Nowy projekt - tytuł roboczy "Hubal" aka "Leśni Ludzie"

Zaczęty przez Gustlik, Wrzesień 10, 2008, 02:17:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Greg

Cytat: Gustlik w Wrzesień 30, 2008, 01:09:43 PM
Obawiam się że nie przejdzie - powstańcy nawet Panterę mieli - ale jedną (czy dwie?). "Kubuś" też był jeden. Jak to teraz oddać w efilu? Pozwolić im kupić 10-cio punktową jednostkę Panter?
Można dać cenę zaporową coś jak okręty w innych państwach. Wtedy tylko przy tworzeniu kampanii będzie wykorzystywana zgodnie z wizją autora.
Chociaż ?Kubusia? dał bym z możliwością kupowania (przystępna cena) o parametrach zbliżonych do np. TK-3. Nie wszystko musi być do końca zgodne z prawdą,  ważne że jest to pojazd wierny historycznie.

Ervin von Rommel

Cytat: Greg w Wrzesień 30, 2008, 02:17:49 PM
Cytat: Gustlik w Wrzesień 30, 2008, 01:09:43 PM
Obawiam się że nie przejdzie - powstańcy nawet Panterę mieli - ale jedną (czy dwie?). "Kubuś" też był jeden. Jak to teraz oddać w efilu? Pozwolić im kupić 10-cio punktową jednostkę Panter?
Można dać cenę zaporową coś jak okręty w innych państwach. Wtedy tylko przy tworzeniu kampanii będzie wykorzystywana zgodnie z wizją autora.
Chociaż ?Kubusia? dał bym z możliwością kupowania (przystępna cena) o parametrach zbliżonych do np. TK-3. Nie wszystko musi być do końca zgodne z prawdą,  ważne że jest to pojazd wierny historycznie.

hej

Zawsze można też ustawić w efilu opcje przy takim sprzęcie No buy... Wtedy będzie użyty tylko przez budującego scenariusz.

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Greg

Cytat: Ervin von Rommel w Wrzesień 30, 2008, 04:22:49 PM
Zawsze można też ustawić w efilu opcje przy takim sprzęcie No buy... Wtedy będzie użyty tylko przez budującego scenariusz.
Właśnie, jeszcze lepszy   pomysł (całkiem o tym zapomniałem).

Exiter

odnośnie zmiany efila to nie wiem ile to zajmuje czasu, bo może nie warto dla jednej kampanii robić nowy kraj, chociaż z drugiej strony te 10 jednostek powinno szybko pójść.

odnośnie zaległego sprawozdania z drugiego podejścia do Hubala:
pierwsza akcja - 9 tur, po scenie wrzuciłem CKM na gazik
za bronią - 9 tur, CKM na gaziku bardzo pomaga
obława - 6 tur, zdąrzyłem tuż przed oddziałami SS
terror - znowu mi brakło 1 tury do BV, zagamoniłem przy bronionym heksie nad rzeką
długi marsz - 13 tur, postanowiłem zająć lotnisko co mi się udało, ale potem odzyskali
wywiad - 7 tur
obława 2 - 5 tur (oczywiście swój heks straciłem)
konwój - 5 tur (udało się zastawić 3 pułapki  :D)
przez most - 9 tur
w góry - 11 tur
wycieczka - 10 tur
obława 3 - ostatnia tura
bieszczady - 7 tur
transporty - 10 tur (ostatnia na BV)
barbarossa - 8 tur
zrzut - TV
obóz - 6 tur (więźniowie są nieźli)
obława 4 - TV, myślałem że jest to scen defensywny, a tymczasem Rommel zdobył to w 4 tury!!!
poligon - 11 tur
spotkanie 10 tur (jednostki niemieckie po pojawieniu się na mapie zamiast atakować uciekają do swojego heksa)

Gustlik

CytatZawsze można też ustawić w efilu opcje przy takim sprzęcie No buy...

Oczywiście, że można - jednak wydaje mi się, że o atrakcyjności efila decyduje to, czym gracz dysponuje w puli możliwych zakupów i o czym może samodzielnie decydować.

Przemyślcie sprawę - ostatecznie tę Danię mogę wyrzucić - albo ONZ.
"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE:
http://opengeneral.pl/

Ervin von Rommel

Cytat: Gustlik w Październik 01, 2008, 01:23:15 PM
CytatZawsze można też ustawić w efilu opcje przy takim sprzęcie No buy...

Oczywiście, że można - jednak wydaje mi się, że o atrakcyjności efila decyduje to, czym gracz dysponuje w puli możliwych zakupów i o czym może samodzielnie decydować.

Przemyślcie sprawę - ostatecznie tę Danię mogę wyrzucić - albo ONZ.

Co do Danii to powiem tylko tyle, że uważam że ten kraj jest zupełnie niepotrzebny w tej grze. Podczas zajęcia Danii czyli podajże Operacji Weserübung Süd zginęło aż 16 żołnierzy duńskich i trwało to tyle, że czasami dłużej stoję w korku wracając do domu (całe 2 godziny chyba). Jakoś kampanii żadnej też sobie nie przypominam żebym spotkał na swojej drodze tą nację.
PS. Wszedłem nawet na stronę Steve'a Browna bo to chyba strona z największą ilością kampanii na PG2 i żadnej duńskiej kampanii nie znalazłem ;)

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Gustlik

Ja raczej myślałem o Danii w kontekście jakichś powojennych awantur. O ile pamiętam była dość ważna w planach strategicznych, obu stron. No ale tu z kolei map nie ma. Tylko kawałek Danii na mapie "Flensburg". Tak, że chyba możemy zaszaleć.

EFILE, KAMPANIE:

Rommel

Koledzy, ale Polakom trzeba utrudnić zadanie, w dalszych turach jednostki polskie będą posiadać takie doświadczenie że nic już nim nie będzie grozic. Dlatego też uważam ze należy:
1. Zwiększyć Niemcom siłę tak by mogli się uzupełniać, do tej pory ich siła wynosiła 1 więc Polak mógł ich spokojnie niszczyć i wiedział o tym ze nie bedą mogli sie uzupełnić, w następnych też etapach zwiększył bym doświadczenie Niemcom
2. Polakom natomiast zmiejszyć siłę, np do 6, Polak moze zwiekszać swoją siłe poprzez poziom doświadczenia, więc maksymalna siła wyniesie 11 punktów, przy tej też okazji ograniczyłbym mozliwośc zakupu Polaków, oraz ograniczyłbym  ilość jednostek, oraz zwiekszyłbym prestiż tak by po zakończeniu misji mógł Polak zwiekszać swoją siłe,
Takie rozwiązanie utrudni Polakom grę i uniemozliwi szybkie osiąganie BV z dużym zapasem tur

Gustlik

Spoko - właśnie pracuję nad "partyzanckim" efilem. Wyrzuciłem z niego Danię i w to miejsce robię "Armię Krajową". Tak, że wiele to zmieni. Myślę, że po weekendzie będzie już gotowe.

Na razie zdradzę tylko tyle, że prócz partyzantów w wersji podstawowej, wszystko inne będzie bardzo drogie. I niewiele tego będzie. :)

EFILE, KAMPANIE:

Ervin von Rommel

hej

Tak jak chciałeś Gustliku bez ciężkich sprzętów. Obejrzałem sobie "Lotną" i mi się szarże kawaleryjskie zamarzyły a więc grałem iście kawaleryjsko:

CytatCampaign: Not found , Prestige modifier 100% , V-2.0 formula

Played Scenarios:
(*) Sequence is unknown as campaign file was not found
?? Pierwsza akcja (#0), Brilliant Victory
?? Za bronia (#1), Brilliant Victory
?? Oblawa (#2), Brilliant Victory
?? Terror (#3), Brilliant Victory
?? Dlugi marsz (#4), Brilliant Victory
?? Wywiad (#5), Brilliant Victory
?? Oblawa II (#6), Brilliant Victory
?? Konwoj (#7), Brilliant Victory
?? Przez most (#8), Brilliant Victory
?? W gory (#9), Brilliant Victory
?? Wycieczka (#10), Brilliant Victory
?? Oblawa III (#11), Tactical Victory
?? Bieszczady (#12), Brilliant Victory
?? Transporty (#13), Brilliant Victory
?? Barbarossa (#14), Brilliant Victory
?? Zrzut (#15), Tactical Victory
?? Oboz (#16), Brilliant Victory
?? Oblawa IV (#17), Victory
?? Poligon (#18), Brilliant Victory

Current scenario: Spotkanie , VH prestige is 0 , All hex prestige is 0
Total army value: 542 , Current prestige is 5
BV: ? , ??? , cap ? , 20 turn prestige: 0
V : ? , ??? , cap ? , 20 turn prestige: 0
TV: ? , ??? , cap ? , 20 turn prestige: 0
Ls: ? , ??? , cap ? , 20 turn prestige: 0

Infantry
*  , Kawaleria [R] , 5 bars , 1499 exp , 10 base , 15 curr , Battlefield Intelligence , 49 kill , 0 pp
*  , Kawaleria [R] , 5 bars , 1543 exp , 10 base , 15 curr , Liberator , 41 kill , 0 pp
, Kawaleria [R] , 5 bars , 865 exp , 10 base , 15 curr , 19 kill , 162 pp
, Kawaleria [R] , 5 bars , 660 exp , 10 base , 15 curr , Determined Defense , 17 kill , 162 pp

Panzer General II
*  , Taczanka [FSR] , 5 bars , 918 exp , 5 base , 5 curr , 17 kill , 0 pp
, Taczanka [FSR] , 5 bars , 642 exp , 10 base , 14 curr , 7 kill , 218 pp

Killed: AD 12 ,  AT  3 ,  ATY 16 ,  INF 122 ,  REC 17 ,  TK  9 ,  FTR  0 ,  TB  3 ,  Total: 182
Lost  : AD  0 ,  AT  0 ,  ATY  1 ,  INF  3 ,  REC  0 ,  TK  0 ,  FTR  0 ,  TB  0 ,  Total:   4

BV 16
V   1
TV  2
L   0

POZDRAWIAM!!!

Ervin von Rommel

Greg

Cytat: Gustlik w Październik 03, 2008, 12:01:25 AM
Spoko - właśnie pracuję nad "partyzanckim" efilem.
Czy obecnie testowana kampania "Hubal" bedzie przekonwertowana pod nowy kraj ???

Gustlik

No postaram się - choć nie wiem czy nie lepiej napisać od nowa.

EFILE, KAMPANIE:

Greg

Ja także bez ciężkiego sprzętu (chyba moździerz na ciężarówce sie nie liczy :) )

Campaign: Lesni ludzie , Prestige modifier 100% , V-2.0 formula

Played Scenarios:
01 Pierwsza akcja  Victory
02 Za bronia  Brilliant Victory
03 Oblawa  Brilliant Victory
04 Terror  Victory
05 Dlugi marsz  Brilliant Victory
06 Wywiad  Brilliant Victory
07 Oblawa II  Brilliant Victory
08 Konwoj  Brilliant Victory
09 Przez most  Brilliant Victory
10 W gory  Brilliant Victory
11 Wycieczka  Brilliant Victory
12 Oblawa III  Tactical Victory
13 Bieszczady  Brilliant Victory
14 Transporty  Brilliant Victory
15 Barbarossa  Brilliant Victory
16 Zrzut  Tactical Victory
17 Oboz  Victory
18 Oblawa IV  Victory
19 Poligon  Brilliant Victory

Current scenario: Spotkanie , VH prestige is 0 , All hex prestige is 0
Total army value: 464 , Current prestige is 3
BV: 150 ,  , cap 0 , 20 turn prestige: 0
V : 120 ,  , cap 0 , 20 turn prestige: 0
TV: 100 ,  , cap 0 , 20 turn prestige: 0
Ls: Loss , turn prestige: 0

Infantry
*  , Kawaleria [R] , 5 bars , 1059 exp , 10 base , 13 curr , Resilience - Harder to Destroy , 21 kill , 0 pp
*  , Kawaleria [R] , 5 bars , 1156 exp , 10 base , 13 curr , Liberator - User gets more prestige , 28 kill , 0 pp
, Partyzanci [M] , 5 bars , 808 exp , 10 base , 15 curr , Infiltration Tactics - Ignores entr , 20 kill , 90 pp

FlaK
*  , CKM wz.30 [FAS][PF 508/518] , 5 bars , 771 exp , 5 base , 9 curr , 7 kill , 0 pp
, Taczanka [FSR] , 1 bars , 150 exp , 10 base , 10 curr , 5 kill , 156 pp

Artillery
, Mozdzierz wz.31 81 mm [MA][PF 650] , 3 bars , 357 exp , 10 base , 13 curr , Fire Discipline - Units use ammunit , 6 kill , 218 pp

Killed: AD  6 ,  AT  3 ,  ATY 13 ,  INF 73 ,  REC  9 ,  TK  6 ,  FTR  0 ,  TB  1 ,  Total: 111
Lost  : AD  1 ,  AT  0 ,  ATY  0 ,  INF  3 ,  REC  0 ,  TK  0 ,  FTR  0 ,  TB  0 ,  Total:   4

BV 13
V   4
TV  2
L   0

*   <- original core or experienced prototype
pp  <- prestige points

Exiter

Cytat: Rommel w Październik 02, 2008, 11:39:31 PM
Koledzy, ale Polakom trzeba utrudnić zadanie, w dalszych turach jednostki polskie będą posiadać takie doświadczenie że nic już nim nie będzie grozic. Dlatego też uważam ze należy:
1. Zwiększyć Niemcom siłę tak by mogli się uzupełniać, do tej pory ich siła wynosiła 1 więc Polak mógł ich spokojnie niszczyć i wiedział o tym ze nie bedą mogli sie uzupełnić, w następnych też etapach zwiększył bym doświadczenie Niemcom........

halo, halo to ma być kampania dla przeciętnego zjadacza chleba, a nie dla mistrzów świata  ;D

Gustlik

Spokojnie - na razie trzeba zobaczyć jak to wyjdzie z tymi nowymi jednostkami.

EFILE, KAMPANIE: