?
Zdjęcie czołgu pochodzi z amerykańskiego muzeum (Evergreen Aviation & Space Museum).
Czołg jest/był opisany jako 'T-55'. Nie znalazłem dodatkowych informacji o jego pochodzeniu.

Wizualne odróżnienie T-55A jest trudne.
T-55A różnił się okładzinami antyradiacyjnymi, i dodatkowym systemem filtracji, więc różnice są głównie wewnętrzne.
Teoretycznie powinno być można odróżnić wersje T-55A po wielkości włazów (w T-55A były większe ze względu na dodatkową izolacje antyradiacyjną).
"Płaski" właz kierowcy (na zdjęciu) sugeruje T-55. Ale nie jestem na tyle zorientowany, by to jednoznacznie określić.

Tu masz zdjęcia T-55A w polskim muzeum : T-55A.

GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

sympatyk

Dzięki

Szukam raczej obiektów w plenerze, o wyraźnej sylwetce i sporym rozmiarze ...

Dam ten rysunek powyżej lub jakiś T 72 ...

Waldzios

Cytat: sympatyk w Maj 13, 2026, 11:10:12 PMSzukam raczej obiektów w plenerze, o wyraźnej sylwetce i sporym rozmiarze ...
Jeśli chodzi o sprzęt sowiecki, to przejrzyj wątek Soviet-Afghan War 1979-1989 (forum www.militaryimages.net). Jest tam sporo zdjęć sprzętu, niektóre całkiem dobrej jakości.

Co do sprzętu Nato, to wyszukaj hasło 'Exercise Reforger', wyskakuje sporo ciekawych zdjęć.
GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

sympatyk

Cytat: Waldzios w Dzisiaj o 02:18:17 PM
Cytat: sympatyk w Maj 13, 2026, 11:10:12 PMSzukam raczej obiektów w plenerze, o wyraźnej sylwetce i sporym rozmiarze ...
Jeśli chodzi o sprzęt sowiecki, to przejrzyj wątek Soviet-Afghan War 1979-1989 (forum www.militaryimages.net). Jest tam sporo zdjęć sprzętu, niektóre całkiem dobrej jakości.

Co do sprzętu Nato, to wyszukaj hasło 'Exercise Reforger', wyskakuje sporo ciekawych zdjęć.

Oglądam, oglądam i bardzo mi się podoba --> cała historia i wojskowa, i fotografii
Bardzo, bardzo dziękuję
Sam robiłem zdjęcia, właśnie takie (czarno-białe) - nie doskonałe, bo sprzęt (Druh) nie pozwalał na lepsze na dostępnych kliszach foto