Jak w Gimie mapy robić.

Zaczęty przez sympatyk, Kwiecień 01, 2014, 07:34:22 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sympatyk

Lasy robione są metodą opisaną w poradniku
Photo-Realistic Forests in GIMP.pdf autorstwa Arsheesh

Rudel przetłumaczył poradnik i myślę, że go opublikuje.

Ja też pobawiłem się i efekt zamieszczam w załączniku.
Jestem ciekawy waszej opinii na ten sposób robienia lasów - czy się podobają?,  i czy takie chcielibyście widzieć na nowych mapach?

[załącznik usunięty przez administratora]

Rudel

To powoli chyba zaczniemy takie lasy stosować?? Jak wygładzę Tutorial to go tu popublikuję w formie pdf
Prawo do ran i śmierci mają nie tylko odważni

Mario

Mi się podoba :)- jako graczowi ( nie robię map i kampanii).
Ważniejsze będzie zdanie tych co robią kampanie.
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Rudel

Mario każdy ma takie samo prawo do opinii jak się będą podobać. To na pewno będą takie lasy na naszych mapach.

sympatyk

Guille z JPs niektóre mapy przerabia na zimowe stosując szablon.

Sprawdziłem możliwość w miarę prędkiego przerabiania na każdą porę roku
Po kolei --> wiosna --> lato( mapa oryginał)--> jesień --> zima

Oceńcie sami
Usuwam widoczność pliku --> nadal dostępny pood adresem

http://open_nfog.sympatyk.strefa.pl/372_4pory.jpg

No i jak?

Rudel

Wiosna okropnie jaskrawa, ale efekty niczego sobie. To szybki schemat do przerabiania> czyli każdą mapę raz dwa można przerobić

Mario

Zgadzam się, wiosna bardzo jaskrawa a jesień jak lato i na odwrót :).
Najjaśniejszy Panie, do prowadzenia wojny potrzebne są trzy rzeczy: pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

sympatyk

Cytat: Mario w Kwiecień 27, 2014, 12:02:18 AM
Zgadzam się, wiosna bardzo jaskrawa a jesień jak lato i na odwrót :).

To był tylko test- sprawdzenie jak na szybko kolorować mapkę.

A jak zima - najgorsza, nie do przyjęcia?

Ja osobiście uważam, że powinno się nowe mapy robić - zamiast poprawiać stare.

Mario

Zima nie najgorsza- mnie bardziej razi to co napisałem (w zimie /w zadymce  tak może świat wyglądać :))

Zsamot

http://opengeneral.pl/
Allah jest wielki ale B-52 też jest duży.
Jesteśmy na FB:
https://www.facebook.com/groups/140111696051369

sympatyk

No proszę, ale są tacy co napisali
tłumacz Google -->
Że winterized wersja mapie wygląda okropnie. Tak dużo zakłóceń obrazu, że to boli oczy. Nie chciałbym, aby zobaczyć mapę w tym stylu w każdej kampanii. : 2cents
Steve miał mapy, który wyglądał tak, jak tego, co wiem, że nigdy nie został wykorzystany w kampanii (Panama, myślę).

Poniekąd zgadzam się - ta zimowa była pierwsza robiona, następnie wiosna i lato.
Ta druga to oryginał.
Tory są tam na pewno tory do poprawki i domki też.
Jednak, jest to tylko przymiarka - sprawdzenie, jak można szybko koloryzować stare mapy.

Rudel

Jako, że nowa mapa Leyte zaczyna przybierać jakieś kształty to ją pokazuję, bo jeszcze można wiele zmienić (zaczynam obrabiać lądy, morze zostawiam na koniec). Oto i ona:

I jeszcze mam dwie propozycje sam nie wiem, którą wybrać do realizacji jako następną mapę po Leyte obie to rejon wysp Riuku z Okinawą.

i druga na razie sama Okinawa ( jest trochę powiększona hex to ok 1,5 km (sam ląd).

Wszystkie są z zaznaczoną siatką hex.  Co myślicie o tych propozycjach?

sympatyk

Jeśli chodzi o Okinawę - to myślę - że to twórca scenariusza/kampanii powinien się wypowiedzieć - chyba, że to tylko dla wprawy. A może sam zechcesz jakąś kampanię morską zrobić lub konwertować?

Waldzios

Chętnie bym zobaczył nową mapę atolu Wake, obecna nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością.

GusOpen - aktualizacje/updates: EFile , EquipIcons

Mario

Cytat: sympatyk w Maj 01, 2014, 10:06:27 PM
Jeśli chodzi o Okinawę - to myślę - że to twórca scenariusza/kampanii powinien się wypowiedzieć - chyba, że to tylko dla wprawy. A może sam zechcesz jakąś kampanię morską zrobić lub konwertować?
Zgadzam się, twórcy powiedzą co im najbardziej pasuje :).
Moim zdaniem:
Pierwsza lepsza do bitew morskich, druga do zmagań bardziej lądowych (można pierwszy scenariusz dać jako wstęp -zmagania morskie plus  opanowanie jakiegoś przyczółka, a drugi scenariusz- to zdobycie Okinawy) :).