Year End 2008

Zaczęty przez Szarik, Luty 05, 2009, 12:15:53 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy jesteś za tam aby w turnieju były grane gry typu single, według zasad określonych w regulaminie?

Tak (single, wyżej rozstawiony wbybiera scenariusz).
4 (40%)
Nie. Jestem za powrotem do starych zasad (duel, wyżej rozstawiony wybiera scenariusz).
2 (20%)
Jestem za taym aby niżej rozstawiony podawał 3 scenariusze do wyboru i aby był grany duel.
4 (40%)

Głosów w sumie: 7

Głosowanie skończone: Luty 22, 2009, 11:08:03 PM

Szarik

Zostały otwarte zapisy do nowego turnieju Panzer General 2: Year End 2008. Do zdobycia są duże ilości punktów bonusowych oraz cenne nagrody rzeczowe: gry hity, książki oraz abonament GG.

Jest to kolejna edycja turnieju Year End jednak tym razem zasady mocno się zmieniły. Najpoważniejsze zmiany to zmiana typu gier z duel na single (wyżej sklasyfikowany wybiera scenariusz, niżej sklasyfikowany stronę) oraz punkty bonusowe za szybsze zwycięstwo.

Kolejną ważną zmianą jest tempo turnieju. Tym razem ma być bardzo szybko i sprawne. Maksymalny czas rozgrywania jednej rundy to jeden miesiąc. Tego terminu nie będzie można przekroczyć i będzie to bezwzględnie  egzekwowane bez względu na staż generała w lidze.

Bardzo proszę aby gracze, którzy planują grać przez email jedną turę na trzy lub więcej dni, nie przystępowali do turnieju. Takie tempo gry nie pozwoli na sprawne przeprowadzenie rozgrywek.

Zapraszam do lektury regulaminu oraz  przystąpienia do turnieju. Turniej rozpocznie się 23 lutego.

http://ssi.gildiageneralow.pl/x2008yepg2_rules.php

Ten rok będzie bogaty w rozgrywki Panzer General 2. Oprócz turnieju Year End przewidziane są kolejne mistrzostwa Polski, turniej o tytuł Lisa Pustyni (jego idea zrodziła się na zlocie), drugi turniej online oraz nowy typ klasyfikacji graczy: drabinka.

Przypominam, że są do zdobycia atrakcyjne nagrody za sukces w akcji głowa Rommla.

Regulamin turnieju:
  1.  Turniej Panzer General 2 Year End jest tylko dla graczy, którzy zostali sklasyfikowani w lidze Panzer General 2 (sezon 2007/2008) lub dla graczy, którzy nie byli sklasyfikowani ale mają aktywny abonament The Generals' Guild.
  2. Zwycięzca otrzyma 100 punktów ligowych oraz nagrodę rzeczową jedną z sześciu do wyboru
         * saga: 13 gier Command & Conquer (rts)
         * Universe at War: Eratch Assult (rts, s-f)
         * Frontlines: Fuel of War (fps, współczesne pole walki)
         * Fantasy Wars (strategia turowa podobna do Fantasy General)
         * abonament GG + klubowa płyta DVD
         * książka Maka Sołonina 22 czerwca 1941 (w przypadku gdy ta książka zostanie wręczona za zdobycie głowy Rommla, to nagroda książkowa zostanie zmieniona na inną)
     Wszystkie nagrody są nowe. Gry są w wersji angielskiej, zafoliowane.
  3. Przegrany z finału otrzyma 50 punktów ligowych i roczny abonament GG, pozostali półfinaliści po 25 punktów ligowych oraz półroczne abonamenty GG.
  4. Każdy z graczy otrzymuje 2 bonusowe punkty ligowe za każdą w pełni rozegraną grę turniejową.
  5. Szybsze zwycięstwa są nagradzane dodatkowymi bonusowymi punktami ligowymi: +1 punkt za V oraz +2 punkty za BV.
  6. Turniej rozgrywany jest systemem pucharowym - przegrany w danej rundzie odpada.
  7. Wszystkie gry w tym turnieju są typu single.
  8. Gracz, który jest wyżej na liście graczy turnieju YE:
         * decyduje jaki będzie grany scenariusz i ustawienia (wybiera spośród scenariuszy oryginalnych, RFS, oraz dla Gustlik e-file)
         * nie może wybrać scenariusza wybranego przez siebie w poprzednich rundach tego turnieju
  9. Drugi gracz (który nie wybierał scenariusza) wybiera stronę, którą chce grać jeżeli jego poziom gry jest równy lub niższy niż gracza, który wybierał scenariusz. Jeżeli jego poziom gry jest wyższy od poziomu gracza, który wybierał scenariusz, to strony gry są losowane.
 10. Kolejność listy graczy tego turnieju będzie ustalona po zakończeniu zapisów. Na początku listy będą gracze sklasyfikowani w poprzednim sezonie (decyduje zajęte miejsce), a następnie będą gracze niesklasyfikowani w poprzednim sezonie, ale z aktywnym abonamentem GG (decyduje poziom gracza i w dalszej kolejności gwiazdy).
 11. Gracz który jest wyżej na liście graczy turnieju YE ma dwa dni, od momentu ogłoszenia rundy, na poinformowanie koordynatora turnieju oraz przeciwnika o wybranym scenariuszu i ustawieniach. W przypadku niedochowania terminu wybór przechodzi na przeciwnika, który ma dwa dni na podjęcie decyzji.
 12. Gracz wybierający stronę konfliktu ma trzy dni od momentu otrzymania informacji o scenariuszu na poinformowanie o wyborze koordynatora turnieju oraz przeciwnika. W przypadku niedochowania terminu strony konfliktu będą rozlosowane.
 13. Wyniki gier turniejowych są rejestrowane również w lidze.
 14. Gry turniejowe można rozgrywać dowolnym sposobem:
         * przez email
         * przez Skype
         * online, przez WarZone
     O sposobie gry należy poinformować koordynatora najpóźniej w ciągu dwóch dni od wyboru scenariusza.
 15. W przypadku gry przez email wszystkie emalie z turami trzeba kopiować do koordynatora turnieju. Na tury należy odpowiadać w ciągu 24 godzin.
 16. W przypadku gry online lub przez Skype należy poinformować o terminie gry koordynatora turnieju przed grą.
 17. Jeżeli gra nie jest rozstrzygnięta w ciągu trzech tygodni od daty rozpoczęcia rundy, to koordynator może wyznaczyć dzień i godzinę spotkania na skype (lub WarZone jeżeli obaj gracze mogą grać online). Niestawienie się o wyznaczonym terminie jest równoznaczne z walkowerem.
 18. Po zakończeniu gry skype, gracz który wygrał ma obowiązek przesłania kompletu tur do koordynatora turnieju.
 19. Regulamin klubowy ma swoją moc również w grach tego turnieju, ale pierwszeństwo ma regulamin turnieju.
 20. Jakiekolwiek pytania należy wysyłać do koordynatora turnieju pg2raport at tlen.pl. Protesty (podejrzenia przeciwnika o oszukiwanie) należy wysyłać do Depeta pg2cheating at generalsguild.com. Nasze decyzje są ostateczne.

kempczol

Bardzo słuszna koncepcja.  ;)
Historia nie jest miejscem dobroczynnych gestów, lecz bezlitosnej rywalizacji.

Janus

;D słuszna koncepcja?
wiesz co ja zrobię nie wybiorę scenarjusza przez 2 dni po tem ty wybierzesz scen a ja stronę która go wygrywa. >:D
dla mnie to jakieś nieporozumienie i próba zachęcenia do gry w warzone .
ja mam inny pomysł wybierzmy 1 scen w którym strony mają takie same szanse.
ciekawe czy nam się to uda ;D

Szarik

Cytat: Janus w Luty 12, 2009, 09:17:24 PM
;D słuszna koncepcja?
wiesz co ja zrobię nie wybiorę scenarjusza przez 2 dni po tem ty wybierzesz scen a ja stronę która go wygrywa. >:D
dla mnie to jakieś nieporozumienie i próba zachęcenia do gry w warzone .
ja mam inny pomysł wybierzmy 1 scen w którym strony mają takie same szanse.
ciekawe czy nam się to uda ;D
Wybierający scen wybiera również ustawienia punktów prestiżu - może je tak dobrać aby w jego uznaniu szanse na sukces każdej ze stron były podobne. Ja bym na twoim miejscu Janus nie narzekał - pamiętaj również że przeciwnik ma tylko 3 dni na podjęcie decyzji, którą stroną gra.
To będą trudne wybory, ale dzięki temu turniej będzie ciekawszy.
Możliwe też, że będą tacy, którzy lubią wyzwania i wybiorą scenariusz i ustawiania przy, których scenariusz nie będzie zbalansowany. Wtedy mogą być pewni, że przeciwnik wybierze stronę łatwiejszą, ale pokonanie go przy takich ustawieniach będzie smakowało o wiele lepiej.

Sir Daban

Kiedy kończą siezapisy, roaz czy jest znany algorytm przydzielania walk - wiadomo kto bedzie peirwsyz na liscie Rommel lub PanzerLEhr - na razie jeślibym się zapisał (musze kupić abonament) to będę ostatni (jedyny spoza ubiegłorocznej listy). Jka mam zaczynać od Rommla to sie zastanawiam czy warto kupić abonament, czy jeszcze poczekać. Jest jakaś ustalona drabinka? A moze rozstawić peirwszą 4 i resztę rozlosowac?

Szarik

Cytat: Sir Daban w Luty 12, 2009, 11:01:22 PM
Kiedy kończą siezapisy, roaz czy jest znany algorytm przydzielania walk - wiadomo kto bedzie peirwsyz na liscie Rommel lub PanzerLEhr - na razie jeślibym się zapisał (musze kupić abonament) to będę ostatni (jedyny spoza ubiegłorocznej listy). Jka mam zaczynać od Rommla to sie zastanawiam czy warto kupić abonament, czy jeszcze poczekać. Jest jakaś ustalona drabinka? A moze rozstawić peirwszą 4 i resztę rozlosowac?
Jeżeli pojawią się inni gracze niesklasyfikowani w ostatnim sezonie, to nie będziesz ostatni. Aktualnie ilość graczy przekroczyła 8 i o ile nie przekroczy  16 to schemat kojarzenia będzie taki:
1 z 16
2 z 15
3 z 14 itd.
Jeżeli będzie tylko np 14 graczy, to w pierwszej rundzie gracze rozstawieni z numerami 1 i 2 mieliby wolne.
Gdyby teraz miałaby być ułożona lista graczy w tym turnieju to z numerem 1 byłby PanzerLehr, z 2 Janus, z 3 Foit itd.
Gdyby do turnieju przyłączył się Rommel to on by miał numer pierwszy a numery pozostałych generałów zwiększyłyby się o 1.

Zapisy kończą się 22 lutego.

Janus

Wybierający scen wybiera również ustawienia punktów prestiżu - może je tak dobrać aby w jego uznaniu szanse na sukces każdej ze stron były podobne. Ja bym na twoim miejscu Janus nie narzekał - pamiętaj również że przeciwnik ma tylko 3 dni na podjęcie decyzji, którą stroną gra.
To będą trudne wybory, ale dzięki temu turniej będzie ciekawszy.
Możliwe też, że będą tacy, którzy lubią wyzwania i wybiorą scenariusz i ustawiania przy, których scenariusz nie będzie zbalansowany. Wtedy mogą być pewni, że przeciwnik wybierze stronę łatwiejszą, ale pokonanie go przy takich ustawieniach będzie smakowało o wiele lepiej.
PEWNIE MASZ RACJĘ TWIERDZĄC ŻE WYGRANIE STRONĄ PRZEGRYWAJĄCĄ DODAJE SMAKU .
ALE NIE LICZYŁ BYM NA TO PRZY GRZE 2 RÓWNORZĘDNYCH PRZECIWNIKÓW PRESTIŻ NIC TU NIE ZMIENI
PRZYKŁAD CIECHANÓW GRAŁEM TO ZWIELOMA ZAWODNIKAMI I DAM KONIA Z RZĘDEM KTÓRY WYGRA POLAKAMI PRZY USTAWIENIACH 50/300 DLA POLSKI.
DRUGI SCEN SEDAN TU NIE ZAGRAM NIEMCAMI JESILI FRANCUZI DOSTANĄ POWYŻEJ 200 PKT BO NIEMCY TEGO NIE WYGRAJĄ.
POMIJAJĄC TO -JAK BEDZIESZ LICZYŁ WYGRANĄ W PRZYPADKU REMISU?

NP OBIE STRONY NIC NIE ZAJEŁY I NIE SA W STANIE NIC ZROBIĆ.

A CO Z GRACZAMI PASYWNYMI POZOSTAJACYMI W UMOCNIENIACH I CZEKAJACYMI NA ATAK I BY WYKONAĆ KONTRĘ
A CO W TEDY GDY DWÓCH TAKICH W SZRANKI STANIE? ???

Pelebudka

Jestem ciekawy co wtedy?
Komu tysiące lat nie mówią nic, niech w ciemności niewiedzy żyje z dnia na dzień."
Johann Wolfgang Goethe

Szarik

Cytat: Janus w Luty 15, 2009, 01:23:40 AM
POMIJAJĄC TO -JAK BEDZIESZ LICZYŁ WYGRANĄ W PRZYPADKU REMISU?

NP OBIE STRONY NIC NIE ZAJEŁY I NIE SA W STANIE NIC ZROBIĆ.

A CO Z GRACZAMI PASYWNYMI POZOSTAJACYMI W UMOCNIENIACH I CZEKAJACYMI NA ATAK I BY WYKONAĆ KONTRĘ
A CO W TEDY GDY DWÓCH TAKICH W SZRANKI STANIE? ???

To jest gra single - tu nie ma problemu remisów, bo zawsze ktoś wygrywa (atakujący jeżeli atak się powiedzie, obrońca jeżeli ten atak przetrwa).

Problem z remisami był przy poprzednich edycjach YE kiedy był grany duel.

giees

W grze PG2 nie ma czegos takiego jak remis :)
Na szczescie z mojej strony nie bedzie problemow prestizowych , dam same zbalansowane sceny choc nie ukrywam ze bede chcial je grac na warzone...
Wyszukiwarka ogloszeniowa Broomer.pl. Znajdz samochod.

Rommel

Turniej jest fajny,ale nowe zasady są  :nyet nie do przyjęcia :!:
Nie wyobrażam sobie gry z dobrym przeciwnikiem tylko jedną ze stron, w dodatku wskazaną przez mojego przeciwnika.
O zwycięstwach w turniejach powinien zawsze decydować duel. :yes
Uważam że chorą ideą był już turniej na Gustliku, gdzie też się grało jedną ze stron.
Zawsze jedna ze stron w każdym scenariuszu jest w lepszej sytuacji,a ustawienia prestiżu tego nie zrekompensują.
Uważam że lepszym rozwiązaniem jest:
Gra typu duel, gdzie gracz niżej rozstawiony wybiera dwa scenariusze, a gracz wyżej ustawiony wskazuje na scenariusz który zagrają.
I to jest uczciwe rozwiązanie.
Generałowie co sądzicie o tym??

giees

Ja się dostosuję ale  przez to ze nie lubię duelowych gonitw. Szybkosc agresji atakujacego powinna byc podyktowana budowa i iloscia tur w scenie a nie czynnikiem innej gry. Oczywiscie temat rzeka i rozumiem kontrargumenty wiec prosze nie wytaczac dzial w odpowiedzi na ten post :D (czyt. bez roznicy , moze byc duel, moze byc singiel,moze byc cokolwiek innego - pograjmy poprostu)

Janus

pomysł z tym by słabszy gracz wybierał 3 sceny  jest ciekawy i przyszedł mi do głowy pomysł by
połaczyć to z gra na warzone jesili obaj gracze chca tak grać to czemu im zabraniać tej formy gry.
gracz słabszy moze dać 1 scen na warzone wybór będzie należał do silniejszego.(dodał bym to jako dodatek do trzech scenarjuszy) lub scen typu singiel (zobaczmy ilu z nas zdecyduje sie na taka grę).

dlaczego 3 scenarjusze? to jest fajny pomysł bo mozna zrezygnować z bzdurnego scena - i daje się szanse słabszemu na to by zagrał scen który zna najlepiej . :)
pozdrawiam GJ.

Sir Daban

Moim zdaniem jeśli zasady są z góry określone to taki turniej ma sens. Załóżmy ze ktos wybiera Ciechanów - przeciwnik od razu decyduje się na Niemców i wystarczy pograć spokojnie ,bez zbytniego pośpiechu i ma wygranąw kieszeni. Dlatego wybierając scenariusz trzeba zrobic to bardzo rozważnie. Nie mam doświadczenia wiec nie jestem pewien czy istneiją zrównoważone scenariusze dajace szanse obydwu stronom? Jeśli tak to nei ma problemu. Duele maja tylko jednąwadę - premiowana jest szybkość, nie dokładność czy skuteczność. Czasem ktoś szaleńczo atakuje ostatni VC aby wygrać pozostawiając za plecami duze zgrupowanai przeciwnika i wiedząc ze gdyby grę kontynuować nei utrzymałby tego punktu. Z drugiej strony przeciwnik moze metodycznie niszczyć jednostki i zajmować maista zgodnie ze sztuką wojenna i przegrać bo zrobi to turę później. Z punktu widzenia mechaniki gry wsyzstko jest w porzadku, jednak jeśli uznać że gramy w PG bo odwzorowuje pewną rzeczywistość to mechanika gry w tym punkcie kuleje. Z punktu widzenia rzeczywistego poal walki premiowany powinien być gracz który nie tylko zajmie wyznaczone punkty, ale potrafi je utrzymać, a przy okazji stracił jak najmniej jednostek.

giees

Zgadzam się z opinią , ale lepiej nie poruszać tematu co lepsze bo zaraz rozmowa zboczy z torów a turniej zacznie sie za rok :D