Puchar Generałów

Zaczęty przez Sir Daban, Sierpień 18, 2009, 12:09:36 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Sir Daban

Witam, zbliża się nowy sezon i mam propozycję dotyczacą rozgrywek. Było kilka propozycji dotyczacych dodatkowego/równoległego turnieju, lecz nic z nich się nie wykluło. Mam inną propozycję która może spełnić pokładane w nim nadzieje (częstszą grę) z ozywieniem Ligi, czyli otwartością i udostepnieniem łatwego startu nowym graczom, oraz rozwoju pozostałym graczom.

Pomysł to organizacja Pucharu Generałów (nazwa robocza) który byłby punktacją niezależnąod Ligi przyznawaną za miesjca od 1 do 10 w turniejach. Punkty do Pucharu byłyby zbierane przez cały sezon z MP włącznie. Jak widać propozycja punktacji meijsc do 10 włacznie oznaczałaby ze podobnie jak w Turnieju Drugiej Szansy większość graczy rozgrywałaby po kilka spotkań, bo przecież trzeba wyłonić ową 10. Dzięki temu liczba spotkań by się powiększyla, a równocześnie praktycznei wszyscy aktywni obecnie gracze miliby po co grać, zamaist odpadać w pierwszej lub drugiej rundzie.

Oczywiście liczba rozgrywek turniejowych musi wzrosnąć by to miało ręce i nogi - jak dla mnie optymalnei do 10 turniejów, lecz nawet 5 na początek by wystarczyło. Rozmawiałem o tym z Szarikiem i przy pewnych zmianach organizacyjnych jest to do osiągnięcia. Najwięskza praca to wymyslenie formuły turnieju, napisanie regulaminu, drabinki i rozpoczecie, a później to już prawie samo się toczy.

Szczegóły

Rozmawiałem wstępnie z kilkoma z graczy i niektórzy wyrazili chęć poprowadzenia turbniejów o ile nei bedzie to zbyt absorbujące. Po przemyśleniu spraw, oraz rozmowach z Szarikiem wyłonił mi się pewien plan regulaminu turnieju:
1.Nazwa i cel/specyfika turnieju
2.Nagrody
3.Zasady ogólne, dotyczące rozgrywek
4.Drabinka turniejowa wraz z terminami
5.Dobór scenariuszy
6.Zasady rozstawienia zawodników
7.Informacje dodatkowe
8.Kontakt

Punkty 1 i 2 byłyby określone w założenaich do sezonu, punt 3 byłby regulaminem pucharowym (z możliwością zmiany neiktórych zapisów na czas trwania konkretnego turnieju w pkt. 7 regulaminu turniejowego) - czyl itrakze ustalonym raz na poczatku sezonu. Punkty 4,5 i 6 dla istniejacych turniejów już są, dla nowych trzeba będzie utworzyć. Punkt 7 to modyfikacje ogólnego regulaminu, oraz inne ważne informacje i punkt 8 to dane kontaktowe.
Jak widać koordynator nie msuiałby sam walczyc z regulaminem, a udąłoby się regulaminy napisać zawczasu i czesciowo "automatycznie".
Jeżeli chodzi o strony to opócz regulaminów Szarik wrzucałby w postaci obrazka drabinki turniejowe, scenariusze itp (najmniej pracy i szybko to zrobi), a dla Koordynatora Szarik napisał konsolę pozwalająca rejestrować gry turniejowe, które automatycznei wysyłają e-maile do graczy i pokazują się na głównej stronie turnieju.  Dzięki temu p owstepnej pracy nad regulaminem Koordynator bedzie w miarę spływajacych wyników zakąłdał kolejne gry - a automat będzie informował o wszystkim graczy. W automacie przewidzieliśmy meijsce na scenariusz, prestiż, kod gry, kod następnej gry dla zwycięzcy i pokonanego oraz termin zakoćńzenia gry. Obecnie tego typu rzeczy wykonuję ręcznie i często otrzymujepytania co dalej. Dzieki kodom i obrazkowi z drabinką kazdy bedzie mógł sam sprawdzić dalszą swoją drogę. Nie ukrywam że nie dam rady sam tego ciągnąć ale przy opisanych ułatwieniach prowadzenie turniejów nei bedzei obciązało za bardzo Szarika, ani wymagało jego wsparcia po opublikowani uregulaminu, oraz bedzie stosunkowo proste i neizbyt czasochłonne dla Koordynatora. Mam nadzieję że zgodnei z wstepnym ideklaracjami znajdą sięchętni do prowadzenia turniejów, złaszcza że otrzymaja wsparcie na etapie tworzenia regulaminów.

Dodatkowo lista istniejącyh turniejów do wykorzystania:
1) Polskie Drogi/Szlakiem Polskiego Oręża - nowy turniej kóry wystartuje 1 września, specyfika - gramy sceny dostarczone przez Mardera, zawsze jedna ze stron to Polacy.
2) Big Buying
3)Turniej Incognito. Specyfiką Turnieju jest fakt, że poza organizatorem nikt nie wie z kim gra - wymaga pracy Szarika, lub Koordynator nei może grać.
3)Turniej On-line.
4)Turniej End Year.
5) Mistrzostwa Polski.
6)Turniej Drugiej Szansy

Inne propozycje:
7)Turniej Los Tak Chciał. Specyfiką Turnieju jest fakt, że gracze są losowani i rozstawiani w systemie pucharowym i moga w pierwszej rundzie się spotkać np. Janus z Rommlem  i jeden z nich odpadnie.
8)Turniej do dwóch zwycięstw - każdy z graczy proponuje scenariusz i są rozgrywane dwa duele, jeżeli jest remis w grach to dostają 3 scen który rozstrzygnie.
9)Turniej 1 rundy - każda runda na tym samym scenie, lecz to Koordynator rozgrywa 2 pierwsze tury "na pusto" i rozsyła graczom. Wówczas każdy startuje z takimi samymi liderami. 
10) Turniej Masters - na zakończenie w pucharach z reguły organizujesię specjalne turnieje dla najleszych w sezonie, często podwójnie punktowane. Sezon i Puchar możnaby zamykać Turniejem Masters w którym prawo gry zyskiwałaby pierwsza 8 w dotychczasowej punktacji pucharu. Mozna by wykorzystać propozycje organizacji turnieju i Lig 4 osobowych na potrzeby tego turnieju, aby pomysł się nie zmarnował. 

To oczywiście oczywiście ogólne założenia - napsizcie co o tym sądzicie - czy ma sens organizować tego typu rozgrywki. Sprawa jest o tyle pilna że planowany na start 1 września turniej powinien być już wciągnięty do cyklu, przy czym skoro sezon startuje w pażdzierniku to turniej dostałby wstępny regulamin, a szcegóły moglibysmy przez miesiac przedyskutować i najwyżej od 2 turnieju zmienić lub uściślić jakieś zapisy.

Proszę powiadomcie o tej propozycji wszystkich graczy.

Szarik

Myślę, że ostatni turniej cyklu musiałby się kończyć w maju, tak aby turniej masters rozpocząć w czerwcu.
W turnieju masters proponuję wprowadzić zupełnie inną punktację bonusów ligowych. Zamiast nagradzać najlepszych określoną ilością punktów proponuję aby każda wygrana w turnieju masters przynosiła zwycięzcy 20 punktów ligowych przyznawanych natychmiast po zakończeniu gry. W przypadku udziału 8 graczy byłoby do zdobycia aż 140 punktów (w przypadku 7 wygranych) - najwięcej z wszystkich turniejów.
W lipcu/ sierpniu zaczynałby się nowy cykl turniejów.

Janus

CHYM
POMYSŁ BY MIEJSCA W TURNIEJU PREMIOWAĆ W LIDZE JUŻ JEST OD DAWNA REALIZOWANY .
MY CHCEMY STWOŻYĆ ROZGRYWKI LIGOWE A NIE TURNIEJOWE. NIESTETY  W FORMIE TURNIEJU BY NIE ZAKŁUCAŁO TO ISTNIEJĄCEJ JUŻ TABELI LIGOWEJ  O CZYM PISAŁEM W INNYM MIEJSCU I NIE CHCĘ SIĘ POWTARZAĆ
DLA CZEGO BO NP W MISTRZOSTWACH POLSKI NAJMILEJ WSPOMINAM 1 ETAP ROZGRYWEK GRUPOWYCH I CHYBA NIE TYLKO JA.
PO CO NAM 10 DODATKOWYCH TURNIEJI TO PRZECIEŻ ZDEPRECJONUJE ICH RANGĘ I TEMAT ZPOWSZEDNIEJE
MAMY MISTRZOSTWA POLSKI  ,  YEAR END , INKOGNITO W SUMIE SIEDEM PO CO KOLEJNE DZIESIĘĆ JAK I TAK NIKT W TE SIEDEM NIE MA CZASU GRAĆ?

TO CO WY CHCECIE ZROBIĆ  TO JEST W ZASADZIE FORMA ZMUSZANIA DO UCZESTNICTWA W TURNIEJACH PRZEZ STWORZENIE DODATKOWEJ PUNKTACJI ZA UCZESTNICTWO W NICH TO POPIERAM ALE TAKA PUNKTACJA JUŻ JEST I NI JAK MA SIĘ TO DO PROPOZYCJI W WĄTKU NOWA FORMA ROZGRYWEK .

Sir Daban

Nie wiem czy wiesz, ale pisanie duzymi literami oznacza krzyk. Miałeś swoją wizję i choć nie do końca mi odpowiadała nie sprzeciwiałem się jej. Czekałem spokojnie, ale nie znalazł sie nikt kto chciałby poświęcić swój czas bo to uporządkować i poprowadzić.  Jesteś poważną osobą w gronie graczy, a Twoje zdanei jest znaczące. Nie podoba mi się ten krzyk i taka krytyka - nie zrobiłem NIC aby przekreślić Twój pomysł. Ja mam inny, moje prawo. Doprowadziłem do powstania turnieju, przez niektórych chwalonego, zwłaszcza za to że po pierwszej grze nie odpadli z turnieju. Wymysliłem i zorganizowałem kolejny, moim zdaniem bardzo ciekawy dotyczacy Polski. Wykazałem się ogromną cierpliwością i uporem doprowadzając do skutku te turnieje, bo Szarik ma mnóstwo innych rzeczy na głowie i trudno skoordynować czas tak aby wspólnie coś ustalić czy porobić. Widać to chociazby po częstotliwości aktualizacji strony. Nie tylko udało mi się zorganizować dwa turnieje, ale wypracować z Szarikiem rozwiązania pozwalajace je płynnie prowadzić - w tym ogólny regulamin oraz panel koordynatora za pomoca którego można wprowadzać gry bez udziału Szarika. Choćby z tego powodu wypadałoby uszanować moje zaangażowanie.
A co do pomysłu - mma inny niż Ty. Koniec kropka. Ponieważ przez 2 miesiące nic nie drgnęło z Twoim pomysłem zaproponowałem swój - mając na uwadze że albo coś zorganizuję albo nie będzie niczego. Co do ilości turniejów - policzyłeś dobrze? Na głównej stronie jest 8 turniejów, w tym 2 moje, jedne MP i 5 z lat 2007-2008. Nie licząc moich turniejów i MP to wychodzi 5 turniejów na 3 lata. Czyli  1,6 turnieju na rok + MP? Gdzie tu 7? Zapowiadany na MP turniej on-line nei wystartowal i pewnie juz nie ruszy. Turnieje nie są co roku,  wiele z nich wypada.

Czekam jednak na opinie innych graczy - jeżeli im się nie spodoba to nie bede nalegal.

Janus

PISZE DUŻYMI LITERAMI BY BYŁO ŁATWIEJ PRZECZYTAĆ I BYĆ MOŻE ZROZUMIEĆ SKORO SIĘ JUŻ PRZECZYTA.
A KRZYCZAŁ BYM W TEN SPOSÓB
WIĘC NIE WIEM CZEMU POMYŚLAŁEŚ ŻE KRZYCZĘ SKORO ZNAKU INTRPUNCYJNEGO W POSTACI WYKRZYKNIKA NIE ZASTOSOWAŁEM.
WIZJE TO JA MOGĘ MIEĆ JAK SIĘ NAPALĘ TRAWY TYLKO JA JEJ NIE PALĘ WIĘC NIE MAM.

A NIC SIĘ NIE RUSZYŁO ? CHYM W LIDZE NIE
BO ROBERTO TRI MIAŁ ZROBIĆ TABELKĘ  I BYĆ MOZE NIE MA CZASU NIE WIEM BO NIE MAM Z NIM KONTAKTU
SZARIK PROSZONY BYŁ O WYSŁANIE  MEJLA Z INFORMACJĄ DO WSZYSTKICH (A WYSŁAŁ?)  ORAZ MIAŁ WYRAZIĆ AKCEPTACJĘ CZEGO NIE ZROBIŁ DO TEJ PORY
ALE CZY SIE NA PEWNO NIE RUSZYŁO TO ZBYT WCZESNY OSĄD.
NIE CHCĘ JUŻ SIĘ POWTARZAĆ SPRAWIE MOJEJ PROPOZYCJI ROZGRYWEK
A NA KONIEC DODAM ŻE JEST SEZON URLOPOWY WIĘC NIE WSZYSCY MAJA CZAS NA LIGĘ.
JA KOLEGI NIE KRYTYKUJĘ TYLKO ZWRACAM UWAGĘ NA PEWNE FAKTY I NIE JEST ISTOTNE CZY TO JEST 7 CZT 6 ALBO 10 TURNIEI 
TYLKO TO ŻE
WŻNE JEST BY SIĘ ORGANIZACJĄ TYCH CO ISTNIEJĄ KTOŚ ZAINTERESOWAŁ.
BO TURNIEJ INKOGNITO BYŁ CIEKAWYM POMYSŁEM A TO CZY ZAGRASZ W SYSTEMIE PUCHAROWYM CZY JAKIMŚ INNYM TO TYLKO FORMA I  NIESTETY BRAKUJE FORMY GRY LIGOWEJ  KAŻDY Z KAŻDYM BO TO TRWA ZBYT DŁUGO
CO DO  KAMPANI POLSKIEJ W 1939R TO POMYSŁ JEST FANTASTYCZNY I NIC DO TEGO NIE MAM POZA TYM ŻE NIE WIEM CZY WSZYSCY BĘDĄ MIELI CZAS POZNAĆ ROSTER A TYM SAMYM ZAGRAJĄ.
A TURNIEJ  DRUGA SZANSA TO NIC INNEGO JAK SYSTEM ROZGRYWEK Z SIATKÓWKI PLAŻOWREJ W SYSTEMIE BRAZYLIJSKIM GDZIE SIE ODPADA PO 2 PRZEGRANEJ I PRZYZNAM ŻE TO CIEKAWA INOWACJA DO SYSTEMU PUCHAROWEGO
ZRÓBMY W SUMIE JESZCZE TURNIEJ  NA GUSTLIKOWYM E-FILU  I  W ZASADZIE NIC NAM JUŻ NIE JEST POTRZEBNE
SORKI PRZECIEŻ JUŻ JEST TYLKO TRZEBA GO AKTYWOWAĆ;D

giees

Cytat: Sir Daban w Sierpień 21, 2009, 10:48:39 AM
Zapowiadany na MP turniej on-line nei wystartowal i pewnie juz nie ruszy.
Rusza 1 pazdziernika jako nastepny po Polskie drogi.
Pozdrawiam
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Sir Daban

Dobrze wiedzieć - jaki będzie miał regulamin, kto prowadzi?
Na oficjalnej stronie na razie nic nie ma - musisz wybaczyć mi moją niewiedzę

Roberto_tr

Cytat: Janus w Sierpień 21, 2009, 12:05:56 PM
A NIC SIĘ NIE RUSZYŁO ? CHYM W LIDZE NIE
BO ROBERTO TRI MIAŁ ZROBIĆ TABELKĘ  I BYĆ MOZE NIE MA CZASU NIE WIEM BO NIE MAM Z NIM KONTAKTU
SZARIK PROSZONY BYŁ O WYSŁANIE  MEJLA Z INFORMACJĄ DO WSZYSTKICH (A WYSŁAŁ?)  ORAZ MIAŁ WYRAZIĆ AKCEPTACJĘ CZEGO NIE ZROBIŁ DO TEJ PORY
Roberto faktycznie ma mało czasu a będzie mieć go jeszcze mniej.
Grezsiu, zaofiarowałeś się że zaczepisz czy tam wyślesz @ do zainteresowanych i myślałem że się tym zająłeś więc nie wcinałem Ci się w paradę.
Niemniej jednak, grając jakieś tam towarzyskie gierki podpytywałem przeciwników czy będą chętni do gry i na ogół były to odpowiedzi pozytywne.
Mój zapał malał jednak z czasem, ze względu na własne problemy to raz, a dwa że Szarik nie odpowiadał na forum na nasze pytania.
Wydzwaniać po ludziach aby otrzymać odpowiedź nie będę, bo aż tak mi nie zależy.
Pomysł Janusa super ale zawodzi jak na razie organizacja i wsparcie.

Co do myśli turniejowych Sir Dabana, to nic nie szkodzi aby turniej zaproponowany przez Janusa włączyć do kalendarza rozgrywek zaproponowanego przez Andrzeja.

I na koniec mały komentarz do dużych liter Janusa ;)
Andrzeju !!!
Musisz wybaczyć to, że Grześ młokosem już nie jest i wspomaga się "nieco" większymi literkami, wszak nie wiem czy pamiętasz że wzrok już nie ten, co było wiadać w 1/2 Finału MP ;)

Sir Daban

Co do liter, emotikonek i innych spraw związanych z forum - są pewne zwyczaje w Internecie i na forum, tak jak widzac kogos p oraz pierwszy w ciągu dnia witasz się, tak znaczek :) oznacza usmiech, a duże litery w cąłej notce krzyk. Nie jest to problem, lecz po prostu informuję o zwyczajach na forum.

Co do rozgrywek nie ma niestety miejsca wymiany informacji, a współpraca z Szarikiem jest rzezywiście specyficzna i bez telefonow się nie obędzie. Pytanie jest proste co dalej - czy uda się nam skoordynować wysiłki w celu podniesienia atrakcyjności ligi czy nie. Pomysłów moze być wiele, zresztą puchar jest tak pomyślany aby wystapiła w nim jak największa różnorodność. Dodatkowo puchar miałbyć ułatwieniem ,przyjęcie ogólnego regulaminu powinno uprościć organizację turniejów, wyeliminować długie dyskusje nad kolejnymi punktami. Dodatkowo wprowadzone mechanizmy miały zmneijszyć zaangażowanie Szarika i oszczędzić czas Koordynatora. Nie mam ochoty bawić sie w kolejne układanie tabelek i upychanie tego na forum i jeszcze robienie w html-u czy php. Im bardiej da sie uprościc organizacje tym lepiej.

Co do formy rozgrywek - puchar wymuszął rozstrzyganie do 10 miejsca - a wiec grę przynajmniej 10 graczy do konca. Janus - wiem ze ponizej polfinalow nie odpadasz, a ze z reguly rozstawiony jestes to czesto zaczynasz gdy czesc graczy juz odpadla. Co do formuły TDS - to chyba nie jest taka jak turniej siatkowki (zreszta nie znam regulaminu  plazowej amerykanskiej), a pomysl byl prosty zrobic rownolegly turniej, troche wzorowane na zapasach, lecz tam nie ma takiego spierzenia pojedynkow w turnieju barazowym, bo zawsze czeka sie na kolejna walke zwyciezcy .jezeli zwyciezca pojedynku A w kolejnej walce wygrywa to przegrany z pojedynku A wchodzi do barazy, jezeli zwyciezca A przegrywa, to przegrany z A odpada. Niestety ten system oznacza ze mozna odpasc po 1 porazce i go modyfikowalem.

Sir Daban

Skoro dyskutujemy na forum - zresztą pod znamiennym tytulem, to proszę o swoje opinie, propozycje:

Czy od nowego sezony wdrożyc puchar?
Czy regulamin ogólny jest dosc jasny, czy moze ktos zaproponuje zmiany?

Kto i jakie ma propozycje na turnieje, oraz jakie pzygotowuje i chcialby prowadzic?
Kto poprowadzi turnieje, ale nei chce tego robić w ramach pucharu?

Po prostu - niech każdy powie, co wg. neigo bedzie najciekawsze, oraz co moze zrobic.
Moze ktoś ma ochotę poprowadzić Polskie Drogi, chętnie odstąpię ten "zaszczyt"?

giees

Cytat: Sir Daban w Sierpień 21, 2009, 12:21:15 PM
Dobrze wiedzieć - jaki będzie miał regulamin, kto prowadzi?
Na oficjalnej stronie na razie nic nie ma - musisz wybaczyć mi moją niewiedzę

http://ssi.gildiageneralow.pl/on_rules.php

Tak bo to nie oficjalna informacja. Ustalona dziś rano z Szarkiem.
Kto prowadzi ? Skrypt :)
Zasady co poprzednio , liste scen ma szarik i pewnie oglosi razem z turniejem.
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Rommel

Cytat: Sir Daban w Sierpień 21, 2009, 03:48:03 PM
Kto i jakie ma propozycje na turnieje, oraz jakie pzygotowuje i chcialby prowadzic?
Chodzi mi po głowie jeden turniej, nazwa robocza Nominacje Generalskie lub Szlify generalskie. Turniej ten byłby dla graczy którzy posiadają maksymalnie poziom 5, a nagrodą za wygranie tego turnieju byłby awans na 6 poziom.
Nie wiem czy jest to mozliwe z punktu technicznego.
I taki turniej mógłbym poprowadzić.

Roberto_tr

No to działaj ! :)

Jaki system rozgrywek proponujesz (pucharowy czyli KO, a'la TDS czy też może grupy) ?

Rommel

Przede wszystkim muszę znać odpowiedź na pytanie i czekam na wypowiedź Szarika:
Czy mozna będzie awansować zwycięzce turnieju na poziom "6"??
Turniej ruszy w nowym sezonie ligowym, na zlocie Szarik zapewniał że będzie obowiązywał w naszej lidze RSF 2.80, a regulamin zaporzyczy się z innych turniej ;) i dokona sie modyfikacji.
Jednak poczekajmy na wypowiedź Szarika.
W takim turnieju jest jedno pewne
Nie wygra ani Giees, ani Janus, ani Rommel  ;D

PitekWaleczny

Cytat: Rommel w Sierpień 27, 2009, 07:21:07 PM
.... Nie wygra ani Giees, ani Janus, ani Rommel ....

No to będziemy się prać, aż miło. Pewnie rozgrywki będą bardziej dramatyczne i zaciekłe niż jak Generałowie z górnej półki grają. ;)
W tej chwili w Polsce 1.5 mln ludzi spi, 1.1 mln ludzi uprawia seks, 2.8 mln ludzi je... A Ty siedzisz i czytasz moj opis. GRATULACJE!!!!!