Turniej Drugiej Szansy (PG2)

Zaczęty przez Szarik, Czerwiec 25, 2009, 09:46:30 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Rommel

Wyjeżdżam na urlop w dniach 03.08 do 15.08.2009 , wtym okresie nie będe mógł kontynuować gierek.

Sir Daban

Witam, rozpoczeła siedruga runda TDS - informowąłem wszystkich w e-mailach.

Strona główna turnieju wraz z drabinką turniejową zostanie zaktualizowana gdy Szarik znajdzie wolną chwilę.

Szarik dokonał losowania drabinek w turnieju barażowym i tak w drugiej rundzie powstały pary:
I-BB
J-BC
K-BA
L-BD

a w 4 rundzie:
M-BI
N-BJ

oznaczenia zgodnie z plikiem ze strony głównej. Jak to przeklada się na najbliższe mecze opisałem w bezpośrednich e-mailach. Na forum nie będę kopiowął drabinki - powinna sie najpóżniej w ciągu 2-3 dni pojawić na stronie (Szarik obiecał).

Z bieżacych informacji rozstrzygneły sięspotkania Foit - Rozprza, oraz feldfebel Szulc - Lejsik zwycięzyli Foit i feldfebel.
Kończy się spotkanie Pitka i PanzerLehra - za zwycięzcę weźmie sie Rommel jak wróci z urlopu :)

Rommel

Mam dostęp do netu wczasie wakacji , ale niestety nie będe w stanie rozgrać gierek  :toast Bede mógł rozegrać swoje gierki 14 lub 16 sierpnia wieczorem przez skaypa

PitekWaleczny

Cytat: Rommel w Sierpień 04, 2009, 04:57:27 PM
...Bede mógł rozegrać swoje gierki 14 lub 16 sierpnia wieczorem przez skaypa...

Czekam z niecierpliwością. Spoko, mocno nie dokopię. ;)
W tej chwili w Polsce 1.5 mln ludzi spi, 1.1 mln ludzi uprawia seks, 2.8 mln ludzi je... A Ty siedzisz i czytasz moj opis. GRATULACJE!!!!!

Rommel

Cytat: PitekWaleczny w Sierpień 06, 2009, 06:32:56 PM
Czekam z niecierpliwością. Spoko, mocno nie dokopię. ;)
Już wróciłem i czekam na Ciebie  :P Gdzie jesteś  ???

Janus

:)ja też czekam na sir Dabana
nie wiem jak to się skończy
czy przegrana przez nie przystąpienie do z mojej strony?
w takim razie kto to wygra? ::)

Sir Daban

Wydawało mi się że ustaliliśmy jakiś czas temu że zagramy we wrześniu, jako że mamy czas do 13:) A dzisiaj dopiero pierwszy:)

Janus

tak tylko u mnie sytuacja sie dynamicznie zmienia i do 6 nie mam czasu a po tem nie wiem czy będę go miał
do tego poczta mi nawala i nie mogę mejli ze skrzynki puszczać,
więc się grzecznie pytałem ;D

Sir Daban

Witam, oto treść rozmowy (początek) na Skype przed półfinałową grą z Janusem w Turnieju Drugiej Szansy:

[21:04:11] grzegorz janus napisał(a): jestem
[21:04:33] grzegorz janus napisał(a): przeglądam własinie pocztę
[21:05:10] grzegorz janus napisał(a): czy wysłałeś mi już 1szą turę
[21:05:12] Andrzej Dąbrowski napisał(a): usypiam chlopakow
[21:05:32] grzegorz janus napisał(a): podaj jakie masz tam specjalności
[21:06:01] grzegorz janus napisał(a): i ile w tych desantowanych wojskach dam swoją o podobnych
[21:06:11] grzegorz janus napisał(a): bo mam ich kilka
[21:06:41] grzegorz janus napisał(a): interesuje mnie combat suport rekon mów i liberator
[21:07:19] grzegorz janus napisał(a): postaram się wysłać z takimi samymi specjałami
[21:07:49] grzegorz janus napisał(a): ok co do dzieci poczekam

W dalszej części zwróciłem Janusowi uwagę na fakt, że rozgrywanie kilku tur i wysłanie jednej z nich przeciwnikowi nie jest zgodne z regulaminem:

Mniejsze wykroczenia takie jak:
- rozgrywanie wielokrotne pierwszej tury startowej, wysyłanie tej samej tury startowej wielu przeciwnikom

Odbyła się potem dyskusja, czy jest to złe czy nie, argumentowem m. in. tak:
[22:00:49] Andrzej Dąbrowski napisał(a): bo to co Ty robisz to "przeliczenie" wartosci moich liderow na twoich wg. twojej skali i oceny, dla mnei np. liberator w tym scenie nei jest wartosciowy, dla ciebie tak
[22:02:15] Andrzej Dąbrowski napisał(a): ja na korsunei preferuje np. first strike, inny ten co dodadje ataku, a ejszcze inni oszczedzanie paliwa - kazdy ma inna skale "przydatnosci" - a ty ustawiasz gre, to nei jest uczciwe

Co prawda Janus uznał, że nie powinien tak zrobić i zaproponował rozegranie gry od poczatku i nowej tury. W związku z tym nie doszło do naruszenia regulaminu. Gdyby to zrobił inny gracz to może machnąłbym ręką, lecz Janus jest mentorem i jeśli on tak traktuje regulamin to kto ma być wzorem?

W związku z tym zdecydowałem się podążyć za propozycją Gustlika z forum, czyli jak będę miał ochotę pograć to zagram w kampanię. Oddaję mecz walkowerem i wycofuję się z Turnieju Drugiej Szansy (przy okazji feldfeblu i Foicie macie dodatkowe 2 tygodnie na rozegranie spotkania).

Wycofuję się także z kolejnego turnieju czyli turnieju Polskie Drogi, a wszystkie zarejestrowane, a nierozpoczęte mecze pozwoliłem sobie porejestrować jako remisy. Przepraszam graczy za spowodowanie kompliakcji turniejowych. Rozpoczęte mecze oczywiście dogram.  Prowadzone turnieje "doprowadzę" do końca.

Sir Daban - Andrzej Dąbrowski 

Rommel

:o Nie miła sytuacja :huh?, ale powinniście dojśc do kompromisu  :!:
Kolego Sir Daban przemyśl swoją decyzję

Zsamot

Kompromis przy oszustwie? K...a, to skandal i tyle... Sir Daban- gratuluję merytoryki w tym incydencie i spokoju, ja niestety nie potrafiłbym tak dyplomatycznie tego rozegrać...
http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

Sir Daban

Byłem dobrym dowódcą (w prawdziwym wojsku) a jako taki potrafię podejmować szybko i w stresie dobre decyzje.
To nie tak, że to wszystko przez Janusa. Gra powinna sprawiać przyjemność i to jest podstawowe jej zadanie. Mi od jakiegoś czasu nie sprawiała, a na dokaldkę sprawy zwiazane z budową domu bardzo mnie pochłaniają. Jednak nie jest zbyt dobrze w światku PG2 i otoczka gier jest nico przygnebiająca. Janus to porzadny "chłop" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) lecz nawet on uległ czarowi bycia Bogiem i traktowanai regulaminu jako zbioru wskazówek, a nie zasad. Nie sądzę aby chciał zrobić komuś krzywdę, po prostu chciał dobrać adekwatne wg. niego rozpoczecie - tylko że nei tak to powinno wyglądać.
Inne męczące mnie rzeczy to chociażby "znikający gracze", którzy po kilku turach nagle przestają odsyłać tury, bo wynik jest mniej więcej przesadzony, albo ciągłe podejrzenia o oszustwa. Przykładowo, jak ktoś straci myśliwiec ochraniający bombowca i wieje tym bombowcem w kierunku lotniska (na ktorym nie bylo oplot), a ma kasę na zakup nowego mysliwca to co ma sobei myśleć przeciwnik. Jak ma 3 swoje mysliwce to najsłabszego wysłać w okolice lotniska (o 2 pola na zasię widzialności) i niech przepatrzy co sie dzieje. Możliwości jest kilka: nadzieje sie na zasadzkę - wówczas pozostale dwa mysliwce zlikwiduja tego nowo kupionego, lotnisko bedzie puste - mysliwiec (najslabszy) straci ruch, lotnisko bedzie z bombowcem  - bombowiec skasuja mysliwce, lotnisko bedzie z bombowcem i mysliwcem - mysliwiec dostanie, na lotnisku bedzie oplot - jak w zasiegu to oberwie najslabszy mysliwiec. Zasadniczo niewiele się ryzykuej wysylajac mysliwiec na przeszpiegi w kierunku w ktorym polecial bezbronny bombowiec. Więc po co pytania - skad wiedzialeś?!
Sytuacja z Janusem to raczej katalizator, czy po wojskowemu zapłonnik.

Janus

Chym
nie będę namawiał do jej zmiany ALE MYM ZDANIEM TA AKURAT JEST BŁĘDEM
sam mi kolega wysłał turę mejlem rozegraną wcześniej więc ją wcześniej rozegrałem
zapisałem . i czekałem na grę z tobą.
ja swoją zagrałem jeszcze w sierpniu
i owszem rozegrałem ją sobie sam ze sobą by przypomnieć sobie jak gra się ten scen oraz poznać swych wojaków
i nie widzę w tym nic złego bo grę zagrałem sam ze sobą .
o czym zresztą poinformowałem kolegę przed grą.
widząc dwie specjalności combat suport oraz rekonmów zapytałem tylko grzecznie czy mogę wysłać koledze turę o podobnych specjalnościach bo wydawało mi się ze ją mam i faktycznie mam ale grałem ja z feltfeblem a że pamięć mam krutką to myślałem ze mamy podobne specjalności co mnie ucieszyło bo gra była by wyrównana i nie one decydowały by o wygranej.(ZRESZTĄ NIE DECYDUJĄ DECYDUJE TAKTYCZNE ROZEGRANIE TEGO SCENA)
więc gdy zorjętowałem się w pomyłce zaproponowałem turę o podobnych specjalnościach rozegraną zresztą podobnie.
bo innaczej się maleme nie zaczyna przynajmniej ja tak grywam kturą zagrałem kiedyś z Feltfeblem
resztę obaj znamy.
nie wyraziłeś zgody więc grę więc zagrałem jeszcze raz
[22:23:49] grzegorz janus wysłał plik "mal_jan_dab_1a.eml" uczestnikom czatu
przy czym ty już zrezygnowałeś z gry nie wnikam czemu przecież nie zmuszałem kolegi do ponownego rozgrywania własnej tury.
TEŻ ROZEGRANEJ PRZED NASZĄ GRĄ NIEZGODNIE Z REGULAMINEM.
a jesili chodzi o liderów w tym scenie to w zasadzie nie mają oni zbyt wielkiego znaczenia coćź ja ułatwiają .

I TU W ZASADZIE PRZYSZEDŁ MI CIEKAWY POMYSŁ BY UNIKAĆ GRANIA DWA RAZY TEJ SAMEJ 1-SZEJ TURY WYSTARCZY BY ZNALAZŁ SIĘ KLEKCJONER 1SZYCH TUR I ZAPISYWAŁ JE NA DYSKU BY PORÓWNAĆ BYŁO MOŻNA.
wtedy unikniemy dziwnych sytuacji
i chcę jeszcze raz podkreślić tura nie była grana z nikim innym poza mną.

Szarik

Po prostu ręce opadają.
Przyznaję rację Sir Dabanowi i wcale mu się nie dziwię, że podjął taką decyzję.
Gra w lidze powinna sprawiać przyjemność, a jeżeli tak nie to mamy sytuację bardzo przykrą.
Przykro również z tego powodu, że rezygnuje generał, który wniósł dużo wigoru w świat PG2 i mnie samego motywował do działania.

Janus

Zsamot wiem że masz do mnie pretensję i to o co innego  ;D .
ale czy aby nie przesadzasz ze słowami .
oszustwo jest wtedy gdy ktoś kogoś oszukuje. tak czy nie?
czy ja kolegę Dabana oszukałem ?
nie bo go zapytałem czy zgadza się bym mu przesłał turę wcześniej rozegraną. tak czy nie?
więc gdzie tu widzisz oszustwo .
to tyle i znim coś powiesz zastanów się nad tym bo warto najpierw pomyśleć po tem pisać.