Year End 2008

Zaczęty przez Szarik, Luty 05, 2009, 12:15:53 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy jesteś za tam aby w turnieju były grane gry typu single, według zasad określonych w regulaminie?

Tak (single, wyżej rozstawiony wbybiera scenariusz).
4 (40%)
Nie. Jestem za powrotem do starych zasad (duel, wyżej rozstawiony wybiera scenariusz).
2 (20%)
Jestem za taym aby niżej rozstawiony podawał 3 scenariusze do wyboru i aby był grany duel.
4 (40%)

Głosów w sumie: 7

Głosowanie skończone: Luty 22, 2009, 11:08:03 PM

Rommel

Cytat: Janus w Luty 17, 2009, 10:09:42 PM
... połaczyć to z gra na warzone jesili obaj gracze chca tak grać to czemu im zabraniać tej formy gry.
gracz słabszy moze dać 1 scen na warzone wybór będzie należał do silniejszego.(dodał bym to jako dodatek do trzech scenarjuszy) lub scen typu singiel (zobaczmy ilu z nas zdecyduje sie na taka grę).
Na taką formę proponuję nowy turniej,gdzie gracze będągrać tylko na Warzone, ale tylko gracze którzy są zarejestrowani w naszym klubie
Cytat: Sir Daban w Luty 18, 2009, 12:24:13 AM
Moim zdaniem jeśli zasady są z góry określone to taki turniej ma sens.
Reguły tego turnieju były jasne w dwóch poprzednich edycjach Year End,więc po co zmieniać zasady ???
A jeżeli się chce zmienić, to powinna byc dyskusja na forum przed ogłoszeniem turnieju.
Rozmawiałem też z Szarikiem, ze powinna zostać przeprowadzona ankieta
Duele maja tylko jednąwadę - premiowana jest szybkość, nie dokładność czy skuteczność.
Wg mnie szybkość wiąze się z dokładnością i skutecznością, nie da się pokonać przeciwnika bez stoczenia bitwy i jej wygrania
Czasem ktoś szaleńczo atakuje ostatni VC aby wygrać pozostawiając za plecami duze zgrupowanai przeciwnika i wiedząc ze gdyby grę kontynuować nei utrzymałby tego punktu.
W takim wypadku co te zgrupowanie robiło na tyłach ??? powinnoono uniemożliwić przeciwnikowi skuteczny atak, ale skoro gracz atakujący je zlekceważył to oznaczało że te zgrupowanie nie stanowiło dla niego zagrożenia, w dodatku PG2 nie polega na tym by uganiać się po całej mapie za jednostkami które nie stanowią poważnego zagrożenia dla atakującego
Z drugiej strony przeciwnik moze metodycznie niszczyć jednostki i zajmować maista zgodnie ze sztuką wojenna i przegrać bo zrobi to turę później. Z punktu widzenia mechaniki gry wsyzstko jest w porzadku, jednak jeśli uznać że gramy w PG bo odwzorowuje pewną rzeczywistość to mechanika gry w tym punkcie kuleje. Z punktu widzenia rzeczywistego poal walki premiowany powinien być gracz który nie tylko zajmie wyznaczone punkty, ale potrafi je utrzymać, a przy okazji stracił jak najmniej jednostek.
Tutaj zawodzi jednak punktacja w naszej lidze, powinien być w takim wypadku premiowany(uzyskaćpunkty) też gracz który wygra ale później, podoba mi się u Raidersów,jeżeli wygrasz szybciej od swojegoprzeciwnika to dostajesz 4 punkty, a przeciwnik za to że też wygrał ale później dostaje 2 punkty i podobny mechanizm należąłoby stowrzyć w naszej lidze, ale tutaj uważam że dyskusję należałoby przenieść do innego tematu na forum.
Cytat: giees w Luty 18, 2009, 04:00:48 PM
Zgadzam się z opinią , ale lepiej nie poruszać tematu co lepsze bo zaraz rozmowa zboczy z torów a turniej zacznie sie za rok :D
Szarik jest na feriach więc turniej napewno nie wystartuje do końca lutego
:bow Proszę jednak graczy o wypowiedzenie się czy zmieniamy regułę turnieju ???

Foit

Mi to w sumie objętne, dostosuję się.
Będę się starał ale liderzy rozgrywek są znani od zawsze i ciężko ich będzie przeskoczyć.

Swoją drogą wybór scena i prestiżu a przeciwnik wybiera stronę daje pewne możliwości wyrównania ale dla osób którzy znają dobrze mapy.

kempczol

Witam.
Mój głos: opcja nr 2.
Przy singlu gracz, teoretycznie silniejszy ma ułatwione zadanie.
Co do wypowiedzi Janusa...
Coś w tym jest...  ;)
Tylko jak tak dalej pójdzie, to chyba będę zmuszony zrezygnować z turnieju.
Od połowy marca do 4-5 kwietnia będę służbowo nieobecny.
I wciąż nie mogę się zgrać w grze o głowę Rommla ale to już bardziej moja wina.
Historia nie jest miejscem dobroczynnych gestów, lecz bezlitosnej rywalizacji.

Rommel

Cytat: Foit w Luty 21, 2009, 11:08:34 AM
Swoją drogą wybór scena i prestiżu a przeciwnik wybiera stronę daje pewne możliwości wyrównania ale dla osób którzy znają dobrze mapy.
Ja z tym się nie zgodzę, licze się tylko umiejętności i obegranie w mniejszym stopniu.
Nie wyobrażam sobie zadnego scenariusza w który mógłbym zagrać z Gieesem lub Janusem. :'(
I w tym bezsensownym wypadku nie mam żadnego wpływu na zwycięstwo :'(

Janus

i dlatego gramy duele bo one przynajmniej częściowo dają szansę na porównanie umiejętności.
1-umiesz bronić a nie umiesz atakować przeciwnik obie te umiejętności wykonuje lepiej .kto wygra?
2-przeciwnik lepiej broni ty lepiej atakujesz kto wygra -tu juz nie koniecznie lepszy wszystko zależy od scena który preferuje obronę lub atak.
3-oboje grają tak samo wygra ten który wykona mniej błędów lub przyjmnie lepsze założenia rozegrania gry.
co jest istotne w tym wszystkim TO ZE NIE GRAMY Z KOMPEM bo przyznać trzeba że si w tej grze dla kompa jest raczej mierne acz gra ciekawa. ;D

Szarik

Zakończyło się głosowanie. Oddano 10 głosów i wygrała opcja grania dueli zamiast single w stosunku 6:4.
Uznaję wynik głosowania i regulamin turnieju zostanie zmieniony - będą grane tylko duele.
Możliwe, że rozwiązanie zaproponowane w pierwotnej wersji regulaminu zostanie wykorzystane w innym turnieju.
W przypadku dueli były dwie opcje do wyboru: stare zasady (2 głosy) lub niżej rozstawiony podaje 3 scenariusze do wyboru (4 głosy). Ja jestem za tym aby zrobić kompilację tych dwóch opcji:
- jeżeli wyżej rozstawiony ma niższy lub równy poziom gry w porównaniu z niżej rozstawionym, to zadziałają stare zasady  (wyżej rozstawiony wybierze scenariusz)
- jeżeli wyżej rozstawiony ma wyższy poziom gry  w porównaniu z niżej rozstawionym, to niżej rozstawiony poda 3 scenariusze do wyboru, z których wyżej rozstawiony wybierze jeden

Start pierwszej rundy: dzisiaj (poniedziałek) po 20.

Rommel

Dziękuje wszystkim którzy głosowali.
Dobrze się stało ze będą grane duele :)
Więc przyłączyłem się do turnieju ;D

Szarik

Turniej rozpoczęty.
Regulamin został zmieniony. Proszę o dokładną lekturę punktów od 7 do 11. Aktualny regulamin jest dostępny na końcu tej informacji oraz na stronie turnieju.

Oto lista startowa graczy, z numerami według rozstawienia (w nawiasach aktualny poziom gry):
01. Rommel (7)
02. PanzerLehr (3)
03. Janus (7)
04. Foit (5)
05. giees (6)
06. pepe1941 (5)
07. Lejsik (3)
08. feldfebel Szulc (5)
09. Fred (2)
10. kempczol (2)
11. Cpt.Pablo (2)
12. Sir Daban (3)
13. apacz (2)

Gracze z pierwszymi trzema numerami pauzują w pierwszej rundzie - awansują do ćwierćfinałów bez gry.
Oto lista gier pierwszej rundy:

04. Foit (5)
13. apacz (2)

05. giees (6)
12. Sir Daban (3)

06. pepe1941 (5)
11. Cpt.Pablo (2)

07. Lejsik (3)
10. kempczol (2)

08. feldfebel Szulc (5)
09. Fred (2)

Tak się składa, że we wszystkich tych grach gracz niżej rozstawiony ma niższy poziom gry. W takim przypadku każdy z niżej rozstawionych graczy wybiera 3 scenariusze wraz z ustawieniami prestiżu, z których gracz wyżej wybiera jeden scenariusz.

W pierwszej kolejności roześlę informację do graczy grających w pierwszej rundzie. Później uzupełnię stronę turnieju o aktualną listę graczy oraz listę gier, wraz z graficznym przedstawieniem drabinki turniejowej.

Regulamin:

1.  Turniej Panzer General 2 Year End jest tylko dla graczy, którzy zostali sklasyfikowani w lidze Panzer General 2 (sezon 2007/2008) lub dla graczy, którzy nie byli sklasyfikowani ale mają aktywny abonament The Generals' Guild.
   2. Zwycięzca otrzyma 100 punktów ligowych oraz nagrodę rzeczową jedną z sześciu do wyboru
          * saga: 13 gier Command & Conquer (rts)
          * Universe at War: Eratch Assult (rts, s-f)
          * Frontlines: Fuel of War (fps, współczesne pole walki)
          * Fantasy Wars (strategia turowa podobna do Fantasy General)
          * abonament GG + klubowa płyta DVD
          * książka Maka Sołonina 22 czerwca 1941 (w przypadku gdy ta książka zostanie wręczona za zdobycie głowy Rommla, to nagroda książkowa zostanie zmieniona na inną)
      Wszystkie nagrody są nowe. Gry są w wersji angielskiej, zafoliowane.
   3. Przegrany z finału otrzyma 50 punktów ligowych i roczny abonament GG, pozostali półfinaliści po 25 punktów ligowych oraz półroczne abonamenty GG.
   4. Każdy z graczy otrzymuje 2 bonusowe punkty ligowe za każdą w pełni rozegraną grę turniejową.
   5. Szybsze zwycięstwa są nagradzane dodatkowymi bonusowymi punktami ligowymi: +1 punkt za V oraz +2 punkty za BV.
   6. Turniej rozgrywany jest systemem pucharowym - przegrany w danej rundzie odpada.
   7. Wszystkie gry w tym turnieju są typu duel.
   8. Jeżeli gracz, który jest wyżej na liście graczy turnieju ma niższy lub równy poziom gry w porównaniu do poziomu przeciwnika to:
          * decyduje on jaki będzie grany scenariusz i ustawienia o ile jego poziom gry (wybiera spośród scenariuszy oryginalnych, RFS, oraz dla Gustlik e-file, w ciągu 2 dni)
          * nie może wybrać scenariusza wybranego przez siebie w poprzednich rundach tego turnieju
   9. Jeżeli poziom gry drugiego gracza, który jest niżej na liście, jest mniejszy od poziomu przeciwnika, to podaje on trzy propozycje scenariuszy (w ciągu 2 dni), z których przeciwnik wybiera jeden (w ciągu 3 dni).
  10. Niedotrzymanie terminów podanych w nawiasach powoduje przejście wyboru na drugą stronę.
  11. Jeżeli w gra zakończy się wynikiem remisowym, to do kolejnej rundy awansuje gracz, który jest niżej na liście startowej.
  12. Kolejność listy graczy tego turnieju będzie ustalona po zakończeniu zapisów. Na początku listy będą gracze sklasyfikowani w poprzednim sezonie (decyduje zajęte miejsce), a następnie będą gracze niesklasyfikowani w poprzednim sezonie, ale z aktywnym abonamentem GG (decyduje poziom gracza i w dalszej kolejności gwiazdy).
  13. Wyniki gier turniejowych są rejestrowane również w lidze.
  14. Gry turniejowe można rozgrywać dowolnym sposobem:
          * przez email
          * przez Skype
          * online, przez WarZone
      O sposobie gry należy poinformować koordynatora najpóźniej w ciągu dwóch dni od wyboru scenariusza.
  15. W przypadku gry przez email wszystkie emalie z turami trzeba kopiować do koordynatora turnieju. Na tury należy odpowiadać w ciągu 24 godzin.
  16. W przypadku gry online lub przez Skype należy poinformować o terminie gry koordynatora turnieju przed grą.
  17. Jeżeli gra nie jest rozstrzygnięta w ciągu trzech tygodni od daty rozpoczęcia rundy, to koordynator może wyznaczyć dzień i godzinę spotkania na skype (lub WarZone jeżeli obaj gracze mogą grać online). Niestawienie się o wyznaczonym terminie jest równoznaczne z walkowerem.
  18. Po zakończeniu gry skype, gracz który wygrał ma obowiązek przesłania kompletu tur do koordynatora turnieju.
  19. Regulamin klubowy ma swoją moc również w grach tego turnieju, ale pierwszeństwo ma regulamin turnieju.
  20. Jakiekolwiek pytania należy wysyłać do koordynatora turnieju pg2raport at tlen.pl. Protesty (podejrzenia przeciwnika o oszukiwanie) należy wysyłać do Depeta pg2cheating at generalsguild.com. Nasze decyzje są ostateczne.

giees

Rozumiem ze nie ma ograniczen co do proponowanych scenariuszy ? Moge wybrac na standardowym efile jakie mi sie tylko spodobaja ?
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Sir Daban

Z tego co się orientuję to apacz był sklasyfikowany na 16 miejscu w sezonie 2007/08. Dlaczego jest wiec ostatni?

Szarik

Cytat: Sir Daban w Luty 24, 2009, 01:24:47 AM
Z tego co się orientuję to apacz był sklasyfikowany na 16 miejscu w sezonie 2007/08. Dlaczego jest wiec ostatni?
Piszesz o ogólnej klasyfikacji, a w tym turnieju liczy się klasyfikacja tyko PG2:
http://ssi.gildiageneralow.pl/ladder07-08.php?game=PG2

Szarik

Cytat: giees w Luty 24, 2009, 12:01:02 AM
Rozumiem ze nie ma ograniczen co do proponowanych scenariuszy ? Moge wybrac na standardowym efile jakie mi sie tylko spodobaja ?
Tak. Można wybierać dowolny scenariusz spośród trzech e-fili: SSI, RSF, Gustlika. W pierwszej rundzie, to jednak twój przeciwnik najpierw przesyła trzy propozycje, bo ma aktualnie niższy poziom gry.

Sir Daban

Ok, faktycznie apacz nei grał w PG2, a sprawy niedoprecyzowane rozstrzyga organizator.  Skoro nastąpiła zmiana regulaminu o której zostaliśmy poinformowani e-mailem rozpoczynającym grę to porponuję dać ludzim 3 dni dla przetrawienia zmian. Z mojego punktu widzenia zmiana jest kolosalna - zamaist singli duele, a w ramach starego regulaminu nigdy nei wybierałem planszy, a według nowego mam dać przeciwnikowi 3 do wyboru. Dla Generałów sprawa jest zapewne bez znaczenia, bo znają wiele plansz i tak naprawdę mamy stanowić wdzięczne tlo dla ich podbojów. Jednak aby mieć jakiekolwiek szanse to powinno siedać możliwość przygotowania do zmian.   

Szarik

Cytat: Sir Daban w Luty 24, 2009, 08:26:15 AM
Skoro nastąpiła zmiana regulaminu o której zostaliśmy poinformowani e-mailem rozpoczynającym grę to porponuję dać ludzim 3 dni dla przetrawienia zmian. Z mojego punktu widzenia zmiana jest kolosalna - zamaist singli duele, a w ramach starego regulaminu nigdy nei wybierałem planszy, a według nowego mam dać przeciwnikowi 3 do wyboru. Dla Generałów sprawa jest zapewne bez znaczenia, bo znają wiele plansz i tak naprawdę mamy stanowić wdzięczne tlo dla ich podbojów. Jednak aby mieć jakiekolwiek szanse to powinno siedać możliwość przygotowania do zmian.   

OK. Jeden dzień więcej na wybór trzech scenariuszy. W czwartek wieczorem, w przypadku braku decyzji, przywilej wyboru scenariusza zostanie przekazany przeciwnikowi.

Sir Daban

Widzę, że chyba tylko mnie zdziwiła/zaskoczyła zmiana reguł w trakcie trwania turnieju, ale skoro jestem tu najmłodszy stażem, to myślę że nie ma co kruszyć kopii i zmieniać zasad.  Moje najgorsze przypuszczenia się sprawdziły i moja droga do zwycięstwa musiałaby polegać na wygraniu z Gieesem (6), Foitem (5), Rommlem (7) i Janusem (7) czyli 4 najsilniejszych graczy w lidze :) Wyśle swoje propozycje jeszcze dzisiaj - co za różnica co wybiorę.  Aby dojsć do półfianłu musiałby msoczyć bardizej mordercze walki, niż wielka najlepsi przez cały turniej - moim zdaniem system dopasowywania jest co najmniej wadliwy, bo oprócz grup śmierci tworzy grupy typu PanzerLehr, Kempczoł, Lejsik. Nic nei ujmując tym Generałom to łącznei mają poziom 7 i chyba każdy wolałby zagrać z nimi 3 po kolei niż z jednym z moich przeciwników.